Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PKK staakt het vuren

  •  
21-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ocalan.jpg
Historische dag: Abdullah Öcalan roept in voorgelezen verklaring ook op tot terugtrekking van 4000 Koerdische strijders
De leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, Abdullah Öcalan, roept in een geschreven verklaring op tot een staakt-het-vuren. Ook roept hij op tot de terugtrekking van circa 4000 strijders uit Turkije naar hun kampen in Noord-Irak. Dat meldt onder meer NOS.
De verklaring van Öcalan werd voorgelezen tijdens de viering van het Koerdische lentefeest Nevroz. Allereerst in het Koerdisch, vervolgens in het Turks. Alleen de laatste versie werd op de Turkse zenders uitgezonden. 
De verklaring van Öcalan werd voorgelezen door politici van de BDP; de politieke arm van de PKK. De PKK-leider zelf zit sinds 1999 vast op het gevangeniseiland Imrali. Sinds 1984 vocht de PKK tegen Turkije. Die strijd heeft inmiddels aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost.
De Turkse premier brengt op het moment van de historische toespraak een bezoek aan Nederland. Erdogan zei eerder al bereid te zijn “de gifbeker te drinken” voor een oplossing van het Koerdische vraagstuk. De afgelopen jaren voerde hij tal van hervormingen door, maar de Koerdische partij BDP eist aanpassing van de grondwet en terreurwetgeving die duizenden activisten, politici en journalisten in de gevangenis houdt.
Lees voor meer achtergrondinformatie de opinies van Peter Edel op Joop

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

MichelReiziger
MichelReiziger21 mrt. 2013 - 11:28

Ik vraag me altijd af wat staat daar dan tegenover? Mogeljk een eigen staat met toestemming van Turkije in het noord-oosten van het straks te verdelen Syria.

msj_meijerink
msj_meijerink21 mrt. 2013 - 11:28

Ben benieuwd hoe lang dit pat goed blijft

Patrick Faas
Patrick Faas21 mrt. 2013 - 11:28

De beste wensen voor het Nieuwjaar aan alle Koerden.

elise1964
elise196421 mrt. 2013 - 11:28

Heel mooi om te horen. En nou nog maar hopen op meer hervormingen ook van de president., Dan kunnen ze zich langzaam op weg begeven naar Lidstaat Europa.