Joop

Pleidooi voor verbod op verkoop fastfood rondom scholen

  •  
10-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
725 keer bekeken
  •  
39664633383_f75f6d26ea_z
De omgeving van middelbare scholen moet veel gezonder, vinden het Voedingscentrum, Foodwatch en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). In een straal van een kilometer rondom de onderwijsinstellingen mag geen ongezond voedsel meer worden verkocht, als het aan de drie organisaties ligt. De VO-raad, die over het voortgezet onderwijs gaat, is het met het pleidooi eens. Een woordvoerder zegt tegen het AD : “Het is natuurlijk vreemd dat we binnen scholen van alles doen om het eten gezonder te maken, en dat er dan in de directe omgeving veel vet voedsel te verkrijgen is.”
De pleiters vinden dat gemeentes meer kunnen doen als de wil maar aanwezig is. Jasper de Vries zegt namens het Voedingscentrum: “Maar er gebeurt niet genoeg. Zo’n school zit nu met de handen in het haar. Ze kunnen leerlingen niet verbieden het terrein te verlaten. En als ze dan een paar meter verderop zo’n broodje kunnen kopen…” Vooral het gemak waarmee fastfood te krijgen is, is een grote boosdoener, volgens De Vries. Het is vaak goedkoop en overal verkrijgbaar. “De drempel moet daarom hoger worden.”
Volgens het Voedingscentrum is de trend, ondanks alle goede voornemens, eerder richting een ongezondere dan een gezondere omgeving. “Van de kinderen tussen 12 en 17 heeft 14 procent overgewicht, en dat percentage groeit al jaren. Binnen de scholen gebeurt veel, eenderde heeft inmiddels een gezonde kantine. Maar de omgeving wordt continu ongezonder,” zegt De Vries.
Cc-foto: Marc Görtz
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2019 - 10:17

Ik weet niet heb weleens naar uitzendingen gekeken in het begin van top-koks en hun aanstormende talenten. Maar wat daar gebruikt wordt dat als ongezond wordt beschouwd als het om anderen gaat! Ik stond werkelijk versteld zowel van de ingrediënten als van de verhoudingen. Dus mensen moeten niet zo hoog van de toren blazen lijkt me.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2019 - 16:57

Dit soort food-porno is bedoeld als vermaak niet als voorbeeld om na te doen veronderstel ik.

JannesJ2
JannesJ211 jan. 2019 - 16:08

En dan te bedenken dat een Coffeeshop op een minimale afstand van 250 meter van een school moet zitten, terwijl die schoolgaande kinderen niet eens toegang hebben tot een 18+ horecagelegenheid. De kroeg ernaast is dan wel weer dikke prima.

Purper Floyd
Purper Floyd11 jan. 2019 - 13:19

Scholen staan nogal vaak in de onmiddellijke nabijheid van een supermarkt. Er staan in pauzes dan ook massa's leerlingen klaar om hun honger naar ongezonde voedselvarianten te stillen. Supermarkten ook maar sluiten ? Of tot geboden gebied voor scholieren verklaren ?

Ch0k3r
Ch0k3r11 jan. 2019 - 11:08

WTF. Sodemieter op met al dat verbieden. In mijn woonplaats staat de middelbare school op 200 meter afstand van het winkelcentrum, waar verschillende horecazaken zitten. Moeten we al die horecazaken dan maar gaan sluiten omdat Jan, Jermaine en Mohammed zich graag vet vreten met patat? Als het aan mij ligt verbieden we het Voedingscentrum, Foodwatch en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Leven we nog wel in een vrij land? Mag ik nog besluiten wat voor voedsel ik eet? En maakt het daarbij uit of iemand 33 of 17 jaar oud is? En helpt het? Want die kinderen met echt overgewicht die een risicogroep vormen, die krijgen dat ook van huis uit mee. Wat is de volgende stap van het Voedingscentrum, Foodwatch en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), frituurpannen verbieden in huizen met kinderen onder de 18?

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jan. 2019 - 8:17

Wij mochten vroeger ook niet van het schoolplein af. Op de middelbare school hadden wij niet eens een kantine. We aten onze meegebrachte boterhammen buiten op. Maar daarnaast was het een sport toch van het terrein af te gaan en bij een klein bakkertje op de hoek van het pleintje naast het terrein, heerlijke puddingbroodjes te kopen, met nog echte pudding. Daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt.

2 Reacties
Splinter2
Splinter211 jan. 2019 - 9:29

Stond uw middelbare school in Weert? doet uiteraard niet ter zake, maar bij het lezen van uw reactie was de gelijkenis met de situatie aldaar zo treffend dat ik het niet kon laten om het vragen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2019 - 10:05

Nee, wel grappig!

Jay K
Jay K11 jan. 2019 - 6:29

Tja…. maaltijd salade €6,50. Patatje met + 2 frikandellen €4,50. Moeilijke keuze hoor….

2 Reacties
Purper Floyd
Purper Floyd11 jan. 2019 - 13:16

Zo te lezen is het al een tijdje geleden dat jij een patatje met twee frikandellen hebt gegeten. dat kost tegenwoordig toch al gauw zo'n €6,50, net zoveel als je maaltijdsalade, met teveel zoutige kruiden en sauzen. Welke van de twee gezonder is valt nog te bezien. Uiteindelijk draait alles altijd om de hoeveelheid en veel minder om wat het is.

koffieleut2
koffieleut212 jan. 2019 - 21:41

Vandaag vlees gekocht en wat groente bij de islamitische slager. Allemaal schooljeugd. Turkse pizza 1.50 euro.

koffieleut2
koffieleut210 jan. 2019 - 20:25

De shoarma of dergelijke wat je buiten de schoolkantine om koopt heeft een fractie van de prijs die de catering vraagt die de kantine runt. Is daar misschien nog wat aan te doen?, of komt deze lobby van diezelfde catering die voor "gezonde"winst maximalisatie gaat.

1 Reactie
Ozon
Ozon11 jan. 2019 - 18:43

Wat is er mis met gewoon thuis een boterham smeren en meenemen, appeltje erbij? Ook goed voor de gezondheid én de portemonnee.. en geen last van “winstmaximalisatie” door de catering. Voor wat betreft de portemonnee: ook nuttig kinderen als ze jong zijn al de waarde van geld te leren door ze niet zoveel geld te geven dat ze elke dag naar de snackbar/shoarmaboer kunnen. Absoluut nergens voor nodig. Net zoals de tragiek van kinderen die wordt geleerd worden dat ze te goed zijn voor water uit de kraan...

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 jan. 2019 - 20:08

Op de middelbare school krijgen veel kinderen voor het eerst de vrijheid om zelf te bepalen wat ze in hun pauzes naar binnen schuiven. Logisch dat ze die vrijheid ook aangrijpen om lekker ongezonde dingen te kopen. Op zich hoeft dat niet tot problemen te leiden: pubers verstoken veel energie. Het wordt echter wel een probleem bij kinderen die al te dik zijn wanneer ze naar de brugklas gaan. Als je niet wilt dat dergelijk consumptiegedrag tot obesitas en andere gezondheidsproblemen leidt, dan moet je zorgen dat die kids ver voor de middelbare school al een enigszins normaal eetpatroon aanleren. In elk geval het ontbijt niet overslaan, groente en fruit eten, niet in een keer een zak chips leegvreten. En als het een beetje kan: leren proeven en ruiken en op basis daarvan besluiten of je iets echt wel in je mond wilt stoppen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt natuurlijk bij de ouders.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2019 - 10:01

Het goed leren eten begint al voor de geboorte al is een beetje medewerking van de omgeving nooit weg.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2019 - 10:10

Dan nog is dat geen enkele garantie voor de toekomst. Dat heb ik in mijn lange jaren wel geleerd.

Peeman
Peeman10 jan. 2019 - 18:53

Ik zal voor nu maar niet in gaan op de betutteling, maar dit is wel echt een belachelijk onpraktische maatregel. Denk eens aan alle scholen die in steden of dorpskernen staan. Moet de snackbar 700 meter verderop verplicht verhuizen? Mag de supermarkt om de hoek alleen nog groente, fruit en zuivel verkopen?

VladimirK
VladimirK10 jan. 2019 - 18:28

Was te verwachten: nadar roken bijna overal verboden werd, kwamen veel actievoerders zonder doel in het leven te zitten. Wat een zeurkousen.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens11 jan. 2019 - 10:23

Ja en je moet Gods water natuurlijk gewoon over Gods akker laten stromen, dan zien we vanzelf wel waar het schip strandt. Na ons immers de zondvloed en als het kalf verdronken is, dempen we de put. Geen gezeik, iedereen rijk.

mordicant
mordicant10 jan. 2019 - 18:05

Totaal mesjogge. Uiteraard is het van groot belang de kids gezonder te laten eten en meer te laten bewegen maar een verbod op verkoop van junkfood in de omgeving zal net zo goed helpen als de war on terror en de drooglegging in Amerika tegen drank en drugsgebruik. Een geweldig goed restaurant "inhouse" op de scholen en dan voorlichting, voorlichting en voorlichting dat zou iets moeten helpen. Wie zich dan nog vol stopt met junk doet het zichzelf aan, en dat recht moet je ook hebben.

Roel2
Roel210 jan. 2019 - 17:50

Uiteraard is de vo-raad het ermee eens, dit zijn immers gemiste inkomsten voor middelbare scholen. Dat geneuzel over gezond eten is natuurlijk een prima kapstok...

Mostafa
Mostafa10 jan. 2019 - 17:15

In het belang van kinderen gaar elk school moet voorzien van een school-catering met gezonde voedsel: water, groenten, fruit, salades en lekker verse kruiden. De gezondheid van kinderen moet boven alles gaan staan en niet de belangen van fatsfood eigenaren. Trouwens, Super markten moeten bijvoorbeeld geen bakjes met klaargemaakt maaltijden verkopen, weg ermee! Maaltijden horen verse en thuis klaar maken. Waarom bedrijven hebben het recht om een intern catering kinderen op school niet ? het zijn toch onze toekomstige toekomst ?!

Zwerfstein
Zwerfstein10 jan. 2019 - 15:53

Toen ik puber was kon ik in het winkeltje van mijn middelbare school van die ronde platte gekleurde winegums kopen van ongeveer 10 bij 10 cm. Bij voorkeur kocht ik er 10 van, vervolgens stapelde ik ze op elkaar en probeerde ik ze in één keer op te eten. Dit gun ik pubers anno 2019 ook.

Klaas Punt
Klaas Punt10 jan. 2019 - 15:47

Opvoeden OK. Een zoveelste verbod nietOK. We leven al in een maatschappij die vol staat van tuttige regels en verboden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2019 - 10:09

Daarnaast is het belangrijk dat kinderen leren keuzes te maken, denk ik.

Sanaya Khan
Sanaya Khan10 jan. 2019 - 15:17

Freek de Jonge heeft een interessante workshop gepresenteerd over de rol van onderwijs in het aanbrengen van discipline ipv verbieden. Onderwijs - Waar blijven we zonder vertrouwen, discipline en concentratie https://www.youtube.com/watch?v=tPGN-3bgjWE Lijkt mij een betere weg dan eentje die kan afglijden naar Chinees model. Maarja wat weten een hoogleraar neuropsychologie, hoogleraar orthopedagogiek, directeur De Nederlandse School, etc. etc. Een nadeel: het is niet zo'n makkelijke en snel te begrijpen oplossing als het Voedingscentrum voordraagt; de video duurt bijvoorbeeld 2 uur en je zult moeten nadenken hoe en wat.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 jan. 2019 - 18:18

Zoals je zelf al aangeeft, er is een korte weg en die gaat via dwang. Zoals de meeste gedragsveranderingen het snelst tot stand komen via verbod. Discipline is er alleen voor hen die daar gevoelig voor zijn omdat ze de juiste mentale eigenschappen hebben. Maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Er zijn mensen voor wie rationele sturing te veel gevraagd is. En belangrijker nog, het beklijft niet. Het wordt nooit een tweede natuur omdat ze er simpelweg niet voor uit gerust zijn. Voor hen blijft verbod en gebod de enige optie, net als bij kinderen.

FrankvN
FrankvN10 jan. 2019 - 15:16

ROC Zadkine ligt op zo'n 500 meter van Rotterdam Centraal. Alle fastfood winkeltjes in en rond het station maar sluiten dan? Beter verhuizen de scholen naar een lokatie op minstens 5 km buiten de bebouwde kom... met alleen een fietspad als verbindingsweg....

Bert Jansen2
Bert Jansen210 jan. 2019 - 14:42

Laten ze eerst maar de vending machines met frisdranken en snoep binnen de scholen verbieden!

Michiel Wit
Michiel Wit10 jan. 2019 - 14:37

Als je een straal van 1 km om alle scholen in de grote steden trekt blijven er weinig plekken over waar je nog een frietje kan halen. Waarom willen allerlei organisaties en partijen alles verplichten dan we verbiedenverbieden. Die mensen denken echt dat de wereld een soort Simcity is waarbij alles te sturen en in te regelen is door aan wat knopjes te draaien.