Joop

Pisnicht: The Movie toont de prijs van 'het is maar een grapje'

  •  
02-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Homo. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul krijgt al zijn hele leven te horen dat hij er een is. Als scheldwoord, als grap, of iets ertussenin. In de VPRO-documentaire Pisnicht: The Movie zoekt hij uit hoe tolerant Nederland echt is op het gebied van homoseksualiteit. Bij zijn onderzoek in voetbalkleedkamers, theaters en op straat merkt hij al snel op dat humor en homofobie soms dwars door elkaar heen lopen.
Veul:
"Het woord homo gebruiken lijkt vrij normaal en lang niet iedereen bedoelt er iets mee. Deze film is geen betoog om woorden of grappen te verbieden, maar ik wil inzicht geven in wat het betekent om als homo op te groeien en continu geconfronteerd te worden met het feit dat je anders bent en volgens sommigen minder of zelfs vies. We denken dat we tolerant zijn, maar zoals je zal zien blijkt dat in de realiteit echt anders. En dat is niet zonder gevolgen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Juppé🎗
Juppé🎗3 aug. 2019 - 7:58

Ik gebruik het woord en de afgeleide vormen nooit als scheldwoord, hoogstens noemden we hier Albert Verlinden wel eens een relnicht, maar dat meer door zijn ongezonde belangstelling in het doen en laten van anderen. Zie hem gelukkig net zo zelden als Derksen en van Nieuwstraten om mazr een paar fluimen te noemen. Ziektes als scheldwoord hinderen me ook erg, hoewel cholera hier en tegenwoordig gelukkig wat abstracter is. In het verkeer en de politiek zijn wel veel idioten en imbecielen, ook wel onbenullen die soms hondelul worden..........maar daar is natuurlijk ook niets mis mee, want zo’n beestje moet ook zijn watermerkje hebben...... De movie was best moeilijk want een oplossing voor zijn/het probleem zie ik niet. Een deel is net als Derksen gerelateerd aan de voetbalwereld dus ik zou zeggen, ga tennissen, hockeyen of zeilen oid waar het wat minder macho toegaat.

Mohawk2
Mohawk22 aug. 2019 - 22:24

"Jaren en jaren achtereen je homofobe bagger de ether in schijten, en dan boos naar de Raad voor de Journalistiek stappen als iemand daar eens wat van zegt" "Als je op zo’n agressieve manier tekeergaat tegen homo’s als Jan Dijkgraaf en Jan Roos, mag je verwachten dat iemand je er een keer op aanspreekt. Maar dat Domrechtse schorem is echt allemaal hetzelfde: op hoge toon wordt het recht opgeëist om alles te zeggen wat er in ze opkomt, en om te ‘benoemen’, om homo’s, vrouwen, moslims, vluchtelingen en allochtonen uit te schelden, zodra iemand wat terug zegt, gaan ze allemaal janken en schreeuwen dat nog nooit iemand zo’n groot onrecht is aangedaan. " Met twitter-screenshots van de heren 'journalisten' als bewijs: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/roos-en-dijkgraaf-doen-een-hans-koningsje.htm

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk22 aug. 2019 - 22:40

PS: Deze quote hoort er eigenlijk ook nog bij: "En tenslotte ben je toch een enorme zak waterige diarree als je al die tijd, dat mensen zich stoorden aan jouw hufterjurnalistiek, openlijk je minachting uitsprak voor de Raad voor de Journalistiek, om vervolgens met natte wangetjes van de hete tranen bij diezelfde Raad te gaan huilen dat iemand je zomaar ter verantwoording durft te roepen voor je homofobe getreiter!"

Juppé🎗
Juppé🎗3 aug. 2019 - 11:30

Merde!!

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas2 aug. 2019 - 11:43

Ik erger me er ook blauw aan wanneer 'homo' als scheldwoord wordt gebruikt. Naarmate je ouder wordt realiseer je je wel dat de meesten die dat woord gebruiken niet echt iets tegen homo's hebben, maar toch steekt het. Laatst weer een collega die prima weet dat ik homo ben, maar toch naar een vervelende klant refereert als "wat een homo!". Ze denken er niet bij na, bedoelen het meestal niet kwaad, maar ik verzoek zo iemand wel altijd zsm een ander scheldwoord te bedenken. Bij de tweede keer ben ik minder beleefd.

3 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r2 aug. 2019 - 14:31

Wat als jij nu hetzelfde doet, maar bij elke vervelende klant schreeuwt; wat een hetero. Zo hou je mensen echt mooi een spiegel voor. ;)

Thuiszitter
Thuiszitter2 aug. 2019 - 18:36

Dat is geen verzoeken maar eisen , anders ben ik minder beleefd. En wat gaat de man dan doen, terug schelden ?

Me, Myself and I
Me, Myself and I4 aug. 2019 - 6:42

Ik denk dat als die vervelende klant geen homo zou zijn, dat het moeilijk praten zou zijn toch? We zijn toch allemaal homo? Wat ik altijd doe als mensen iemand voor homo uitmaken, dan geef ik een hele preek over verschillende type homo's en hoeveel homo's er zijn geweest en wat het in het Grieks en in het Latijn betekend........ en dat gewoon elke keer weer. Dat vinden ze vaak stront vervelend, maar dat is dan de bedoeling natuurlijk ook.

Oki Doki
Oki Doki2 aug. 2019 - 10:47

Dat schelden is natuurlijk niet goed. De volwassen homo's die hebben er geen last van. Het zijn de homokinderen en jongeren die zich heel erg alleen gaan voelen als ze nog geen homovrienden hebben bijvoorbeeld. Het zijn natuurlijk kinderen en jongeren die nog geen weerbaarheid hebben opgebouwd en nog heel afhankelijk zijn van de omgeving waar ze zijn opgegroeid, die het gevoel krijgen nergens meer bij te horen door het schelden en het gevoel hebben er helemaal alleen voor te staan. Die raken misschien wel in zichzelf gekeerd en raken ergens verslaafd aan of plegen zelfs zelfmoord denk ik.

JanKlaasen
JanKlaasen2 aug. 2019 - 9:57

Goede documentaire om bewustzijn te creëren om minder vaak 'homo' als scheldwoord te gebruiken. Ik vind nog steeds dat grappen over homo's moeten kunnen. Daarnaast ben je niet automatisch homofoob als je deze grappen maakt, net zoals je niet meteen belgen hoeft te haten bij een Belgenmop.