Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ploumen weg als Kamerlid en PvdA-leider

  •  
12-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4876 keer bekeken
  •  
ploumen

Lilianne Ploumen stopt als politiek leider van de PvdA en als Kamerlid, zo laat ze weten in een verklaring. Ploumen meent dat "het leiderschap van de partij niet goed bij mij past".

Ploumen werd begin vorig jaar partijleider. Ze volgde Lodewijk Asscher op, die uit de politiek vertrok vanwege zijn rol als minister in de toeslagenaffaire. Ploumen schrijft nu:

"De eervolle taak van het leiderschap van onze partij en de fractie heb ik sindsdien met alles wat ik in me heb vervuld. Ik had me voorgenomen de partij in rustiger vaarwater te brengen en tenminste tot de gemeenteraadsverkiezingen te leiden. De afgelopen weken heb ik nagedacht over de vraag of ik de Partij van de Arbeid wil blijven leiden.

Het antwoord is er. En eigenlijk wist ik, en u wellicht ook, het al wel wat langer. Het antwoord is dat het leiderschap van de partij niet goed bij mij past en ik daarmee niet de ideale leider van onze partij ben.

De partij heeft mij unieke kansen gegeven om daar leiderschap in te tonen. Als partijvoorzitter, als minister, als volksvertegenwoordiger en als partijleider.

Maar in die laatste rol, partijleider, is het belangrijk om leidend en opinie-vormend te zijn op alle onderwerpen. Om in de verkiezingsdebatten en in de Tweede Kamer onderscheidend te zijn in stijl en stellingnames. Om de partij ook voor te gaan in idee-ontwikkeling over thema’s waar ik me minder in thuis voel. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug."

Ploumen geeft ook haar zetel in de Tweede Kamer op, omdat ze haar opvolger niet in de weg wil lopen. "Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid", laat ze weten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.