Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Klopt. Ik gaf bij Roos Vonk al aan: als er al een gelijkenis is, dan ligt het totaal niet in de lijn van de rede dat de immens populaire artiesten van nu sluw en bewust stelen van de groten van veertig, vijftig jaren geleden. Bovendien is Williams een slimme jongen; hij weet zonder twijfel dat het in dat geval uitkomen zou, en dan zou hij als artiest en mens gezien zijn. Een andere inzender suggereerde: een hommage. Gezien de korte duur van het stukje is dat inderdaad een serieuze mogelijkheid. Je zou wensen dat Leo Blokhuis (gister op TV) en Xavier Baudet in die jury gezeten hadden, inzake deze kwestie, inplaats van 'at random' gekozen burgers. Wie namelijk (ik doe een gooi) geen kennis heeft van de populaire muziek (i.e. er dan ook zeeën van tot zich genomen heeft), die zal, naïef als zij/hij is, zeggen: hee, die twee stukjes lijken zó veel op elkaar, dat is diefstal! Te hopen valt dat er zo iets als een hoger beroep komt, een herstel van deze 'faux pas'. Want die is, zoals mijn generatie dat vroeger placht te zeggen: knap lullig.
Het gaat hier helemaal niet om plagiaat, maar (hoogstens) om auteursrechtinbreuk, en dat is iets anders. Bij plagiaat wordt de luisteraar (of de examinator) belazerd: dat heet pronken met andermans veren. Zie Wikipedia. Bij auteursrechtinbreuk is het "slachtoffer" de oorspronkelijke auteur. Er ligt hier en subtiele grens: klakkeloos naspelen mag niet (zonder toestemming), en voor een bewerking geldt hetzelfde. Maar een stijl is niet auteursrechtelijk beschermd. Als er al inbreuk wordt gepleegd op auteursrecht is de volgende vraag of misschien een van de uitzonderingen van toepassing is. In continentaal Europa kennen we een "gesloten systeem" van uitzonderingen: staat de vermeende inbreuk daar niet bij, dan is die inderdaad onrechtmatig. In de VS kennen ze "fair use", d.w.z. dat de rechter mag bepalen of een inbreukmakend gebruik toch is toegelaten (waarbij de rechter wel aan precedenten geboden is - die pelen in de VS een belangrijker rol dan te onzent). Omdat veel artiesten soms "dader" en sms "slachtoffer" zijn hebben ij belang bij duidelijkheid teneinde niet in eindeloze rechtszaken verwikkeld te raken waarvan uiteindelijk alleen de advocatuur beter wordt. Voor beeldende kunsten heeft in de VS een commissie van kunstenaars en juristen een "best practices" gids ontwikkeld, waar in staat wat in hun "tak van sport" in het algemeen aanvaardbaar wordt geacht. Dat bindt de rechter niet, maar het is wel belangrijke input voor hem. Zoiets zou er ook voor de muziek moeten komen. In het onderhavige geval denk ik dat het geweldige succes van Pharrell Williams aasgieren op het idee bracht hem langs juridische weg wat "lichter" te maken. eigenlijk is dat "misbruik van recht "(ja, dat bestaat, Duitsers spreken hier treffend van een Schikaneverbot).
Ook interessant is dit stuk, hopelijk is er geen betaalmuur; bij mij zonet nog niet: http://www.newyorker.com/culture/culture-desk/why-the-blurred-lines-copyright-verdict-should-be-thrown-out?intcid=mod-most-popular
Onbegrijpelijk uitspraak van de rechter. Geeft duidelijk blijk geen kennis van populaire muziek te hebben. Als 'lijkt op' of 'voelt als' het uitgangspunt wordt om iemand miljoenen uit de zak te kloppen mogen we alle tv shows wel van de buis halen en de radio in de ban te doen - wat overigens mijn instemming zou hebben maar om een andere reden dan deze. Hedendaags amusement is 90% plagiaat. Het is een direct gevolg van het toepassen van marketing als vrijwel enige bron van 'creativiteit' door de muziek- en amusementsindustrie. Want wat de boer niet kent vreet hij niet is nog steeds het credo daar. Het wordt iets anders als er duidelijk verband is tussen origineel en na-aap. Zoals bij het nummer Stairway to Heaven en in het bijzonder het intro dat overduidelijk gejat is. Daar zijn bewijzen genoeg voor. De belangrijkste is dat Spirit als voorprogramma van Led Zeppelin toerde en Page het nummer iedere avond hoorde en ook oefende op zijn hotelkamer. Bovendien had Zeppelin er een handje van. Veel van hun eerste 3 platen is vrijwel allemaal schaamteloos gejat. Dat het in hun geval zolang duurde eer het voor het gerecht kwam had te maken met de dreigementen van het Zeppelin management, dat zo uit de Londense onderwereld kwam en ook Amerikaanse touroperators vaak een geweer tegen het hoofd zette om dingen voor elkaar te krijgen.
Een mooie documentaire over de Funk Brothers is Standing in The Shadows of Motown uit 2002. https://www.youtube.com/watch?v=2koKEC2BnII
Dank Piet voor de docu. Ik heb een andere versie gevonden en gedownload om hem vanavond op tv te gaan bekijken.