Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Plan Leers illegalen zelf illegaal

  •  
21-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
illegaal300_02.jpg
Europese Commissie noemt plannen in strijd met Europese wetgeving... Oppositie trekt gezamenlijk ten strijde tegen de plannen
De plannen van minister Leers om illegaliteit strafbaar te maken en illegalen vervolgens vast te zetten zijn in strijd met EU-regels. Dat blijkt uit de antwoorden van de Europese Commissie op vragen gesteld door de Nederlandse oppositie. GroenLinks, ChristenUnie, SP, PvdA en D66 wilden weten hoe de plannen van de minister binnen de Europese Terugkeerrichtlijn passen.
Uit de beantwoording blijkt dat de plannen van Leers praktisch onuitvoerbaar zijn, omdat lidstaten geen vrijheidsbeperkende maatregelen mogen opleggen aan illegalen, met als enige reden ‘illegaal zijn’.
Het kabinet wil illegaliteit strafbaar maken. Illegalen krijgen als het aan minister Leers ligt een geldboete van maximaal 3800 euro, of worden in hechtenis genomen. De Europese Commissie stelt:
Hem dan maar gevangen zetten, alleen maar omdat hij illegaal is, is in strijd met Europese wetgeving.
De Europese Commissie baseert zich op de Europese Terugkeerrichtlijn en een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie.
Eind januari 2010 is de Europese Commissie een inbreukprocedure gestart tegen Nederland, omdat Nederland nog steeds niet is begonnen met het volledig implementeren van de Terugkeerrichtlijn. GroenLinks-Tweede Europarlementariër Judith Sargentini:
Nederland heeft nog steeds niet de terugkeerrichtlijn volledig geïmplemeneteerd, terwijl ze daar bijna drie jaar de tijd voor had. Het feit dat Nederland regelgeving wil invoeren die indruist tegen de letter en de geest van deze richtlijn maakt de situatie alleen nog maar erger.”
D66-Tweede Europarlementariër Sophie in ’t Veld zegt:
Regels zijn regels is het adagium in Nederland. Dan moet Nederland zichzelf dus ook aan de regels houden. De Europese Commissie laat er geen misverstand over bestaan: strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland kan niet. Het is goed dat de Europese Commissie tegenwicht biedt tegen de onmogelijke eisen van de PVV aan de coalitie en waakt over de grenzen van wat juridisch en moreel aanvaardbaar is.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

eeweew
eeweew21 sep. 2011 - 11:45

Dan zullen de regels wel weer fout zijn. Alleen regels gemaakt door dit kabinet zijn van waarde.

denmol
denmol21 sep. 2011 - 11:45

Wederom een voorbeeld van een vooraf goed bekkende en de onderbuik van rechts Nederland voedende maatregel die niet haalbaar is. Dit lijkt het handelsmerk van dit daadkrachtige kabinet te zijn gezien de hoeveelheid aan irrealistische en soms ronduit ondemocratische voorstellen van de afgelopen tijd. Wanneer gaan deze mensen eens een keer dit land fatsoenlijk regeren vraag ik me weer af.

JoopSchouten
JoopSchouten21 sep. 2011 - 11:45

Geert Leers is dus zelf illegaal bezig...

FrenkMahon
FrenkMahon21 sep. 2011 - 11:45

Het zou goed zijn als Leers wetten zou gaan maken die uitvoerbaar zijn ipv wetten te maken om Wilders te plezieren.

BasVV
BasVV21 sep. 2011 - 11:45

Goh. Nou zag ik toch beelden vandaag op tv over Tunesische illegalen in Italie. Die worden vastgehouden voor terugkeer. Er zijn blijbaar meer landen die Europa aan hun laars lappen.

Domingo2
Domingo221 sep. 2011 - 11:45

Welke sanctie en/of straf heeft Europa voor Nederland!

jozefjacobrachel
jozefjacobrachel21 sep. 2011 - 11:45

...wie weet, is hij waarschijnlijk slechts toneel aan het spelen, vooral voor de bühne en om de echte **Grote Gedoger** van Nederland te paaien, misschien?

lancelot2
lancelot221 sep. 2011 - 11:45

Wel O wel............... Dit is reden nummero 1 om uit de EU te stappen. En laat de oppositie nou eens stinkend zijn best gaat doen voor het eigen volk, en daar zitten ook allochtonen tussen, i.p.v. die kanslozen binnen te halen en te houden. Een illegaal is onrechtmatig aanwezig en dient retour eigen land te worden gezet. Amen.

1 Reactie
denmol
denmol21 sep. 2011 - 11:45

"Wel O wel............... Dit is reden nummero 1 om uit de EU te stappen. En laat de oppositie nou eens stinkend zijn best gaat doen voor het eigen volk, en daar zitten ook allochtonen tussen, i.p.v. die kanslozen binnen te halen en te houden. Een illegaal is onrechtmatig aanwezig en dient retour eigen land te worden gezet. Amen. " Jij bent deskundig en weet wat de consequentie in z'n volle omvang is voor Nederland is voor het stappen uit de EU? Onderbouw dan a.u.b. je stelling met argumenten en vermeldt bronnen die jouw visie ondersteunen. Kan je dat niet, zou je dan hier geen prietpraat willen verkopen?

ValsPlat
ValsPlat21 sep. 2011 - 11:45

"met als enige reden 'illegaal zijn'." Een aanvullende reden zou kunnen zijn dat de illegaal geen geldig identiteitsbewijs heeft.

1 Reactie
eeweew
eeweew21 sep. 2011 - 11:45

Sorry, maar dat is toch echt hetzelfde.