Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Plaats afvalbakken, in plaats van moraliserende affiches

  •  
22-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Van die affiches wordt alleen het reclamebureau beter
Op de tramhalte hing een gigantische affiche van zo’n mooie jongen met een baard van drie dagen en een zeer coole bril. Daarop zat een plukje roze kauwgom geplakt. De boodschap eronder beval de de verveelde passagiers om hun afval mee te nemen, als er geen prullenbak in de buurt was. Het was duidelijk: de moraliserende campagnes van onze overheid, die niet langer een nieuwe maatschappij wil maar wel een nieuwe mens, laten zelfs de forenzen niet langer met rust.
Zo’n aanplakbiljet op a0-formaat kost al gauw 80 euro per stuk tenzji je er natuurlijk duizenden kan laten drukken op een rotatiepers, maar dan nog is het een dure campagne.
“Kun je niet beter afvalbakken bijplaatsen?”, vroeg ik mij af. Dat van die kauwgom deed sterk denken aan Singapore waar je torenhoge boetes krijgt als je maar een klein flintertje papier op straat laat vallen. Maar er staat wel overal elke vijftien meter een afvalbak wat zoiets bijna tot een bewuste daad maakt. En zulke afvalbakken zijn nóóit overvol. O ja, en kauwgom is kort en goed verboden. Net als drugs.
De boetekant krijgt de overheid de laatste jaren heel aardig voor elkaar maar het bijplaatsen van de afvalbakken schiet te vaak niet op. Wel is er blijkbaar ruimte voor een grote campagne met affiches rond het openbaar vervoer: je vuil is je eigen verantwoordelijkheid. Neem het mee naar huis.
Als de overheid dan toch een voorbeeld neemt aan het gestrenge Singapore, dan zou ze zich misschien ook de andere kant van het verhaal eigen kunnen maken: in dit geval voor een overvloed aan afvalbakken zorgen. Dan wordt handhaven acceptabel. Dan krijg je een schone stad. Van die affiche wordt alleen het reclamebureau beter. Was ik maar directeur van dat reclamebureau. Dan ging ik op vakantie naar Maleisië, niet naar het welgeordende Singapore, want dat is te truttig en te saai.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

rgeurtsen
rgeurtsen22 mrt. 2011 - 9:54

De rechtse hobby - de maakbare mens. Herlijk illusionisten die met hun hobby ongeluk en ongemak veroorzaken. Piesen, dat doe je maar niet. Lichamelijk ongemak dat hoort erbij. We stilumeleren wel mobiliteit maar rekening houden met mensen? Hoezo? Dat kauwgommetje plak je maar in je kniehoge kashmirsokken.

wvdstraat
wvdstraat22 mrt. 2011 - 9:54

Het is natuurlijk geen gewichtig onderwerp, gezien de staat van de wereld momenteel, maar inderdaad: Kleine moeite, groot gemak. In mijn grote stadswijk bij voorbeeld staan ondergrondse containers voor glas en papier. Dat neem je vaak mee in een plastic tas, maar naast die containers staat geen afvalbak of huisvuilcontainer. Dat is er zo eentje..... Op tramhaltes, bushaltes en trein-perrons is het logisch verstand ook niet echt actief. De plaatsing van van straatmeubilair is vaak ondoorgrondelijk, soms moet je 100 meter lopen voor een dienstregeling, er is meestal een chronisch gebrek aan (overdekte) zitplaatsen en inderdaad, bijbehorende afvalbakken. Die laatste zijn overigens uit de meeste trams en bussen verdwenen, die in de trein zitten met twee papiertjes vol

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2011 - 9:54

Bruin-1 wenst meer eigen verantwoordelijkheid.... Ha, ha, ha, ha, ha, ha. Zedenprekers.

TheRealHandyman
TheRealHandyman22 mrt. 2011 - 9:54

Hmm nog meer vuilnisbakken in Nederland? Wel eens gekeken hoe de vuilnisbakken er uit zien na het weeken? Als ze dan nog te vinden zijn. Immers je vuurwerk knalt een stuk lekkerder in een vuilnisbak en het effect is veel "vetter" als deze nog gevuld is ook. Verder zijn ze prima te gebruiken als vuurkorf. Dit blijkt onze cultuur te zijn.

keck66
keck6622 mrt. 2011 - 9:54

Derig jaar geleden (mijn jeugd) stonden er waarschijlijk veel minder prulbakken in de openbare ruimte, maar was zwerfafval echt geen probleem. Je moet, ik doe dat, de bermen langs fietspaden of autowegen 'ns wat nader bestuderen, 1 grote afvalberg. Er heeft kennelijk een mentaliteitsverandering plaatsgevonden. Daarin ligt dus ook de oplossing.

FransAkkermans
FransAkkermans22 mrt. 2011 - 9:54

Ik ervaar geen tekort aan afvalbakken. Ik woon op het platteland.=, in de stad is het wellicht anders gesteld met de hygiëne. Wat ik me afvraag is of dit soort voorlichtingscampagnes effect sorteren. Wordt dat gemeten? Die van Uw auto is geen olifant langs de snelweg heb ik onthouden. Maar eerder doordat ik me afvroeg 'wie verzint zoiets stoms' ? Er zijn denk ik communicatieadviseurs bezig die er van uit gaan dat voorlichting altijd goed is en nooit kwaad kan. Heeft de Rekenkamer daar al niet eens onderzoek naar gedaan?

Michiel Online
Michiel Online22 mrt. 2011 - 9:54

Zonder afvalbakken ziet het er niet alleen beter uit, ook kan je je eigen afval thuis beter sorteren wat weer bijdraagt aan duurzaamheid en het milieu. Vergeet niet dat we nog steeds een deel van de samenleving hebben waarmee we blij mogen zijn dat ze hun afval op straat gooien want dat deel is eventueel tot veel ergere dingen in staat. Sommige mensen moet je echt niet teveel tegen de haren in strijken. vbo-ers, of mensen zoals Hommen die dan in 1 keer miljoenen gaan innen. :P Het afvalprobleem zal dus altijd blijven. Wat dus de reden is dat je afvalbakken net zo goed kan weghalen. Een beetje campagne van de gemeente kan helpen met opruimen. Opvoeden en aan elkaar leren.

DikBrix
DikBrix22 mrt. 2011 - 9:54

Tja, ‘vroeger was alles beter’. Een goedkoop cliché, maar zo langzamerhand begin ik daar wel wat in te zien. Ik heb geleerd mijn rotzooi niet op straat te gooien, niet door dwang en boetes, maar omdat je dat gewoon niet doet. Mijn kinderen doen dat ook niet, mijn vrienden/kennissen en familie net zo min. Maar ik ben al wat ouder. Mijn oudste kleinkind snapt dat al, die zoekt een prullenbak voor haar papiertjes of kauwgum, wat ook. Zij is nu 7 jaar, maar snapt dat al. Niet door dwang of straf, maar omdat je dat gewoon niet doet. Ik zat in mijn middelbare schooltijd op de Europese school in Brussel. Een groot complex van lagere school tot VWO. Nergens rommel op het grote terrein of straten daaromheen te bekennen, dat deed je gewoon niet, omdat iedereen, op een enkele uitzondering na, dat begreep. Van huis uit, van je omgeving uit, zonder dwang, zonder boetes. Kwestie van opvoeding, van mentaliteit. In mijn buurt zit een grote ROC, waarvan de scholieren het normaal vinden hun afval op straat te dumpen. Dan ben je stoer, want opruimen van je rotzooi maakt je een watje, dat is niet cool. De stoepen in de straat voor de school zijn geplaveid met kauwgom en peuken, na de lunch en na school liggen overal papieren servetten, blikjes, wat al niet. Dat is nu blijkbaar normaal. Kwestie van opvoeding, van mentaliteit. De scholen kunnen aan die opvoeding veel doen, maar is blijkbaar te veel moeite. Op feestdagen zoals koninginnedag verschuilt iedereen zich achter de massa, gooit iedereen anoniem zijn rotzooi op straat, van plastic bierglazen tot half opgevreten broodjes in papier en bakjes friet, wat al niet, maakt niet uit, laat het gewoon vallen, iedereen doet dat toch? Waarna de gemeentelijke vuilnisdienst de tonnen aan afval kan opruimen. Kwestie van mentaliteit. Daar doe je met boetes weinig aan. Maar een aantal afvalbakken extra, al is het maar als aanmaning, kan idd geen kwaad. ;-)

AlbertRichie
AlbertRichie22 mrt. 2011 - 9:54

Ik wil nog een stap verder gaan dan de schrijver. Als me een ding ergert is het de houding die men in Nederland heeft wat betreft publieke ruimtes. Geen banken, geen openbare toiletten niet genoeg afval bakken. Alles is er op gericht vandalisme onmogelijk te maken en mensen zo snel mogelijk weer weg te jagen. Daarnaast mag het onderhoud niets kosten. Het gevolg zijn ruimtes waar het onplezierig is om te verblijven, en je, je voelt als ongewenste bezoeker.Het station,de straat het plein zijn verworden tot ruimtes die er alleen maar zijn om mensen van Huis,naar werk,winkel of horeca gelegenheid te leiden. En vanzelfsprekend hebben daarom de mensen ook geen boodschap meer aan de publieke ruimtes, Nalatig onderhoud bevorderd vervuiling.

Linksejan
Linksejan22 mrt. 2011 - 9:54

Op zich ben ik het met je eens alleen klopt het niet helemaal wat je zegt. In Singapore heb je zelfs gemiddeld minder afvalbakken dan in bijvoorbeeld Amsterdam. het heeft te maken met de mentaliteit. Waar de Nederlander vanaf de jaren 60 het lekker vrij zijn is aangeleerd wat totaal verward is met asociaal gedrag is het in andere landen bij fatsoen gebleven. Je kan je rotzooi ook even in je zak steken als er even geen prullenbak is. Nederland is een van de smerigste westerse landen als je naar zwerfvuil kijkt. Ik werk over heel de wereld en moet er elke keer weer wennen als ik op Schiphol naar buiten loop. Verder vind ik dat je dan ook de verspillende campagnes die partijen als de PvdA vooral voerden ook aan banden moet leggen. Deze partij heeft de meeste posters van alle partijen laten maken.

kassakijker73
kassakijker7322 mrt. 2011 - 9:54

Helaas zijn sommige mensen al te beroerd om 10 meter te lopen om iets in de afvalbak te gooien. Er is altijd wel een afvalbak ergens in de buurt, het is belachelijk dat mensen er op gewezen moeten worden dat je je afval niet op straat gooit als je even geen afvalbak ziet. Je gooit je afval in je huis toch ook niet op de grond? Toppunt zag ik laatst bij de Macdrive, waar iemand achteloos al zijn afval uit het raampje gooide, terwijl het terrein vol staat met afvalbakken. Je komt er zelfs langs met je auto bij de uitgang.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2011 - 9:54

Sinds de rotatiepers zijn er nogal wat nieuwe druktechnieken ontwikkeld... zoals Print on Demand. Maar ja, een rotatiepers klinkt zo lekker historisch. Wat zouden de kosten zijn voor het plaatsen van afvalbakken om de vijftien meter? Wat zouden de kosten zijn voor het legen van afvalbakken die om de vijftien meter geplaatst staan? Da's ook allemaal niet gratis. En bovendien, sinds wanneer is het legitiem om je zooi op straat te flikkeren omdat er geen afvalbakken staan? Ik heb afgelopen zaterdag meegewerkt aan de landelijke schoonmaakdag (zo verschillig ben ik dan weer wel). Wat een mens zoal tegenkomt in struiken, bosjes en sloten... Het is niet te geloven. Je vuil is je eigen verantwoordelijkheid, neem het mee naar huis.

2 Reacties
maclofty
maclofty22 mrt. 2011 - 9:54

Sinds de rotatiepers zijn er nogal wat nieuwe druktechnieken ontwikkeld... zoals Print on Demand. Maar ja, een rotatiepers klinkt zo lekker historisch. == Toen had je nog inslaanders, letter zetters en lay- out mannen. Daarna kwam de koperdiepdruk.;-)) Maar je vuil opruimen is iets wat je jong moet worden aangeleerd. Ik gooi nooit iets op straat, zelfs mijn peuk niet. Ik zoek altijd een afvalbak en daar gaat hij in. Het is een kwestie van gewoonten. Stel het zeer op prijs dat je "verschillig" bent geweest.

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mrt. 2011 - 9:54

Ga jij maar eens een a 0 affiche doen via print on demand en juich daarna over de rekening. Wat rotatiedruk betreft, dat is voor grote oplages nog steeds de aangewezen druktechniek. Je bent in de war met hoogdruk als die term je wat zegt tenminste. Je denkt in termen van lynotypes en clichés, terwijl dat in dit verband helemaal niet aan de orde is.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2011 - 9:54

Ik word doodziek van al die afvalbakken in het straatbeeld omdat mensen niet opgevoed zijn en het anders gewoon op de straat flikkeren. In Parijs zijn ten tijde van de Algerijnse aanslagen de afvalbakken weggehaald, is het toen in een grote zwijnenstal veranderd? Volgens mij niet. Ook in Oost-Europa heeft men niet zoveel afvalbakken als hier maar ik heb daar nog nooit iemand iets op straat zien gooien, mensen stoppen het afval in hun zak of tas totdat ze een afvalbak tegenkomen. Het is te zot voor woorden dat het zich niet binnen een straal van 5 meter van een afvalbak bevinden excuus is om maar je troep op de grond te smijten.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha22 mrt. 2011 - 9:54

Mijn idee Henk. Ondertussen kom ik mensen tegen die langs een afvalbak lopend, hun blikje met een boog op straat gooien. Die 'blikvanger'. Die fuiken bij sommige stoplichten of spoorwegovergangen, die zijn vast ook jou favoriet ;-p

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2011 - 9:54

Net als de bond tegen vloeken. Die zetten gewoon aan tot vloeken "trein gemist vloek niet" als je net je trein gemist hebt en ja als ik zo'n poster zou zien zou ik onmiddelijk de bonnetjes en oude treinkaartjes die zich ophopen in de linker binnenzak van mijn jas lozen. Net als dat ik structureel mijn peuken uitdruk op reclames van "nicorette wenst u een rookvrij nieuw jaar" Nette mensen als ik worden heel asociaal wanneer ze zich betutteld voelen. En ik woon in een stad waar ik soms een halve kilometer moet lopen met een leeg patatbakje om eindelijk eens een prullebak tegen te komen.

1 Reactie
GijsUtrecht
GijsUtrecht22 mrt. 2011 - 9:54

"als ik zo'n poster zou zien zou ik onmiddelijk de bonnetjes en oude treinkaartjes die zich ophopen in de linker binnenzak van mijn jas lozen. Net als dat ik structureel mijn peuken uitdruk op reclames van "nicorette wenst u een rookvrij nieuw jaar" Nette mensen als ik worden heel asociaal wanneer ze zich betutteld voelen." Beetje jammer zo'n houding. Je denkt niet in het algemeen belang. Je voelt je snel verongelijkt en denkt je dan dingen te kunnen permitteren uit frustratie. Zo net ben je dus niet.

x.x
x.x22 mrt. 2011 - 9:54

Grappig in Tokio staan bijna geen afvalbakken maar toch is het brandschoon. Ook zijn er geen torenhoge boetes. Denk dat het een cultuur probleem is. (ook weinig criminaliteit trouwens in Japan)

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mrt. 2011 - 9:54

Hier zijn de voorschriften van de gemeente voor het gewone huisvuil http://www.tokyo-icc.jp/guide_eng/info/01.html Hier een blog over het gebrek aan prullenbakken in Tokio http://www.tokyomango.com/tokyo_mango/2010/01/please-take-your-trash-home-.html Hier vuilnis- en veegwagens te Singapore met Dire Straits op de achtergrond. http://www.youtube.com/watch?v=We_F0dKaptw

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mrt. 2011 - 9:54

Veel mensen in deze discussie hebben de herinnering dat de straten vroeger zoveel schoner waren en dat niemand papiertjes op straat wierp. Het gekke is dat ik die herinnering helemaal niet heb, in ieder geval niet uit de jaren vijftig en zestig. Geen hondenbezitter zou er in die tijd aan denken om wat de lieve viervoeter liet vallen zélf op te ruimen. En prullenbakken van de gemeente waren er ook niet. Nou was het een arme tijd. Dus de mensen hadden sowieso minder om weg te gooien, maar toch meen ik dat men het papier van de rolletjes drop en de lege pakjes sigaretten toch veelal kwijtraakte op een manier die wij tegenwoordig niet meer acceptabel zouden vinden. En geen oom agent die dan het bonnenboekje trok. Wel boende mijn moeder net als bijna alle huisvrouwen in mijn stad de straat. In onze wederopbouwflat hadden de buren daarover afspraken gemaakt en eens in de zes weken was mijn moeder aan de beurt voor de trap én de kelder én de stoep. Dat was heel vanzelfsprekend en je had natuurlijk wel slonzen die er - in het spraakgebruik van die tijd - "een aap van maakten" maar die werden scheef aangezien. Ook waren er straatvegers in de weer met van die heksenbezems. Ze hadden speciale bakfietsen met in plaats van een bak twee vuilnisbakken. Dat straatje boenen is vanaf het begin van de jaren zeventig in het ongerede geraakt. Ik ben eigenlijk benieuwd of er noch pockets in de natie zijn waar het nog gebeurt.

1 Reactie
DikBrix
DikBrix22 mrt. 2011 - 9:54

Zoveel mensen reageren hier nu ook weer niet dat ‘vroeger’ alles schoner was. Ik wel. Ik woonde in de 60-er jaren in Brussel, aanzienlijk schoner dan NL nu. Vanaf eind 60-er jaren in Rotterdam (met een tussenpoos in Capelle ad IJssel), veel schoner dan Rotterdam nu. Natuurlijk hadden wij toen geen fastfoodketens met de gigantische hoeveelheden plastic wegwerpspul en blikjes bier of fris, waren de steden minder vol, was koninginnedag nog een plaatselijk gebeuren, waren de scholen klein en overzichtelijk, geen massaproductiehallen, hadden wij geen gratis krantjes die vanuit diverse metrostations in een lang spoor worden gedumpt in de struiken langs de weg. In de 50-er jaren woonde ik als kind in Den Haag in wat toen gewoon een achterbuurt heette. (Geen pracht- of krachtwijk of dat soort fantasienamen. Nu ligt daar de Utrechtse baan en een kantorenwijk.) Met toen overal nog de restanten van de niet herbouwde wijk, overgroeid met struiken en gras als speelvelden voor de kinderen. Nergens vuilnis te bekennen. We hadden toen overduidelijk nog geen wegwerpcultuur, in de zin van ‘je rotzooi op straat pleuren’. We hadden toen sowieso een heel andere samenleving: Want in diezelfde ‘achterbuurt’ was natuurlijk regelmatig ruzie, werden kerstbomenjachten georganiseerd en waren gevechten tussen straten niet uitzonderlijk, waar de Maasstraat berucht was, maar de Boekhorststraat toch altijd nog erger. En toch: in diezelfde buurt hingen overal touwtjes uit de brievenbus, ook bij ons, zodat de kinderen in en uit konden lopen zonder steeds aan de bel te hoeven hangen, werd iedereen in de gaten gehouden, hing de ‘buuf’ regelmatig uit het raam te roepen om de kinderen in toom te houden. Mijn beste vriendjes heetten Han en Loetje, echte Hagenezen en kinderen van de wijk. Maar wij werden als ‘import’ direct geaccepteerd en opgenomen in de buurt. Kom daar nu eens om, in een tijd waar de politie deur aan deur in onze 'krachtwijken' adviesacties organiseert om je huis te beveiligen. De maatschappij is sterk veranderd Han, zeker niet ten goede in dit opzicht, ondanks alle welvaart. Dat zou jij als historicus toch ook moeten weten. Verzachten of ontkennen van die verandering, van die verharding, heeft geen zin. Op een of andere manier zijn we in Nederland verworden tot een soort dakloze zwervers, zonder binding, zonder saamhorigheid. Dat uit zich ook in onverschilligheid, in je rotzooi laten vallen waar het uitkomt. Dat er een afvalbak op een meter afstand staat, doet er dan niet meer toe. Alsof we niet meer snappen waarom die bak daar eigenlijk staat.

Milieunet
Milieunet22 mrt. 2011 - 9:54

Even wat huiswerk doen, alvorens te schrijven. Die campagnes komen van Nederland Schoon, zeg maar de club van het bedrijfsleven, us niet de overheid. Nederland Schoon is al vele, vele jaren bezig met dat vingertje en heeft nog steeds niet door -gratis lesje communicatie- dat campagnes zich moeten richten op de doelgroep en dat doet men dus fout. Het grootste deel van de Nederlanders gooit helemaal geen rotzooi op straat. De doelgroepen zijn al lang bekend, maar de campagnes richten zich op elke Nederlander. Helmaal fout. De boodschap is trouwen ook helemaal fout en het effect is nihil of het werkt zelfs averechts. Waarom doorgaan met die campagnes? Omdat het bedrijfsleven aan de overheid moet laten zien er toch echt mee bezig te zijn. Vroeger zelfs met financiële steun van VROM.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mrt. 2011 - 9:54

Je hebt gelijk. Ik zie wel dat de Vereniging Nederlandse Gemeentes bij de campagnes betrokken is, maar dat betekent nog geen overheidsafzender. De afkomst was niet zo geweldig zichtbaar op de affiche, maar ik had beter moeten kijken. Hier is de url van Nederland Schoon http://www.nederlandschoon.nl/publiek

Zomaareenmening
Zomaareenmening22 mrt. 2011 - 9:54

Werkelijk zeg !! Uit bijna alle reacties van de zichzelf "rechtsmens" noemende reageerders blijkt duidelijk dat ze zich superieur aan de "linksmens" vinden. Waar komt dit gevoel vandaan?? Is het nou echt zo dat jullie zich de "ubermensch" voelen?? Zoja, ga dan eens terug in de geschiedenis en trek lering hieruit.

1 Reactie
Linksejan
Linksejan22 mrt. 2011 - 9:54

Over welke geschiedenis heb je het? Ik zou maar een beetje uitkijken dit soort dingen te roepen want andersom kan een rechts persoon de geschiedenis er ook bij halen en je met feiten om de oren slaan waar jij niet van terug hebt. Ik vind dit soort discussies altijd redelijke onzin. Je kan rechts net zo min wegzetten als fout als zij het met links doen. Of je nu rechts of links bent, uiteindelijk willen beiden het beste voor de wereld al heeft een ieder een andere manier om dit te bereiken. Zo moet je het bekijken, dan stel je je pas boven alles en iedereen en begrijp je uiteindelijk ook meer van de gedachten van een rechts persoon.