Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Plasterk versoepelt fusieregels gemeenten

  •  
14-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP_Plasterkminster_01.jpg
Minimum inwonertal van 100 duizend is geen harde eis meer
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat toch de teugels een beetje vieren bij de gemeentelijke herindeling. Woensdag maakte hij duidelijk niet meer rigide vast te houden aan een minimum inwonertal van 100 duizend. Hij is bereid te kijken naar de nadelige financiële consequenties voor gemeenten en als de gemeenten er onderling niet uitkomen, krijgt de provincie een rol in het oplossen van dat probleem.
Tegen de Volkskrant zei Plasterk woensdag:
Ik wil de zorg wegnemen van burgemeesters dat er enig plan zou liggen om van bovenaf gemeenten te gaan herindelen of daar een blauwdruk voor te maken. Dat is nadrukkelijk niet de bedoelingen van het kabinet. De aanname van dwang is niet correct.
In het regeerakkoord lieten VVD en PvdA echter opnemen dat de decentralisatie zich in principe richt op gemeenten met een inwonertal van 100.000 of meer, maar volgens Plasterk hoeven niet alle gemeente in Nederland die omvang te krijgen.
In het land zijn initiatieven gaande voor gemeenten van 40 tot 60 duizend inwoners. Dan bellen ze mij op met de vraag: is dat genoeg? Natuurlijk, zeg ik, als u denkt uw taken zo te kunnen uitvoeren, is dat genoeg. Als taken niet uitvoerbaar zijn, zullen samenwerkingsverbanden moeten worden gezocht.
Het kabinet streeft ernaar om het aantal ‘natuurlijke’ fusies van 10 per jaar de verdubbelen naar 20. Voor de decentralisatie van Rijkstaken is 16 miljard gemoeid.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.