Joop

Plasterk: Fatsoen moet je doen

  •  
17-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
plasterk300_01.jpg
Minister start fatsoensoffensief: 'Ouders, pak je kroost harder aan'
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) doet donderdag in de Telegraaf een oproep aan ouders om hun kroost harder aan te pakken. Met zijn ‘fatsoensoffensief’ roept hij ouders op hun kinderen beter op te voeden. Al die regels, wetten en straffen van de overheid werken natuurlijk alleen als symptoombestrijding tegen geweld en agressie. Het probleem moet bij de wortel aangepakt worden, zo beredeneert Plasterk.
In de woorden van onze lieve Balkenende: fatsoen moet je doen. De overheid kan wel zoeken naar oplossingen als strengere regels en strengere straffen om geweld en agressie tegen te gaan, maar als de burger zijn taak verkwanseld en zijn kinderen niet juist opvoedt, blijft het einde zoek. Ofwel, in de woorden van onze lieve Plasterk:
De basis is wat iedereen thuis leert. Dat is, als het goed is: gedraag je.
Op Twitter wordt verschillend gereageerd op de oproep van Plasterk. Sommigen beklagen zich over de hoge (werk-)druk voor ouders, welke het moeilijk maakt om er altijd voor je kinderen te zijn. Anderen wijzen de minister er fijntjes op dat het fatsoensoffensief niets nieuws is, en door het CDA reeds is ingezet.
Rutger Bregman (Volkskrant redacteur):
PvdA kaapt heel effectief het CDA-paradepaard: zorgen over de omgangsvormen staan al jaren op 1 in de zorgen top 6 van het SCP.
Henk Krol (50Plus):
100% eens met de oproep van Ronald Plasterk aan ouders om hun kinderen beter te leren wat wel en niet mag. Ik zou zelfs verder willen gaan.
Pieter Heerma (CDA):
Pos. verrast door Plasterk. Maar dan ook boter bij de vis. Pleidooi voor opvoeding is wrang als je t mes zet in alle ondersteuning ouders

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

Bakoe
Bakoe17 jan. 2013 - 10:13

Ah wormen en maden revisited.

RemusMcMillan
RemusMcMillan17 jan. 2013 - 10:13

Nou nou, ik geloof dat de mensen die weinig tijd voor hun kroost hebben door hun werkdruk niet echt tot de grootste groep probleemjongeren horen. Leg de vinger toch eens op de plek waar maar het moet leggen. Als de overheid wil dat er meer normen en waarden verankert worden in de opvoeding van kinderen dan zal het zelf ook het een en ander moeten ondernemen. We mogen aannemen dat we het hier niet hebben over belletjetrek en ander kattenkwaad, maar gestructureerde misdaden gepleegd door minderjarigen, waaronder zeer jonge kinderen. Deze kinderen/ jongeren hebben van huis uit geen geld maar lopen wel op dure sneakers en rijden op gloednieuwe brommers die door de ouders niet zijn aangeschaft. Als de overheid tijd en energie kan steken in het opsporen van ouden van dagen die samenwonen en daardoor eigenlijk geen recht hebben op hun individuele uitkering/pensioentjes en vervolgens hard straft en beboet, dan mag dat zeker voor deze voorgenoemde groep gelden. Er moeten hardere maatregelen getroffen worden t.o.v de verantwoordelijkheid van de ouders i.v.m het gedrag van hun kinderen. Plegen deze gestructureerde delicten dan moeten uitkeringen worden aangepakt en/ of boetes aan de ouders worden uitgedeeld. Je zult zien dat er dan ineens heel veel verandert in de opvoeding van het kind in kwestie. Dat gezegd hebbende ben ik ook dan van mening dat de overheid zijn zaken eens op orde moet krijgen en eens voorbeelden moet stellen: Tot hier en niet verder. 'Geef om uw kind. Als u het niet doet, dan doen wij het.'

frankie50
frankie5017 jan. 2013 - 10:13

Holle retoriek als jezelf de laatste dertig jaar geen fatsoen hebt kunnen afdwingen bij je (voormalige) partijgenoten (leden) die ons met hun asociale (graai)gedrag in de politiek en semi/publieke- private sector naar de rand van de afgrond hebben geleid.

basOoms
basOoms17 jan. 2013 - 10:13

Maar laten we in elk geval niet de te hoge ministersalarissen bekend maken.

RvDugt
RvDugt17 jan. 2013 - 10:13

"De basis is wat iedereen thuis leert. Dat is, als het goed is: gedraag je." Nou daar heeft hij best een punt ongeacht of hij de juiste persoon is om dat aan ons te vertellen.

jimdavis
jimdavis17 jan. 2013 - 10:13

Nu hebben we helemaal geen CDA meer nodig!

williamthomas
williamthomas17 jan. 2013 - 10:13

Alsof hij nu nog probeert een struisvogel te leren vliegen. Hoe kunnen die ouders van tegenwoordig nu hun kinderen nog opvoeden wanneer die ouders van hun ouders van opvoeding zelf ook nooit iets hebben meegekregen? Wrange humor is deze oproep.

Sternenstaub
Sternenstaub17 jan. 2013 - 10:13

En weer een ongecontroleerde ejaculatie van schijnheiligheid, absurd gelul in de ruimte, omdat het anders wel erg stil blijft in het imaginaire sociaal-democratische veld van kaka-klup de Pseudo-Socio's.

williamthomas
williamthomas17 jan. 2013 - 10:13

Plus dat die grote bedrijven zoals de ""energie direct" iedereen in de gebiedende wijs enkelvoud aanschrijven en jong en oud tutoyeren om zgn. de afstand te verkleinen!!!! CEO Takkenberg is zelf kennelijk slechts door de wind opgevoed. En wij maar de nieuwe Nederlanders proberen te integreren en daarbij goed en fatsoenlijk Nederlands te leren schrijven en spreken. Op die manier weten zij ook niet meer wat nu correct aanspreken is. Daarom bestaat de beleefdheidsvorm voor hen, die hier al langer zijn, al helemaal niet meer. "Om de afstand tussen de energieleverancier en de afnemers te verkleinen!!!!!" is Takkenberg zijn gekozen beleid. We zouden eens allemaal op zijn verjaardag ons moeten aanmelden, omdat we zo "blij" zijn met zijn gekozen kleinere afstand tussen zijn salaris en zijn afnemers. Wat een dwaas moet die man in zijn sociale leven zijn!

williamthomas
williamthomas17 jan. 2013 - 10:13

Hoe kan je je puberende kinderen als ouders nog iets leren of afleren wanneer zij in een haatdragende generatieconflict met hun ouders en al het soortgelijke gezag zijn? De meeste maatschappelijke escalaties zijn immers een gevolg van een bloed hekel aan het gezag waar ze mee met hun ouders de klippen opliepen. Het is heel wat ingewikkelder dan alleen maar ff opvoeden van je kinderen. Het zal moeten beginnen met je eigen staat van rijpheid om kinderen te willen hebben en te kunnen liefhebben op zo'n manier dat zij zich hun hele leven aan jou als ouder verplicht voelen. Dat is de basis van goede sociaal ontwikkelde kinderen afleveren in een door hen geaccepteerde maatschappij die niet kan bestaan zonder gezag en ordehandhaving zoals dat ook in een huisgezin dient te zijn.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 jan. 2013 - 10:13

In de voorpagina van de Telegraaf stond ooit Plasterk en Paradijs vrolijk naast elkaar en tegelijk trokken zij de oren omhoog van een hele ouderwets wekker, met oren! Plasterk vond ''Wakker Nederland'' prachtig?? Een echte socialist en democraat zou nooit zijn handen in die zeer gebonden soep wilde steken!

HanvanderHorst1
HanvanderHorst117 jan. 2013 - 10:13

Nu vragen PVV en VVD natuurlijk meteen een spoeddebat aan over het "oudersprobleem". Of blijken deze partijen "wegkijkers"?

tomaatnet
tomaatnet17 jan. 2013 - 10:13

Minister start fatsoensoffensief: 'Ouders, pak je kroost harder aan' OUDERS PAK DE RECHTSE GRAAIPOLITIEK HARDER AAN EN STEM DE VOLGENDE KEER (IK HOOP HEEL SNEL!) ÉCHT SOCIAAL! JUIST DEGENEN DIE DE ANDER VEROORDELEN GEVEN HET SLECHTST DENKBARE VOORBEELD. STEM DUS SP!

michaelamsterdammokum
michaelamsterdammokum17 jan. 2013 - 10:13

Fatsoen moet je doen volgens Minister Plasterk. Dat doen PowNews/geenstijl kennelijk en blijkbaar ook niet elke werkdagavond met die verschrijkkelijke PowNews om 22.45 uur op Nederland 3 en die volgens mij gewoon walgelijke geenstijl website. Wat mag het nog erger is dat PowNews in eerste instantie gemaakt is van ons belastinggeld (!). Zulke rotzooi op tv hoort gewoon bij een commerciële omroep maar misschien in eerste instantie is het kwaliteit van PowNews toch te laag en te slecht ook voor een commerciële omroep zoals SBS of RTL? Ik denk het wel.

msj_meijerink
msj_meijerink17 jan. 2013 - 10:13

Dat moet de meeste ouders ook heel veel tijd opleveren, ze hoeven dan niet meer de hele tijd kinderen van anderen in de gaten te houden. Op al dat kroost mopperen kost veel tijd.

Patrick Faas
Patrick Faas17 jan. 2013 - 10:13

Een algemene oproep tot nette manieren kunnen we allemaal wel doen, daar hoef je geen bestuurder voor te zijn. Andrée van Es is wethouder en Ronald Plaskerk is minister. Zij hebben macht die zij kunnen gebruiken. Doe dan eerst zelf eens wat ter verbetering van het wederzijds respect. Veel burgers ergeren zich er enorm aan wanneer zij door de overheid of door ambtenaren ongevraagd getutoyeerd worden. Hoe meer een ambtenaar op een burger neerkijkt, hoe eerder het voorkomt. Stop daarmee. Wees gewoon beleefd naar iedereen.

rechtserik
rechtserik17 jan. 2013 - 10:13

1 Het gelijk van Balkenende 2 Benoem de onfatsoenlijken met naam 3 Politici kijk eerst naar jezelf

rbakels
rbakels17 jan. 2013 - 10:13

Hoort de portefeuille "jeugd" tegenwoording bij Binnenlandse Zaken? Die Plasterk is een karikatuur van zichzelf aan het worden.

DebroervanNico
DebroervanNico17 jan. 2013 - 10:13

Kinderen zoeken hun grenzen. Als ze die thuis niet vinden, dan vinden ze die wel daarbuiten. Neem dus uw verantwoordelijkheid beste ouders!

BasVV
BasVV17 jan. 2013 - 10:13

Nou. Dat is simpel. We vragen gewoon aan Plasterk hoe het kan dat zijn kinderen wel opgevoed zijn terwijl hij zo'n drukke baan heeft. Ik ben benieuwd naar het antwoord.

JongLinks
JongLinks17 jan. 2013 - 10:13

Leg het niet alleen bij de ouders, maar ook bij elkaar. Mensen in Nederland moeten elkaar vaker aanspreken op fout gedrag, dus zeg het als iemand hinderlijk belt in de trein of als iemand onbeschoft is tegen de buschauffeur. Mensen sta op!!

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods17 jan. 2013 - 10:13

++ Minister start fatsoensoffensief: 'Ouders, pak je kroost harder aan' ++ >> Is al 100 keer eerder gedaan, zo'n offensief maar heeft niets uitgehaald. En dat is ook geen wonder, want degenen voor wie het bedoeld is spreken de taal niet, soms letterlijk. Wat je zou moeten doen is de rechter de mogelijkheid geven om ouders van recidiverende, thuiswonende kinderen te beboeten als ze niet actief meewerken aan opvoedkundige interventie. En uiteraard moeten ouders van zulke kinderen altijd meekomen naar rechtszittingen, zodat ze er al in een vroeg stadium bij betrokken worden. Verder zou de pakkans vergroot moeten worden, en er een cumulatief strafsysteem ingevoerd moeten worden: des te langer je strafblad, des te hoger worden de maximumstraffen voor volgende misdrijven.

Bakoe
Bakoe17 jan. 2013 - 10:13

Na mijn dagelijkse kwartiertje snelweg daarnet en het fatsoen waarmee ik geconfronteerd werd wens ik de heer Plasterk veel succes maar weer.

insignia
insignia17 jan. 2013 - 10:13

Dit klinkt voor mij bekend: als een VVD verkiezingsslogan.

Winston2
Winston217 jan. 2013 - 10:13

Waar is toch de Plasterk gebleven die vaak een sterke column had in Buitenhof? Waar zijn de progressieve standpunten gebleven die hij toen zo eloquent verwoordde?

nachtwacht2
nachtwacht217 jan. 2013 - 10:13

Plas-sterk,zeikt over opvoeding,welk deels veroorzaakt en versterkt door de overheid. Zijn veronderstelde matiging van grootverdieners geeft blijk van onbenul-dat deze lieden zichzelf zouden schamen voor hun graaicultuur! Het zou deze bewindvoerder sieren de werkelijke gronden en oorzaken te benoemen van de verloedering aangaande. Gentleman,s agreement en alle andere dwaze voorstellen zijn goed voor het rijk der fabelen\\\\\\\\\\\\1 Meer een oog en oor voor de grieven van de ombudsman en mede werking voor radeloze gezinnen welk door een onbarmhartige overheid onvoldoende maatschappelijk beschermd. Bevriezing van schulden zou soelaas kunnen bieden voor veel gezinnen zodan uit gezonde levenszin meer aandacht voor opvoeding e.a. relevante zaken jk

ElChe
ElChe17 jan. 2013 - 10:13

Zelfs een ouderwets partijtje sneeuwballen gooien kan de jeugd van nu niet meer. http://www.ad.nl/ad/nl/9124/Het-weer/article/detail/3378791/2013/01/17/Honderd-scholieren-op-de-vuist-bij-sneeuwballengevecht.dhtml

freaky33
freaky3317 jan. 2013 - 10:13

Die Plasterk toch, aardige man hoor maar hier doet hij een CDA-tje, betuttelend en met een wijzend vingertje. Het is een utopie om te denken dat ouders dit nu allemaal gaan opvolgen die adviezen die er in Den Haag worden aangedragen. Den Haag moet zich helemaal niet bemoeien met zaken die er in het gezin plaatsvinden. Dat is de verantwoordelijkheid van de ouders, niet van Den Haag. Daar zal echt nooit wat in gaan veranderen. En nu Den Haag het roept, al heulemaal niet verwacht ik...

BillieXXX
BillieXXX17 jan. 2013 - 10:13

"De basis is wat iedereen thuis leert. Dat is, als het goed is: gedraag je." En wie is er thuis voor de kinderen om te zeggen dat ze zich moeten gedragen? Bovendien als je als laag geschoolde ouder door je werkgever behandelt wordt als niet meer dan een productiemiddel, zoals bij schoonmakers, wat kun je dan ovebrengen op je kinderen?

Joeri2
Joeri217 jan. 2013 - 10:13

Werd Balkenende hier nu juist niet op afgebrand? Waarden en Normen... Oening Nederland.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 10:13

Kiezer tegen kabinetsleden: Hoi Co Verdaas: Graag niet liegen over je woonplaats. Hoi Ronald Plasterk: Over ministerssalarissen moet je eerlijk wezen! Hoi Frans Weekers: Steekpenningen zijn verboden! Hoi Martin van Rijn: Je salaris was te hoog voor een semi-ambtenaar! Kabinet tegen kiezer: Hoi Nederlandse kiezer: Jullie moeten wel fatsoenlijk zijn hoor.

1 Reactie
lembeck
lembeck17 jan. 2013 - 10:13

Helemaal mee eens. En ergens zit een paradox, meneer Plasterk... zoek en gij zult vinden. Maar ik vind de oproep tamelijk hypocriet.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 10:13

En welke 'fatsoensnorm' heeft Plasterk daarbij voor ogen? Er is ruime keuze. Van Duitse tot Griekse norm en van Noord-Koreaanse tot Iraanse norm om paar dwarsstraten te noemen. Nederlandse norm doet nauwelijks nog mee, dus daar praten we niet eens over :-) Stop multi.kul NL

1 Reactie
harryo2
harryo217 jan. 2013 - 10:13

Wellevendheid, Wim: een stelsel van manieren en gedragingen dat er toe dient dat de omgang van mensen onderling op een maatschappelijk aanvaarde wijze kan plaatsvinden en die daarom door velen positief wordt gewaardeerd.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 10:13

Als we dan echt de wortel aanpakken, lets go all the way..... Te beginnen bij, het geheel corrupte, zich voordoenend als volksvertegenwoordigers, heropvoeden. Weg met die fraudeurs, leugenaars en fascisten Raus!

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub17 jan. 2013 - 10:13

Braatje veau en biestje bies.

CliffClavin1993
CliffClavin199317 jan. 2013 - 10:13

"Mama, ik heb net een vriendje geslagen, en dat is hij zelf schuld, hé?" "Stil nou Kareltje, ik zit net te Twitteren over wat de minister van opvoeden vindt!"

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie217 jan. 2013 - 10:13

Haha goeie.

Omaritus
Omaritus17 jan. 2013 - 10:13

En daarom zal de integratie zoals de Hollanders het voor ogen hebben niet werken. Hoe kun je gezag claimen als je kroost je bij voorbaat tutoyeert en ouderen behandelen als hun eigen leeftijdsgenoten. Wanneer ik ruzie had met m'n oudere broer of zus dan kreeg ik een oorvijg omdat ik een 'grote mond' had tegen iemand die ouder is dan ik en langer in het leven staat dan ik! We verschilden 4 jaar van leeftijd maar dat doet er niet toe. Oh wat vond ik t oneerlijk en verkeerd dat ik aangepakt werd. Als ik hier op terug kijk dan begrijp ik waarom mijn ouders en omgeving! Ontzag al in de kiem smoorden. Moet zeggen dat ik er nog altijd grote moeite mee heb hoe autochtone jongeren hun 'ouderen' aanspreken. Moet dan ook veel moeite doen om mijn kinderen dat onderscheid te leren.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 jan. 2013 - 10:13

[Hoe kun je gezag claimen als je kroost je bij voorbaat tutoyeert en ouderen behandelen als hun eigen leeftijdsgenoten.] Hier gaat het dus mis, gezag is iets anders dan macht. Macht kun je claimen, bijvoorbeeld door een geweldsmonopolie. Gezag moet je verdienen, en daar helpt verplicht u zeggen niet bij, integendeel. Op mijn middelbare school werden alle leraren op 1 na getutoyeerd. Die ene uitzondering stelde zich bij de eerste les voor met ik heet ..., en mijn voornaam is meneer. Juist door dit soort verwaande zelfbevestigingszucht was deze ene leraar logischerwijs de leraar die op de school het minste gezag had.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 10:13

Goede oproep van Plasterk. Ik begrijp niet waarom mensen zo badinerend reageren op deze hartenkreet van Ronald. Hij heeft echt een belangrijk punt.

1 Reactie
frankie50
frankie5017 jan. 2013 - 10:13

Beste Dik Hoek, Het gaat er volgens U niet om wie de boodschap verkondigd, dus een dictator die onschuldige burgers laat verdwijnen en in het gebouw van de VN een algemene oproep doet om de mensenrechten in de wereld te blijven respecteren heeft volgens uw ook een sterk punt en daar kunt U wel sympathie voor opbrengen!

Winston2
Winston217 jan. 2013 - 10:13

Menigeen zal deze SP'er wel weer conservatief en ouderwets vinden, maar ik ga toch zeggen dat we vroeger een stuk fatsoenlijker waren, zelfs in de wilde 60'er en 70'er jaren. En toen zat in onze opvoeding ook besloten, beste Piet en Gerwin, dat verplichte vousvoyeren. En het was ook niet zozeer het gebruik van het woord "U" (met hoofdletter), als wel de wetenschap van het waarom van dat gebruik; het geeft blijk van een zeker ontzag voor de levenservaring, en dus levenswijsheid, van onze ouderen. Het was bovendien slechts één in een reeks van "verplichtingen" die jongeren door ouderen wordt opgelegd. Niet te laat thuiskomen, voeten vegen, op tijd eten en alles op eten, eten wat de pot schaft, bij de bushalte en in andere rijen netjes op je beurt wachten en ook opstaan voor ouderen, kijk me aan als je met me spreekt! Ja, wij werden niet opgevoed, wij werden gedrild, geconditioneerd... Nee, grapje; dat conditioneren valt mee :-) Maar het is misschien opgevallen dat alle dingen die ik heb genoemd te maken hebben met hoe je je tot andere personen verhoudt; er spreekt iets uit van dat je moet begrijpen dat je niet alleen op de wereld bent en dat je rekening dient te houden met andere mensen en behulpzaam moet zijn waar dat kan. Dat is "fatsoen" in een notedop. En het was in een tijd dat per gezin één kostwinner alles kon bekostigen en er dus altijd iemand thuis was voor de kinderen. Ik generaliseer natuurlijk, maar dat doe ik om een tijdsgeest te duiden. Sinds de jaren 80 is daarin heel veel en heel snel verandering gekomen als gevolg van de nieuwe neoliberale ideologie. De heersende ideologie, is de ideologie van de heersers. Neoliberalisme dus. Turbo-kapitalisme, oftewel het absolute geloof in de heilzaamheid van maximale marktwerking. En deze ideologie heeft ook zijn effect gehad op hoe zowel ouders als kinderen in het leven staan. In een steeds harder wordende concurrentie op alle markten, dus ook de arbeidsmarkt, wordt kinderen noodgedwongen geleerd om vooral "assertief" te zijn. Want als je in deze wereld "op je mondje gevallen bent", dan staat je nog een hele strijd te wachten. En is het summum van de kapitalistische (rang)orde niet de mega-ondernemer die heel veel krijgt voor heel weinig inspanning? En krijgen we die succesverhalen en glitterkoninginnen niet avond na avond op de buis te zien? Waarom zou alleen "de baas" het voorrecht hebben lekker achterover te leunen terwijl het geld binnen stroomt? Dit voorbeeld heeft al snel volgelingen: arbeiders die de kantjes er van af lopen en net genoeg doen om in hun ogen hun loonstrook te verantwoorden. Een collega van mij sprak ooit de onvergetelijke woorden: "gezien ons salaris, zet ik mij voor de volle 80% in"... Individualisme, concurrentie, constant jezelf moeten "verkopen", ouders die beide een carrière moeten (willen zelfs) najagen, rolmodellen die frauderen om het leven, resulteren in een opvoeding die voor een groot deel gebaseerd wordt op wantrouwen in plaats van vertrouwen; je leeft in een vijandige wereld waarin niets meer zeker is en de enige die je echt kan vertrouwen ben je zelf. Alweer: ik generaliseer en chargeer wellicht zelfs een beetje, maar dat doe ik weer om de tijdsgeest te duiden. Als Plasterk niet begrijpt dat veel van het verlies aan fatsoen (die overigens nog niet universeel is, er is nog tijd om er iets aan te veranderen) direct te verklaren is door de dogma's van de heersende ideologie, dan zit hij op de verkeerde plaats. En simpelweg de ouders oproepen om toch alstjeblieft iets strenger te zijn, geeft aan dat hij er echt helemaal niets van heeft begrepen. Strenger heeft nog nooit geholpen en zal nooit werken. Je moet het systeem waarbinnen egocentrisme wordt beloond en altruïsme wordt afgedaan als "soft" aan de basis veranderen. Het wordt tijd om die ideologische veren weer op te zoeken en een potje superglue aan te schaffen....

6 Reacties
Warius2
Warius217 jan. 2013 - 10:13

De goedopgevoede kinderen uit de jaren '60 en '70 zijn de ouders van de niet goed opgevoede kinderen van nu. En ze zijn de televisiemakers van nu. En ze zijn de heersers van nu. Het ligt dus niet aan "de maatschappij" dat we minder fatsoenlijk met elkaar omgaan, maar aan de kinderen van toen.......waarvan de dachten dat ze zo goed opgevoegd waren.... De maatschappij dat bent U (met een hoofdletter).

Sternenstaub
Sternenstaub17 jan. 2013 - 10:13

Je betoog kan men kwalificeren als een broodnodige corrigerende, trefzeker uitgedeelde opvoedkundige tik op de crypto-neoliberale papvingertjes van vingeraflikkers als Plasterk en co. Complimenten. Jammer dat juist zij zoiets nooit te horen krijgen in de tocht- en tuchtvrije ja-knikkers-omgeving waarnaar ze zichzelf omhooggelogen, -gelikt en -bedrogen hebben, zijnde het lichtend voorbeeld van hoe het níet moet in een democratische rechtsstaat met uitgeholde beschavingspretenties, wil men deze pretenties waarmaken.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 jan. 2013 - 10:13

Beste Winston. Ik heb niets tegen vousvoyeren, sterker nog ik ben er een voorstander van. Het enige wat ik er over op te merken heb is dat het een uiting van respect is van degene die U of meneer uitspreekt naar degene die aangesproken wordt. Dat betekend dus dat het niet verplicht kán worden, respect hebben voor iemand kún je niet verplichten, dat moet de ontvanger verdienen. "de heer wilders" is niet zoals zoals weleens gezegd wordt een nette omgangsvorm, maar bespottelijke huichelarij. "de heer Van Mierlo" daarentegen, daar was natuurlijk helemaal niets mis mee. Mits het uit vrije wil werd gezegd.

Emery
Emery17 jan. 2013 - 10:13

Hoe kan het dan dat in Belgie de kinderen over het algemeen veel fatsoenlijker zijn? De Belgen hebben toch dezelfde ontwikkeling als ons doorgemaakt. Ik zat laatst Kiev in een volle metro. Tegenover mij zat een jongen van een jaar of 20 met koptelefoon op en ogen dicht te dommelen. Een oud mevrouwtje kwam binnen. Een klein tikje van haar op de jongen z'n schouder was voldoende om hem op te doen laten springen en zijn excuses aan te bieden. Ook in dit land hebben ze de afgelopen jaren een grote (materialistische) sprong gemaakt. Ik was ook getuige van een soortgelijke situatie in A'dam. Het gebrekkige mevrouwtje raakte de jongen niet aan (stel je voor!!) maar vroeg hem of ze op zijn plaats mocht zitten. Een vurige blik retour zei haar voldoende.

lembeck
lembeck17 jan. 2013 - 10:13

Geweldig, Winston. Je vergeet alleen nog wat. In de jaren 70 was het de VVD die riep dat geld niet vies was en dat je best rijk mocht worden, maar ook dat het individualisme een groot goed was. Dat werd keer op keer gezegd en we weten hoe 'DE' Nederlander nu eenmaal reageert op indoctrinatie... ze happen toe. En de tweede reden die je vergeten bent is het opvoedkundige boek van Doctor Spock. (Of liever gezegd, zijn vrouw, zoals ergens tussen 2000 en 2010 bekend werd). In dat boek pleitte hij voor een totaal anti autoritaire opvoeding, omdat dat goed zou zijn voor de ontwikkeling van de tere kinderzieltjes. Het was ook de tijd voor Meester Bart en Juf Sanne. De toenmalige ouders, kinderen dus van de 1960 generatie, waren maar wat blij om alles los te kunnen laten. Leverde een boel vrije tijd op om je kinderen lekker hun zin te geven. Zowel de VVD indoctrinatie dat rijk worden/zijn gewoon mag en zelfs goed is en het aansturen op verdergaand individualisme, als het boek van Doctor Spock hebben niet nagelaten een negatieve uitwerking op onze maatschappij te hebben. Tegelijk kwamen er meer en meer allochtone jongeren die met één been in de oude cultuur van hun ouders en grootouders stonden en met het andere been in de vrije maatschappij waar alles kon en die daardoor die vrijheid niet aankonden en dus voor overlast zorgden. Het is een EN/EN situatie die leidde tot de ellende van nu. Maar niet alleen in ons land. Het gebeurt in alle Westerse landen. Overigens kwam het boek van Spock in alle Westerse landen uit. En neo liberalen hebben een eigen netwerk, zodat ook het gepredik van het individualisme en het rijk mogen worden/zijn overal aansloeg. Een VVD kennis van me gaf enkele jaren geleden ronduit toe dat de VVD bij de reclame voor individualisme erbij had moeten zeggen dat dit alleen kan, als je ook de grote verantwoordelijkheid die erbij hoort, accepteert. Soort van Spiderman opmerking dus: Wie grote macht heeft, heeft grote verantwoordelijkheid. Juist dat laatste is overboord gegooid. En daar plukken we nu de wrange vruchten van.

Winston2
Winston217 jan. 2013 - 10:13

Nog even als aanvulling op mezelf. Niets is belachelijker en zieliger dan dat precies de politieke partijen die verantwoordelijk zijn geweest voor het rücksichtslos doorvoeren van het neoliberalisme, degenen die ons het ideaal van het individualisme hebben verkocht, ons nu met een bestraffende vinger gaan wijzen op onze sociale en maatschappelijke verplichtingen. Of de partijen die hebben geregeerd onder het roepen van "het gezin is de hoeksteen van de samenleving" dat gezin hebben helpen afbreken, die ons nu gaan vertellen dat mantelzorg een eerste verantwoordelijkheid is van diezelfde gezindleden. Ronduit hypocriet.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 10:13

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
chanel2
chanel217 jan. 2013 - 10:13

"Overheid, geef naast wiskunde, taal en rekenen......" Uhhh, als er eerst eens begonnen wordt met wiskunde, taal en rekenen?

Jiskefet47
Jiskefet4717 jan. 2013 - 10:13

Ome Roon, zoals sommigen hem hieronder noemen, roept op om de kinderen beter te dresseren. Dresseren is het trainen van uiterlijke gedragsvaardigheden. In feite kinderen opvoeden, zoals je dat met honden en andere huisdieren doet. Uiterlijke vaardigheden zitten aan de buitenkant. Dresseren, wat zich baseert op angst inboezemen, dan wel belonen van goed gedrag. Zoals je een hond iets lekkers geeft als deze doet wat wij willen. Zelf ben van 1947 en mijn moeder van 1905 en mijn vader van 1897. Een ja, zij werden in hun jeugd inderdaad gedresseerd en ook zij dresseerden hun kinderen vanuit hun SDAP, nu PVDA overtuiging. Net zo als calvinisten en katholieken vanuit hun overtuiging hun kinderen dresseerden. Overigens met de beste bedoelingen, opdat hun kinderen het beter zouden hebben dan zijzelf, na WOII. Ook hier speelde angstige bezorgdheid een bepalende rol en werd fatsoenlijk gedrag ingepeperd(onderdanigheid), omdat dat de poort zou zijn naar een sociale positie, die gerespecteerd en beloond werd. Ga eens naar een scheepvaartmuseum en bekijk eens een kapiteinshut van een schip in de periode van plus minus 1650 en 1950. Stel je voor als eenvoudige matroos uit de lagere sociale "klassen" en je komt als simpel, eenvoudig, ongeschoold, ongeletterd mens zo'n imposante hut binnen, met de pet in de hand(verplicht, want dat hoorde zo!). Met trillend knieën sta je daar, want die kapitein kan je maken en breken(kielhalen). Wat heeft dat in G*ds naam met respect te maken????????????????? Mijn oudste zoontje heb ik toen hij zo'n twee jaar was als we met hem in een winkel waren inderdaad als een hondje getraind om te blijven zitten, als wij aan het inkopen waren en weet je wat het werkte. Maar toen hij een jaar of tien was, liet hij zich niet meer dresseren en wilde toen zijn eigen gang gaan en deed dat ook. In het perspectief van dresseren haalde hij mij het bloed onder de nagels vandaan. In eerste instantie reageerde ik conform mijn opvoeding, hem zodanig te imponeren, dat hij zich naar de ouderlijke autoriteit zou voegen. Door me daarvan bewust te worden, leerde ik beseffen, dat ik niet hem moest opvoeden maar mijzelf, omdat mijn gedrag zich niet baseerde op innerlijke kwaliteiten, maar op gedresseerde conditie. De conditie van wie niet presteert en gehoorzaam is, die krijgt geen respect met de gevolgen van dien. Door zijn gedrag realiseerde ik me als ik hem mijn wil op zou leggen, ik hem en zijn jongere broers en zus net zo zou kwetsen als de autoriteit van mijn ouders en familie mij gekwetst hadden. Pas toen kwamen de echte onbeantwoorde vragen in mij op. In dat opzicht bleken er meer vragen dan antwoorden. Hoe ga je met kinderen om, zodat zij samen met anderen in een globale wereld kunnen samenleven?????????? Conclusie ouders moeten zichzelf opvoeden en als ze dat doen, dan volgen kinderen hun voorbeeld!!!!!!!!!! De les die ik leerde van mijn enige dochter toen zij vier en vijf jaren oud was.

1 Reactie
Winston2
Winston217 jan. 2013 - 10:13

Mooi gesproken, Vrij_ Denker; strenger helpt niet, een beter voorbeeld wel. Dankjewel :-)

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 10:13

Wat een hypocriet plaatje! Degene die het boegbeeld voor alle jongeren is om zich maar zo onbeschoft mogelijk te gedragen omhelst degene die er echt graag iets aan zou willen doen. Hypocriet van de minister ook, want hij vond het nodig om maar liefst twee van die telegraaf afleggers tegelijk ons publieke omroep systeem binnen te sluizen. En dan maar klagen over een gebrek aan goed opgevoede mensen. Jammer dat die meneer Plasterk niet eens ziet hoe zijn eigen daden in een vorig kabinet haaks staan op wat hij nu predikt.

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa17 jan. 2013 - 10:13

[Hypocriet van de minister ook, want hij vond het nodig om maar liefst twee van die telegraaf afleggers tegelijk ons publieke omroep systeem binnen te sluizen.] Grappig, hoe jij fatsoen verwart met: 'mijn eigen opvattingen en politieke stellingname'...

Patrick Faas
Patrick Faas17 jan. 2013 - 10:13

“Surinamers moet je niet zomaar tutoyeren, vooral ouderen niet,” fluisterde ik eens na een bespreking over winti aan een Amsterdammer die tamelijk onbekend is met het woordje ‘u.‘ Hij wilde weten waarom, toen plots een Surinaamse jongen op een fiets voor onze neus stond, die ons gefluister blijkbaar had gehoord en zei: “U zeggen is er namelijk met de zweep ingeslagen.” Die zat. Weet dus, dames en heren, dat vousvoyeren nog steeds een levende vorm van respect is en, belangrijker, daaruit volgt dat tutoyeren soms gezien kan worden als een gebrek aan respect. Dat moeten we niet hebben. Ik respecteer u allen, beste Jopers.

1 Reactie
Jiskefet47
Jiskefet4717 jan. 2013 - 10:13

“U zeggen is er namelijk met de zweep ingeslagen.” Heeft dit iets te maken met kunnen respecteren, als het er met de angst inboezemende zweep is ingeslagen? Tutoyeren is een respectvol beseffen van onze menselijke gelijkwaardigheid, schrijft deze mens op de grens van middelbare en bejaarde leeftijd. Met andere woorden we leven in onze evolutie in het nu en niemand stijgt qua gelijkwaardigheid boven de andere medemens uit. Wilt u een met de zweep gedresseerde mens zijn?

MissyBurps
MissyBurps17 jan. 2013 - 10:13

Ik snap niets van deze man. Plasterk is een bakfietsvader. Ellenlange discussies met z'n kinderen. Een stickervel in plaats van straf. En nooit, maar dan ook nooit is uit zijn mond gekomen 'omdat ik het zeg'. En zijn kinderen zijn vast en zeker gezond, gelukkig en succesvol. Hoezo harder aanpakken? Er nog geen kind beter geworden van tucht en straf. Je leert ze daar namelijk niets mee, je leert ze wat af. Liefdevolle ouders, met of zonder bakfiets, hoef je dat niet te vertellen. Liefdeloze ouders hebben daar geen boodschap aan. Maar willen nu werkelijk dat deze ouders harder gaan optreden?

2 Reacties
Jiskefet47
Jiskefet4717 jan. 2013 - 10:13

Nee, wij willen(majesteit meervoud) dat ouders zichzelf opvoeden en niet met woorden maar met daden het na te volgen voorbeeld geven.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 jan. 2013 - 10:13

Ik ben het (voor de verandering) volkomen met je eens! Als hij het in de opvoeding zoekt (en daar zit wat in) laat hij dan gaan uitdragen hoe je dat doet: goed, liefdevol opvoeden.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 10:13

Kortom: Een kind dat leeft met kritiek, leert afkeuren Een kind dat leeft met vijandigheid, leert vechten Een kind dat leeft met spot, leert schuchter zijn Een kind dat leeft met schaamte, leert zich schuldig voelen Als een kind leeft met verdraagzaamheid, leert het geduldig zijn Als een kind leeft met aanmoediging, leert het zelfvertrouwen Als een kind leeft met lof, leert het waarderen Als een kind leeft met eerlijkheid, leert het rechtvaardigheid Als een kind leeft met veiligheid, leert het vertrouwen Als een kind leeft met goedkeuring, leert het van zichzelf te houden Als een kind leeft met aanvaarding en vriendschap, leert het liefde in de wereld vinden.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas17 jan. 2013 - 10:13

exact

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2013 - 10:13

Belgische opvoedkunde les 1: Gouden regels 1 – 10 Positief contact bevorderen 1.Quality-time doorbrengen met kinderen 2.Praten met kinderen 3.Genegenheid tonen Gewenst gedrag aanmoedigen 4.Complimentjes geven 5.Non-verbale aandacht geven 6.Boeiende activiteiten voorzien Nieuw gedrag en vaardigheden aanleren 7.Het goede voorbeeld geven 8.Inspelen op spontane leermomenten 9.Vaardigheden in kleine stapjes opdelen: vraag, zeg, doe 10.Gedragskaarten gebruiken (als tijdelijk HULPmiddel) http://www.triplepmagazine.be/de-gouden-regels/103-mijn-kind-vanalles-leren

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas17 jan. 2013 - 10:13

Goed lijstje, maar ik zou “het goede voorbeeld geven” op de eerste plaats zetten: Kinderen luisteren niet, ze kijken. Ze doen niet wat je zegt, maar doen je na.