Joop

Pluimveehouders in paniek omdat hanen straks hele dag voer moeten krijgen

  •  
30-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
272 keer bekeken
  •  
kippen

© Nederland, Barneveld, 10 januari 2013. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw en Natuur), laat zich informeren over de vernieuwingen in de pluimveehouderij. . De Rondeelstal krijgt aandach

Er is paniek uitgebroken bij pluimveehouders omdat de Eerste Kamer afgelopen week een wet heeft aangenomen waardoor boerderijdieren meer ruimte voor dierlijk gedrag, bewegingsvrijheid en daglicht krijgen. Dat is “drie bruggen te ver en totaal onhaalbaar”, klagen kippenboeren tegen EenVandaag.
Het zit de pluimveehouders onder meer dwars dat hanen straks de hele dag gevoerd moeten worden. “Als je een haan de hele dag voer en water geeft, is hij niet meer geïnteresseerd in hennen en komen er geen eieren meer”, klaagt Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP).
Zij is het ook oneens met fokbeperkingen bij ondraaglijke hitte of overvolle stallen. De Haan vreest dat dierenorganisaties straks met de wet in de hand zullen stappen, om veranderingen af te dwingen.
Volgens Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, die het initiatief nam voor de wetswijziging, hebben de boerenorganisaties niet opgelet. Zij wijst erop dat politieke partijen al twintig jaar beloven dat er meer ruimte moet komen voor meer dierlijk gedrag. “Het systeem wordt nu aangepast aan de dieren, en de dieren niet aan het systeem.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Willem D2
Willem D231 mei 2021 - 13:51

Laatst stelde ik ook al de vraag en kreeg ik geen antwoord… Wie van de reageerders met een sterke opinie over boeren (bijvoorbeeld vdbemd) woont er niet in de randstad? Aanvullende vraag Wie heeft er de afgelopen 5 jaar eens een boerderij bezocht ?

9 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2021 - 15:01

WillemD U woont niet in de randstad? Moet u dan niet uw mond houden over zaken die de randstad betreffen. Ik heb werkelijk geen idee, hoe u een principe als democratie inhoud wilt geven, wanneer u er dergelijke idiote redeneringen op los laat.

Willem D2
Willem D231 mei 2021 - 19:29

@Zandb Mijn punt is dat de meeste mensen in de Randstad kippen nooit in het echt zien, maar alleen n de koeling van de supermarkt, net als een koe of een varken. Lekker vanaf hun randstedelijk balkonnetje oordelen over die domme lompe boeren, terwijl het enige groen dat ze zien de plantenbak of het plantsoen is. Inderdaad houd ik mijn mond over de problemen in de randstad, ik ken ze niet en ben zeker geen ervaringsdeskundige. Toen ik nog in Amsterdam werkte had ik als stelling dat voor inwoners van de randstad de wereld voorbij Amersfoort ophield, behalve voor Amsterdammers want die kijken niet verder dan de rondweg.

Willem D2
Willem D231 mei 2021 - 19:32

Overigens lijkt mijn vermoeden dat dit forum vooral uit randstedelingen bestaat steeds meer bevestigd te worden

Zandb
Zandb1 jun. 2021 - 10:18

Willem U leest er weer eens overheen. Dit is de kern: "Ik heb werkelijk geen idee, hoe u een principe als democratie inhoud wilt geven, wanneer u er dergelijke idiote redeneringen op los laat." Verder begrijpt u blijkbaar niet dat ik met mijn eerste zin u probeer duidelijk te maken, dat u het in feite dus in uw bolle hoofd haalt, om zich met randstedelingen te bemoeien. Verder heb ik geen idee, hoe ik zou kunnen bepalen, wie uit de randstad komt en wie niet en vooral, wat dat dan voor gevolgen voor de reacties hier heeft. Maar misschien komt dat, omdat ik me realiseer dat je zoiets alleen kan bepalen, wanneer je uitermate vooringenomen denkt en meent, dat iemand die er een - wat dan volgens u - randstadmening op na houdt, ook wel uit de randstad zal komen. Wie overigens wel eens een boerderij bezoekt, heeft natuurlijk nog geen flauwe notie van wat het is om agrarisch ondernemer te zijn. Wanneer u zich meent te kunnen veroorloven dat u randstedelingen in de mond mag leggen, dat boeren dom en lomp zijn, dan bent u hier de grootste boosdoener.

Willem D2
Willem D21 jun. 2021 - 12:47

De toon wordt er niet vriendelijker op Ik scheld in ieder geval niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 jun. 2021 - 15:38

'Laatst stelde ik ook al de vraag en kreeg ik geen antwoord…' o n g e l o f e l i j k dat je dit durft neer te pennen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 jun. 2021 - 15:42

Willem zoekt Boer

Willem D2
Willem D21 jun. 2021 - 21:38

Het is duidelijk Ik zit hier met een stel randstedelingen die vanaf hun balkonnetje wel vertellen hoe de boeren met hun dieren moeten omgaan.

Zandb
Zandb3 jun. 2021 - 15:48

Willem U vertelt van uit uw landelijke omgeving waar randstedelingen zich dan wel of niet mee mogen bemoeien. Waarom valt dat kwartje niet, dat ik u met mijn eerste zin van mijn eerste reactie, een koekje van eigen deeg laat eten? Om u vervolgens in de tweede zin uit te leggen, waarom ik zoiets idioot vind en dus niet meen! En niet begrijp waarom mensen zoiets in hun bolle hoofd halen. Voelt u zich daardoor uitgescholden en vindt u dat belangrijker om te het gesprek over aan te gaan, dan een weerwoord op de stelling dat een visie als de uwe de democratie bedriegt, dan doet u dat maar. Overigens woon ik totaal niet in de randstad. Ben op het platteland in Overijssel geboren en woon nog steeds in een landelijke omgeving. Ik heb niets met de randstad. Maar ik begrijp wel, dat daar ook mensen wonen. Er zullen er vast zijn, die geen enkel begrip kunnen opbrengen voor het leven buiten de randstad. Er zullen er ook zijn, die dat wel kunnen. Net als dat eenzelfde soort tweedeling op het platteland voorkomt. Nogmaals: In een democratie telt elke stem. Wanneer we moeten gaan accepteren, dat mensen ergens wat van moeten weten om hun democratisch recht te kunnen doen gelden, dan vind ik dat ongewenst omdat het middel erger dan de kwaal is.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen31 mei 2021 - 7:36

Dieren in de natuur hebben niet de hele dag aanbod van voedsel, dus een onzinnige regel om "meer ruimte voor dierlijk gedrag" te maken. Als je "meer ruimte voor dierlijk gedrag" wilt moet je zo nu en dan een vos door die kippenschuur jagen.

7 Reacties
LaBou
LaBou 31 mei 2021 - 10:17

Als je geen argumenten hebt kun je altijd nog proberen de lolbroek uit te hangen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen31 mei 2021 - 12:52

Vegans houden niet van kippen, dat is wel duidelijk. Dan is zo'n vos wel nuttig om deze diersoort zo snel mogelijk te decimeren.

Poeha2
Poeha231 mei 2021 - 12:59

Labou: zie jij inmiddels het verband tussen giro555 en Corona? Je gaf aan dar je dat niet zag. Lijkt me goed voor je om eerst je openstaande vragen op te pakken. Of ben je er al uit?

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 mei 2021 - 14:30

je verandert 'dierlijk gedrag' in 'natuurlijke omstandigheden', dat is niet hetzelfde.

Zandb
Zandb31 mei 2021 - 15:06

Dick "Vegans houden niet van kippen", concludeert u ten onrechte. Maar wanneer houdt wie dan wel dan wel van kippen?

LaBou
LaBou 31 mei 2021 - 16:40

Kouwe drukte lijkt zo'n typische figuur met een jumbo-juichcape. Je weet wel, die kerel die de straat oprent, krijsend als een idioot bij een doelpunt. Meer wil ik er niet aan vuil maken.

Poeha2
Poeha231 mei 2021 - 16:51

Labou: je vroeg wat het verband was tussen giro555 en Corona. Die combinatie was al te zien in het jeugdjournaal. Ik probeer je ik weg te helpen met je eigen vraag. Heb je het verband gezien? Zet hem op! Voordat je aan iets nieuws begint, is het goed om je eerste werkje af te maken (gratis tip van mijn kleine kinderen)

Dehnus
Dehnus31 mei 2021 - 7:09

Ik merk hieronder dat de mega-boeren lobby haar reaguurders weer goed heeft losgelaten op dit artikel.

Jan37
Jan3731 mei 2021 - 5:22

Hahaha . Daar gaan we weer . Nog strengere wetten voor de Nederlandse veehouderij. Zodat het niet meer rendabel is om dieren te houden . Boeren weg, uit het zicht , is dus weg Alleen, de legbatterij eieren komen al uit de Oekraïene vandaan, daar hebben ze niks met dieren welzijn,/ voedsel veiligheid.

5 Reacties
JoepJos
JoepJos31 mei 2021 - 7:07

Het is (soms) niet rendabel omdat er veel te veel geproduceerd wordt. 95% gaat naar het buitenland.

Zandb
Zandb31 mei 2021 - 7:18

Jab En wat vindt u daar dan van, dat die kippen het elders slechter hebben dan die van ons? Onze wetten komen nu eenmaal voort voort uit het feit, dat wij vinden en ons opgelegd wordt, dat ook dieren recht hebben op redelijke leefomstandigheden. U kunt verhuizen naar de Oekraïne, bijvoorbeeld. Hahaha.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 mei 2021 - 7:53

'Alleen, de legbatterij eieren komen al uit de Oekraïene vandaan, daar hebben ze niks met dieren welzijn,/ voedsel veiligheid.' Daar is een simpele oplossing voor: de import van legbatterij eieren in de EU verbieden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 8:07

Voor lui die vinden dat dieren het in Nederland te goed hebben kunnen natuurlijk ook zelf verhuizen.

vdbemt
vdbemt31 mei 2021 - 8:10

Als wij die dan niet meer nemen. En onze, zo fijn diergerichte boeren, hun eieren niet over de hele wereld verkopen, kunnen we dan ook met minder boeren af. Is het niet zo erg, dat er boeren verdwijnen. Scheelt dat een hoop uitstoot zeg. Ook aan transport.

Freddy2
Freddy231 mei 2021 - 4:27

Hoe kan je er nu op tegen zijn dat dieren het beter krijgen. Het is sowieso al erg dat alles zo lang heeft geduurd. Dat we vlees eten, dat is prima, maar dat we daarbij het hele leven van dieren mischandelen kan natuurlijk niet. Vooral die laatste zin is prachtig. “Het systeem wordt nu aangepast aan de dieren, en de dieren niet aan het systeem.”

2 Reacties
adriek
adriek31 mei 2021 - 9:25

De vraag is alleen wat 'beter' is. Dieren hebben andere behoeften dan wat (sommige) mensen denken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 9:41

Geen enkele kip zal behoefte hebben aan een stal met 40.000 collega's en geen ruimte om de kont te keren al is daar volgens de RABObank en de Wageningse guru Louise Fresco niets mis mee. Gelukkig is het leed per kip van zeer korte duur. In Oekraïne is meer ruimte maar niet voor de individuele kip.

Winterdepressie
Winterdepressie30 mei 2021 - 21:06

Dierlijk gedrag? Van totaal gedomesticeerde dieren? Dit is gewoon een eerste zet in een tactiek om het houden van rendabel vee voor wie dan ook onmogelijk te maken. Ouwehand weet prima dat dit uiteindelijk talloze soorten gedomesticeerd vee zal uitroeien als soort, niet alleen de grote industrie, maar ook de kleine bio-sector die afhankelijk is van de infrastructuur. Dit is niets anders dan een slinkse methode om een twijfelachtige persoonlijke ideologie op te dringen aan de rest van ons.

10 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2021 - 7:29

Winter Inderdaad dringen we in Nederland op, dat je niet mag stelen, mag moorden, dat je je aan de verkeersregels houdt, dat je belasting betaalt enz. enz. Allemaal het gevolg van een twijfelachtige persoonlijke ideologie. U heeft blijkbaar niet door, wat de gevolgen zullen zijn wanneer je het welzijn van mens en dier, aan de mens zelf overlaat: oneindig veel twijfelachtige persoonlijke ideologieën die dan opgedrongen worden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen31 mei 2021 - 7:39

Zandb, wanneer we mensen nu eens wat "meer ruimte voor dierlijk gedrag" zouden geven was het moorden, verkrachten en stelen legaal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 8:15

Juist de bio-industrie heeft met de plofkip talloze soorten verdrongen.

vdbemt
vdbemt31 mei 2021 - 8:16

@Winterdepressie. Ah. Jij bent er zo een van: natuur bestaat niet in Nederland. Gedomesticeerde dieren? Domesticatie is een leerproces. Dat is een beest niet van geboorte. Gedomesticeerd of niet: ieder levend wezen moet normaal gevoerd worden. Maar jij vindt dat je hanen best mag aanleren niet of slecht gevoerd te worden?

vdbemt
vdbemt31 mei 2021 - 8:20

Als ik je reactoe opnieuw lees, is het werkelijk schokkend. Spreken over "Rendabel vee", dat je dus daarom niet hoeft te voeren, anders is het niet rendabel. En dan zeg jij dat mensen die dierenleed willen voorkomen, want dat is dit, een twijfelachtige ideologie hebben? Op deze manier je geld verdienen is niet twijfelachtig?

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 9:41

Het peerd van ome Loeks haalde het ook niet zonder voer. Niks mis met het opdringen van de ideologie dat dieren fatsoenlijk behandeld moeten worden. Daarnaast hebben gedomesticeerde dieren waaronder kippen een groot repertoire aan natuurlijke gedragingen die ze gaan vertonen als ze de ruimte krijgen. Het worden nooit robots hoe doorgefokt ze ook zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 9:46

Dick Roelofsen 31 mei 2021 at 09:39 Dat gedrag wordt, legaal of niet, sinds millennia in mensenkringen "afgekeurd". Straf had vaak de vorm van uitstoting.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen31 mei 2021 - 9:55

Noem het "oorlog", Danielle, en het wordt zelfs aangemoedigd.

Zandb
Zandb31 mei 2021 - 15:13

Dick Ik zie niet zo snel, wat zoiets - de mens meer dierlijke ruimte geven - te maken heeft met mijn kritiek op Winter. Ik concludeer dat mensen in een democratie van alles opgelegd krijgen, volgens Winter dus blijkbaar vanuit een twijfelachtige persoonlijke ideologie. Maar afgezien daarvan; dieren kunnen helemaal niet verkrachten, moorden en stelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 20:02

Dick Roelofsen 31 mei 2021 at 11:55 verkrachting is een oorlogsmisdaad.

Buitenstaander
Buitenstaander30 mei 2021 - 17:41

Tja dat krijg je met leden in de Kamers die waarschijnlijk nog nooit een boerderij van binnen hebben gezien, laat staan het proces begrijpen.. En Esther weet heel goed wat ze met die wet aanrichtte, haar vergenoegde gezicht op de tv ziende, want uiteindelijk wil Esther helemaal geen dieren op een boerderij, ze is immers veganist....

4 Reacties
The Apple
The Apple30 mei 2021 - 23:26

Het is maar goed dat ook de mensen die nog nooit een boerderij van binnen hebben gezien zich er eindelijk van bewust worden met hoeveel dierenleed hun goedkope dierlijke eiwitten worden betaald.

Freddy2
Freddy231 mei 2021 - 5:21

@Buitenstaander, wat richt ze aan dan? Boeren die goed doen (en dat zijn er velen, ik woon er midden in) die hebben niets te vrezen en die anderen zijn hufters. Het gevaar is dan natuurlijk wel dat we worden overspoelt met producten uit het buitenland waar de regels minder streng zijn, maar het is een kleine moeite om als land regels op te stellen waar dierlijke producten aan moeten voldoen eerdat ze verkocht mogen worden in Nederland waardoor we iig een stukje dichterbij een beschaving kunnen komen.

JoepJos
JoepJos31 mei 2021 - 7:08

Ik denk dat er heel veel mensen geen hap meer nemen als zij zien hoe het er daadwerkelijk in varkensstallen en kippenfarms aan toe gaat. Vergeet hierbij het vervoer en de slacht niet.

Zandb
Zandb31 mei 2021 - 7:36

Buitenstaander Wat heb je te moeten begrijpen aan een proces, waarin levende wezens niet als levende wezens gerespecteerd worden? En juist zou u van een veganist mogen verwachten, dat die het welzijn van dieren hoog in het vaandel heeft staan. Het is maar hoeveel mensen het met zo iemand eens zijn. En zoals met democratie het geval is, hoef je nergens verstand van te hebben; zelfs de stem van de domste mens op aarde telt even zwaar als die van de slimste.

vdbemt
vdbemt30 mei 2021 - 16:13

Ja. Dieren meer ruimte geven voor dierlijk gedrag, is natuurlijk absurd. Hoezo, kippenboeren (uit de bio--industrie) zijn zeer begaan met hun dieren?

3 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander30 mei 2021 - 17:36

Want u kent elke boer en boerderij, of klinkt het gewoon lekker?

Zandb
Zandb31 mei 2021 - 7:39

Buitenstaander De vraag is dus, of iemand begaan kan zijn met het lot van dieren, die een hij een slecht leven laat leiden. Als het nu eens geen kwestie van 'geld verdienen' betrof, welke idioot zou er dan voor kiezen om dieren zo te laten leven?

vdbemt
vdbemt31 mei 2021 - 8:23

@Buitenstaander. Ik heb het dan ook niet over elke boer. Mijn reactie was niet lang. Toch heb je hem niet goed gelezen. Ik heb het over de boeren in de bio-industrie.

herman46
herman4630 mei 2021 - 15:47

Eindelijk gaat het er op lijken dat aan de lijdensweg van honderden miljoenen kippen een einde gaat komen. Met de wet in de hand zal deze schandvlek op de beschaving kunnen worden geëlimineerd. Het zal er hard aan toe gaan. Maar dit keer winnen de (Partij voor de) dieren.

3 Reacties
rupsje2
rupsje230 mei 2021 - 20:54

Natuurlijk lijden die beesten niet, dat is onzin niemand heeft daar ook belang bij immers een dier dat lijd presteert ook niet goed. die hanen zullen straks eerder te lijden hebben want straks krijg je obesitas kippen, dacht je dat kippen in de vrije natuur wel 24 uur per dag een overvloed aan voer hebben dan?

Zandb
Zandb31 mei 2021 - 7:46

rupsje Welke kip denkt u, leeft dan nog in de vrije natuur? Wanneer mensen 'lijden' - die werken soms ook en dan soms ook nog 'vrijwillig' in bedenkelijke omstandigheden - of niet, dat is al een raadsel. Laat staan dat we dat bij dieren willen bepalen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 jun. 2021 - 15:36

'Natuurlijk lijden die beesten niet, dat is onzin niemand heeft daar ook belang bij' Wie legt rupsje de regels rondom schaarste uit? kippenvoer moet je kopen Minder kopen kost minder als iets minder kost houd je meer geld over. Hier laat ik het even bij want andes wordt het denk ik teveel voor rupsje

Kwant2
Kwant230 mei 2021 - 15:22

Het is echt tijd om serieus te investeren in synthetisch vlees. over de komende 20 jaar, subsidies voor de vleesindustrie (op europees niveau) compleet afbouwen en omdraaien, dus een uitstoot-heffing en andere milieu-schade compenseren, en dit geld gebruiken om de investeren in nieuwe manier om door diezelfde boeren synthetisch vlees te laten produceren. Het liefst de btw compleet afschaffen op groente en fruit (en als dit "vlees" en andere vervang producten(havermelk,etc) daarvan gemaakt worden geldt dit ook voor die). Dat is echt de enige manier om hiervan af te komen op een manier dat iedereen gewoon "vlees" kan blijven eten, de boeren hun werk houden en het milieu en de dieren gespaard worden. Dit is echt een vlek op onze geschiedenis, ik zou dr bijna van stoppen met eitjes eten. Maar daarvoor in de plaats ga ik maar eens mezelf nuttig bij een vette nepvlees startup.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead30 mei 2021 - 13:42

Volgens Esther Ouwehand hebben de boeren niet opgelet. Lijit me logisch, ze zijn immers kippig. En een paar eieren meer of minder is geen probleem, daar kraait geen haan naar. Die boeren moeten niet zeiken als een kip zonder kop.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander30 mei 2021 - 17:43

Ik maar denken die Ouwehand is toch van die haring in potjes, en daarom, die wil geen concurrentie.... boter bij de vis... :-)

vdbemt
vdbemt31 mei 2021 - 8:27

@teunbeunhaas. Ah, Jij hebt ook al de Oekraïne gevonden als k-smoes. Ga toch weg man. "Als wij het niet doen, doen anderen het wel" is een goede reden om met slechte zaken door te gaan?

LogicaalPersoon
LogicaalPersoon30 mei 2021 - 13:10

Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders? Je verzint het niet....

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot30 mei 2021 - 13:24

Ik dacht precies hetzelfde :) Zag haar gisteren op tv, ze lijkt ook een beetje op een kip.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 mei 2021 - 14:28

dacht ik ook - is dit de speld?

Eric Minnens
Eric Minnens30 mei 2021 - 18:38

Dat is al zo sinds 2014 hoor. https://www.ad.nl/economie/geen-grap-nieuwe-kippenbaas-heet-hennie-de-haan~a9003c18/

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 8:23

Als bedrijfskundige & organisatieadviseur zou ethologie wel eens niet haar sterkste punt kunnen zijn..