Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Plagiaat Melania Trump is onvoorstelbare blunder (Of niet?)

  •  
19-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
plagi
Hoe heeft dit in godsnaam kunnen gebeuren?
De speech van de kandidaat first lady is vaak het moment om een presidentskandidaat die zich tijdens de primaries van z’n harde kant heeft laten zien opnieuw voor te stellen aan het Amerikaanse volk. In 2008 nam Michelle Obama met haar speech veel zorgen weg over de ‘Amerikaanse waarden’ van haar man, en vooral ook die van haarzelf, want ook zij stond als radicaal en ‘un-American’ te boek. De speech van Michelle werkte zo goed dat het campagneteam van Trump heeft besloten er grote delen letterlijk van over te nemen.
Infiltrant De vraag is natuurlijk hoe dit in godsnaam heeft kunnen gebeuren, want plagiaat is een pr-blunder van de eerste orde. Onder andere door Jeb Bush is al aan het begin van de campagne de complottheorie verspreid dat Trump eigenlijk voor Clinton werkt en als het ware in de Republikeinse partij is geïnfiltreerd om die van binnenuit op te blazen. Hij baseert zich deels op de vriendschap van de familie Trump met de Clintons. Die gedachte is even prikkelend als onvoorstelbaar (en bovendien zijn de Clintons ook bevriend met Bush zijn eigen familie). Maar aangezien je je evenmin nauwelijks kunt voorstellen dat zo’n belangrijke speech per ongeluk wordt verneukt, lijkt Bush zijn suggestie zo gek nog niet.
Aan de andere kant wordt er in het Republikeinse kamp wel vaker geblunderd, het beroemdste recente voorbeeld is natuurlijk de benoeming van Sarah Palin als running mate door John McCain. Iets waar hij zelf aan twijfelde maar zijn team niet. Veel ‘blunders’ zijn dat echter alleen in de ogen van de tegenpartij. Amerika is zo verdeeld dat er (minimaal) twee parallelle dimensies lijken te bestaan, met ieder hun eigen werkelijkheid. Ontken je ‘global warming’ op de Republikeinse conventie, dan is dat een pre, maar zou je dat voor een Democratisch publiek doen dan ben je politiek de sjaak. In Nederland zitten we meestal op één lijn met de Democraten, maar bijvoorbeeld in Polen ligt dat heel anders. Daar had Republikein Mitt Romney in 2012 een voorsprong van 16 procent op Obama.
Spot Toch zal plagiaat in beide dimensies laag scoren. Democraat Joe Biden (thans vice-president) moest in 1988 zijn kandidatuur voor het presidentschap stopzetten nadat bleek dat hij de Britse Labour-leider Neil Kinnock had geplagieerd. Het plagiaat van mevrouw Trump maakt van haar een dankbaar object van spot. Bovendien leent het zich perfect om in te spelen op de racistische onderbuikgevoelens van de Amerikanen, aangezien Melania zelf immigrante is en Obama’s zinnen met een sterk accent naspreekt. Daarnaast is het natuurlijk uiterst zwak als je hele campagne is gebaseerd op het vermeende falen van Obama, en het lukt je niet eens een speech te schrijven zonder hulp van diens team.
Waarschijnlijk zal ook het Clinton-kamp zich het hoofd breken over de vraag hoe deze actie precies te duiden. Clinton is het tegenovergestelde van Trump. Voordat ze überhaupt in het openbaar een zucht slaakt of haar wenkbrauw fronst zal ze eerst aan vier focus groups voorleggen hoe het zou vallen. Niet onbegrijpelijk na bijna vijf decennia vooringenomen media aandacht, maar het versterkt het gevoel dat niets aan Hillary naturel of überhaupt oprecht is. Vanuit de mindset van Clinton bezien – die een zeer gedisciplineerde, volledig op statistisch onderzoek gebaseerde campagne voert – is het onvoorstelbaar dat de Trump campagne zomaar zo’n fout maakt. Ook in dat opzicht is Planet Trump iets totaal anders dan Planet Clinton, al laat Hillary’s kandidaat first lady Bill sinds zijn hartaanval ook wel eenseen steekje vallen. Maar vermoedelijk vraagt Hillary zich (intern) hardop af of iemand in team-Trump hem expres wil laten struikelen.
Voor nu is het vooral interessant hoe Trump er zelf op reageert en of dat de oppositie tegen hem in de Republikeinse partij versterkt of niet. Waarschijnlijk zal het Republikeinse establishment zo lang mogelijk blijven proberen Trump te lozen, in de hoop de electorale schade voor de partij nog enigszins te beperken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Minoes2
Minoes223 jul. 2016 - 12:13

Ik hoor ze ook allemaal jaar in jaar uit zeggen; God safe America!

rbakels
rbakels21 jul. 2016 - 8:00

Zulke toespraken zijn zo voorspelbaar ("God praise this great nation") dat ze vanzelf dezelfde woorden gaan gebruiken. Ironisch genoeg staan de Amerikanen een meedogenloze handhaving van het auteursrecht voor - met name om de belangen van Hollywood en Microsoft te dienen. Als Trump daar straks ook over begint zal hij worden weggehoond. Dat is vooruitgang.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper20 jul. 2016 - 21:42

Ik denk dat het belang erg overdreven wordt. Trump heeft gewoon zijn vrouw voor gek gezet, dat doet hij regelmatig. Morgen is vis verkocht in de krant van vandaag. Toevallig hoorde ik vanmiddag aan het strandje twee vrouwen, met sigaretje en tatoe en hun shag-rokende mannen praten over deze speech, het was ook hun niet ontgaan. Het werd als een negatieve actie van Trump ervaren. Dus je hoeft niet hooggeschoold te zijn om de waardeloosheid van dit soort acties te begrijpen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel20 jul. 2016 - 21:31

Onvoorstelbare blunder, of briljante media manipulatie? En wie deed het eigenlijk beter met die voorgekookte standaard speech?

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper21 jul. 2016 - 9:40

Michelle natuurlijk, ze is knapper, waarachtiger, sympathieker.

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 jul. 2016 - 23:29

Hoepeltje. En springen maar, jolly jumper.

peter e
peter e20 jul. 2016 - 21:08

Amerika? Is dat niet de hoofdstad van New York?

gvanbaalen
gvanbaalen20 jul. 2016 - 17:56

Natuurlijk is dit strategie. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat de hele media over de speech spreekt. Mensen die normaal niks met Trump hebben gaan de speech opzoeken en bekijken de speech.Daarnaast legt het een connectie in de gedachten van mensen met Obama, waardoor mensen die Obama een goede president vinden denken "He, misschien heeft die Trump toch wel standpunten waar ik het mee eens ben". Trump is veel slimmer dan de mensen die hem als dom beschouwen denken.

Burger3
Burger320 jul. 2016 - 17:05

Opzet, want zo bepaalt de campagne van Trump waar de Democraten het over hebben. Hi-ha-ho en de gemiddelde amerikaan boeit het waarschijnlijk geen fuck dat er geplagieerd is. Haar overige punten worden zo juist niet onder het vergrootglas gelegd, want wanneer dit dingetje overgewaaid is is er wel weer een ander dingetje waar men zich o zo druk om kan maken. Pure strategie.

hugo bergveen
hugo bergveen20 jul. 2016 - 16:26

Hoe Trump zelf reageert? Het zal hem worst zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2016 - 14:02

Dom en oppervlakkig. Dat soort woorden komen op bij deze vrouw. Het is het niveau van de Trump campagne, het Trump campagne team en de Trump aanhang. Ik snap best dat de aanhang er niet van wakker ligt, hoe dom dit ook over komt. Wat dat betreft is er 1 aspect in de analyse van Baudet waarvan ik denk dat het correct is. Het gaat om twee totaal gescheiden werelden. Verschillende sets normen en waarden en vrijwel niets gemeenschappelijk. Ook hier in nederland vormt de PVV-aanhang een eigen soort. Het is zinloos deze mensen te verwijten dat het dom is iemand na te praten als je de kans hebt je eigen mening te geven, deze groep praat zelf vooral Wilders na zonder zelf te denken.

Uitgekleed
Uitgekleed20 jul. 2016 - 13:27

Met die speech wordt een loopje genomen met die van Obama. Goedgelovig volk hebben nog geen idee hoe de top werkelijk denkt.

ljhbouwman
ljhbouwman20 jul. 2016 - 10:08

Het is heel lastig om oorspronkelijk te zijn. je kunt dat deze vrouw niet aanrekenen. Zelfs een oratorisch origineel talent als mijnheer Wilders valt in herhalingen van wat eerder door anderen is gezegd. Of dacht je dat de beroemde uitspraak wilt ge meer of minder Marokkanen? ......Dan gaan we dat regelen origineel is?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 jul. 2016 - 8:27

Ach, misschien is de plagiaat bewust erin gebracht. In dat geval zal het het Trump kamp zelf geweest zijn, het is een merken-bouwer die begrijpt dat slechte publiciteit ook publiciteit is. Veel waarschijnlijker is het echter dat Trump gewoon niet is staat is een campagne te organiseren die enorme blunders weet te voorkomen. Dat zou te denken moeten geven over zijn skills om de hele VS te leiden, maar ja, denken dat lukt zijn aanhang niet.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2016 - 8:04

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert20 jul. 2016 - 18:19

[Jammer is overigens dat de Groenen geen enkele rol van betekenis spelen in de media. Zelf zou ik kiezen voor de zeer progressieve en gepassioneerde Jill Stein die naast een uitgesproken groene agenda vooral de belangen wil dienen van de vele miljoenen kwetsbaren in Amerika, zoals illegalen en zeer arme Amerikanen. Maar in een cultuur van twee partijen komen de Groenen er kennelijk niet tussen. ] Dat is makkelijk te verklaren. Geld. Prime time moet je kopen in de VS. Dus tenzij je een dikke campagne kas heb, maak je als partij geen enkele kans in het amerikaanse systeem. Niet voor niets jagen de kandidaten continue op de grote bedrijven en doen vergaande toezeggingen om hun geld binnen te harken. Zo heeft het amerikaanse bedrijfsleven een hele dikke vinger in de pap [lees farma en olieindustrie bijv.] De groene agenda is niet erg populair onder bedrijven en aldus krijgen de Groenen weinig campagnegeld.

BingoGrubb
BingoGrubb20 jul. 2016 - 7:58

beter goed gejat dan slecht bedacht zeggen ze dan.

Phil2
Phil220 jul. 2016 - 7:06

“Four score and seven years ago, my Donald brought forth upon this continent a new way of thinking, conceived in the Trump Taj Mahal Presidential honeymoon suite and dedicated to the proposition that some men are more endowed than others” – Melania Trump

jasperk2
jasperk220 jul. 2016 - 6:35

Het is ook raar...ik verwacht niet dat trump zo dom is om dit te doen. -of het is een tactiek -of er is een infiltrant die trump voor lul wil zetten -of trump speelt onder een hoedje met clinton Maar doet trump het voor geld? of mogelijkheden zijn imperium uit te breiden? Dat vind ik ook een rare gedachte, die man is zo rijk dat rijkdom geen doel meer is. Ultieme macht heeft die nog niet en president van de VS is ultieme macht. Maar goed...Amerikaanse verkiezingen...zoveel invloed van bedrijven en organisaties dat je als burger toch altijd wel genaaid word, overigens overal maar de VS spant de kroon. Toch was Sanders een goede kandidaat. Leek mij een oprecht figuur, beetje soort jan marijnissen (wat ik nog steeds jammer vind dat die weg is. Zelfs als niet SP stemmer vond ik dat een van de betere politici die er in nederland waren/zijn. Kijk nu eens naar de lijsttrekkers in NL...Geen een fatsoenlijk figuur nog aanwezig. Alhoewel Omtzicht goed uit de hoek komt maar dat is geen lijsttrekker helaas.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra20 jul. 2016 - 9:45

'Maar doet trump het voor geld? of mogelijkheden zijn imperium uit te breiden?' Dezelfde vraag stelde Jack Gittes in de film 'Chinatown' aan de puissant rijke Noah Cross. Gittes: Why are you doing it? How much better can you eat? What can you buy that you can't already afford? Cross: The future, Mr. Gits - the future! https://www.youtube.com/watch?v=ppGd-2nEOVQ

Van der Wal
Van der Wal20 jul. 2016 - 6:24

Door de totaal doorgeslagen aandacht ervoor laat je zien dat ze bij de tegenpartij zich alleen maar richten op trivialiteiten, terwijl de belangrijke zaken onderbelicht blijven. Ofwel, de Democraten, en met name het domme twitterende deel (pleonasme alert) laat je als de totaalidioten die ze zijn heen en weer fladderen van ophefje hier naar gedoetje daar.

David Ekci
David Ekci20 jul. 2016 - 6:07

Menner Baudet, ik zou me meer zorgen maken om het criminele en corrupte gehalte van de Clintons dan een genepte speech. Uw broer weet tenminste wel wat het betekend om je druk te maken over essentiële dingen. Wat kan het mij nou schelen of de wereld dat dat voormalig fotomodel een speech nept. De winnaressen van de miss verkiezingen blinken hier ook niet in uit als ze mogen zeggen wat ze willen veranderen in de wereld. Iedereen van de mainstream partijen neppen elkaar tijdens de verkiezingen. Leg de campagnefolders bij elkaar en je ziet het. Iedereen is dan ineens weer voor meer geld naar zorg onderwijs en minder bureaucratie, meer banen etc etc. Zo worden wij elke 4 jaar belazerd. En u schijnt het niet te kunnen zien?

Mark Gh
Mark Gh20 jul. 2016 - 5:41

Of het is een signaal dat de Trump administratie wil behouden wat werkt en vernieuwen wat niet werkt ;-) Of het is heel slim, want Melania wordt nu geassocieerd met Michelle Obama, wat alleen maar positief kan zijn, ook al is de reden van de associatie negatief. Maar nee, waarschijnlijk gewoon een ongelofelijke blunder van een ongeïnspireerde tekstschrijven.

msj_meijerink
msj_meijerink20 jul. 2016 - 5:36

Het worden een hilarische zomer en najaar voor ons, Europeanen! Let's play politics!

Peter de Groot3
Peter de Groot320 jul. 2016 - 5:23

Het lijkt mij dat alle teksten en toespraken door een text analyzer gaan en binnen 1 minuut duidelijk is welke zinnen eerder zijn uitgesproken. Het komt over als een grappige zet. Misschien is het wel gedaan om de vrouw van Trump in bescherming te nemen (aangezien zij geen politicus is) en nu is het voor teamhillary lastig om de speech van de huidige first lady af te kraken.

cockpol
cockpol20 jul. 2016 - 2:12

De Amerikaanse politiek heeft ook zijn grappige kanten, maar dit slaat wel alles.

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 jul. 2016 - 0:18

'Bovendien leent het zich perfect om in te spelen op de racistische onderbuikgevoelens van de Amerikanen, aangezien Melania zelf immigrante is en Obama’s zinnen met een sterk accent naspreekt.' Maak jezelf niets wijs, meneer Baudet. De Amerikaanse onderbuik heeft het in de eerste plaats moeilijk met een negerin als first lady. Met name de hoogbegaafde negerin leidt bij de volgelingen van Trump tot ernstige kokhalsneigingen.

Grozny
Grozny19 jul. 2016 - 22:34

Je vergeet hier de belangrijkste oorzaak. Trump is enorm cashstrapped. In alle swing states geeft clinton 40x meer geld uit aan ads dan trump. Dit zie je ook in het campagne team waar clinton 10x meer staf heeft dan trump. Trump heeft gewoon niet genoeg mensen. Hij heeft pas recentelijk een pollster aangenomen, voorheen deed hij alles op gevoel. Dit zegt wel genoeg over hoe apart zijn campagne is.

aburrido
aburrido19 jul. 2016 - 22:20

Als je een kandidaat beoordeeld op de speech van zijn vrouw dan ben je een demagoog. Een kandidaat moet worden beoordeeld op zijn daden en NIET op de speech van zijn vrouw.

1 Reactie
janwijn
janwijn20 jul. 2016 - 7:02

Als dat zo is wat doen die echtgenotes met hun familie dan altijd op het podium van een presidentskandidaat. Ze worden door de kandidaat toch politiek gebruikt dus is het wel relevant voor de kandidaat, want dat is een van zijn daden waar hij terecht op wordt beoordeeld. Wat dat betreft zou vrijgezel Mark Rutten het daar makkelijk hebben, maar een vrijgezel wordt nooit president in de VS.

Donostia2
Donostia219 jul. 2016 - 22:15

Ik vind het een geslaagde grap. Net als de speeches van Miss World: "Imagine there's no countries It isn't hard to do Nothing to kill or die for No religion too Imagine all the people Living live in peace... You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one". Trump neemt het allemaal niet zo serieus, en dat is goed. POTUS heeft sowieso weinig in de melk te brokkelen, een persiflage op mevrouw Obama is best grappig.

1 Reactie
hasp52
hasp5220 jul. 2016 - 7:21

speeches van Miss World?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*19 jul. 2016 - 22:12

Melania Trump laat zich blijkbaar *geïnspireed* door Michelle Obama, hahaha. :)

Blis2
Blis219 jul. 2016 - 22:09

Blijkbaar dezelfde scriptschrijver(ster) als Obama.

Macavity2
Macavity219 jul. 2016 - 22:05

Het elkaar aanvallen op basis van plagiaat, niet zelf hebben geschreven van teksten en zelfs boeken, is niet iets war met Melania Trump is begonnen. Het is een vierjaarlijks terugkerend vuil spel. Iedereen weet dat de teksten sowieso overwegend door tekstschrijvers gefabriceerd zijn, en vaak uit herkauwde, licht aangepaste oudere teksten bestaan. https://www.theguardian.com/us-news/2016/jul/19/short-history-political-plagiarism-melania-trump Het is een vuil spel wat in dezelfde categorie valt als het in twijfel trekken van iemands betrouwbaarheid zoals Hillary met haar mails, Bill eerder met zijn seksuele gedrag, Obama met zijn niet Amerikaanse afkomst, loyaliteit als vermeende moslim, en kent nog meer gezichten. Wie eraan meedoet is niet beter dan anderen in die andere gevallen.