Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik heb bij de Nederlandse zenders, zowel commercieel als publiek, altijd het gevoel dat ik naar de top 40 van midden jaren 00 aan het kijken ben. Iedereen gebruikte online downloads al, maar een achterlopende garde kocht nog CD-singletjes bij de vleet. Daardoor konden mensen als Gerard Joling en Dries Roelvink opeens op 1 komen, niet doordat ze zoveel meer als voorheen verkochten, maar vooral omdat alleen nog distributiemodellen die door hun doelgroep gekocht werden als meetinstrument werd gebruikt. Nederlandse televisie zit er vol mee. Alleen meuk voor de doelgroep die nog TV kijkt, waardoor mensen die om redenen geen TV meer kijken niet bediend worden en er ook geen poging wordt gedaan om ze terug te halen. Vroeger klaagden genoeg mensen dat interessante series doordeweeks in het holst van de nacht werden uitgezonden (een grote klacht destijds over de Sopranos kan ik me herinneren), terwijl Jan Smit aan zijn paling kon trekken in Prime Time of Frans Bauer op kosten van de belastingbetaler op vakantie mocht. Die mensen kijken nu geen TV meer, omdat ze veel interessantere dingen online kunnen kijken, op schappelijke momenten. Ik heb zelf al bijna 10 jaar geen TV-zenders meer, maar wel een TV. Heb nooit verlegen gezeten om iets te kunnen kijken.
Mi toch vooral achterhoede gevechten. Kijkend naar mijn kinderen ( twintigers ) en hun vrienden kijkt sowieso maar een klein deel van hen ueberhaupt tv . Lid worden van een omroepvereniging is eveneens een " blast from the past" De nieuwe tijd ingaan vergt meer dan wat verschuivingen. Een krachtige publieke omroep moet zich daarvoor terugtrekken op minder radio en tv zenders en zich op inhoud en kwalitiet daarvan concentreren. De vraag of je dan nog reclame-inkomsten trekt is futiel, want de reclame -inkomsten hebben de afgelopen jaren sowieos al een sterke trendmatige daling laten zien En aangezien dat qq geldt voor de commerciele zenders , zegt datiets ove rhet sterk gewijzigde kijkpatroon van de Nederlanders . Wanneer je ziet wat voor goede series , documentaires ed bij de Netflixen van deze wereld geproduceerd worden, weet je dat het antwoord voor een sterk publiek bestel in Nl vraagt om grote en ingrijpende ingrepen. Weg met de omroepverenigingen, die ueberhaupt het produceren van televisieprogramma's al goeddeels hebben uitbesteed aan zelfstandige productiebedrijven . Weg met 3 tv zenders en weg met de XX radiozender; terug naar 2 of 3 en dan met een razend goede kwaliteit en diepgang. Weg met de DWDDs . Heel Holland bakt, Floortje naar het eide van de wereld etc. Meer onderzoeks en actualiteitenprogramma's met diepgang en inhoud. En inderdaad: geen reclame meer op de publieke netten
Maar wie zegt dat de huidige twintigers als ze veertig zijn geen TV gaan kijken? Ik (50+) begin al zoveel patronen in Netflix serie zoveel te herkennen dat ik verwacht er over een half jaartje grotendeels op uitgekeken te zijn als er niets drastisch in de programmering (van Netflix dus) verandert.
PowNed heeft toch vooral slechte tv programma's gemaakt tot nu toe en blijkbaar voor heel erg veel geld ook, trouwens. Geen bestaansrecht meer, lijkt mij. AvroTros en EenVandaag zijn niet links. EO is niet links. MAX is niet links. KRONCRV zijn niet links. Dag.
Vind het reclamevrij houden tot acht uur best aanbevelenswaardig, kan wat mij betreft wel helemaal uitgebreid worden naar NUL reclame op de publiek (volledig gefinancierd door de staat). Maar dit is gewoon een handige truc van Slob om de publieken even met een derde te decimeren. Derde (jongeren) kanaal word vervangen door een soort van regionet, waar een heeeeel ander publiek op af komt. Kun je verwachten van deze rechtse club, CU incluis....
Beetje bij beetje is inderdaad een heel Nederlands instituut afgebroken????????????????. En beste Jesse, Lodewijk, Lilian en Marianne, hoe denken jullie precies erover?. Dag.
Ja, en iedereen kwijlt bij de heilige BBC, maar die kost heel veel meer (en levert daar ook best leuke dingen voor).
Publieke omroep alla BBC lijkt me wel wat. De commerciëlen hoeven niet persé weg van me zolang rechts maar ophoudt, zoals nu, te proberen ons publieke bestel te vervangen door een commercieel modelletje... Vraag me af of de linkse leiders hier een antwoord op hebben Gabriel....
Wat men vergeet is dat ook bij ongewijzigd omroepbeleid een revolutie aanstaande is: het zogenaamde "lineaire kijken" is door de ontwikkeling van de techniek uit de tijd Reclamemakers verhuizen nu al naar Google en Facebook. En TV reclame op internet is te vermijden. Kortom de STER is al ten dode opgeschreven.
Waarom proberen blijkbaar sommige politieke partijen zeer vermoedelijk onze NPO helemaal kapot te maken, direct of indirect?. Waarom willen ze niet zo succesvolle omroepen zoals WNL ten alle kosten behouden, zelfs door het verlaging van het aantal leden van 150000 tot 50000 leden?. Waarom proberen blijkbaar sommige politieke partijen juist zeer succesvolle omroepen zoals BNNVARA zeer vermoedelijk en kennelijk nogal bewust kleiner te maken?. Hebben al die nogal veel Nederlanders die wel leden zijn van verschillende omroepen helemaal niets meer te zeggen in dit land?. Hebben al die duizenden medewerkers van onze NPO helemaal niets meer te zeggen in dit land?. If it ain't broke, don't fix it. ✌
Gabriel. Als je deze ontwikkeling(en) van afstand bekijkt dan blijkt dat het bijkans alles te maken heeft met een neoliberale kijk op de maatschappij, waaronder, in dit geval, de Publieke Omroep. Een zich terugtrekkende overheid, liefst zo klein mogelijk, en de vrije, liefst onbeperkte, vrije markt is het credo. Daarbij zijn ook nutsvoorzieningen de klos. Een politieke die overgewaaid is uit de V.S. (Reagan) en G.B. (Thatcher). Hier door met name Kok I en II een fundament gekregen en door rechts omarmd. Blijkbaar wil de meerderheid van ons kiezersvolk het zo. Sociaal arm Nederland.
Zolang de Vara er maar op vooruit gaat. En minder commerciele bemoeienis op een publiek bet is altijd een plus.
Zonder ster is de publieke omroep niet meer onafhankelijk. Regering na regering zal er stukjes af scheuren.
En Monsieur Bidet zou zeer waarschijnlijk het restant van onze NPO helemaal in klein stukjes snijden (als hij ooit in de regering zou komen), brrr????.
Als Baudet de NPO afschaft is hij niet consequent, want hij is voor behoud van de Nederlandse cultuur, en daar hoort de NPO bij, inclusief het unieke systeem van omroepverenigingen - dat ze al probeerden te slopen met gedwongen fusies.
Baudet is sowieso niet consequent, aangezien er voor het uitvoeren van z'n plannen minstens 3 Nederlandse grondwetten afgeschaft moeten worden.
Zolang de reclames tussen de programma's door is heb ik er geen moeite mee. Van de opbrengsten kunnen mooie programma's gemaakt worden. Ik ga geen rijtjes opnoemen, het zijn er teveel. Maar als de regering alsmaar meer op deze zaken bezuinigd en oplegt dat er voor acht uur géén reclame uitgezonden mag worden wordt het voor de omroepen wel steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Bemoeienissen vanuit de regering over de mogelijkheden van programma's, hoeveel, wanneer lijkt mij onwenselijk. Want dan gaan we uiteindelijk toestanden krijgen die in sommige landen nu al van toepassing zijn.
Ik herinner me "reclame voor reclame" onder het motto "the right to choose". Gek dat er geen protest rijst van consumenten die klagen bij gebrek aan reclame niet meer voldoende geïnformeerd te worden om verantwoorde keuzes te maken. Waar zit de paradox?
Misschien moet kanaal 3 gewoon worden opgeheven samen met enkele halfdode radiozenders. Het is niet meer uit te leggen dat ondanks de sterk teruglopende kijkers en luisteraars er steeds maar weer meer geld naar toe moet. Liever eigenlijk gewoon helemaal afschaffen, maar daar zal nog geen draagvlak voor zijn. NPO3 is een goed begin.
De publieke omroep is in Nederland veel goedkoper dan bijv. in Duitsland. De Zwitsers hebben onlangs per referendum besloten hun publieke omroep NIET af te schaffen.
smiddags tussen 3 en 5 alleen reclames; als je die wilt zien dan weet je waar j e terecht kunt. Voor de rest: GEEN reclames; ultieme kapitalisme en wansmaak
Nederland lijkt weer een beetje de omgekeerde wereld: in o.a. Duitsland en Frankrijk zijn de publieke zenders juist na 20.00u reclamevrij. Als men echt serieus geld wil besparen dan is het beter de omroepverenigingen geheel op te heffen en de uitzendtaken en de invulling van de nationale publieke zenders over te dragen aan de regionale omroepen, zoals ook in Duitsland het geval is (ARD). De regionale omroepen beschikken al over de nodige uitzendfaciliteiten in het land en de dure omroepinfrastructuur in Hilversum is dus eigenlijk totaal overbodig. Analoog aan de Duitse situatie zou Omroep Utrecht verantwoordelijk kunnen zijn voor het 20u Journaal, Omroep Oost voor Studio Sport, Radio Rijnmond zou verantwoordelijk kunnen zijn voor 'Flikken Rotterdam' en L1 Limburg voor 'Flikken Maastricht', AT5 voor Buitenhof enz. enz. Dat lijkt mij ook zeer positief, want het betekent diversiteit en spreiding en dat niet alles uit eenzelfde Hilversumse eenheidskoker komt.
Geachte Minister Slob, snel snel snel even langs op bezoek bij onze buren?.????????
Door rechts, waaromder zeker D66, wordt de Publieke Omroep gezien als een door de staat gefinancierde concurrente van de commerciële omroepen. Dat de publieke omroep ook kan worden gezien als een nutsvoorziening, zegt die partijen niets. Want de markt gaat boven alles. Dat de CU hierin meegaat, is vanzelfsprekend. De CU staat niet langs de kant te schreeuwen maar neemt haar verantwoordelijkheid. En dus stelt ze, zoals Arie Slob dat zei, de toekomst van de Publieke Omroep veilig. Zoals gezegd: geloof verzet bergen. Ofwel: geloof maakt werkelijkheid van fantasie.
Het lijkt me een zwak offensief van Frank Volmer om de pannen te torpederen. Er is veel te zeggen voor het compleet reclamevrij maken van de publieke zenders. Dan verstommen de geluiden van de geschreven pers eindelijk over oneerlijke concurrentie. Laat die commercie maar over aan RTL en SBS. Beide kunnen wel een opsteker gebruiken, het gaat niet zo goed met die zenders. Voorwaarde is wel dat de PO gecompenseerd wordt zonder bezuinigingsmaatregel. Waarom de minister voornemens is het beperken van de Ster deels als bezuiniging op te leggen is me een raadsel. Ik wijs nog maar eens op de inmiddels loze belofte gedaan door de politiek bij de opheffing van de dienst omroep bijdragen. Er zou niet gekort worden op de financiering van de PO. Inmiddels weten we dat die toezegging niets waard is zoals iedere politieke belofte.
Spanveer, Bedankt dat je me hebt herinnert aan de onbetrouwbaarheid van de beloften van deze overheid. Het was het allerlaatste zetje dat ik nodig had om tegen het pensioenakkoord te stemmen. Bij deze. .
Leuk praten voor eigen parochie - iets met “wij van WC eend?” De reactie van Frits Jansen is raak: macro economisch kost reclame alleen maar geld. De STER loopt hopeloos achter de feiten aan - bij de NPO wordt maar een heel kleine doelgroep bereikt (geen jeugd die al lang heeft ontdekt dat online kijken veel efficiënter is) en deze doelgroep staat ook nog eens afwijzend tav reclame STER weg, hopeloos oude model van inroep verenigingen (toegevoegde waarde?) hervormen, stoppen met BN’ers rond de wereld te vliegen en weer focussen op kwaliteit - ik wordt weer fan!
Hopelijk moeten snel ook de commerciele omroepen aan dezelfde regels voldoen als de publieke omroepen, zo zorg je er voor dat zij niet vals concurreren met de publieke zenders. Het medialandschap in Nederland wordt volledig overheerst door commercie: rechts dus. Gezeur over linkse media is onzin: de media zijn vooral in rechtse handen.
Heeft de heer John de Mol b.v. onlangs al een flesje champagne ontkurkt met dit ontzettend goed nieuws voor zijn bedrijf, blijkbaar indirect en zeer vermoedelijk een ontzettend groot kado sowieso?.????
RvB, jouw stelling is idioot natuurlijk. De PO zou helemaal niet moeten concurreren met de commerciële tv stations. De PO is niks anders dan een staatsspreekbuis. Reclame bij de PO is voor mij hetzelfde als een folder voor een of ander bank/verzekeringsproduct als bijsluiter bij mijn belastingaanslag.
Waar bemoeit de STER zich mee.
Tja, dat is nu éénmaal een goed gebruik in Nederland en is ook een typische terk van Nederlanders. De STER doet eigenlijk niets anders dan wat jij nu doet.....je ermee bemoeien
Dag Geesteman. Oh oh wie is nou weer aan het slopen?.????
Lijkt mij toch appeltje-eitje, minder slots die kan je duurder verkopen. Als mijnheer Volmer dat niet kan zou de eigenaar van STER wellicht een ander moeten zoeken. Geen idee wat de man verdient maar datvlijkt mij geen moeilijke klus. En de winst van al die verspilde tijd voor de kijkers zal ook best een boel geld waard zijn daar heb je gelijk in Jansen.
Madbako - eigenlijk geldt voor mij mijn gehele leven lang: het KISS-principe. Zou je goed doen.
If it ain't broke, don't fix it. Wat mij betreft, als reclames niet tijdens mijn favouriete NPO 1, 2 en 3 programma's worden vertoond, ben ik wel al nogal tevreden. Dat vind ik juist irritant bij ontzettend leuke programma's bij b.v. RTL 4 zoals Bankgiroloterij Miljonairs. Maar juist helemaal niet bij b.v. DWDD of M. Reclames worden juist vertoond voor en na die uitzendingen. Als onze NPO blijkbaarb al niet genoeg geld heeft voor haar programmering waarom toch dit raar beleid van minister Slob op dit crucial moment?. Wie heeft er nou baat bij?. En waarom moeten blijkbaar niet zo succesvolle omroepen zoals WNL blijven via een verlaging van het aantal leden naar 50000 leden i.p.v. 150000 leden. ?. Aan oppositie leiders zoals Lodewijk Aascher, Jesse Klaver, Marianne Thiemes, Lilian Marijnissen enz., waar zijn jullie?.???????????????? Een fijne dag.
Brave Mokummer, het is juist ontstellend "broke". Als ik naar 1,2 of 3 switch krijg ik 8van de 10 keer reclame voor de kiezen. Dat is de belangrijkste reden waarom ik nooit naar die zenders kijk. Helaas verwacht ik voor de avond geen verbetering. En overdag kijk ik alleen naar sportuitzendingen en daar zijn deze zenders ook niet zo goed in, tenminste wielrennen, dat wordt ook Belgie of EuroSport.
@Klaas Punt 14 juni 2019 at 15:09 Brave Mokummer, het is juist ontstellend “broke”. Als ik naar 1,2 of 3 switch krijg ik 8van de 10 keer reclame voor de kiezen Dat is logisch. Op het moment dat jij weg zapt van de commercielen vanwege reclame, dan zal je dat 9 van de 10 op een andere zenders ook reclame zien. De blokken worden niet voor niets in een tijdspanne gegoten. De adverteerders weten ook wel dat heel veel mensen wegzappen om aan reclame te ontkomen. Om de reclames op de diverse zenders zo'n beetje gelijktijdig te draaien omzeil je dat zapgedrag. Je kan trouwens beter even gaan pissen als de reclame begint..
madbako - ...even gaan pissen tijdens reclame... hoewel ik een oudje ben moet ik niet zo vaak en zeker niet de gemiddeld 8 minuten die de reclame standaard duurt. Dus ik mijdt het maar tenzij er iets is wat ik echt graag wil zien en neem het op. Dus jullie betalen je geld voor niets, shit ik ook natuurlijk want de reclame wordt door ons allen betaald, toch?
Reclameblokken zijn irritant, zou weleens willen weten hoeveel kijkers bij de blokken weg zappen om later weer terug te keren. Daar wil toch geen hond naar kijken .
En zoals ik hierboven ook al aangeef. Zap je weg om er aan te ontkomen, heeft de volgende zender 'toevallig' ook reclame. Ze zijn niet zo dom daar bij de adverteerders en zenders
Bij NPO1, 2 en 3, weet alle reguliere kijkers precies al wanneer de reclames beginnen, b.v. het reclame blok na M of DWDD en voor het 8 uur journaal. Ik zet mijn tv meestal 1 minuut voor 8 uur aan en dus heb ik helemaal geen last van de reclames. Dag.✌
Vertraagd kijken kan bij bijna alle programma’s, dan kun je reclame razendsnel doorspoelen
Men gaat er natuurlijk vanuit dat door het wegvallen van reclameblokken voor acht uur de prijs voor blokken na acht uur flink omhoog zal gaan. Met tegenvallende scenario's houdt men in Den Haag bewust nooit rekening: de rekening is tenslotte voor de volgende regering.
Dag Eirda. Ik hou alvast mijn hart vast. Als Monsieur Bidet b.v. in de volgende regering zou komen, nou wordt het op dat moment echt slopen wat betreft het restant van onze NPO, vrees ik. Beste Nederland, pas op dus a.u.b..✌ Een fijne dag.
Als je meerekent hoeveel kostbare uren worden verspild door miljoenen Nederlanders die zitten te wachten tot eindelijk het programma begint waarvoor ze de TV hebben aangezet is de winst van een reclamevrije NPO gigantisch. Let op: niemand klaagt niet meer geïnformeerd te worden zonder reclame.
Dag meneer Frits Jansen. Onze NPO heeft blijkbaar toch al flink ingeleverd, gebaseerd blijkbaar op het beleid toen van de voorgangers van minister Slob. Nu gaat hij zeer waarschijnlijk NPO3 zelfs min of meer afbreken en regionale zenders laten uitzenden op NPO3. Wie heeft er nu baat bij?. Nogmaals aan alle oppositie leiders in het Parlement, geachte Jesse Klaver, Lilian Marijnissen, Lodewijk Aascher, Marianne Thieme enz., waar zijn jullie?.???????????????? Ik wens u een fijn weekend. ✌
Precies Frits, geen reclame is ook nog eens ‘duurzaam’, stel je voor, geen elektriciteitsverbruik meer om nutteloze reclame te moeten aanschouwen. Als ik alle reclametijd optel is dat zomaar een besparing van 10% op de rekening zijn. De klimaatpartijen zouden achter het afschaffen van tv reclame moeten zijn !