Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Plastics aangetroffen in bijna al het vlees en zuivel afkomstig van boerderijdieren

  •  
08-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4532 keer bekeken
  •  
ANP-450897241

Zo’n 80 procent van vlees- en zuivel afkomstig van onderzochte boerderijdieren, bevat plastic. Dat blijkt uit een steekproef van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het voer van de dieren: in al het onderzochte niet-verse voedsel zat plastic.

De NOS meldt:

Zeven van de acht geteste rundvleesmonsters bleken plastic deeltjes te bevatten, en in vijf van de acht varkensvleesmonsters zat ten minste één soort plastic. In 18 van de 25 geteste melkmonsters werd plastic aangetroffen. Er werden ook kleine hoeveelheden van minstens drie soorten plastic gevonden in het bloed van alle onderzochte dieren: twaalf koeien en twaalf varkens.

Volgens Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation leidt het onderzoeksresultaat tot ‘ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics’. Volgens haar lijkt het erop dat het veevoer vervuild is geraakt ‘doordat restproducten van bijvoorbeeld supermarkten soms met verpakking en al worden verwerkt tot veevoer’. In het verse voedsel werd helemaal geen plastic aangetroffen.

Het onderzoek betrof een kleine steekproef. Met de uitkomst is voor het eerst vastgesteld dat er detecteerbare concentraties plastic in het veevoer zit, wat in het vlees, melk en bloed van de dieren belandt. Aan de hand van dit onderzoek valt niet op te maken hoe giftig de plastics zijn. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Joost Spits
Joost Spits12 jul. 2022 - 3:58

...dus de verpakking van vleesproducten zit niet alleen aan de buitenkant, maar ook in de binnenkant... ...mag het ook een onsje meer zijn...

J.janssen2
J.janssen29 jul. 2022 - 15:40

Verbaast me niks...natuurlijk als onze grond en oceanen vol plastics zitten zit ons voedsel, en mens en dier ook vol plastic. Lang leve de olie-industrie....

Mokker
Mokker9 jul. 2022 - 7:31

De meeste plastics zijn inert. Gezien de hoeveelheden die we binnen krijgen leidt het meestal niet tot acute gezondheidsproblemen.

Vervatte
Vervatte9 jul. 2022 - 7:20

Ojee...ik voel weer een crisis aankomen, drama of ramp. De plasti-kramp of plasticr-isis, ram-plastic. Misschien is plastic of kunststof over 100 jaar wel, door evolutie zo onontbeerlijk geworden voor het leven, dat er in kunststofloze gebieden veel meer sterfte is.

Jan Man
Jan Man8 jul. 2022 - 14:26

Zonder boer geen plastic in je voer.

Pietje Puk139
Pietje Puk1398 jul. 2022 - 12:23

Maakt niet uit, joh. Het plastic dat wereldwijd in de natuur verdwijnt, komt uiteindelijk door overstromingen en dergelijke terecht in de zee. Wie vis eet, krijgt dat plastic weer binnen. Net als onze boerderijdieren. Maar als de mens dat vlees weer opeet, komt het plastic via de waterzuivering terecht in het oppervlaktewater, dat uiteindelijk weer in de zee terecht komt. Dus onder de streep maakt het niets uit. Er is maar 1 oplossing. Alle verpakkingen van plastic moeten statiegeld krijgen. En niet een dubbeltje of zo, maar gelijk een euro. Plastic verpakkingen waarop geen statiegeld kan worden gezet, moeten worden vervangen door iets dat NIET van plastic is. Er is bijvoorbeeld een uitvinding gedaan, die net zo goed werkt als plastic, maar in de natuur lost het spul op en wordt het opgenomen door planten. Maar de bedrijven doen dat niet uit zichzelf. En de regering peinst er niet over om die bedrijven te dwingen. Want dan krijgen de liberale politici bij die bedrijven geen vet betaalde functie meer als ze stoppen met de politiek. En daar was het hem nou JUIST om begonnen. Een nachtwakersstaat is een staat waarin de regering alleen voor politie en leger zorgt. Het idee van een nachtwakersstaat wordt aangehangen door LIBERALE politici en minaristen.

J.janssen2
J.janssen28 jul. 2022 - 11:11

Lijkt me meer iets voor de minister van voedselveiligheid ....

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jul. 2022 - 10:10

J.janssen2 Die hebben het te druk. Controle is niet de sterkste kant van de politiek. Je ziet een groot tekort op ieder vlak. Dat krijg je met een krimpende overheid, een neo-liberaal idee. Mensen moeten het zelf doen.

Pater
Pater8 jul. 2022 - 9:55

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."