Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pluimveesector en overheid negeerden voedselveiligheid

  •  
25-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5468027615_4574827344_o
Er moet meer oog komen voor de voedselveiligheid in de pluimveesector. Dit is de conclusie van het rapport dat een commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager presenteert naar aanleiding van de fipronilcrisis, vorig jaar. Ook heeft het toenmalige kabinet, onder leiding van Mark Rutte, de Tweede Kamer niet goed ingelicht.
Zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij zijn te kort geschoten. Ze hadden te weinig aandacht voor voedselveiligheid. Er zou een betere taakverdeling moeten komen, aldus Sorgdrager. Zo zouden ministeries zelfregulering meer moeten stimuleren terwijl de NVWA, die daar nu te veel mee wordt belast, vooral haar kerntaak zou moeten uitvoeren: toezicht houden op de sector.
Het bedrijf Chickfriend bestreed in het verleden bloedluis bij kippen met het bestrijdingsmiddel fipronil. De Wereld Gezondheidsorganisatie classificeert die stof als matig giftig voor mensen. Na ontdekking moesten honderden pluimveebedrijven tijdelijk de deuren sluiten. Dit had eerder gemoeten, zegt de commissie nu in haar rapport. ‘Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid.’ zegt Sorgdrager.
Bron: Nu.nl
Cc-foto: Compassion in Word

Meer over:

overheid, voedsel, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.