Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Plasterk negeerde advies om Stolte op Bonaire te vervangen

  •  
31-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Plasterk300.jpg
Minister kreeg het advies na verkenning van bestuurlijke crisis maar besloot niet te handelen
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft Ronald Bandell, oud-burgemeester van Dordrecht, de opdracht gegeven om de bestuurlijke crisis op Bonaire te onderzoeken. Na terugkomst concludeerde Bandell: Wilbert Stolte moet vervangen worden. Ondanks dit advies besloot minister Plasterk niets te doen. Dat schrijft NRC Handelsblad. Stolte kwam afgelopen week in opspraak nadat is gebleken dat hij een zooitje gemaakt heeft van de subsidieboekhouding op de Antillen.
Na vragen van NRC Handelsblad aan Binnenlandse Zaken meldde Plasterk deze week aan de Tweede Kamer dat hij de Rijksvertegenwoordiger heeft “ontboden”. Hij moest zich gisteren melden voor “nader overleg” over de “bestuurlijke ontwikkelingen”. Over de inhoud van het gesprek zijn geen mededelingen gedaan.”
Stolte heeft mogelijk nauwe banden met politici die ervan worden verdacht corrupt te zijn. De bestuurlijke crisis in de bijzondere gemeente van Nederland ontstond bovendien na de aanstelling van Stolte in mei 2011. De CDA’er wordt alleen nog gesteund door de regerende christen-democratische Union Pariotiko Boneriano (UPB). ‘Hij leeft in onmin met een deel van de eilandsraad, de gezaghebber, uitgezonden Nederlandse ambtenaren en het Openbaar Ministerie’, schrijft NRC. Onderzoek van die krant wijst bovendien uit dat Stolte zich als Rijksvertegenwoordiger heeft geprobeerd te bemoeien met strafrechtelijke onderzoeken tegen UPB-bestuurders. In één geval vroeg hij zelfs procureur-generaal Dich Piar om een strafzaak tegen UPB-gedeputeerde Burney El Hage te laten vallen.
stolte300.jpg
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Meta Foor
Meta Foor31 aug. 2013 - 9:09

ik zou dat rapport van Bandell wel eens willen zien, samen met het commentaar van Plasterk, en de adviezen van zijn naaste medewerkers (staan vast op tape...). dat zou dus de eerste keer zijn dat er al een rapport klaarligt als er kamervragen gesteld gaan worden naar fraude en oplichting

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch31 aug. 2013 - 9:09

Het staat de minister/ministers vrij om adviezen naast zich neer te leggen. Wat is daar nu zo moeilijk aan. Next

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai31 aug. 2013 - 9:09

Toch eigenaardig van Plasterk de heer Stolte is nog geen eens van de PVDA, zou een mooie plek voor een van de partijbonzen zijn.

rbakels
rbakels31 aug. 2013 - 9:09

Bonaire is ongeveer zo groot als Goeree. Moet een Minister zich daar druk om maken?

HanvanderHorst1
HanvanderHorst131 aug. 2013 - 9:09

Die Stolte heeft zich gauw aangepast bij de bestuurlijke tradities uit het Caraïbisch gebied, een voorbeeld van geslaagde inburgering.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH31 aug. 2013 - 9:09

Het is een nobel ros Han. Dat zie je zo.