Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Pleidooi voor een Groene Koets

  •  
15-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
328621141_77c5ca4e91_o

© cc-foto: Kevin

Zo zou de koninklijke koets in één klap het symbool kunnen worden van de broodnodige, nieuwe groene levensstijl in ons land
De Gouden Koets blijft voorlopig ongebruikt, aldus onze koning. Het paneel daarop ‘Hulde der Koloniën’ is te zeer in opspraak geraakt. Enige zwarte halfnaakten bieden hun producten aan de Nederlandse Maagd aan. Het wordt  vandaag de dag als een racistisch plaatje ervaren..
Maar dat paneel kan toch overgeverfd?
En wel met de kleur groen. Ja, waarom verven we de hele koets niet groen? Zo zou de koninklijke koets in één klap het symbool kunnen worden van de broodnodige, nieuwe groene levensstijl in ons land.
Geen voertuig is immers in praktijk al zo groen als de Gouden Koets! Het voertuig gebruikt geen druppel fossiele brandstof. Helemaal geen brandstof zelfs. Sterker nog, de paarden die voor de koets zijn gespannen leveren… brandstof. Paardenmest kan immers prima omgezet in biogas. Er moeten gewoon wat extra lakeien mee lopen in de stoet op Prinsjesdag die de paardenkeutels in een plastic zakje verzamelen.
Met een groen geschilderde Gouden Koets maakt onze Koninklijke Familie duidelijk zichtbaar inderdaad een monarchie te willen zijn, die zich er van bewust is op de drempel van het Ecologische Tijdperk te vertoeven. Oranje wordt groen.
Aanknopingspunten voor een succesvolle vergroening van het Koningshuis zijn er immers eigenlijk al te over. De Koning woont op Huis Ten Bosch, waarvan de voornaamste ontvangstruimte… de Groene Salon is. De Oranjes zijn vernoemd naar een stuk fruit, de sinaasappel. En dan heb je ook nog De Groene Draeck…
Ik verwacht dus op Prinsjesdag een Groene Koets
De Koning is bij die gelegenheid niet meer in militair kostuum, maar, ecologische bezien veel passender, in een blauw burgerpak met ribbeltjes (watermanager!). Naast hem zit koningin Máxima. Zij draagt een fraaie, groene  couturier japon met als opdruk bladeren uit het Zuid-Amerikaanse regenwoud…
En aldus gaat dan de Groene Koets dan op Groene Prinsjesdag , door Den Haag  richting Staten-Generaal, voorgoed het Ecologische Tijdperk in!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

lmgikke
lmgikke16 jan. 2022 - 8:49

"Het voertuig gebruikt geen druppel fossiele brandstof. Helemaal geen brandstof zelfs. Sterker nog, de paarden die voor de koets zijn gespannen leveren… brandstof." O is het een perpetuum mobile? Het paard EET. Dat eten is brandstof. dat eten moet verbouwd worden en landbouw kan niet meer zonder olie. En biogas???? dat veroorzaakt net zo goed CO2 en methaan. Dus leuk idee over het verven van de koets. Maar ga a.u.b. niet iets roepen over duurzaam en energie.

1 Reactie
The Apple
The Apple16 jan. 2022 - 23:09

Tja, het leven is nou eenmaal niet altijd groen.

Alter
Alter16 jan. 2022 - 8:45

Hang in ieder geval dat paneel in een museum en laat een nieuwe bijpassende illustratie schilderen. Slavernij moet bestreden worden, dus hang de erfopvolging ernaast. Dan kiezen we voortaan iemand die het leuk vindt in een gouden koets te zitten.

Elberfeld
Elberfeld16 jan. 2022 - 8:12

Ik neem aan dat dit satire is? Bestaande afbeeldingen en kunst aanpassen aan de op dat moment heersende ideologie is meer iets voor het 17e-eeuwse Vaticaan, Stalinistisch Rusland of de Chinese Revolutie. Dat waren geen tijdperken om naar terug te verlangen. De Gouden Koets overschilderen is daarom geen plan om serieus te nemen.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 12:03

Nou. Eigenlijk vindt ik ook dat je dat totalitair realisme moet laten, wat er van over is. Het is leerzaam die oude tijden nog te herkennen en vaak op een griezelige manier wel mooi.

Zandb
Zandb16 jan. 2022 - 8:09

Misschien is het dan beter dat de koning zou inzien wat die hele poppenkast kost en dat hij dat zichzelf en wat er aan vast zit opheft en het geld wat vrij komt aan het milieu besteedt.

2 Reacties
Eid
Eid16 jan. 2022 - 10:05

Ja de bekende dooddoener. Maar soms heet poppenkast ook gewoon folklore. En daar hebben we democratisch voor gekozen. En carnaval; Ook poppenkast? Kerstmis? Dat geld kunnen we allemaal beter besteden.. en dan is het leven 1 grauwe calvinistische poppenkast van deugers.

Wieowie
Wieowie16 jan. 2022 - 13:20

Zandb: het gaat niet enkel om geld. Ook om immateriële waarden en toevoegingen. Een land als Duitsland kijkt altijd voor bewondering naar het Nederlandse koningshuis.

Effie2
Effie215 jan. 2022 - 22:01

De glazen koets lijkt me een passend alternatief voor het geval dat er weer gedonder in de glazen is bij een optreden van onze alom geliefde koning. Groen zou, zo fantaseer ik gretig verder, aangestoken door de humoristische reactie van Eric Minnens, wat meer bij zijn jachtpassie passen. En een indrukwekkend gewei zonder edelhert eronder, zou bovenop het voertuig dan zeker niet misstaan.

watcher3
watcher315 jan. 2022 - 21:37

Je mag altijd dromen.

Eric Minnens
Eric Minnens15 jan. 2022 - 21:20

"Pleidooi voor een Groene Koets". Zo lust ik er nog wel een paar. Pleidooi voor een Rose Koets. Of voor een Regenboogkoets. Voor een Koets met en Kleurtje. Of zelfs voor een Rode Koets. En vergeet de gewone Oranje Koets niet. Voor elke kleur vallen wel argumenten te bedenken. Zelfs voor een Zwarte, Witte of Bruine Koets. Bij Blauwe Of Paarse Koets schiet mijn persoonlijke fantasie een beetje te kort, maar ook daar zijn vast wel redenen bij te vinden. U kunt een beetje oefenen met behulp van bijgaande link. https://nl.pinterest.com/pin/436778863830997535/

Juppé🎗
Juppé🎗15 jan. 2022 - 20:49

Mooi verhaal, zouden ze eigenlijk zelf hebben verzonnen moeten hebben. Dat u criminoloog bent en zoveel van de Oranjes weet…..zuiver toeval?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jan. 2022 - 20:35

[Geen voertuig is immers in praktijk al zo groen als de Gouden Koets! Het voertuig gebruikt geen druppel fossiele brandstof. ] Nou dan weet u niets van de geschiedenis van de koest In New York en Londen lag de stront meters hoog voordat de auto kwam dat was een heuse milieuramp . En als we in het kader van minder vlees eten is minder koeienscheten zit te denken moet u eens voorstellen wat een uitstoot miljarden paardenscheten per dag zullen veroorzaken . Nee dat is helemaal niet groen ! En laat die koets toch eens met rust . Het verleden moet je niet overschilderen daar moet je lering uit trekken . Schilder anders de koning groen als u zo graag iets wil onderschilderen . Niet dat die zo milieuvriendelijk is maar dat is een reliek uit het verleden die er wel van op zou knappen . De hulk als koning , wie wil dat nou niet?

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗15 jan. 2022 - 21:44

« In New York en Londen lag de stront meters hoog voordat de auto kwam dat was een heuse milieuramp .« …….nou dat kunt U in Zermzatt nog beleven. Ik was de laatste keer met vrienden op skivakantie in Crans-Montana, prachtig tweeling dorpje in Zwitserland. Ze wilden ook een keer in Zermatt, daar was het zo gezellig. De trein stopt daar ver voor het dorp en dan ga je met een paarden taxi verder, Onze paarden lieten om de ander stap een wind en er lag meer poep dan sneeuw op straat. Ik bemest mijn tuin biologisch met schapen mest, maar dit was smerig.

The Apple
The Apple15 jan. 2022 - 19:46

Eentje gemaakt met hennep als grondstof. Gaat ook niet roesten.