Joop

Pleidooi voor wappie-hulplijn naar Duits voorbeeld

  •    •  
22-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
402 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-02-22 om 15.42.23
Ariannes broer John geloofde niet in corona, maar was heilig overtuigd van de komst van tribunalen. John was een overtuigd antivaxxer en weigerde de prikken. De relatie met zus Arianne liep een flinke deuk op, terwijl de twee daarvoor altijd erg hecht waren geweest. Toen John corona kreeg, overleed hij korte tijd later aan de gevolgen van de infectie.
Inmiddels komt het in veel families of andere relaties voor: scheuringen als gevolg van recht tegenover elkaar staande opvattingen over het coronavirus. Aan de ene kant mensen die vertrouwen op de wetenschap en geworteld zijn in de realiteit, aan de andere kant mensen die daar steeds verder van losgezongen raken. In Duitsland bestaat er nu een steunpunt voor familie en vrienden van complotdenkers dat veel wordt gebeld, ook door Nederlanders die niet meer weten wat ze met de “wappies” in hun omgeving aanmoeten. Arianne de Jong zou graag ook zo’n steunpunt in Nederland zien, vertelt ze in een reportage van Nieuwsuur:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl23 feb. 2022 - 18:38

Wel heftig. Ik heb zelf nooit in levende lijve iemand ontmoet die overtuigd was van de 5g verhalen of het inspuiten van chips. Het verhaal vertelt helaas niet of dit een evolutie van de beleving van de beste man was of dat hij altijd al "aanleg" had.

Karingin
Karingin23 feb. 2022 - 9:59

Sjezus. Dat is echte liefde

RainB
RainB23 feb. 2022 - 6:17

Het jaar voor Corona wisten we het nog. Ziekte is een verdienmodel en hoe langer we mensen aan de medicijnen houden hoe meer geld we verdienen. Dit stond in de kranten en er was flink onderzoek naar gedaan. Daar moest iets aan gebeuren. Een stukje marketing om de big pharma weer in een goed daglicht te krijgen. Was het toeval of niet? maar het jaar daarop kwam Corona als een zegening. De meest simpele mensen vergaten meteen wat de big pharma tot nu toe had teweeg gebracht en nieuwe miljardairs waren geboren. Iedere kritiek wordt meteen met de grond gelijk gemaakt en kritische mensen hebben een nieuwe naam gekregen en worden over 1 kam geschoren met mensen die altijd al dwars zijn. Het is allang bewezen dat we bewust ziek worden gemaakt en gehouden, maar we ziten dankzij Corona in "de donkere eeuwen" om het maar even zo te zeggen. Alle kennis en intelligentie is verdwenen en we volgen braaf de nieuwe kerk.

3 Reacties
Karingin
Karingin23 feb. 2022 - 10:12

Doe 's ff normaal man! Ik ben tegen het systeem waarin Big Pharma floreert, maar ik weet ook dat Corona geen grapje is. Het is misdadig om van ziekte een verdienmodel te maken, en farmaceuten maken gretig misbruik van het systeem. Maar stellen dat zij iets te maken hebben met de oorzaak van de pandemie, is vrij belachelijk. Zelfs als je denkt dat iemand zo kwaadaardig is, is het nogal dom om een ziekte te verspreiden, dat snapt een kind

Zandb
Zandb23 feb. 2022 - 10:42

Rain Bewijs is bewijs, dus lever het aan en start een procedure: "Het is allang bewezen dat we bewust ziek worden gemaakt en gehouden". Ik voel er namelijk bar weinig voor om alle kennis en intelligentie vaarwel te zeggen, door braaf de nieuwe kerk te volgen waar iemand als u beweert "Het is allang bewezen dat we bewust ziek worden gemaakt en gehouden".

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl23 feb. 2022 - 18:36

Al wil ik niet zover gaan dat we bewust ziek gehouden zijn (of zelfs gemaakt?) is het nu wel duidelijk dat een vaccin effectiever was geweest als het op de overeenkomsten van coronavirussen was gebaseerd in plaats van het specifieke van covid. Zoals nu blijkt dat een verkoudheid coronavirus ook beschermd tegen covid besmetting: https://www.webmd.com/lung/news/20220111/common-cold-covid-protection Niemand die kan bewijzen hoeveel men wist 1,5-2 jaar geleden maar misschien wel met opzet zo min mogelijk gedaan? Wie zal het zeggen? Medicijnen met een waslijst aan bijwerkingen worden ook niet verder ontwikkeld zodra ze doen wat de bedoeling is. We moeten sowieso nooit monsters als Martin Shkreli vergeten of denken dat dit soort figuren een unicum zijn in de industrie.

Molly Veenstra
Molly Veenstra22 feb. 2022 - 23:25

Hoe kom ik in contact met dat steunpunt voor familie en vrienden van complotdenkers in Duitsland?

1 Reactie
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl23 feb. 2022 - 17:56

https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/umgang-mit-desinformation/umgang-verschwoerungstheorien-1790886 Is niet helemaal duidelijk van het stukje maar het gaat hier om praatgroepen in enkele deelstaten. 4. Hilfe holen: Im Einzelfall kann es richtig sein, Hilfe zu holen, beispielsweise wenn Menschen sich oder andere direkt gefährden. Wenden Sie sich dann an Beratungsstellen vor Ort. In einigen Bundesländern gibt es dafür spezielle Beratungsstellen, wie beispielsweise in Baden-Württemberg, Nordrhein-Westfalen oder in Berlin. Voor Berlijn bijvoorbeeld: Gesprächsgruppe für Angehörige Interessierte melden sich bitte unter der Telefonnummer +49 30 90227- 5574 oder per E-Mail sekteninfoberlin@senbjf.berlin.de Je zit dan in een praatgroep met mensen die familie in een sekte of bij Scientology hebben zitten. Moeten mensen zelf maar beslissen of dat vergelijkbaar is...

OlavM
OlavM22 feb. 2022 - 22:20

Gelukkig verkeer ik zelf niet in zo'n ellendige situatie wat betreft familie en vrienden, dat ik dergelijke hulp nodig heb. Maar ik denk dat, voor wie dat wél het geval is, het een ernstige zaak is. Zo'n steunpunt lijkt me daarom een goed idee, want nu moeten Nederlanders dus noodhulp zoeken in Duitsland.

Henri Zwols
Henri Zwols22 feb. 2022 - 21:55

Sterven door een ziekte waarvan je het bestaan ontkent. Is dat Darwin-award-waardig?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 feb. 2022 - 19:58

Wappiezorg. Zou zo'n politieke ontsporing vergoed worden door een zorgverzekeraar? En de kosten ervan kunnen verhalen op de aanstichters?

3 Reacties
Zandb
Zandb23 feb. 2022 - 7:09

Martin Voor wie precies kan aantonen (bewijzen) wat er aan de hand is, is er veel mogelijk.

Wieowie
Wieowie23 feb. 2022 - 7:57

Zandb “ Voor wie precies kan aantonen (bewijzen) wat er aan de hand is” Je kan altijd bewijzen wat er aan de hand is. De vraag is wat er dan aan de hand is. Daar gaat het om. Niet om het bewijs.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl23 feb. 2022 - 18:00

@Martin: Ligt eraan of je daadwerkelijk geestesziek bent of niet. Jomanda is ook vrijgesproken dus het geld verhalen op sprookjesvertellers zie ik niet gauw gebeuren.

Nina4
Nina422 feb. 2022 - 16:29

En wie was Johns inspiratie bron? De man van wie hij alles geloofde? Misschien moeten er geen tribunalen komen maar strafrechtelijk onderzoek. Zwart op wit op Twitter zetten: 'vaccineer je niet'. Kan dat wel? Is dat eigenlijk aanvaardbaar. Strafbaar? Hij geloofde in je Thierry...

Drunken Pumpkins4
Drunken Pumpkins422 feb. 2022 - 15:55

Deze lijn zou je natuurlijk kunnen doortrekken naar rechts zelf natuurlijkm. Iedereen die overwegend rechts stemt staat meters van de raliteit en wetenschap af en heeft last van het dunner-kruger effect mbt de politiek. Als daar een hulplijn voor zou zijn zou dat veel beter zijn

3 Reacties
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl23 feb. 2022 - 18:03

Jaaa, precies, radicaal links heeft nog nooit een onstabiel persoon voortgebracht. Kritiek op coronabeleid is geen exclusieve rechtse hobby.

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 feb. 2022 - 16:51

Citaat uit het bericht. “Aan de ene kant mensen die vertrouwen op de wetenschap en geworteld zijn in de realiteit, aan de andere kant mensen die daar steeds verder van losgezongen raken.” Het Dunner-Kruger effect. Moeten we dit effect in het geval van het corona en vaccinatie probleem en het vertrouwen in de wetenschap niet zo interpreteren, dat mensen die academisch (wetenschappelijk en filosofisch) onvoldoende competent zijn, echt of via censuur, repressie of een belangen conflict (via een (afgedwongen) tunnelvisie), de mogelijkheden van de wetenschap, gegeven de realiteit (met o.a. onbepaaldheid en onbekendheid van een (risico) dilemma of multilemma met multidisciplinaire aspecten), (intentioneel) overschatten (de juistheid van hun eigen narratief) en tevens onderschatten (de mogelijkheid van alternatieven)? Het filosofische (inclusief politieke) aspect behoort tot de academische wetenschap, o.a. t.b.v. de grenzen of de beperkingen van de (zuivere) wetenschap (inclusief logica), en de waarden of belangen binnen wetenschap en maatschappij, met name bij toepassingen van deze wetenschap in de maatschappij (techniek / technologie / technocratie). Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl25 feb. 2022 - 17:24

Dit is voor het eerst in mijn leven dat ik een vraag over 2 paragrafen verspreid zie. U schrijft graag contracten?

Blijvertje
Blijvertje22 feb. 2022 - 15:16

Voor het gemak worden mensen die wetenschappelijk onderbouwde argumenten hebben tegen (bijvoorbeeld) het overheidsbeleid onder één en dezelfde noemer geschaard als krankzinnige complotdenkers: de wappies. Dat is geen toeval. Immers, als we de geloofwaardigheid van mensen met ongewenste opvattingen kunnen wegnemen hoeven we de discussie inhoudelijk niet aan te gaan.

8 Reacties
APjanssen
APjanssen22 feb. 2022 - 16:02

Ik ken geen mensen die wetenschappelijk onderbouwde argumenten hebben tegen (bijvoorbeeld) het overheidsbeleid tegenover corona, alleen leken.

sr626
sr62622 feb. 2022 - 16:37

Ik heb geen enkel wetenschappelijk onderbouwd onderzoek kunnen vinden dat op overtuigende wijze het overheidsbeleid onjuist vind anders dan in de zin van te laat, te weinig en weinig diepgaand. De ongewenste opvattingen van ontkenners en openlijke leugenaars zijn de oorzaak van veel ziekenhuisopnames en doden. Zie het bovenstaand verhaal.

Blijvertje
Blijvertje22 feb. 2022 - 21:53

@sr626 Er bestaat geen wetenschappelijk onderzoek dat de effectiviteit en veiligheid van vaccins of de effectiviteit van mondkapjes in twijfel trekt? En voor veel maatregelen bestond er überhaupt geen wetenschappelijk bewijs voordat deze ingevoerd werden. Mondkapjesplicht, lockdowns, QR-codes, die zijn ingevoerd zonder dat er bewijs was of deze effectief zijn, laat staan of de kosten opwegen tegen de baten. Achteraf is er nog steeds geen duidelijk bewijs voor veel maatregelen. En als data niet handig uitkomt voor de overheid dan kunnen ze deze data simpelweg niet publiceren. Zie dit recente artikel in de NYTimes: https://www.nytimes.com/2022/02/20/health/covid-cdc-data.html En anders rommelen ze net zolang met de data tot ze een uitkomst vinden die wel handig is voor hun beleid (https://www.tabletmag.com/sections/science/articles/how-the-cdc-abandoned-science). Recent in Nederland was er nog het onderzoek van TU-delft waaruit rolde dat 2G/3G bijzonder ineffectief zouden zijn, waarna Kuipers aanvankelijk weigerde deze maatregelen los te laten en keihard en herhaaldelijk loog over de effectiviteit van de maatregelen volgens ditzelfde onderzoek.

Zandb
Zandb23 feb. 2022 - 7:10

Blijvertje Voor het gemak beweren mensen inderdaad de gekste dingen. Gelukkig hebt u daar geen last van.

gimli55
gimli5523 feb. 2022 - 8:12

@Blijvertje Het begint en eindigt met begrip. Van beide zijden is er wel veel kennis, maar geen begrip van elkaars standpunten. De overheid en het RIVM meet zich te pletter en geeft kale cijfers zonder duiding. De media hebben een kant gekozen en alle andersdenkenden worden op een grote hoop gegooid en beschuldigt van populisme, wappie gedrag, extreem rechts, aanhanger van FVD en de PVV, fascistisch, niet solidair, dom en ongeïnformeerd. Ik ben vast nog een paar benamingen vergeten. Als je niet verder komt dan wijzen en beschuldigingen, heb je ook geen inhoudelijke argumenten nodig. Het is de meest voorkomende manier van de aanpak van het huidige politieke systeem. Daardoor blijven de affaires en schandalen erg lang onder de pet en wordt er niets opgelost. De overheid weet steeds meer van de burger en begrijpt steeds minder om effectieve oplossingen te vinden voor de fundamentele problemen, Zo zijn er 2 kampen ontstaan, die elkaar niet meer begrijpen. @Ton Poppetjes zijn onbelangrijk en wie dat zijn ook, het gaat om de wetenschappelijke onderbouwde argumenten tegen het falende overheidsbeleid. Wie en hoeveel mensen dat opperen is onbelangrijk. De Toeslagaffaire begon met een paar honderd slachtoffers en is nog steeds stijgend in aantal en omvang, @sr626 Er is genoeg wetenschappelijk onderbouwd onderzoek bekend, maar dat wordt amper bekend gemaakt door de MSM, en er zijn genoeg conclusies getrokken die afwijken van de huidige aanpak. Het is zoals je treffend zegt : de andersdenkenden zijn ontkenners en hun standpunten zijn ongewenst. Dat is allesbehalve wetenschappelijk en erg kortzichtig. Juist gedurende een tijd van crisis is kritiek en out of the box denken van vitaal belang. Dan is tunnelvisie niet effectief en dat is wel gebleken. De oorzaak van vele doden in de verpleeghuizen komt door slecht beleid van de overheid, alle verpleeghuizen zaten op slot en de patiënten zaten verplicht op hun kamer 24/7. Zelfs gevangenen hadden nog meer rechten dan die patiënten. De kwetsbaren werden niet beschermd en dat is een direct gevolg van overheidsbeleid en van de adviezen van het RIVM.

sr626
sr62623 feb. 2022 - 8:39

Blijvertje behoort tot het soort betweters en zelf-onderzoekers die het internet afstruinen om hun gelijk te halen, hoe dol ook. Tabletmag?? niets wetenschappelijks aan, lees je daarover eens in. Het lijfblad voor zionisten. Not that I care

MG1968
MG196823 feb. 2022 - 10:09

@Gimli Zonder een wedstrijdje verplassen wie de meeste doden tot gevolg heeft gehad (waar je het antwoord echt wel op weet) zijn degene die zich niet gevaccineerd hebben moreel schuldig aan die extra doden terwijl dat bij fouten gemaakt door mensen die ze probeerde te voorkomen (en hoewel het beter had gekund, dat ook hebben gedaan) van geheel andere orde. En het zijn juist die mensen die de doden voor lief namen die het degene die dat niet deden die doden verwijten. Dat is wel een heel vreemde denkwijze: want ze zaten er bewijsbaar niet mee. Moeten ze nu niet ineens gaan doen dat dat wel zo was of dat het leven van een ander hen waardevol was. Dat was het niet.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl23 feb. 2022 - 18:23

Ach, ik was ook zo pissig toen ik dit gepubliceerde onderzoek van het RIVM las. Na ons alsmaar weer voor te houden afgelopen jaar dat de enige manier om te overleven was om je te vaccineren kwam hier de aap uit de mouw: "Protection against Delta infection was higher with 76% (95% CI: 75-76) for primary vaccination and 78% (95% CI: 76-80) for previous infection." Nu uit hun onderzoek blijkt dat een vorige besmetting minder goed beschermd tegen Omicron dan een 3e vaccinatie kunnen ze opeens wel aangeven dat een voorgaande besmetting wel degelijk goede bescherming geboden heeft. Dit komt na de bewering dat NL de beste vaccinaties ter wereld heeft die nog prima bescherming bieden na meer dan 6 maanden terwijl overal ter wereld een ander plaatje naar voren kwam. De samenleving had er een stuk beter voorgestaan als er bereidwilligheid was geweest de ongevaccineerden te nuanceren i.p.v. op een grote hoop te gooien net als de wappies of die zelfs als synoniemen te zien. Bij dit laatste onderzoek kun je je ook weer afvragen met welke besmetting hier gerekend is. Duitsland had een paar dagen de tijd dat je beschermd bent na genezing teruggeschroefd naar 3 maanden omdat je minder beschermd zou zijn tegen Omicron. Volslagen kolder natuurlijk want mensen raken juist besmet met de laatste versie(s).