Joop

Plasterk: 'Halalwoningen' goed idee

  •  
25-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
plasterk_01.jpg
VIDEO Aanpassingen staan verhuur aan niet-moslims niet in de weg ... Storm in een glas water
Zaterdag meldde Het Parool dat woningcorporatie Eigen Haard in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer een complex van 188 appartementen speciaal heeft aangepast aan de woonwensen van moslims. Ophef en kritiek alom was het gevolg. SP-Kamerlid Sadet Karabulut sprak van ‘apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie’ en PVV-leider Geert Wilders noemde het ‘totale idiotie’. De PvdA daarentegen, ziet het probleem er niet van in.
Bekijk de video in andere formaten. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt het ‘goed dat corporaties bewoners betrekken bij hun toekomstige woning’. Minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk (ook PvdA) liet zondag in het tv-programma Eva Jinek op zondag weten:
De woningen net even aanpassen aan wat 85 procent van de huurders wil, vind ik een goed idee.
Het wordt pas een probleem als niet-moslims er door de aanpassingen niet meer in willen wonen, aldus Plasterk. En dat, benadrukt Eigen Haard, is niet het geval.
Maar waarom zou Eigen Haard de woningen eigenlijk willen aanpassen aan de woonwensen van moslims? Op de website laat de corporatie weten dat de renovatie van 243 oude kleine appartementen en de bouw van 188 nieuwe woningen de corporatie als uitgangspunt grote betrokkenheid van bewoners had. Ruim 85 procent van de bewoners waren moslims. Zij mochten allen hun woonwensen kenbaar maken.
Het is logisch dat daar woonwensen uitkomen die te maken hebben met hun manier van wonen. Door die grote betrokkenheid en door wensen serieus te nemen, zijn de herhuisvesting en de renovatie zeer snel verlopen. En dat is wel eens anders.
Het gevolg van deze aanpak:
Ongeveer 50% van de oorspronkelijke bewoners, moslims en niet-moslims, is teruggekeerd. Dat is veel meer dan in andere renovatieprojecten. De onderlinge betrokkenheid die bewoners met elkaar en met hun woningen tijdens het renovatieproces opbouwden blijft hierdoor intact. Dat is goed voor de wijk.”
Met de aanpassingen zijn onder meer extra wateraansluitingen aangebracht voor ritueel reinigen. Tussen de woonkamer en de keuken zijn schuifdeuren geplaatst om zo het ‘mannen- en vrouwendomein’ te scheiden.
Jinek vroeg Plasterk of het niet principieel onjuist is om mee te werken aan het scheiden van mannen en vrouwen. Hierop antwoordde hij dat niet altijd overal een principekwestie van gemaakt moet worden. “Leef je leven en laat anderen dat ook doen”, aldus Plasterk.
Bekijk ook de cartoon van Benjamin Kikkert Lees ook de opinie van Han van der Horst: Ik heb een halalwoning

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 nov. 2012 - 10:15

Er is een Chinees-Complex, waar alleen oudere Chinezen wonen, er is ook een Joodse wijken, waar alleen joden wonen,....ect... Nederland is een grote bos, vol verschillende vogels, rare vogels en normaal gewoon vogels, met verschillende stemmen en kleuren, op elk boom wonen één soort vogels, samen hebben het gezellig en ook met de buren andere vogels, de Knaagdieren kruipen en klimmen af en toe naar de bewoners van sommige bomen, de zwakke vogels-tjes, helemaal bover in de boom, om ze te pesten. Ik zelf als Nederlandse burger van Marokkanse afkomst, sta en zit ik helemaal boven, op alle bovenste takje van onze boom, heerlijk erlijk gezegt. Af en toe zie ik een knaagdier die naar boven proberen te klimmen, om ons te komen pesten, ik pak een stokje of een takje en duw ik hem met mijn taje terug naar de grond...en zo gaat het bij mij bijvoorbeeld. Ik woon lekker.

Jantje68
Jantje6825 nov. 2012 - 10:15

Tekenend hoeveel ruimte voor relativering er is bij de PvdA als het over moslims gaat maar dit ontbreekt als het om Christenen gaat. Bv bij het niet bestaande praktische probleem van de weigerambtenaar.

gerkuil
gerkuil25 nov. 2012 - 10:15

Het is triest dat het kraantje en de deur zoveel aandacht krijgen, het is triest dat een selectieve keuze van info presentatie en woordkeuze genoeg is om een aantal mensen te verblinden en zich af te sluiten voor meer informatie. Het is triest dat Het Parool (voortgekomen uit een strijd tegen zo'n mentaliteit) hier de veroorzaker van is. Het gaat hier om een grootschalige renovatie waar de bewoners inspraak hadden. Kijk even bij eigenhaard.nl voor de details, Het Parool had dat natuurlijk ook kunnen doenm aar dat had natuurlijk nooit de clicks opgeleverd die ze met 'halal-woning' gekregen hebben.

Meta Foor
Meta Foor25 nov. 2012 - 10:15

nou weet ik wat ''derivaten'' betekent: gewoon ''afwijking''

JongLinks
JongLinks25 nov. 2012 - 10:15

Iedereen wil toch dat de corporatie luistert naar de bewoners, waarom mogen deze mensen dan geen extra kraan en een schuifdeur? Als je er last van hebt zet je de schuifdeur toch gewoon open.

mees.
mees.25 nov. 2012 - 10:15

"Zij mochten allen hun woonwensen kenbaar maken" Tja,en als wij autochtone Nederlanders onze woonwensen bekendmaken dan is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Wij mogen dat....zij natuurlijk niet. Moslims zijn geen mensen volgens velen in dit land blijkbaar en hebben het recht om hun woonwensen bekend te maken natuurlijk niet...verschil moet er zijn

roher
roher25 nov. 2012 - 10:15

Best goed idee. Maar hoe zit het met het puntensysteem? Want als je als huurder zelf woningverbetering aan je huis toepast en dat dus ook nog zelf betaald dan komt er later een huurverhoging over je eigen betaalde verbeteringen omdat je huurhuis meer punten oplevert? Wél enigszins het gevoel terug in de tijd, want wie stoort zich nog aan de wensen van diegene die niet mogen werken op zondag omdat het geloof het zegt.

Xoral
Xoral25 nov. 2012 - 10:15

Eigen Haard en vele andere woningcorporaties zijn op de hand van de politiek/het systeem (want met de macht meedoen is het makkelijkst) Meteen speelt de politiek erop in, meteen zorgt men voor pro of anti houding in de kiezer (verzuilng versterkende strategie) Dit doet de politiek doorlopend met allerlei onderwerpen, de euro, EU, 'ras', Sinterklaas, EPD, rookverbod, DNA, etc. Het is altijd en pro of anti onderwerp. Zo pakt de politiek de kiezersmassa bij de kladde (zetels afsnoepen van kiezer en met die macht aan de haal gaan)

BlauweGerrit
BlauweGerrit25 nov. 2012 - 10:15

wat is het volgende een putje in de huiskamer voor joden en moslims, waar ze ritueel kunnen slachten. Toen wij thuis een kraantje in de thuin wilden hebben om makkelijk water aan de bloemen en planten te geven, mochten we dat zelf betalen. Als ze zograag een tussenscheiding en kraantje op een vreemde plek willen hebben moet het maar uit eigen zak komen. Zoals er een scheiding tussen kerk en staat is, moet er ook een scheiding tussen kerk en Woningcorporatie zijn. Ik zal wel dom rechts overkomen maar laat duidelijk zijn dat ik dat never zal stemmen, vind het gewoon een dom idee.

Michiel Online
Michiel Online25 nov. 2012 - 10:15

Komop niet zeiken! Het zijn praktische aanpassingen waar niet-moslims geen last van hebben. Ze hebben ook weer andere voordelen, ze zijn bijvoorbeeld vast zuiniger dan wij :P. En dan ben ik er best trots op dat ze ons water gebruiken :). Ons Hollandse, heldere water.

Barloef
Barloef25 nov. 2012 - 10:15

Weer een prachtige selectieve verontwaardiging. Als de engerds van gemeente Staphorst sociale, religieuze, renovatie had gedaan was iedereen er meteen over gevallen. Ik las het artikel in het Parool voordat ik maar iets oppikte van wat elke politicus of onbenul erover te zeggen had en het stond me gewoon niet aan. Ten eerste heeft religie daar niks te zoeken, daarnaast stonden er enkele quotes van bewoners waarom ze er voor gekozen hadden: Zodat bijvoorbeeld vrouwen en mannen gescheiden konden kwebbelen. Ik kan hier droevig van worden. Een huurwoning moet niet gerenoveerd worden om religieuze, beklemmende, idealen in de hand te spelen. Op de plattegrond stond bijna letterlijk 'een grote keuken zodat vrouwen ook gezellig samen kunnen komen'. Ik kan niet begrijpen dat iemand die de vrijheid van ieder persoon, ongeacht geslacht of functie in het gezin een warm hart toedraagt zich daar onprettig bij gaat voelen. Diegenen die deze woningen huren weten en willen niet anders, maar dat betekent niet dat het de juiste keuze is. Dat je het op een andere manier kan inrichten veranderd niks aan de originele intentie en doel van de aanpassing, om een scheiding makkelijker te maken. Iedereen die als tegenargument geeft "maar dat heeft mijn keuken van 50 jaar geleden ook" gaat voorbij aan de intentie van de aanpassing, op dit moment, in plaats van zoveel jaren geleden. Vroeger trokken de mannen zich ook terug om een sigaar te roken en over "belangrijke" dingen te praten terwijl de vrouwen en kinderen de afwas mochten doen. Gelukkig zijn we hier grotendeels vanaf, dus moeten we dat ook op geen enkele manier gaan stimuleren of makkelijker maken.

lurana1
lurana125 nov. 2012 - 10:15

woningen aanpassen aan de wensen van huurders, een goede zaak.

hantms
hantms25 nov. 2012 - 10:15

Een extra kraan aansluiting en een schuifdeur. Boeiend. Wat mij voornamelijk opvalt is dat de woningcorporatie (of het Parool, dat weet ik niet) stelt dat door de lange centrale hal, mannelijk bezoek geen vrouwen hoeft tegen te komen. Dat houdt me nou wel weer bezig, voor een woning met één WC en één badkamer die beide aan het eind van die hal liggen, met de woonkamer aan de andere kant. Dat wordt nog lastig om gegarandeerd geen vrouwen tegen te komen. Beetje valse reclame dus.

Artois
Artois25 nov. 2012 - 10:15

Wat een 'hou-zee gezeur' weer over een klein moslimkwetietje. Volgens dom rechts geldt de vrijheid van godsdienst wel voor de SGP maar niet voor moslims. Wij betalen overigns ook hypotheekrente voor miljonairs die hun paleisjes naar eigen wens laten bouwen.

jelius
jelius25 nov. 2012 - 10:15

Als ik de aantallen reacties zie schiet me Parkinson te binnen. Het besluit een kerncentrale te bouwen wordt in vijf minuten genomen, over de bouw van een fietsenhok wordt een uur gedebatteerd.

seniorg
seniorg25 nov. 2012 - 10:15

Het moet Wilders wel heel erg tegenzitten als hij nu een door hemzelf en zijn gang tot 'halal' verklaarde woning als speerpunt in zijn strijd tegen de islam nodig heeft. Te zielig voor woorden.

albertbarends
albertbarends25 nov. 2012 - 10:15

Een geweldige oplossing juist. Ter bevordering van de integratie waar de PvdA altijd zo gek op is...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 nov. 2012 - 10:15

[ SP-Kamerlid Sadet Karabulut sprak van 'apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie' en PVV-leider Geert Wilders noemde het 'totale idiotie'.] Tsjonge jonge, een deur tussen woonkamer en keuken, een 4e kraan in de woning en een schoenenkast bij de voordeur, en dan dit soort woorden. Het toont maar weer aan dat er tussen de SP en de PVV werkelijk in niets verschil bestaat. Is coprolalie een vereiste om van die partijen lid te worden?

comrade
comrade25 nov. 2012 - 10:15

Heerlijk Helder Halal. Mijn echtgenote en ik hebben al vele jaren een "Halal" (huur) woning. Beiden na 7 uur s,avonds in een aparte kamer om elkaar niets in de weg te liggen, heerlijk toch? Betekenis en toepassing In tegenstelling tot wat velen denken, betekent halal niet zoiets als rein. Halal is het Arabische woord voor wettig of toegestaan. Het tegenovergestelde van halal is haram, wat logischerwijs onwettig of verboden betekent. Wij doen ook niets onwettig, zelfs niet bij het invullen van het aangiftebiljet, jullie ook?

JoopSchouten
JoopSchouten25 nov. 2012 - 10:15

Xenofoob gezeik over een extra kraantje van 25 euro. Eikels.

IJsbrant
IJsbrant25 nov. 2012 - 10:15

[..SP-Kamerlid Sadet Karabulut sprak van 'apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie' en PVV-leider Geert Wilders noemde het 'totale idiotie'. De PvdA daarentegen, ziet het probleem er niet van in...] En nu hadden die twee SPVV-relnichten de kans om bij het vragenuur van vanmiddag er eens uitgebreid voor te gaan staan en de voorzitter van de 2e kamer kunnen mededelen dat ze zaterdag kranten hadden gelezen.....etc Wat schetst mijn verbazing? Ze lieten het afweten. Worden ze sleets of is het licht gaan schijnen en hebben ze zich voorgenomen in het vervolg eerst tot 10 te tellen. Zich eerst te bezinnen alvorens te beginnen

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2012 - 10:15

mijn 1e gedachte was dit is een grap, mijn 2e dit is stom, een woning aanpassen op 1 groep. Als of het wenselijk is om mensen in aparte wijkjes te plakken. mijn 3e gedachte is wacht even hier gaat iets strafbaars gebeuren immers zal men zijn investering niet voor niets doen dus als er woningen vrij komen zullen die gericht op 1 groep verhuurd worden. En dat mijn beste mensen is wat we onder ongeveer 40 wetten discriminatie noemen.

4 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger25 nov. 2012 - 10:15

Dit lijkt inderdaad op een maatregel om inderdaad veel meer verdeeldheid te zaaien. "hoe komen we in het nieuws" Ik kan me herinneren dat er zo'n 6 jaar geleden in Arnhem een koopwoningproject was. Woningen specifiek gericht op moslims, kleinere ramen, balkons met verhoogde randjes en tuinen op het oosten (geen grapje) Deze 'halal'woningen gingen toen niet door wegens te weinig animo.

ElChe
ElChe25 nov. 2012 - 10:15

Heb je de spijkers al gevonden?

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst25 nov. 2012 - 10:15

Jezus wat een gelul hier. Kijk eens naar de tekening: het enige wat speciaal is, is de schuifdeur! Die kan matglas, gewoon glas of een plaat bevatten. Dat is alles. Zet een bewoner er glas in, dan heb je een leuke doorzonwoning. Zet je er matgals in dan kan je er heel aardig de twee ruimtes in scheiden en zet je er een plaat in, dan is de keuken onzichtbaar vanuit de kamer. Kortom, zet je hierna een makelaar in, dan zal hij, als hij het huis zou moeten verkopen, het roemen om zijn grote woonkeuken (als dit een eengezinswoning zou zijn, zou dat een super pluspunt zijn), zijn mogelijk om een bidet te plaatsen in het toilet (luxe!) wegens de aansluiting en vooral hnet handige lastje, waar je alle zuur ruikende sportschoenen van de pubers in kan mikken. Ik wil zo'n woning direct kopen maar ik denk dat een bevindelijke gereformeerde hier meer aan heeft: het aantal van vijf slaapkamers vind ik ruim, maar een beetje christen plant zich voort als de konijnen en heeft grote gezinnen. Die van onze moslim medelanders worden echter steeds kleiner. In elk geval, de leeghoofdigen onder ons blaten er weer op los, de kamerleden (ook een vorm van leeghoofdigheid) van godbetert CDA (christenen...) en VVD (makelaars....) het hardst. Die van de PVV heb ik al lang afgeschreven, zeker de Leider van die bende halve criminelen en de stemmers erop. Ik schaam me diep als Nederlander dat er zo gezeurd en gelammeteerd wordt over deze normale aanpassing aan huizen, waarvoor mensen huur, vaak veel huur, betalen. Op Katendrecht mochten vroeger de bewoners ook zelf hun huis inrichten en daar kwam veel diversiteit uit voor en veel woongenot. Maar ja, dit zijn moslims, waarvan wij het gek vinden dat ze met zoveel gezeik aan hun kop van ellende de moskee weer ingejaagd worden. Tip aan de media: graag een maand of twee geen natte scheten van de PVV meer oppikken. Slechts voor mijn bloeddruk en die van het overgrote deel van de gezond denkende bevolking. Alvast dank.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 nov. 2012 - 10:15

[En dat mijn beste mensen is wat we onder ongeveer 40 wetten discriminatie noemen.] Als dat het critereon is, snel alle seniorenbungalows afbreken!

eeweew
eeweew25 nov. 2012 - 10:15

Je zal me naar druk maken om een deur en een kraan.

1 Reactie
BasVV
BasVV25 nov. 2012 - 10:15

Dit ontwerp geeft aan dat die zogenaamde emancipatie van moslima's achter de voordeur niet bestaat.

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2012 - 10:15

De ouderwetse multi.kul speelt weer 's op bij PvdA. Deze wezenloze domme politiek is verantwoordelijk dat zich ghetto's vormen in de steden. Schande dat bepaalde instanties, zoals wooncooperatie 'Eigen Haard' hierin meegaan. Sommigen leren het nooit..

1 Reactie
Candide2
Candide225 nov. 2012 - 10:15

'Schande dat bepaalde instanties, zoals wooncooperatie 'Eigen Haard' hierin meegaan. Sommigen leren het nooit..' Vind je het ook schande dat er ouderencomplexen voor Chinezen en Javanen zijn? Vind je het een schande dat er verzorgingshuizen voor joden zijn? Ook daar houden woningbouwverenigingen zich mee bezig. In sommige huizen van woningbouwverenigingen wonen christenen, die hebben een crucifix aan de muur. Sommigen hebben een menorah, boeddhabeelden, of foto's van hun kinderen op de schoorsteenmantel? Je bemoeit je al met wat mensen mogen denken en zeggen, ga je nu ook al over wat ze thuis doen?

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2012 - 10:15

"........voor ongeveer iedere speciale bevolkingsgroep bestaan er al speciale woningen en woonvormen in Nederland......." Dat is nieuw voor mij. Kunt u een paar bevolkingsgroepen noemen waar speciale woningen voor zijn gebouwd door woning coöperaties op orthodox religieuze gronden?

1 Reactie
mees.
mees.25 nov. 2012 - 10:15

Er wordt geluisterd naar de woonwensen van MENSEN!...als men luistert naar uw woonwensen als u een huis huurt is dat natuurlijk geen probleem...een moslim mag in uw ogen blijkbaar geen woonwensen hebben

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2012 - 10:15

Er worden woning aangepast aan woonwensen. Dat is prima. Omdat de bewoners toevallig moslim zijn, moet het opeens gestigmatiseerd worden.

1 Reactie
bruces
bruces25 nov. 2012 - 10:15

Ik vind alles prima, zolang het maar in de randstad blijft.

KoningPruts
KoningPruts25 nov. 2012 - 10:15

Het gaat niet om een kraantje en een deur. Het gaat er om dat publiek geld wordt gebruikt om woningen "halal" te maken. Of bent u allen in de veronderstelling dat de woningbouw een compleet vrije markt is waar niet miljoenen aan subsidies heengaan die uiteindelijk uit de zak van de belastingbetaler komen?

1 Reactie
mees.
mees.25 nov. 2012 - 10:15

Er is ruimte om rekening te houden met woonwensen...voor iedereen bij renovatie!!!!! Flikker op met je publiek geld

Backtobasics
Backtobasics25 nov. 2012 - 10:15

Dit soort dingen is nu precies waarom de PVDA zo in de problemen is gekomen voordat de 'economische crisis" het debat ging beheersen. Het "bagetaliseren' van dit soort zaken, is het probleem waardoor je op een glijdende schaal komt. Zorg gewoon dat je je als "niet gelovige" partij ook verre houdt van allerei zaken die daarmee te maken hebben en stel je neutraal op. Het is toch niet vreemd dat mensen erg sceptisch zijn, gezien de berichtgeving over het middenoosten, en daardoor mischien wel overgevoelig zijn tegenover dit soort fenomenen, omdat zij haaks staan op veel westerse iedeeen over vrijheid en gelijkheid. Kijk uit PVDA..... en laat je niet in met geloofszaken....... en behandel moslims en niet moslims gewoon gelijk, voordat de rechtse schreeuwers weer met dit onderwerp (en dus stemmen) aan de haal gaan ......en daardoor hun neoliberlale agenda weer verder kunnen voortzetten.

2 Reacties
mees.
mees.25 nov. 2012 - 10:15

"westerse ideeen over vrijheid en gelijkheid" ....wat zijn die vrijheden en gelijkheid voor jou dan wel niet? Een extra kraantje wat je afgunst al toont? "Kijk uit PVDA..... en laat je niet in met geloofszaken....... en behandel moslims en niet moslims gewoon gelijk" Flikker toch op....jij mag je woonwensen als autochtone niet gelovige Nederlander wel hebben en een allochtone (walgelijk woord om de verschillen alleen nog maar eens te benadrukken) Nederlander die gelovig is mag dat niet? Bekrompenheid ten top

eeweew
eeweew25 nov. 2012 - 10:15

Laat dat hier nou precies het geval zijn hier, er is gewoon gevraagd naar de wensen van bewoners.

KoningPruts
KoningPruts25 nov. 2012 - 10:15

Daarnaast draagt de woningcoorporatie op deze manier bij aan de demancipatie van moslimvrouwen in Nederland. Aparte ruimtes maken zodat vrouwen op kunnen rotten als er mannelijk bezoek is, werkelijk absurd. Maargoed, iedereen kijkt liever met de "moslims zijn zielig en gediscrimineerd" bril dan met een bril voor de fundamentele rechten van de mens.

1 Reactie
mees.
mees.25 nov. 2012 - 10:15

Ik wil ook niet iedereen tegenkomen in mijn huis,als mijn partner mensen uitnodigt die ik niet wil zien is het heerlijk je eigen ruimte hebben. Zit jij ook het lieftst met je partner op het toilet?

mees.
mees.25 nov. 2012 - 10:15

Overigens,in Amerika ziet men er totaal geen probleem in,hele wijken zijn daar ontstaan voor groepen mensen,China town,Little Italy,Joodse wijken etc.... het heeft de Amerikanen alleen maar voorspoed gebracht Dat bekrompen gedrag van mensen in dit land,rest alleen maar schaamte voor. Grote groep buitenlanders die uit dit land vertrokken zijn naar Engeland omdat ze in dit land niets mochten....in Engeland florerende wijk opgebouwd daar met zijn allen,ene zaak na de andere geopend en loopt ontzettend goed,mensen kunnen zich zelf bedruipen en jan en alleman doet er zijn boodschappen. Ziek wordt ik van dit kleine,burgerlijke intolerante land. Als het over buitenlanders gaat denkt iedereen in dit land hoe het wel moet,zogenaamde tolerantie die in principe alleen maar onverschilligheid is.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199325 nov. 2012 - 10:15

Ik ben het met je eens. Nederland is achteruit gehold. En de Nederlander reageert op demografische ontwikkelingen als de Tea Party op het toenemende aantal Hispanics in de USA. Wat is er nou voor ergs aan deze woningen? Antwoord: niets. Nieuw Dom Rechts krijst en huilt weer, het enige waar het goed in is (nou ja, behalve hebzucht en jaloezie dan, daar zijn ze ook geweldig in - die lui zouden in WO II heel gewoon Joden hebben aangegeven, voor 5 gulden per geslaagde 'aangifte'). Onbedoeld (tragi)komisch is dan nog dat met een beroep op de emancipatie van de moslima de halalwoning aangevallen wordt. Nieuw dom recht is totaal niet geïnteresseerd in de emancipatie van de moslima - zo gauw de Islam in beeld komt, begint het rechtse reactionaire baby-gekrijs, op welk onderwerp dan ook. Kleuters. Domme, achterwaarts denkende, en weerzinwekkende kleuters (nou ja, kleuters zijn natuurlijk niet weerzinwekkend an sich, maar volwassenen die op de kleuterleeftijd zijn blijven steken zijn dat wel). Ik teken bij 'achterwaarts denkend' dan nog aan dat ik eigenlijk niet geloof dat ze denken kunnen. Je zal maar met die lui je leven moeten delen... oh gruwel, oh gruwel. Resumé: nieuw dom rechts wil moslims in ons land voorschrijven hoe ze moeten leven. Door die aanpassingen af te wijzen. Het zou eens andersom zijn: dat, wanneer eenmaal de verhouding moslim-andersdenkend fifty-fifty is (wat theoretisch mogelijk is), dat dan de moslims de 'autochtone' Nederlander gaat vertellen hoe zij/hij wél en niet mag wonen. Burgeroorlog, en wel begonnen door Nieuw Dom Rechts. Braakneigingen en plaatsvervangende schaamte krijg je van die lui.

BasVV
BasVV25 nov. 2012 - 10:15

Het grote verschil met Amerika is dat die gemeenschappen een eigen economie binnen die gemeenschappen hebben opgebouwd. Dat kan omdat de gedachten over planologie in Amerika heel anders zijn. In vrijwel alle grotere straten barst het van de winkeltjes, bedrijfjes, restaurantjes, etc. Tot voor de grote stadsvernieuwing zag je dat ook in delen van de grote steden. Onder de woningen was heel veel bedrijvigheid. Die is met de stadsvernieuwing volledig weggesaneerd. Met als gevolg. Eentonige woonwijken waar hooguit nog een winkelcentrum in zit. Het is vrijwel onmogelijk dat hier zichzelf suportende gemeenschappen of wijken ontstaan.

lembeck
lembeck25 nov. 2012 - 10:15

Ik denk niet dat een algemene woningcorporatie zich daarmee moet bezighouden. Als de Moslimgemeenschappen in ons land dit willen, dan kunnen ze een eigen woningcorporatie oprichten en woningen gaan bouwen die ze volgens de architectuur in hun thuisland gewend zijn, of die ze willen hebben. De Moslims die ik ken voelen zich bijzonder prettig in een gewone, Nederlandse woning. In New York zijn verscheidene etnische wijken ontstaan. Daar werkt dat kennelijk, maar het laat iedereen vrij om elders te gaan wonen. Een corporatie is er voor het algemeen belang. De Doelgroep. Daarbij zitten veel niet-Moslims. Zelf al jaren actief in de huurwereld Ibewonerscommissies, huurdersraad enz) denk ik dat dit niet een goed idee is. Deze woningen zou je anders kunnen bouwen, zodat ze geschikt zijn voor de Moslims die zo willen wonen, maar ook voor geschikt kunnen zijn voor begeleid wonen met een begeleider en een klein aantal jongeren, of verstandelijk gehandicapten of zo. Tegenwoordig kan je immers bouwen met verplaatsbare muren? Zo kun je van twee ouderenwoningen een eengezinswoning (bungalow of appartement) maken. Drempelloos vanwege hulpmiddelen of kinderwagens. En omgekeerd kan je van zo'n eengezinswoning weer twee kleinere zelfstandige woonunits maken voor jongeren die begeleid gaan wonen, waaronder dus ook lichamelijk gehandicapte jongeren. Ik ben zelf niet voor specifiek voor een bepaalde groep woningen te bouwen en al helemaal niet vanuit religieuze redenen. We hebben niet voor niets een scheiding van kerk en staat...

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst125 nov. 2012 - 10:15

Raven kijk even naar de blauwdruk van die halalwoning in het Parool (link bij mijn opinie), dan zie je dat het een gewone gezinswoning is.

IJsbrant
IJsbrant25 nov. 2012 - 10:15

Woningen zijn de afgelopen 200 jaar constant aangepast aan de veranderende woonwensen

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 nov. 2012 - 10:15

Schande!

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2012 - 10:15

Sja. Je wekt zo wel het beeld dat de islamisering vrolijk doorgaat. Wat is de volgende stap? Geen spaarvarkens in huis omdat 85% van de bewoners bezwaar heeft tegen varkensvlees.

2 Reacties
JongLinks
JongLinks25 nov. 2012 - 10:15

Dat heeft er toch niets mee te maken, er worden hier geen regels gesteld. Het enige wat er gebeurt is dat er geluisterd wordt naar de bewoners en dat zou in nederland bij iedere renovatie moeten gebeuren.

Candide2
Candide225 nov. 2012 - 10:15

Weet u dat kinderen in ons land zelfs gereformeerde rekenles kunnen krijgen en dat ze rk kunnen voetballen? Ook daar hoor ik u niet over.

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2012 - 10:15

Het idee van de woningcorporatie is dat er niet alleen moslims moeten komen te wonen. Ik ben daar eigenlijk helemaal niet zo zeker van en het zal mij benieuwen hoe dit gaat uitpakken. Als de huizen ook al zijn aangepast spreekt het mij direct al minder aan, als niet-moslim. Zou het wel een islamitisch wooncomplex worden dan heb je weer zelfsegregatie te pakken, een stap achteruit.

1 Reactie
Candide2
Candide225 nov. 2012 - 10:15

In Den Haag heeft woningbouwvereniging Staedion er aparte woongroepen voor Chinese ouderen, Javanen, Indische ouderen, Humanisten enzo meer. Je vindt dit soort woongroepen van woningbouwverenigingen overal in het land. Je hebt zelfs ouderencomplexen voor mensen met allerlei levensovertuigingen, waaronder de joodse. Daar hoor ik u niet over, dat komt bij mij nogal hypocriet over.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods25 nov. 2012 - 10:15

Plasterk pakt het volgens mij verkeerd aan. Ten eerste had hij moeten zeggen dat de term halalwoning een belachelijke term is; het zijn woningen die enigszins aangepast zijn aan de cultuur van islamieten. Ten tweede had hij moeten zeggen dat ook hij moeite heeft met de overdreven scheiding van mannen en vrouwen in de islamitische cultuur, maar dat het niet aan de overheid is om daartegen op te treden.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 nov. 2012 - 10:15

[...maar dat het niet aan de overheid is om daartegen op te treden. .] Althans, niet door middel van een verbod op een deur tussen keuken en woonkamer...

Meta Foor
Meta Foor25 nov. 2012 - 10:15

voor mij graag inpandig zwembad en voor mn overbuur een dark room ; daarnaast eentje met 5 slaapkamers voor elke vrouw 1 en een diepe kelder voor die oostenrijker wat verder op

1 Reactie
roher
roher25 nov. 2012 - 10:15

Het moet iets zijn mbt een overtuiging een traditie. Ik hoorde iemand die een hoger plafond wilde ivm de kersboom.

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2012 - 10:15

Het zou pas bizar worden als de pvda tegen zou zijn.

1 Reactie
Candide2
Candide225 nov. 2012 - 10:15

U bent partijgenoot, dat u dit zo zeker weet?

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2012 - 10:15

Nu nog een halalwijk en de integratie is een feit

1 Reactie
Candide2
Candide225 nov. 2012 - 10:15

Maar we woonden al in superieur joods-christelijke wijken met kerken van afsplitsingen van een wezensvreemd geloof en beierende kerkklokken. Ook zijn er superieur joods-christelijke scholen in onze wijken en de verenigingsgebouwen van gereformeerde geitenfokkers en rk carnavalsverenigingen. Daar valt u niet over? Wat vreemd nou toch.

roher
roher25 nov. 2012 - 10:15

Je kan het positief zien dit hele verhaal. Nml.. dat de lange strijd van de sociaal democraten, marxisten (Wibaut) en de erfenis van christelijke naastenliefde voor goede woningen voor de arbeidende klasse nu een fase inluidt van voortbouwen op. Maar we moeten wel oppassen dat de overheid niet later verweten wordt dat er betuttelden uitgangspunten gestimuleerd worden, wat dat is nou juist wat betreft de wortels niet de bedoeling geweest. Denk aan het begrip doorzonwoning dat was een ultiem verschijnsel van vooruitgang.

1 Reactie
roher
roher25 nov. 2012 - 10:15

corr: wnt dat...

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2012 - 10:15

Moet je dat voorstellen ,dat ieder geloof dit soort eisen stellen in wat voor land leven wij eigelijk, moet je in het buitenland proberen, waarom moeten vrouwen en mannen eigelijk gescheiden, dit is 2012 en geen middeleeuwen, hoe hebben vrouwen in die cultuur eigenlijk kinderen gekregen , met een zak over hun hoofd , mochten ze elkaar toen ook niet zien, als ik ooit in zo"n woning kom wil ik ook mijn eisen , zou dat gaan lukken, ik denk het niet, mits ik alles zelf betaal.mensen mogen voor mij best leuk en goed wonen, maar op een normale manier zo als ieder tehuis of bejaardenhuis, je bent naar nederland gekomen om onze waarden normen en gewoonte"s na te streven, moeten wij ook in die landen, waar zij vandaan komen, daar valt niets te eisen.Daar moet je dat ook niet in je hoofd halen.

3 Reacties
Turksnl
Turksnl25 nov. 2012 - 10:15

"Moet je dat voorstellen ,dat ieder geloof dit soort eisen stellen in wat voor land leven wij eigelijk" de bewoners hebben niets geeist. Er is gekeken naar hun wensen. "Waarom moeten vrouwen en mannen eigelijk gescheiden" Ga jij altijd naar het dames toilet? Hoeveel meisjes doen er trouwens mee met de voetbalclub bij jullie daar? "Je bent naar nederland gekomen om onze waarden normen en gewoonte"s na te streven" Hoe kom je hier nou bij? Absoluut niet. Overigens, vrouwen verdienen structureel minder dan mannen in het bedrijfsleven. Vrouwen zijn onzichtbaar in topfuncties, zowel in het bedrijfsleven als in overhiedsfuncties. Als je je druk wilt maken over gelijke rechten voor man en vrouw kan je jezelf beter daar druk om maken.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst125 nov. 2012 - 10:15

Je moet eens naar de plattegrond van de woning kijken: alle kamers sluiten aan op de gang en er is maar één WC/annex badkamer. De mannen en de vrouwen komen elkaar op de gang DAG en NACHT tegen. Je moet je niet zo op laten jutten door die verkeerde vrienden van je

Candide2
Candide225 nov. 2012 - 10:15

Op 26 en 27 november 1962 zamelde Mies Bouman 21.192.000 gulden in van televisiekijkers in voor een Halaldorp. Geert Wilders heeft 50 jaar lang gezwegen. http://www.youtube.com/watch?v=EvbjQ1X7Qwo

lancelot2
lancelot225 nov. 2012 - 10:15

[Halalwoningen goed idee.] Is helemaal geen goed idee, want huurwoningen moeten neutraal worden opgeleverd. Dat aanpassen en weer terug brengen in oude staat kost handenvol geld, wat nu in dit geval verbrast is. En dat in barre tijden!!!

1 Reactie
Candide2
Candide225 nov. 2012 - 10:15

In oude staat terugbrengen, duur? Dan moet u ook maar niet van uw eengezinhuurwoning een moskee met minaret maken, dommie ;-)