VIDEO Aanpassingen staan verhuur aan niet-moslims niet in de weg ... Storm in een glas water
Zaterdag meldde Het Parool dat woningcorporatie Eigen Haard in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer een complex van 188 appartementen speciaal heeft aangepast aan de woonwensen van moslims. Ophef en kritiek alom was het gevolg. SP-Kamerlid Sadet Karabulut sprak van ‘apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie’ en PVV-leider Geert Wilders noemde het ‘totale idiotie’. De PvdA daarentegen, ziet het probleem er niet van in.
Bekijk de video in andere formaten. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt het ‘goed dat corporaties bewoners betrekken bij hun toekomstige woning’. Minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk (ook PvdA) liet zondag in het tv-programma Eva Jinek op zondag weten:
De woningen net even aanpassen aan wat 85 procent van de huurders wil, vind ik een goed idee.
Het wordt pas een probleem als niet-moslims er door de aanpassingen niet meer in willen wonen, aldus Plasterk. En dat, benadrukt Eigen Haard, is niet het geval.
Maar waarom zou Eigen Haard de woningen eigenlijk willen aanpassen aan de woonwensen van moslims? Op de website laat de corporatie weten dat de renovatie van 243 oude kleine appartementen en de bouw van 188 nieuwe woningen de corporatie als uitgangspunt grote betrokkenheid van bewoners had. Ruim 85 procent van de bewoners waren moslims. Zij mochten allen hun woonwensen kenbaar maken.
Het is logisch dat daar woonwensen uitkomen die te maken hebben met hun manier van wonen. Door die grote betrokkenheid en door wensen serieus te nemen, zijn de herhuisvesting en de renovatie zeer snel verlopen. En dat is wel eens anders.
Het gevolg van deze aanpak:
Ongeveer 50% van de oorspronkelijke bewoners, moslims en niet-moslims, is teruggekeerd. Dat is veel meer dan in andere renovatieprojecten. De onderlinge betrokkenheid die bewoners met elkaar en met hun woningen tijdens het renovatieproces opbouwden blijft hierdoor intact. Dat is goed voor de wijk.”
Met de aanpassingen zijn onder meer extra wateraansluitingen aangebracht voor ritueel reinigen. Tussen de woonkamer en de keuken zijn schuifdeuren geplaatst om zo het ‘mannen- en vrouwendomein’ te scheiden.
Jinek vroeg Plasterk of het niet principieel onjuist is om mee te werken aan het scheiden van mannen en vrouwen. Hierop antwoordde hij dat niet altijd overal een principekwestie van gemaakt moet worden. “Leef je leven en laat anderen dat ook doen”, aldus Plasterk.