Joop

Pluimveesector en overheid negeerden voedselveiligheid

  •    •  
25-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5468027615_4574827344_o
Er moet meer oog komen voor de voedselveiligheid in de pluimveesector. Dit is de conclusie van het rapport dat een commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager presenteert naar aanleiding van de fipronilcrisis, vorig jaar. Ook heeft het toenmalige kabinet, onder leiding van Mark Rutte, de Tweede Kamer niet goed ingelicht.
Zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij zijn te kort geschoten. Ze hadden te weinig aandacht voor voedselveiligheid. Er zou een betere taakverdeling moeten komen, aldus Sorgdrager. Zo zouden ministeries zelfregulering meer moeten stimuleren terwijl de NVWA, die daar nu te veel mee wordt belast, vooral haar kerntaak zou moeten uitvoeren: toezicht houden op de sector.
Het bedrijf Chickfriend bestreed in het verleden bloedluis bij kippen met het bestrijdingsmiddel fipronil. De Wereld Gezondheidsorganisatie classificeert die stof als matig giftig voor mensen. Na ontdekking moesten honderden pluimveebedrijven tijdelijk de deuren sluiten. Dit had eerder gemoeten, zegt de commissie nu in haar rapport. ‘Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid.’ zegt Sorgdrager.
Bron: Nu.nl
Cc-foto: Compassion in Word

Meer over:

overheid, voedsel, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 4:46

Toezicht is een overheidstaak die hoe krankzinnig het ook klinkt geprivatiseerd is. De sector betaalt zelf voor de controles. Nu het toezicht faalt is steun van de overheid voor getroffen bedrijven een logische stap. De kosten zijn te overzien, meteen een goede impuls om overheidstaken goed te organiseren. Sorgdrager was de ideale onderzoeker voor dit probleem. Op kille wijze legt ze de verantwoordelijkheid botweg neer bij de pluimveehouders.

ton14024
ton1402425 jun. 2018 - 15:45

‘Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid.’ Onmogelijk, omdat dit de praktijk is.

Edwin8
Edwin825 jun. 2018 - 11:34

"Zo zouden ministeries zelfregulering meer moeten stimuleren terwijl de NVWA, die daar nu te veel mee wordt belast, vooral haar kerntaak zou moeten uitvoeren: toezicht houden op de sector." Waarom klinkt dat als, we moeten het aan de markt overlaten en de NVWA moet op afstand blijven.