Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De pleur-op-premier is er niet voor alle Nederlanders

  •  
19-09-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-19-om-12.05.34
Als de premier over Nederlandse jongeren met Turkse roots roept dat ze op mogen rotten, dan betwijfel ik of dat met bus 92 van Amsterdam naar Zaandam is
De afgelopen week hebben we weer mogen genieten van een knap staaltje sensatiejournalistiek, deze keer over zogenoemde ‘hoodvloggers’.
U weet wel, Ismaël Ilgun, de jongen die zijn kijkers meeneemt in zijn dagelijkse leven en een inkijkje geeft in een – voor een heel groot deel van Nederland – onbekende leefwereld. Mainstream mediaoutlets hebben hier talloze teksten en beelden aan gewijd. Met bekende en minder bekende journalisten en tv-persoonlijkheden. Om niet te vergeten het Oscarwaardige acteerwerk van ingezakte politici, die binnenkort weer zwaar aan de bak moeten om kiezers van elkaar af te snoepen. Ze hebben allemaal hun ongezouten mening mogen delen. Zelfs de minister-president hebben we weer horen bevestigen dat hij niet de minister-president van álle Nederlanders is. Want als de premier over Nederlandse jongeren met Turkse roots roept dat ze op mogen rotten, dan betwijfel ik of dat met bus 92 van Amsterdam naar Zaandam is. Het zal eerder gaan om een vliegtuig richting Istanbul.
“Onze” Rutte maakte het nog iets simplistischer, voor de iets minder weldenkenden en laag geletterden onder de PVV-aanhang, door ook op z’n plat Haags te zeggen dat ze mogen “oppleuren”. Nou, dan zeg ik op mijn beurt lekker op z’n plat Amsterdams dat Rutte z’n porem mag drukken in een temeier. Dat is namelijk de beste plek voor goedkope verkiezingsretoriek. Laat die onzinnige en rechtse oneliners maar over aan de Nederlandse equivalent van Donald Trump.
Je kunt over Ismaël van alles vinden – en dat doen we in Nederland ook maar al te graag. Over deze 19-jarige jongen, zijn vlogs, zijn vrienden en zijn inmiddels landelijk berucht gemaakte buurt. In onze tijd is het heel makkelijk om van alles te roepen over hem en zijn persoonlijke situatie – zijn eventuele schulden en het opgroeien in een gebroken gezin inbegrepen.
De vraag die mij vooral bezig houdt is: vanwaar deze massale en selectieve verontwaardiging? Het zal niet alleen liggen aan de soms achterlijke acties van Ilgun in zijn vlogs, want als dat de morele maatstaf zou zijn dan hadden we dagelijks verontwaardigd kunnen zijn over de meest bizarre – en soms zelfs strafbare – acties die we in vlogs terug zien komen. Van veelal witte vloggers. Wat is dan het verschil? De sensatie rondom rapper Boef en zijn vlogs idem dito. Alweer diezelfde massale en selectieve verontwaardiging met het daarmee gepaarde bekende mediacircus.
Het wordt steeds moeilijker om te ontkennen dat het ligt aan hun culturele achtergrond. Men is verslaafd aan negatieve berichtgeving, met slaan tegen en trappen op alles dat ook maar enige link heeft met de islam, is succes gegarandeerd.
Bij RTL Late Night beweerde de minister van Defensie, Jeanine Hennis, die er tegenover rapper Boef zat, doodleuk dat de politie nooit provoceert. Ze kwam op nationale tv weg met deze leugen doordat de andere gasten stil bleven. En we weten: wie zwijgt stemt in. Het internet staat vol met filmpjes van provocerende agenten, die zelfs schijnbaar strafbaar handelen. Neem alleen al de agenten die Mitch Henriquez vorig jaar hebben gedood. Uit het onderzoek blijkt dat de agenten vijf minuten hebben gewacht met reanimeren toen Henriquez geen hartslag meer had. Vijf(!) minuten.
Dat de politie er is voor jouw en mijn veiligheid klopt, in theorie. De praktijk wijst helaas te vaak iets anders uit. De onderzoeksrapporten liegen er niet om. Maar de minister weet dat natuurlijk niet. Zij woont in andere regionen. Zij heeft een andere huidskleur. Zij heeft een andere voor- en achternaam. Zij houdt zich voornamelijk bezig met het verschepen van mankracht en wapens, om oorlogje te spelen in landen waar de mensen meer op Ismaël en Boef lijken, dan op haar. Zij is minister van Defensie en erelid van een ‘superieure cultuur’, in de woorden van Schippers. Zij dient niet te worden tegengesproken.
Hetzelfde geldt voor Rutte met zijn kutopmerkingen.
Enfin, terug naar de vraag: vanwaar de massale en selectieve verontwaardiging over Ismaël en Boef? Zou het kunnen zijn dat de politiek zich hier zo erg mee bemoeit omdat deze jongens (bewust of onbewust) bewijzen hoe de maatschappij gefaald heeft haar eigen jongeren met kleur in haar boezem te sluiten? Of zou het kunnen liggen aan het feit dat deze jongens aan de hand van de beelden aantonen dat lokale overheden en instanties tot op de dag van vandaag falen in hun beleid? Want dat is wat ik voornamelijk zie in de vlogs van Ismaël: ik zie een falend beleid van lokale politici, ik zie een falend systeem waarin zogenaamde welzijnsinstellingen en politie op een pijnlijke manier schitteren in afwezigheid. Zou dit dan de reden zijn dat de politiek met hulp van sensatiebeluste media buitenproportioneel hebben uitgehaald naar deze jongens?
Wat we nu in Poelenburg zien is excessief geweld en een repressieve houding van politieagenten. Het is voor mij in ieder geval duidelijk dat dit gebeurt om de massa te pleasen, het eigen hachje te redden en vooral voor electoraal gewin.
Er schiet mij nog een vraag te binnen: waar gaan de jongeren nu naartoe? De parkeerplaats en de voordeur van de Vomar opruimen is één ding, maar is de gemeente nu niet het probleem aan het verplaatsen in plaats van het op te lossen? Dat zijn vragen die ik graag aan tafel bij Pauw had willen horen. Dáár zijn antwoorden voor nodig. Het is belangrijk dat men oprecht geïnteresseerd is in de ontwikkelingen en toekomst van deze jongeren – in plaats van onder elke nieuwspost over dit onderwerp racistische bagger met gelijkgezinden te delen.
Meer inhoud en minder sensatie aan tafel. Ook wanneer dat lagere kijkcijfers betekent. Het belang is te groot om dit te verkwisten. De problematiek rondom – wat men noemt – “allochtone” jongeren gaat veel dieper dan vlogs. Het borrelt al sinds ik het me kan herinneren. Als jonge Marokkaan op de straten van Amsterdam gold niets anders. Dat was en is de reden dat ik er al 11 jaar over schrijf in mijn muziek.
Daar kom ik in een volgende column graag op terug.
Appa.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (100)

weejee2
weejee223 sep. 2016 - 9:36

Oorzaak en gevolg, vraag jezelf es serieus af waarom er steeds meer Nederlanders klaar zijn met de " allochtonen" uit bepaalde streken. Daar hoort ook zelfreflectie bij anders ga je de waarheid nooit ontdekken .

StevigeMening
StevigeMening21 sep. 2016 - 13:49

Ik snap niet waarom deze schrijver het heeft over culturen die superieur zijn aan elkaar. In mijn ogen zijn alle culturen namelijk gelijk. Leden van de straat cultuur moet je dan ook op een gelijkwaardige manier behandelen. In de straatcultuur gaat het alleen maar om het recht van de sterkste. Dus als iemand je portomonaie steelt, dan moet je die volgens de straat cultuur eens flink door elkaar rammelen. Het berispend toespreken is op geheel andere culturen van toepassing. Culturen waarbinnen men naar elkaar luistert en ook het gedrag aanpast na het gesprek. Dit lijkt totaal niet op de straat cultuur, waar binnen men eerder de handen uit de mouwen steekt. Verrassend genoeg heeft de politie zich goed aanpast aan de verschillende culturen in dit land. Iedere cultuur heeft toch zo zijn eigen wijze van communiceren. En wellicht moet je die niet allemaal willen integreren. Je moet elkaars taal spreken om het te snappen.

tinekea2
tinekea221 sep. 2016 - 8:36

ach ja, weer eentje die niet kritisch naar zichzelf kan kijken en altijd de anderen de schuld geeft. Kan hij ook niets aan doen hoor, hij komt uit een cultuur waarin schuld altijd bij een ander gelegd wordt en waar zelfreflectie niet normaal is.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037121 sep. 2016 - 13:01

Kan hij ook niets aan doen hoor, hij komt uit een cultuur waarin schuld altijd bij een ander gelegd wordt en waar zelfreflectie niet normaal is. Dit in tegenstelling tot onze superieure cultuur waar wij, superieur als onze cultuur is, altijd kritisch naar onszelf kijken en indien wij fout zaten, gelijk onze superieure excuses aanboden / aanbieden

James Van der Beek
James Van der Beek20 sep. 2016 - 13:09

Ik irriteer me zo erg aan het feit dat mensen zo gehecht zijn aan hun geografische positie of nationaliteit op deze planeet. Iedereen is een mix van rassen. LEES SUKKEL: ER IS GEEN PUUR RAS. Waar kom jij vandaan? Denk je dat je Nederlander bent? Misschien ben jij wel deels zo'n vervelende "buitenlander" die je zo volhardend haat en ik weet 't zeker. Je hebt echt een mentale beperking als je denkt dat dit land van jou of van een van je voor-ouderen is. Wanneer iemand zich alleen met de geschiedenis kan affiliëren dan is een oplossing of een dialoog op zijn minst ver te vinden. Het feit dat het "buitenlandse" joch aan 't vloggen is terwijl meneer zijn meningen uit de combinatie schiet bij mensen door het verkeerde keelgat. Waarom...? Omdat je eigenlijk depressief bent? Al had deze matige entertainer (waarom stop ik hier in hemelsnaam nog energie in?) dit geproduceerd en gepubliceerd vanuit België had geen enkele fuckin' "Nederlander" hiernaar omgekeken. Waarom blijven we dan zo nationalistisch onze problemen benaderen.| Dat komt omdat u niet voor uzelf kunt nadenken. U roept en herhaalt gewoon wat de grote gros wilt dat u denkt. Doeg, doebers.

1 Reactie
Freeman2
Freeman221 sep. 2016 - 8:21

Welke merk is je wiet?

ronald8
ronald820 sep. 2016 - 9:49

De zus van de vlogger heeft duidelijk veel meer kansen gehad in Nederland dan dit arme slachtoffer van de samenleving. De zus namelijk studeert rechten en de vlogger-broer is een drop-out na zelfs een tweede kans. Maar goed de zus heeft natuurlijk geluk ondanks de tegenwerking van de samenleving en de vlogger is een slachtoffer. In het algemeen vind ik dat iedereen die in Nederland woont en naast een Nederlands paspoort ook een ander paspoort heeft volstrekt het recht heeft om zich meer te identificeren met het andere paspoort dan met die van het land waar hij woont. Maar iedere andere Nederlander heeft dan in dat geval ook volstrekt het recht en volkomen gelijk om te zeggen "pleur op". Je leeft in Nederland of niet en als je niet mee wilt doen of je vindt Nederland maar niks, wat doe je dan hier?

5 Reacties
Freeman2
Freeman221 sep. 2016 - 8:23

Wat jij doet heet ethnische profilering. Bekt lekker, of niet?

Paul250371
Paul25037121 sep. 2016 - 13:03

Maar iedere andere Nederlander heeft dan in dat geval ook volstrekt het recht en volkomen gelijk om te zeggen “pleur op”. Je leeft in Nederland of niet en als je niet mee wilt doen of je vindt Nederland maar niks, wat doe je dan hier? Ook als er iemand een Nederlands paspoort hebt?? Hetzelfde als tegen een Noord Hollander die Foppe Fopstra heet zeggen dat hij op moet rotten naar Friesland

boeie
boeie21 sep. 2016 - 21:57

@Paul250371 Het gequote stukje is een vervolg op de alinea ervoor, laat u dat bewust weg om de woorden te verdraaien? De "quote" slaat volgens het voorgaande stuk op mensen die zich identificeren met een ander land dan Nederland... Hun goed recht, maar daar hoeven we toch wat minder clementie mee te hebben? In tijd van oorlog is dat zelfs de grootste doodzonde die er is!? (ja, ik weet dat we niet in oorlog zijn met Turkije... en officieel een bevriende natie..)

ronald8
ronald823 sep. 2016 - 11:13

Freeman: Ik kan die conclusie niet herleiden uit mijn post. Paul250371: Ik bedoel iedereen met een Nederlandspaspoort (die pleur op mogen zeggen) dus ook de mensen met een dubbel paspoort die wel mee willen doen in Nederland en hun toekomst hier zien! De vergelijking met Friezen is gewoon te dom voor woorden. Idd het is gewoon een kwestie voor iedereen met een Nederlandspaspoort (met en zonder meerdere paspoorten) en die in Nederland gevestigd zijn, dat die hun toekomst hier wensen op te bouwen of dat ze op pleuren als zij onze samenleving afwijzen en zich liever identificeren met een andere land.

Harry Zwanenberg
Harry Zwanenberg25 sep. 2016 - 9:02

niets aan toe te voegen.

weejee2
weejee219 sep. 2016 - 19:04

Beste Rachid, als je wezenlijke interesse hebt waarom we in NL zo'n probleem hebben met dit soort gajes vraag het dan es oprecht aan een een stel nederlanders die Nederland wel als hun vaderland beschouwen.En geef niet de politiek, de politie en de maatschappij de schuld.Dat is het excuus van de machteloze die denkt dat hij niet zelf verantwoordelijk is voor mijn lot. Er zijn kansen te over, en dat blijkt maar al te vaak, maar het schijnt dat over het algemeen met name de vrouwen in de allochtone bevolkingsgroepen dat beter in de gaten hebben.

1 Reactie
Not the Only Dreamer
Not the Only Dreamer24 sep. 2016 - 21:05

Kansen te over? Het werkloosheidspercentage onder niet-westerse allochtonen is bijna drie keer zo hoog als dat onder allochtonen. Als je kijkt naar jongere mensen (25-35 jaar) zijn de verschillen nog groter. En dat allochtone vrouwen die kansen beter in de gaten zouden hebben, betekent nog niet dat de werkloosheid in deze groep lager zou zijn dan bij allochtone mannen. Kijk zelf maar eens in publicaties als deze van het Centraal Bureau voor de Statistiek: http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=71738NED&D1=1,22,26&D2=a&D3=a&D4=5-8&D5=l&HDR=T&STB=G4,G1,G2,G3&VW=T

Harba Lorifa
Harba Lorifa19 sep. 2016 - 19:03

"De vraag die mij vooral bezig houdt is: vanwaar deze massale en selectieve verontwaardiging? " Die verontwaardiging is helemaal niet selectief (in tegenstelling tot de schrijver die heel selectief shopt uit het nieuws). Men was in nederland bijzonder verontwaardigd bij project x. Men was dat ook bij de gebeurtenissen in geldermalsen. Allemaal blank. Verder heeft Rutte gezegd over de zaanse jongens dat het tuig van de richel is. Net zoals vroeger over de krakers werd geroepen. Toen klopte het. Nu nog steeds. Als je geweld gebruikt tegen onschuldigen (en er nog zo trots op bent dat je het filmt en op you tube zet) ben je gewoon tuig. Daar heeft Rutte volkomen gelijk in (voor n keer). Verder mag Rutte wat mij betreft inderdaad zn bakkes drukken daar waar de schrijver m graag ziet. Heeft ie ook ns wat.

richarrd
richarrd19 sep. 2016 - 18:14

De hangjongerencultuur is ook absoluut geen Turkse cultuur, maar een puur Nederlandse cultuur. In Nederland zijn we vooral geinteresseerd in succesvolle mensen, en daarbij worden de minder succesvolle mensen vergeten. Ook is er een hoop onverschilligheid in Nederland om echt iets van alle jongeren te maken, auto's en vakantie's bijvoorbeeld komen op de eerste plaats, de samenleving veel later. Het gaat om geld dus. Als je gewoon zou investeren in de toekomst van de jeugd, en dan bedoel ik alle jeugd, dan bespaar je je juist veel meer kosten, maar dan moet je dat ook wel op de juiste manier doen natuurlijk, maar dat is ook nog moeilijk, en jammer genoeg is voor Nederland al gauw iets te moeilijk.

4 Reacties
Stientje2
Stientje219 sep. 2016 - 22:21

In alle jeugd wórdt geïnvesteerd waar je ook vandaan komt. Alleen voor dit soort kornuiten die niet willen, wordt het voor ons als belastingbetaler, onbetaalbaar. Ik begrijp nog steeds niet waarom zij zich zo achtergesteld voelen. Of willen zij dat juist?

D'Holbach
D'Holbach19 sep. 2016 - 23:15

Ook in deze jeugd is geinvesteerd, en veel ook. Ook deze jeugd heeft alle kansen gehad. De zus van de vlogger heeft wel gestudeerd, waarschjnlijk hebben meer van die eikeltjes zusjes die wel studeren en proberen er wat van te maken. U probeert gewoon recht te praten wat krom is en blijft.

7anpau1
7anpau120 sep. 2016 - 8:57

ondertussen investeert Rutte in de jeugd, alle, door regelmatig les te geven op een VMBO. Gewoon tussen de bedrijven door uit maatschappelijk betrokkenheid. En U? Ik ben zeker geen fan van Rutte. De enige reden dat hij premier is, is omdat sympathieker is dan Rita Verdonk (niet echt heel moeilijk). Maar op Joop kan hij nooit goed doen. Als Rutte water in wijn zou veranderen zouden ze hier op Joop zeggen dat hij een vieze kapitalistische milieuvervuiler was en als hij een lamme genas zou men er schande van spreken dat het niet vergoed werd door het ziekenfonds. En Rachid El Ghazaoui cs zou iedere kritiek op welke allochtoon dan ook, altijd, ongeacht de reden, als racisme. Deze jongens 'protesteerden' niet alleen voor Erdogan, maar tegen Nederland en bedreigden journalisten, omdat ze zondermeer de propaganda van Erdogan slikten, die binnen 5 minuten wist dat Gulen achter de zogenaamde coup zat en dat deze werd gesteund door 'het westen'. Van mensen die zo kritiekloos en blind achter een buitenlandse leider - die toch echt al sinds jaar en dag behoorlijk dictatoriale trekken heeft - aanlopen en die zich daarbij desnoods direct en zonder nadenken keren tegen hun thuisland en journalisten op basis van afkomst, kun je toch gevoegelijk afvragen wat ze hier in vredesnaam te zoeken hebben, of niet soms? Ik ben tegen alle retoriek van Wilders over grenzen sluiten, paspoorten afnemen, etc., etc. Veel van zijn gedachtengoud druist net zo in tegen de beginselen van onze democratische rechtstaat als de ideeën van Erdogan, maar je moet niet raar opkijken als mensen zich afvragen wat je hier te zoeken hebt als je je zo opstelt als een aantal van die raddraaiers in Rotterdam. Als de 'pleur op' gedachte je dan bekruipt ben je geen racist. En ik zie ook niet in hoe Rutte hun premier zou kunnen worden als ze zelf Erdogan kennelijk zien als hun enige grote leider?

richarrd
richarrd20 sep. 2016 - 10:15

Stientje, D'Holbach Met alleen zakken met geld strooien is niet voldoende. Geld is helemaal niet de essentie als het gaat om jongeren opleiden en klaar maken van jongeren voor de toekomst. Wellicht dat dat de reden is waarom het hier niet goed gaat, omdat mensen denken: "Als we wat geld sturen dan moet het allemaal maar klaar zijn." Dat is mooi de makkelijkste weg. Aangezien de jongeren meer wijsheid nodig zijn dan snap ik dus wel waarom ze dat in Nederland niet bijgebracht wordt. De Nederlander is zo druk met het beschermen van zijn of haar geld, dat ze geen tijd hebben om een voorbeeld te zijn of de jeugd echte wijsheid bij te brengen. Hoe de volwassenen met de jeugd omgaan, dat bepaald hoe de jeugd zich gaat gedragen. Als land moet je gewoon je jongeren om een deugdelijke manier voorbereiden op de toekomst, en dat is bij de ene jongere iets moeilijker dan bij de ander omdat ook iedere jongere anders is en een andere achtergrond heeft. Daar moet je gewoon als mens iets voor willen doen, en met gewoon weer wat geld sturen kom je er niet vanaf.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!19 sep. 2016 - 18:14

Zodra ze vele tonnen per jaar ermee verdienen is het heus ook vast wel hun premier.

Blazin
Blazin19 sep. 2016 - 18:11

Alle ophef over de zogenaamde treitervloggers legt echt pijnlijk de dubbele standaard van rechts Nederland bloot: Zegt Geert Wilders dat we een nepparlement hebben en dat Nederlanders in verzet moeten komen tegen asielzoekers, dan is dat vrijheid van meningsuiting, en die is grenzeloos en heilig. Zet hij een volledig fictief probleem (islamisering) op de agenda, waarmee hij een hele bevolkingsgroep in het verdachtebankje plaatst, dan doet hij niet aan opruiing, maar 'geeft hij een stem aan een sentiment dat onder de bevolking leeft' en neemt de vvd ook een rechtsere retoriek aan om geen stemmen te verliezen. Maakt Geenstijl brutale items die vaak over de grens gaan van wat wij in Nederland toelaatbaar vinden, dan krijgen zij hulde als zijnde innovatieve en kritische journalisten. Maar laten allochtone jongens die nog maar net de stemgerechtigde leeftijd hebben bereikt vlogs over hoe het toegaat in hun buurt ( waarbij inderdaad over de grens wordt gegaan, en inderdaad de politie wordt uitgedaagd), dan moet hun mond worden gesnoerd, en worden zij aangesproken op hun voorbeeldfunctie. Hoe kan het dat niemand ziet hoe hypocriet dit is? Natuurlijk zijn de vlogs weerzinwekkend, en natuurlijk dienen strafbare feiten te worden bestraft, maar het feit dat deze jongens nu wordt verboden vlogs te maken, en hun youtube inkomsten worden afgepakt omdat ze niet voldoen aan de 'superieure' normen en waarden die 'wij' in Nederland kennen is toch volledig buitensporig? Ze zeggen en doen domme dingen voor views.. hetzelfde kan gezegd worden van menig politicus! Hulde aan joop dat ze appa een podium bieden. Het is belangrijk om alle geluiden te laten horen, zeker de geluiden waar veel reageerders zich niet in kunnen vinden.

2 Reacties
Edwin038
Edwin03819 sep. 2016 - 23:52

En toch wordt Wilders gewoon vervolgd vanwege zijn Minder Minder Minder uitspraak. Men kon en mocht hier gewoon aangifte tegen doen en daar is gehoor aan gegeven. Ik ben er benieuwd naar, maar mocht ik een voorspelling doen? Wilders wordt vrijgesproken of opruiing ten laste gelegd. Hij heeft namelijk alleen de vraagstelling gezet en zijn achterban scandeerde Minder. Dus als je al iemand wil vervolgen, dan is het de achterban. Islamisering is een ruim begrip. Ben ik bang dat de Islam ooit de overhand zal krijgen in ons land? Nee... Is er een bepaald soort Islamisering gaande? Ja! Heel simpel, we kennen allemaal de straatschoffie`s zoals Appa, Ismail en vele anderen. In plaats van dat men deze problematiek aanpakt schakelt men al snel over op Moskee vaders. Hiermee geef je eigenlijk te kennen dat je huidige samenleving geen oplossingen kan bieden voor deze jeugd. En ja daarmee geef je aan dat de overheid geen oplossing heeft voor de huidige maatschappelijke problemen. Deze jeugd kan alleen maar weer op het rechte pad gebracht worden als ze weer netjes elke dag in de moskee gaan zitten is het idee, ik denk dat een stukje emancipatie meer wonderen doet. Want waarom slagen meiden met een islamitische achtergrond wel vaker in onze samenleving? Sommigen zien bijvoorbeeld Islamisering in het feit dat er halal voedsel bij de AH ligt, ik zie dat liever als een teken van succes. Dat moslims niet meer enkel naar de Lidl moeten om hun budget rond te krijgen maar dat ze in NL een economische factor zijn geworden. Dat ze niet alleen maar teren op de regering maar dat ze ook zelf bijdragen aan de samenleving en daarvan profiteren. Er blijft echter wel een nadrukkelijke groepering aanwezig. Dat is de groep orthodoxen en die groep groeit wel. Deze groep staat wel degelijk met de rug naar de samenleving toe, en bepaalt niet alleen ons beeld omtrent de moslim, maar zorgt ook voor de sociale druk op de mensen die zich wel aanpassen aan hun nieuwe vaderland. Deze groep heeft wel haat tegen het westen, terwijl ze in NL alle kansen van de wereld hebben gehad. En ja, deze groepering bepaalt zelfs de publieke opinie.

JannesJ2
JannesJ220 sep. 2016 - 8:44

---Hij heeft namelijk alleen de vraagstelling gezet en zijn achterban scandeerde Minder. Dus als je al iemand wil vervolgen, dan is het de achterban.--- Nee dus. Het is alom bekend en zal zeker door de rechter worden meegenomen, dat Wilders cs bewust deze achterban -van te voren- heeft opgejut. http://www.omroepwest.nl/nieuws/3092486/Henk-Bres-bevestigt-Minder-minder-moment-van-Wilders-was-van-tevoren-afgesproken Dit is -uitgebreid- in de media geweest, het lijkt mij derhalve stug dat je dit niet hebt meegekregen.

the don
the don19 sep. 2016 - 18:11

> Het zal niet alleen liggen aan de soms achterlijke acties van Ilgun in zijn vlogs, want als dat de morele maatstaf zou zijn dan hadden we dagelijks verontwaardigd kunnen zijn over de meest bizarre – en soms zelfs strafbare – acties die we in vlogs terug zien komen. Van veelal witte vloggers. Wat is dan het verschil? Het verschil is dat de politie bij autochtone jongeren ingrijpt op de dag dat ze er achter komen wie het zijn en wat ze doen. In Zaandam speelt het al 10 jaar, omdat de politie niet durft in te grijpen. Als ze dat wel doen valt heel politiek correct Nederland over ze heen om ze te vertellen dat ze racistisch zijn en dat die arme jochies het zo moeilijk hebben met de eindeloze discriminatie. Elitair links dat overal vertellen dat het aan de witte mannen ligt, maar absoluut niet aan de 'arme jongeren' die de problemen veroorzaken terwijl ze in Q7's en RS6-en rijden. #jesuisboef.

2 Reacties
JannesJ2
JannesJ220 sep. 2016 - 8:46

---terwijl ze in Q7’s en RS6-en rijden.--- Zoals bekend: terwijl ze in een -geleende auto van een vader- reden.

boeie
boeie21 sep. 2016 - 22:08

"Zoals bekend: terwijl ze in een -geleende auto van een vader- reden." Uw punt!? Ze zijn blijkbaar van goede komaf, dus niet arm, zielig, of kansloos. Ze hadden makkelijk kunnen leren/studeren, maar willen blijkbaar niet. Ik ben liberaal en vind dat iedereen gelijke kansen moet hebben en heb best begrip voor de "kansloos" kaart, maar in een Q7 herrie schoppen is wat mij betreft een enkeltje kansloos: (en dat zich ik net zo hard over blonde knulletjes uit bloemendaal die niet willen deugen)

richarrd
richarrd19 sep. 2016 - 17:50

Ik denk dat we een premier nodig zijn die verbindt, en niet één die xenofobie faciliteert en verder verspreidt. De situatie in Zaandam wordt ook door de premier gebruikt om xenofobie goed te praten. Dat betekent dat we een hele verkeerde premier hebben in Nederland. Die man, en de partij waar deze bij hoort moeten zo snel mogelijk weg, dat zou de enige juiste keuze zijn.

Patrick Faas
Patrick Faas19 sep. 2016 - 17:21

Beste Appa, Dat de VVD de vlog aangrijpt om PVV taal uit te slaan heeft natuurlijk alles te maken met de aankomende verkiezingen. Ik ben ook zeer benieuwd waarheen onze jeugd moet “oppleuren” van de premier. Hopelijk komen er nog debatten waarin we dat kunnen vragen. Ik vermoed dat hij dan zijn excuses weer gaat aanbieden. Wat we ondertussen niet moeten doen is meegaan in de racistische frames. Op sommige foto’s heeft Jeanine Hennis inderdaad een opvallend roze biggenhuidje, maar op andere, waarschijnlijk genomen als ze net op vakantie is geweest, is ze bruiner dan de jongeren uit Poelenburg. Ik lees vaak dat moslims en hindoes ”zwart” worden genoemd, terwijl joden en christenen de titel “wit” krijgen, zoals bijvoorbeeld bij het racistische onderscheid tussen “witte” en “zwarte” scholen. Dat heeft evident niets met huidskleur te maken, maar eerder met middeleeuwse kleursymboliek, waarin de goede ridder op een wit paard zit en de schurk op een zwart paard. Die kleursymboliek in leven houden is middeleeuws racisme voortzetten. Dat is niet alleen beledigend naar veel blanken die zwart gemaakt worden, zoals Turken, Koerden, Perzen, Arabieren etc, maar ook naar mensen met een echt donkere huidskleur. Doe niet mee aan die zwart-wit indeling, want die slaat nergens op. Voor de vloggers uit Poelgeest is het heel naar dat zovelen in het land hen veroordelen, maar ik hoop dat er ook iets goeds zal voortkomen uit de media-aandacht. Niet alle Nederlanders zijn zo vuil gebekt als Rutte. Er zijn ook lieden die inzicht hebben in sociale psychologie. Zij weten dat mensen zich gaan gedragen zoals ze behandeld en ingedeeld worden. Zij weten dat een respectvolle benadering een respectvolle respons krijgt. Maar voor wijsheid, verbetering of zelfs goede manieren kan waarschijnlijk pas weer aandacht komen na de verkiezingen.

Mark Gh
Mark Gh19 sep. 2016 - 16:03

Toen een paar blanke jongens hun stunt wereldkundig maakten - ze reden mee op het dak van een trein, in plaats van ín die trein - werden ze ook veroordeeld in de publieke opinie. Andere voorbeelden van blanke vloggers die zich misdragen ken ik niet. Jij blijkbaar wel, een paar voorbeelden zou je punt sterker maken. Dat rappertje dat zich "Boef" noemt riep zijn fans op tot geweldpleging. Dat is gewoon strafbaar en daarvoor zou iedere ingezetene worden aangepakt, boefje incluis. Geen probleem dus. En dat treitervolk in Zaandam? Dat mag verrekken. Laat die jongens wat nuttigs met hun tijd gaan doen, in plaats van rondhangen bij de lokale supermarkt. Een baan zoeken ofzo.

2 Reacties
JannesJ2
JannesJ220 sep. 2016 - 8:52

---Dat mag verrekken. --- Waardoor er een redelijke kans bestaat dat men zich met allerlei criminele zaken bezig gaan houden. Dat is een effect van je 'verrekken', namelijk. En is dat werkelijk wenselijk? ---Een baan zoeken ofzo.--- Op welke planeet leef jij? Er zijn, -zoals bekend-, meer werkelozen dan banen. Niet alleen dat, zodra men een enigszins "buitenlands klinkende naam" heeft, dan gaat de sollicitatie linea recta in de prullenbak. Dit is tevens alom bekend en ook hier op joop.nl regelmatig onder de aandacht gebracht. Ik zal even moeten zoeken naar de artikelen, maar ik durf er een goede fles op te zetten dat jij ook daar menig reactie hebt achtergelaten.

Mark Gh
Mark Gh23 sep. 2016 - 19:32

Natuurlijk is het lastig een baan te vinden, dat is het voor iedereen. Ik zeg ook dat ze moeten gaan zoeken, dat is in ieder geval een betere tijdsbesteding dan andere mensen intimideren voor de deur van de Vomar.

Stientje2
Stientje219 sep. 2016 - 15:46

"Je kunt over Ismaël van alles vinden – en dat doen we in Nederland ook maar al te graag. Over deze 19-jarige jongen, zijn vlogs, zijn vrienden en zijn inmiddels landelijk berucht gemaakte buurt. In onze tijd is het heel makkelijk om van alles te roepen over hem en zijn persoonlijke situatie – zijn eventuele schulden en het opgroeien in een gebroken gezin inbegrepen". Je kan je natuurlijk afvragen waaróm deze jongen zo ontspoort is. En uiteraard is het dan redelijk normaal dat hier dan op wordt gereageerd, zowel door "witte" als door "zwarte". Ik zeg dit met veel tegenzin, omdat kleur hier niets mee heeft te maken. Het is de instelling van die jongeren zelf! En leg nou eens uit wát die problematiek van een handje vol Turkse/Marokkaanse jongeren dan is. Waarom doen de meeste jongeren het wel goed? Waarom gaan zij wel normaal naar school? Waarom proberen zij niet, als hun schoolopleiding er opzit, een tijdelijk baantje te vinden en in die tussentijd zich voor te bereiden op aardiger werk in de richting die zij graag zouden willen. Je moet daar natuurlijk wél je best voor doen, maar dat geldt voor een ieder. De jongere die al deze ellende vooroorzaken, straten onveilig maken, op auto's gaan staan, met handbeugels provoceren, schelden, een wethouder het onmogelijk maakt om haar werk te doen enz. enz. Maar nog erger is, dat zij puberale jochies meeslepen. Deze Ismaël Ilgun voelt zich alleen maar een KANJER van een vent, en wil aandacht. Hij weet maar al te goed wáár hij mee bezig is, ten koste van veel narigheid! Het wordt tijd dat hier flink tegenop wordt getreden. Geen straf, maar wel een hernieuwde opvoeding!

Donnie D
Donnie D19 sep. 2016 - 15:23

Aboutaleb roept precies hetzelfde over dit soort schorem. en ik ben het van harte eens met Aboutaleb en ook met Rutte. Dit soort jongens veroorzaken erg veel overlast en profileren zich helemaal niet als nederlander maar als turk of marokkaan. dan moeten ze niet gek opkijken als iemand vervolgens roept "als het je hier niet bevalt pleur je toch lekker op!". het is ook nogal bizar dat de schrijver van dit stuk van mening is dat de samenleving faalt naar deze jongens toe. het is niet de samenleving die faalt maar de ouders van deze jongeren en de jongeren zelf die falen. slechte opvoeding veroorzaakt slecht gedrag. dat is de reden dat ze zo onaangepast zijn en overlast veroorzaken. als samenleving zijn we te lang veel te soft voor dit soort jongens (en hun ouders) geweest.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas19 sep. 2016 - 17:25

Aboutaleb collaboreert met Leefbaar Rotterdam, dus vandaar dat hij zulke rottaal uitslaat, maar het heeft geen pas. Hij is vertegenwoordiger van de kroon nota bene. Hij zou koninklijk beleefd moeten zijn.

Albert Einstein
Albert Einstein19 sep. 2016 - 15:21

Als een Nederturk de "kankerkaaskoppen" dood wenst, waarom mag je dan niet voorstellen dat zo iemand oppleurt? Eerlijk gezegd vind ik dat, als repliek, nog vrij netjes. Een Nederlander is zo iemand immers niet, ook al heeft hij formeel een Nederlands paspoort? Het enige paspoort dat er dan toe doet is het Turkse, en de betreffende persoon kan dan als "persona non grata" worden uitgewezen. Dat zal met mij ook, en volkomen terecht, gebeuren als ik in Turkije ben en roep dat ik alle "kankermoslims" dood wil maken.

2 Reacties
JannesJ2
JannesJ220 sep. 2016 - 8:56

---Een Nederlander is zo iemand immers niet--- Neem eens een kijkje op de aan de PVV verbonden facebook pagina's. Waar men oproept tot bruut geweld, marteling, herinvoering concentratiekampen en meer van dat "fraais". Iemand doodwensen is schijnbaar prima, zolang "echte Nederlanders" dat doen. Maar oh wee, als het iemand is met een iets andere achtergrond (in casu: Turks/ Islamitisch/ joods eerder).

Albert Einstein
Albert Einstein20 sep. 2016 - 10:35

Jannes, Het gaat er niet om OF je iemand dood wenst, maar WIE je dood wenst. Dat, en dat alleen bepaalt of je een echte Nederlander bent. In elk geval werkte dat in WO2 zo. Een moreel oordeel is dit overigens niet.

Hallozeg
Hallozeg19 sep. 2016 - 14:22

Er schiet mij nog een vraag te binnen: waar gaan de jongeren nu naartoe? Mijn 4 kinderen van 14 tot 21 jaar oud hebben amper tijd over, huiswerk, bijbaantjes, sporten etc waarom zouden deze jongeren altijd gefaciliteerd moeten worden? Zo wordt ze op jonge leeftijd al bijgebracht dat voor niets de zon op gaat en dat kliederig gedrag beloond wordt. En de vermoordde onschuld spelen met racistisch insinuaties om dit gedrag te bagatelliseren dat blijft de bekende truc.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2016 - 14:11

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
GermaS
GermaS19 sep. 2016 - 16:22

Daar maken we amusement van; de Tokkies

karel6
karel619 sep. 2016 - 14:11

De pleur-op premier is er inderdaad niet voor quasi-Nederlanders, die helemaal geen Nederlander willen zijn maar gewoon de voordelen van het Nederlanderschap wensen te combineren met het Turks-zijn, wiens loyaliteit ook in het geheel niet bij Nederland ligt, maar bij een vreemde mogendheid.

Sfinx2
Sfinx219 sep. 2016 - 14:01

Die jongens presenteren en gedragen zich als Turk, hebben een Turks paspoort en uit gemakzucht ook een Nederlands paspoort. Ze noemen zich strijders van erdogan en haten Nederlanders en hun cultuur. Toch blijven ze hier. Hier kunnen ze scholing, buurthuis en uitkering krijgen. Jammer alleen dat ze de eerste twee vergald hebben maar goed. Ondanks dat zijn er blijkbaar voldoende redenen hier te blijven en niet naar Turkije te verhuizen. Uitkering? Wees positief en ga daar naartoe waar je je het meeste thuis voelt en probeer iets van je leven te maken in plaats van hier je eigen leven en dat van anderen te vergallen. De meeste anderen houden wel van dit land proberen wel iets van hun leven te maken en hebben daarbij maar 1 paspoort. Een premier van allen Nederlanders

Molly Sweet2
Molly Sweet219 sep. 2016 - 13:56

'Wat we nu in Poelenburg zien is excessief geweld en een repressieve houding van politieagenten.' Hm, excessief geweld... Bedoel je dan de gummiknuppels waarmee die lui worden afgeranseld, of het feit dat de politie is begonnen met gericht schieten? Enfin, overdrijven is ook een vak.

de Haas
de Haas19 sep. 2016 - 13:53

Als mensen die burger zijn van twee naties zonder dat dat nodig is een voorkeur te hebben voor een van de twee, net als dat het niet nodig is dat zij zich eenzijdig loyaal verklaren aan die ene, en daarbij ook nog ostentatief laten blijken burgers en samenleving van die andere natie te verachten, die andere burgers en hun natie herhaaldelijk beledigen, dan is omgekeerd een stevig advies, ook als dat als gelijke toon gevat is in de woorden dan toch "op te pleuren" naar die natie van voorkeur op geen enkele wijze te veroordelen, ook niet als dat van de eerste burger van die andere natie komt. Ik snap ook niet zo goed dat je met een loyale voorkeur voor Turkije met diens zo zeker wél vaak vuilbekkende eerste burger Erdogan dan meent enig moralistische oordeel te moeten vellen over een daarmee in vergelijk zo onschuldige "pleur op".

Kees Ollopa
Kees Ollopa19 sep. 2016 - 13:44

Heb je het ook eindelijk door? Welkom in Nederland. Natuurlijk is de premier VVD Rutte er wel voor alle Nederlanders. En zijn PvdA elite vrienden in de regering ook. - Alleen is hij, en de regering, er voor de ene Nederlander meer en voor de andere Nederlander minder. En ja, daarvoor mag je weer eens heel diep in je slachtofferrol duiken. - Bezuinigingen treffen bijvoorbeeld vooral de zwakkeren in de samenleving zoals bijvoorbeeld zieken en gehandicapten. En als er een cadeau van 5 miljard uitgedeeld moet worden dan echt alleen aan mensen die werk hebben en de rest kan de klere krijgen. http://www.telegraaf.nl/binnenland/26625136/___Zorgkosten_voor_chronisch_zieken_verdubbeld___.html

rbakels
rbakels19 sep. 2016 - 13:44

Rutte trachtte Aboutaleb te imiteren, wat hij heel slecht deed. Ik ben met vakantie in een zwaar islamitisch land. Waar ik reuze veilig ben - tenzij de Amerikanen of Israëli hier terroristische aanslagen gaan plegen.

3 Reacties
Mostafa
Mostafa19 sep. 2016 - 15:21

Maar u heeft het over het gedogen super terrorisme, terwijl we hier hebben over straatterroristen-tjes !!

Harba Lorifa
Harba Lorifa19 sep. 2016 - 19:28

Frits, maak ns n filmpje in dat veilige land waarin je n politieagent vernederd. Lache!

7anpau1
7anpau120 sep. 2016 - 14:15

je hoeft niet eens brutaal te doen tegen een agent. probeer een playboy binnen te smokkelen en beging over vrijheid van meningsuiting of drink was miswijn en beging over vrijheid van religie. Maar goed, dan neemt niet weg dat treiterbloggers van mij mogen zeggen en schrijven en tonen wat ze willen zolang ze zich aan de Nederlandse wet houden. Ik heb het recht om het sukkels te vinden. Ik respecteer hun rechten, maar voor henzelf heb ik 0,0 respect.

Mostafa
Mostafa19 sep. 2016 - 13:17

Ik mag de heer Rutte helemaal niet, nooit eigenlijk . Maar toen ik zag op beelden dat nare onbeschofte gedrag van die Nederlanders van Turkse afkomst tegen die agenten, dacht ik meteen dat de heer Rutte te zacht heeft gedrukt met zijn '' De peur op'' uitspraak.

msj_meijerink
msj_meijerink19 sep. 2016 - 13:15

Ja ja, het gedrag legitimeren van deze brave jongens (de prinsjes), die sissend en slissend op straat 'hoer' roepen naar de ongesluierde meisjes en 'racist' blèren tegen de burger die hen er wél op aanspreekt is normaal. Vervolgens sla je jezelf als Bokito op de op de borst en roep je dat je al jaren signaleert, dat het niet aan hen ligt: held, neem zelf lijn 92.

willemb2
willemb219 sep. 2016 - 13:01

Het is heel leerzaam te worden bijgepraat over de wondere wereld van treiter-vloggers en andere aanwinsten van de multiculturele samenleving. Rachid El Ghazaoui stelt een aantal vragen, maar die zijn kennelijk retorisch, want hij wacht geen antwoorden af. Hij presenteert meteen een aantal veronderstellingen en meningen die helaas niet worden onderbouwd. Waarschijnlijk is hij dan ook niet uit op een dialoog maar wil hij gewoon even afreageren. Geen probleem natuurlijk, zolang hij maar niet het idee heeft daarmee een bijdrage te leveren aan een oplossing van de problemen waar allochtone jonge Nederlanders mee worden geconfronteerd. Maar dat is, zoals gezegd, vermoedelijk niet zijn doel. El Ghazaoui vereenzelvigt zich volledig met deze groep indolente klaplopers die het puberen maar niet kunnen afleren. Dat brengt hem onder andere tot de uitspraak: "...omdat deze jongens (bewust of onbewust) bewijzen hoe de maatschappij gefaald heeft haar eigen jongeren met kleur in haar boezem te sluiten? Of zou het kunnen liggen aan het feit dat deze jongens aan de hand van de beelden aantonen dat lokale overheden en instanties tot op de dag van vandaag falen in hun beleid?" Dat dit een valse voorstelling van zaken is wordt al aangetoond door de zus van Ilgun die haar rechtenstudie kon afronden terwijl hijzelf er trots op is dat hij een groot deel van belastingbetalend Nederland het bloed onder de nagels vandaan haalt door met zijn treiter-filmpjes in een inkomen te voorzien zonder te hoeven werken. De politie zou eenzijdig opkomen voor de belangen van Nederlanders zonder kleur en zich keren tegen gekleurde burgers? De eerste de beste keer dat mijn dochter door gekleurd tuig werd aangerand in een dierentuin kreeg ze van haar 'vrienden' bij de politie te horen dat ze beter geen aangifte kon doen omdat ze niet konden instaan voor de weinig prettige gevolgen. Blijf maar lekker doorschrijven en muziek maken met de boodschap dat allochtone jongeren zo goed zijn en de witte autochtonen zo slecht. Laat het maar escaleren als je denkt dat dat zinvol is. De tijd zal het leren. De aanpak van begrip tonen en thee drinken levert in elk geval een slecht resultaat op. Het wordt tijd voor een doortastender aanpak. Hopelijk is die nu begonnen.

ikdus2
ikdus219 sep. 2016 - 12:47

hoezeer ik Appa als rapper en anti-zionist respecteer vind ik dit persoonlijk een zwakke en clichématige column. hij gaat niet in op het feit hoe de politiemacht misdaden tegen minderbedeelden en minderheden structureel legitimeert. ze intimideert, controleert, stuurt en hoe ze zo de beschermingswal voor de elite in stand houden. hij gaat ook niet in op het feit dat het gezag een verdeel en heers systeem in stand houdt om de ene groep uit de onderklasse op te zetten tegen een andere groep waarbij de politie en andere "veiligheidsdiensten" als repressieve sturende macht wordt ingezet. zo richten de lagere klassen in de maatschappij hun pijlen in ieder geval niet op de gevestigde orde die als parasieten alle waarde en macht naar zich toe blijven trekken. daarom zouden we onze aandacht moeten verleggen en massaontslag eisen voor dienaren van het gezag.

2 Reacties
Laatjenietgekmaken
Laatjenietgekmaken19 sep. 2016 - 14:02

Voordat ik massa ontslag ga eisen voor dienaren van het gezag (inclusief rechters neem ik aan?) , had ik graag nog even gehoord wat ik hiervoor in de plaats krijg. BvD

ikdus2
ikdus219 sep. 2016 - 16:49

@laatjenietgekmaken het magistratuur (zittend of staand) mag ook eens volledig gerangschikt worden naar een afspiegeling van de maatschappij mits ze voldoen aan academische criteria. u heeft mij aan uw zijde

Jantje2
Jantje219 sep. 2016 - 12:45

In navolging van uw oproep tot meer inhoud en minder sensatie: U haalt twee opmerkingen doorelkaar. De pleur op opmerking werd geplaatst naar aanleiding van de gebeurtenissen in Rotterdam waar een journalist zijn werk onmogelijk werd gemaakt omdat Nederlanders blij waren met het voorkomen van de coup in Turkije. Naar aanleiding van Zaandam heeft Rutte gezegd dat het tuig van de richel was. Hoewel ik dat een wat minister president onwaardige opmerking vind, kan ik er wel begrip voor opbrengen gezien de verloedering van onze taal. Een opmerking die niets met etnische achtergrond heeft te maken maar gewoon met vervelend gedrag en het showen van boksbeugels en tasers (heten die dingen zo?). Een kwalificatie die bijvoorbeeld ook van toepassing was op de hangouderen in Oude Pekela een aantal jaren geleden. Dus graag bij uw volgende column de feiten wel correct weergeven. Dat leidt misschien tot een saaiere column ....mjah u zegt zelf dat u graag een inhoudelijke verdieping wilt in plaats van meewerken aan een verscherping van het debat dus doe dat dan zelf ook

1 Reactie
insignia
insignia19 sep. 2016 - 13:33

" tuig van de richel " dat is toch iets van vroeger, ik heb het mijn vadee of moeder wel eens horen bezigen. Voor mij zou dat die bende zijn die raadsvergaderingen verstoort en onmogelijk maakt, die van ons land de meest ongastvrije staat maakt die ik ken en ook nog potentieel een uitgesproken vreemdelingenhater als potentieel winnaar van de verkiezingen in huis heeft. Uiteraard zijn bedreigingen en ander wangedrag niet goed maar ik wil toch graag dat de gemeente Zaanstad haar best doet om te de-escaleren. Hoeveel slachtoffers zijn er gevallen? Absoluut veel minder dan onze strijdkrachten in verre landen verzameld hebben. De jongen die de vlogs maakt is een vriendelijk persoon verneem ik, laat hem en die anderen in godsnaam niet verbitteren tot het niveau van sommige Joop-bijdragers. Over een tijdje, als de wilde haren er af zijn dan gaat het allemaal over. Moeten we alleen nog van die Wilders/PVV sfeer af zien te komen. En Butch wil ik meegeven dat er altijd wel problemen met jongeren geweest zijn, zeker ook in mijn jeugd waar de ene straat het ionam tegen een andere straat. Geen video maar wel lastig voor ouderen. En provo in Amsterdam, ik geloof dat dit 2016 tot zoveelmopwinding had gezorgd dat de staat van beleg was afgekondigd. Ik haat het als autoriteiten zich niet als autoriteit gedragen. Pleur op, dat zeg je toch niet.

Butch Coolidge
Butch Coolidge19 sep. 2016 - 12:43

"De problematiek rondom – wat men noemt – “allochtone” jongeren gaat veel dieper dan vlogs. Het borrelt al sinds ik het me kan herinneren. Als jonge Marokkaan op de straten van Amsterdam gold niets anders." Precies, al sinds men hier is zijn er problemen met allochtone islamitische jongeren in Nederland. Het wordt alleen steeds beter zichtbaar met dank aan de allochtone vloggers zelf, heldhaftige columnisten als Theo van Gogh(vzmh) en Ebru Umar of politici als Frits Bolkestein, Pim Fortuyn(vzmh) en zelfs Marijnissen c.s. en natuurlijk omroepen als PowNed en websites als Geenstijl die niet om de hete brij heendraaien.

arno consu
arno consu19 sep. 2016 - 12:42

"De vraag die mij vooral bezig houdt is: vanwaar deze massale en selectieve verontwaardiging?" Intimidatie, bedreiging, mollestatie, vernieling, opruiing en de continue aanwezige wens dat jij en je hele familie standaard de K**** kunnen krijgen zo best wel eens de reden kunnen zijn voor deze verontwaardiging die toebedeeld is aan het gedrag van een 'selectief' groepje mensen. Want niet de verontwaardiging is selectief maar de groep.

Butch Coolidge
Butch Coolidge19 sep. 2016 - 12:35

"Want als de premier over Nederlandse jongeren met Turkse roots roept dat ze op mogen rotten, dan betwijfel ik of dat met bus 92 van Amsterdam naar Zaandam is. Het zal eerder gaan om een vliegtuig richting Istanbul." Rutte heeft het specifiek over de overlastplegende terreurturken gehad die op moesten pleuren, niet de brave Nederturken die zich gewoon aan de wet houden.

3 Reacties
insignia
insignia19 sep. 2016 - 13:00

"terreurturken" voel je je wel lekker?

timblanks
timblanks19 sep. 2016 - 13:04

Rutte had het niet eens over overlastplegende terreurturken. Hij had het over mensen die tegen een NOS camera liepen te schreeuwen dat die op moest rotten.

Butch Coolidge
Butch Coolidge20 sep. 2016 - 11:42

“terreurturken” voel je je wel lekker?"" Heb ik iets verkeerds gezegd dan? De jongen in kwestie pleegt straatterreur en heeft Turkse wortels, dus een terreurturk. Ik voel mij overigens keigoed, u?

Brave Hendrik2
Brave Hendrik219 sep. 2016 - 12:35

Tja, wat het zwaarste is, moet het zwaarste wegen. Voor een katholiek: de Paus, voor gereformeerden: de Schrift, voor een liberaal: het internationale zakenleven, voor een Turk: Erdogan, voor Geert: de Donald Duck, voor een SP'er: Poetin. Hoezo waardengemeenschap, wtf?

1 Reactie
insignia
insignia19 sep. 2016 - 13:01

en voor jou, PVV?

D'Holbach
D'Holbach19 sep. 2016 - 11:54

Graag zou ik dan voorbeelden zien van blanke vloggers die strafbare daden begaan en niet aangepakt worden. Graag zou ik zien waar Rutte dat heeft gezegd over alle Nederlandse jongern met Turkse roots. Graag zou ik zien waar de politie provoceert, helemaal als u MH als voorbeeld neemt, die zelf provoceerde. Al laat dat onverlet dat de politie niet juist opgetreden heeft. Graag zou ik zien waar de politie excessief geweld toepast in Poelenburg. Graag zou ik zien dat u met een oplossing voor de problemen met straattuig kwam ipv het over het hekje racisme en uitsluiting te gooien. Graag zou ik zien dat u me vertelt waarom de zus van die vlogger wel een studie heeft gedaan en deze jongen niets van zijn leven wenst te maken. Graag zou ik zien dat u geen eenzijdig stukje zou schrijven vol onwaarheden en verdachtmakingen maar constructief zou nadenken over een mogelijke oplossing. Maar dat zal wel te veel gevraagd zijn.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer19 sep. 2016 - 13:52

Vroeger, toen ik nog wel eens op "geen stijl" keek, noemt ze het stukje van deze rapper: huillie, huillie. Meer valt er ook niet van te maken, de balk in beide ogen van de schrijver/rapper zorgt voor blindheid over het wangedrag van groepen allochtone jongeren.

Staart2
Staart219 sep. 2016 - 11:52

Het is weer iedereen zijn schuld ,behalve hun eigen schuld.En waar ze naar toe moeten als ze niet meer voor de vomar mogen staan.Nou wat had je gedacht naar huis of naar school.Het idee dat deze heren later weer kinderen krijgen stemt mij somber.De heer die onder het oog van zijn kleine kinderen en vrouw vanaf het balkon zijn mening gaf door middel van eieren en een opgestoken middelvinger was een mooi voorbeeld.

Datmeenjeniet...
Datmeenjeniet...19 sep. 2016 - 11:23

Waar gaan de jongeren nu naar toe? Een uitzendbureau, vrijwilligersorganisatie of school misschien? Mogelijkheden genoeg om iets van hun leven te maken...

Eindbaas3
Eindbaas319 sep. 2016 - 11:23

Dit zijn jongeren die zich van alles voelen, Turk, moslim, gangster, woestijnprins, maar geen Nederlander. Zij zien premier Rutte niet als minister-president maar volgen Erdogan blindelings. zij spugen op Nederland maar houden wel hun hand op. Zij zijn gestopt met opleiding en willen zich niet aanpassen maar het is de schuld van Nederland. Laat ze maar eens in de spiegel kijken en zichzelf eens verbeteren. Dit is Nederland, met onze normen en waarden, respecteer dat maar eens.

8 Reacties
Ben Joop
Ben Joop19 sep. 2016 - 11:42

Fantast! Dit zijn hollandse jongens die door het merendeel van de witte nederlanders vol haat wordt bejegend in een land waar een fascist als Wilders de grootste dreigt te worden.

willemb2
willemb219 sep. 2016 - 13:06

@Ben Joop: Daarom ben ik zo jaloers op het tweede paspoort van die gasten. Ik vrees alleen dat uitgerekend zij daar nooit gebruik van willen maken anders dan voor vakantie.

Eindbaas3
Eindbaas319 sep. 2016 - 13:09

Volgens het paspoort zijn ze in Nederland geboren, maar hebben ze een Turks paspoort waar ze meer trots op zijn. Niemand bejegent ze met haat, ze krijgen kansen om naar school te gaan, opleidingen te volgen, hulp te krijgen waar maar ook. Er wordt wel inzet en initiatief gevraagd. Als deze heren dat niet op kunnen brengen, dan ligt het misschien ook aan hen? Grote flauwekul dat in Nederland alles wat niet wit is met haat wordt bejegend. En Wilders is niet de oorzaak, Wilders is het gevolg van het jarenlange gepamper. Men had de eerdere generaties allochtonen beter moeten sturen in het zelf redzaam zijn en niet afhankelijk maken van de allochtonen industrie zoals de taalcursusjes en de buurtvadertjes en al die projectjes die veel geld op leveren maar niet hebben bijgeholpen dat deze allochtonen zich Nederlander voelen.

Drents Bartje
Drents Bartje19 sep. 2016 - 13:14

Eindbaas, en zo is het maar net, en wie niet mee wil doen die pleurt maar op, om met de woorden van Rutte te spreken. Ben Joop, zijn dit Hollandse jongens?? dus als je het over hun hebt dan heb je het over Nederlanders?

FopDop
FopDop19 sep. 2016 - 13:32

@BenJoop: Er zit geen vezel Hollands of Nederlands in deze jongens. De enige binding met Nederland is de uitkering en het paspoort.

Nick Ros
Nick Ros19 sep. 2016 - 13:32

Joop. De Hollandse jongens die ik ken hebben geen dubbel paspoort, die hebben gekozen voor alleen een NL-paspoort. Die zijn niet 50% Turk.

Datmeenjeniet...
Datmeenjeniet...19 sep. 2016 - 13:33

@Ben. Als het Hollandse jongen zijn, waarom wensen ze zichzelf dan allerlei enge ziektes toe?

Sfinx2
Sfinx219 sep. 2016 - 14:07

@Ben Joop. Hoe is het aan de andere kant van de werkelijkheid? Eindbaas schrijft niets anders dan feitelijkheden die gedocumenteerd zijn. Hem / haar fantast noemen en de schuld bij de witte Nederlanders leggen is naar staaltje vergoelijking.

Bram Emanuel
Bram Emanuel19 sep. 2016 - 10:55

Er is geen hetze tegen allochtonen, wel tegen asociaal gedrag. Ik kan me nog herinneren dat de roomblanke kopschoppers van Breda ook door iedereen en zijn grootmoeder aangevallen werden.

5 Reacties
Ben Joop
Ben Joop19 sep. 2016 - 11:44

Het is wel een hetze tegen allochtonen. Dat kan iedereen zien behalve rechtse haters met hun schijnhelig gewauwel over gedrag. Het is de kleur die de witte racisten, al of niet bewust, niet aanstaat. Waarom anders die dubbele moraal? Geenstijl is net zo erg.

Common Sense
Common Sense19 sep. 2016 - 13:08

Ik denk dat je uit de reacties wel kan opmaken hoe het komt dat Wilders virtueel de grootste is.

Eindbaas3
Eindbaas319 sep. 2016 - 13:11

Ben Joop, GeenStijl trok het voortouw met het zoeken naar de daders van meerde laffe mishandelingen, ongeacht of de daders blank of gekleurd waren. Je wordt verblind door je haat tegen autochtonen, je lijkt meer op Wilders dan je zou willen.

D'Holbach
D'Holbach19 sep. 2016 - 13:40

@Ben Joop, geen dubbele moraal, hoe komt u er bij? Emanuel haalt er juist de blanke kopschoppers uit Breda bij om er op te wijzen dat al het tuig aandacht krijgt.

Nagus
Nagus19 sep. 2016 - 13:59

@Ben Joop. Ik schrik echt van jouw haat en racisme jegens blanken. Blijkbaar zijn ze alleen nog goed om jouw voorzieningen deels te financieren. Als jij ervoor bent om iedereen met een kleurtje niet meer strafbaar te stellen en/of niet meer aan te spreken op zijn gedrag omdat dat racistisch is moet je dat gewoon zeggen. Alleen niet zeuren als je er zelf een keer het slachtoffer van wordt. En welke dubbele moraal heb je het in vredesnaam over. Ascociaal gedrag is asociaal gedrag welke kleur iemand ook heeft.

Peter_K2
Peter_K219 sep. 2016 - 10:55

Het wordt eens stilaan tijd dat overlast aangepakt wordt. Zaandam is slechts het topje van de ijsberg. Nederland is zeer politiek correct, met als gevolg dat het veilig is voor de bestuurders niets te doen als het om allochtone overlast gaat. Neem als voorbeeld de Nationale Ombudsman, de vorige had een opmerking gemaakt over de criminaliteit onder Marokkanen, welke toch evident is. Het gevolg was dat hij het veld kon ruimen. Wat Geke Faber doet is het veiligst voor haar baantje: gewoon niets doen. Loop het volledig uit de hand en komt het in het nationale nieuws dan kun je alsnog actie ondernemen, en op je post blijven zitten.

BasVV
BasVV19 sep. 2016 - 10:55

Ik ben heel benieuwd welk beleid Rachid dan voorstaat. Misschien kunnen we daar wat mee. Het zou je sieren om daar dan eens een column over te schrijven of gewoon hier te reageren.

1 Reactie
Eindbaas3
Eindbaas319 sep. 2016 - 13:12

Waarschijnlijk meer gratis geld, subsidies en fopbaantjes zodat deze mannen het leven kunnen leiden wat ze willen, zonder veel moeite te doen.

Freeman2
Freeman219 sep. 2016 - 10:55

Zou ik zeggen - schrijf maar meteen de volgende column omdat je vult een enorme leemte in de Nederlandse mediaruimte. Op de afgelikte, pretentieuze shows voor eigen kring op teevee zie en hoor je steeds een-en-zelfde mensen uit steeds hetzelfde kringetje hun mening over de straatjongens afgeven terwijl we moeten de jongens zelf aan het woord krijgen. Inderdaad wat voor gewicht heeft heet woord van ene Hennis die gewoon het supremacistische boekje van Schippers mee leest? Ze probeert haarzelf in haar eigen gelijk te overtuigen, de harde realiteit is wezenlijk anders.

Piet de Geus
Piet de Geus19 sep. 2016 - 10:52

"als de premier over Nederlandse jongeren met Turkse roots roept dat ze op mogen rotten" Dat heeft Rutte helemaal niet tegen Nederlandse jongeren met Turkse roots in het algemeen geroepen. Net zomin als hij in het algemeen tegen politici heeft geroepen dat ze normaal moeten doen.

FransGal
FransGal19 sep. 2016 - 10:43

Paar vragen: kun je linken naar die witte vloggers die strafbare feiten plegen (waartegen niet wordt opgetreden), kun je linken naar voorbeelden van filmpjes met politieprovocatie en is het niet beter om hier het mitch henriquez voorbeeld niet te gebruiken, aangezien MH zélf provoceerde dat hij een wapen had? Wat is mis is je mening over en oplossing voor een groep jongeren die de hun toegekende plek in een wijkcentrum slopen. Verder is het goed om te weten dat de overlast in Zaandam volgens buurt, gemeente, politie en vrijwillig buurtwerk verergerde nadat de vlogs waren begonnen ('aanzuigende werking'). Wat de (elders geponeerde) stelling dat de hoodvlogs 'gewoon laten zien wat er gebeurt' ondergraaft, ergo: ze laten vooral zien wat er gebeurt zodra je een camera tevoorschijn haalt in een krachtwijk

1 Reactie
Not the Only Dreamer
Not the Only Dreamer24 sep. 2016 - 21:21

Correctie, FransGal. Mitch Hendriquez ZOU geroepen hebben dat hij een wapen bij zich had. Dat is een wezenlijk verschil met wat jij stelt.

Machielse932
Machielse93219 sep. 2016 - 10:43

Ik zie in de vlogs niet terug dat de maatschappij heeft gefaald jongeren uit een etnische minderheid in zich op te nemen. Bepaalde etnische minderheden doen het super goed en andere super slecht. Hun overeenkomst is dat ze hebben allemaal dezelfde kansen hebben gekregen. Het is jammer dat bepaalde groepen consequent hun eigen ruiten ingooit en op een gegeven moment is daar niks meer aan te doen. Oppleuren is dan eigenlijk nog het netste woord dat er overblijft. Uit de vlogs blijkt weer het volgende; intimiderend gedrag, straatterreur, algeheel gebrek aan respect, uitkeringsfraude?, etc. etc. Bovendien noemen ze zichzelf soldaten en strijders. In mijn ogen moeten vijandelijke troepen niet worden getolereerd in Nederland.

Muxje3
Muxje319 sep. 2016 - 10:43

Dat de overheden hier gefaald hebben staat buiten kijf, of je de zaak nu vanuit de linkse knuffelhoek of met rechtse harde laarzen aan bekijkt. Maar die verontwaardiging is simpelweg vanwege de confrontatie met een stel ontspoorde jongeren die zich als idioten gedragen. Kan je een lang verhaal houden over het hoe en waarom: de maatschappij heeft ze laten vallen, we hebben ze niet in onze boezem gesloten, de politie discrimineert, we houden nu eenmaal niet zo van mensen met een kleurtje, of het ontbrak ze aan een stage of buurthuis. Het zal allemaal wel, maar dat geeft je nog steeds geen vrijbrief om je als een stel agressieve vandalen te gedragen. daar is men verontwaardigd over: het gedrag. Men is net zo verontwaardigd als het een stel kaalgeschoren blanke voetbalhooligans betreft. De verontwaardiging is niet selectief, en is slechts massaal omdat we er nu via duidelijke beelden kennis van kunnen nemen. De opmerking van Rutte betrof trouwens niet álle Turks-Nederlandse jongeren, maar ging over Turken die meer loyaliteit aan Erdogan dan aan hun thuisland ten toon spreiden, en dat uiten door hier de pers het werk onmogelijk te maken en andere Turken te bedreigen. Of een premier zo'n opmerking moet maken is een andere vraag, maar het heeft met deze reljongeren niets te maken.

Nagus
Nagus19 sep. 2016 - 10:41

"Waar gaan de jongeren nu naartoe?" Misschien net zoals ik vroeger naar huis, naar school of naar je werk en in de avond naar een uitgaansgelegenheid? Wat maakt hen zo superieur dat ze denken dat ze ergens recht op hebben, ik snap dat echt niet.

Nagus
Nagus19 sep. 2016 - 10:36

Wat een onzin. Die Ismael zegt zelf dat hij een Turk is en geen kaaskop. Hij zegt zelfs dat hij een Erdoganstrijder is. Ook kan het niet aan racisme liggen. Zijn zus heeft hier immers een studie rechten agerond. Hou eens op met dat gejammer, maar doe iets en pak je kansen.

1 Reactie
Nagus
Nagus19 sep. 2016 - 10:42

Ik bedoelde "racisme en culturele achtergrond".

JanMer2
JanMer219 sep. 2016 - 10:30

"Het zal niet alleen liggen aan de soms achterlijke acties van Ilgun in zijn vlogs, want als dat de morele maatstaf zou zijn dan hadden we dagelijks verontwaardigd kunnen zijn over de meest bizarre – en soms zelfs strafbare – acties die we in vlogs terug zien komen. Van veelal witte vloggers. Wat is dan het verschil? De sensatie rondom rapper Boef en zijn vlogs idem dito. Alweer diezelfde massale en selectieve verontwaardiging met het daarmee gepaarde bekende mediacircus." Als het selectieve verontwaardiging is, dan zonder er ook autochtone vloggers moeten zijn die de politie belachelijk maken, oproepen tot geweld en wapenbezit verheerlijken. Zijn die er niet dan heeft het niet met de achtergrond te maken maar met dat gedrag.

Dewik2
Dewik219 sep. 2016 - 10:25

zou de opwinding kunnen komen van de afkeer van een Turks getto-vorming ?

Jaacob52
Jaacob5219 sep. 2016 - 10:03

Er is al jaren overlast in vele steden, Gouda, Ede, Veghel, Rotterdam, Amsterdam, Hilversum en ga zo maar door. Deze overlast wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door medelanders (nou aub niet reageren met de opmerking dat ik xenofoob, populist ben). Er werd stelselmatig weggekeken door het openbaar bestuur, er rustte een taboe op om dit probleem te bespreken. Nu is deze overlast in de openbaarheid gekomen en vormt de aanleiding tot ophef. Ik ben blij dat er nu eindelijk iets wordt gedaan.