Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Prima dat het restant van Fortuyns aanhang zich nog een keer verzamelt om hun Pim te gedenken. Zelf heb ik er helemaal niets mee en ik geloof de Nederlandse politiek ook niet. Helemaal niets. Voordat de populist ook maar enig wapenfeit van belang op zijn naam kon schrijven werd hij al uit de weg geruimd. Zijn zogenaamde erfenis (welke eigenlijk?) werd door andere populisten na hem verder uitgemolken en verziekte de (politieke) sfeer in Nederland nog verder. Het feit dat men (politiek) Fortuyn nu nog enige statuur geeft in colums en analyses heeft mijns inziens alleen maar met politieke correctheid te maken en angst. Veel angst voor electorale gevolgen qua afstraffend gedrag van onderbuikend Nederland. Afijn, wat rest zijn de bedenkelijke Puinhopen van Pim. Dát is wat mij betreft de feitelijke erfenis. Sociaal/maatschappelijke en interculturele onrust. De erfenis, waar schorremorrie als Wilders en Brinkman tevreden knorrend nog wat in rondbaggeren.
Fortuyn werd twee jaar na mij lid van mijn dispuut in Amsterdam. Dat dispuut stond vooral open voor mensen die bestuursfuncties in het openbare leven ambieerden. Omdat onze Studentenvereniging niet lang daarna inzakte (het liep tegen '68) heb ik hem gevolgd in zijn verdere carrière. Ger Harmsen, in wiens kringen wij vertoefden, heeft in zijn autobiografie "Herfstijloos" het kwerulanterige gedrag van Fortuyn beschreven toen ze beiden aan de Groningse Universiteit verbonden waren. Fortuyn wordt nu als een onzekere man beschreven. Hij sloot met zijn onbehagen over de Nederlandse gesloten politieke kastes aan bij het gewone volk, maar keek daar ook op neer. Was daar zelfs bang voor. Tijdens zijn lijsttrekkerschap gaf hij daar vaak blijk van aan intimi. Hij wilde wel 'minister-president' worden, maar hij schrok er ook voor terug. Ik denk niet dat hij het lang had volgehouden. Omdat hij de boel had opgeschud - dat zat in de tijd - en aangaf hoe de schaalvergroting in het onderwijs en de zorg verwoestende uitwerkingen had - werd hij een icoon voor bepaalde groepen. Maar ik weet zeker dat zijn pleidooi voor meer marktwerking en zijn streven naar megalomane varkensflats hem lelijk waren opgebroken. Wij weten nu nog beter dat daar juist niet de oplossing zat. Fortuyn zou nu zelfs verguisd worden door de achterban die hij toen rond zich verzamelde. Als we over tien jaar de zaken in nog meer proporties zien, zullen we hem niet meer als de belangrijkste Nederlander, maar als een opschudder beschouwen. Ik vind de aandacht nu overdreven. Overigens zal de herinnering aan de Proleet Van Venlo nog eerder vervagen. Die is een vervelend, storend element die Nederland alleen maar een tijd schade heeft berokkend. Dat is een niet zo snuggere figuur, meer een beklagenswaardige zielenpoot die alle uitgangswegen voor zichzelf in Nederland blokkeerde en in isolement zal eindigen. En die kent de les niet die Harmsen ons dat altijd voorhield : in de vakbondswereld geldt het adagium: zorg dat je uitwegen uit conflicten blijft houden. Dat zou Fortuyn nu juist wel begrepen hebben.
Ik moet altijd wel lachen hier om een x-aantal lui als Fortuyn weer wordt besproken. Hem weg willen zetten als nietsnut, iemand die verder geen stempel heeft achter gelaten. Je zet jezelf alleen maar voor lul lui, dat jullie dat weten ;)
Bij Fortuyn krijg ik altijd een heel dubbel en zeer ongemakkelijk gevoel. Enerzijds werd het tijd dat er iemand opstond die eens hardop durfde te zeggen dat de Marokkaanse en Antilliaanse jeugd zich misdroeg en dat daar eindelijk eens iets aan gedaan moest worden. Dat dat onderbuikgevoelens zijn interesseert me niet, en dat dat in de PvdA niet hardop gezegd mocht worden nog minder. Anderzijds wakkerde hij onterechte onderbuikgevoelens aan door te stellen dat Paars van alles een puinhoop had gemaakt ("De puinhopen van Paars"). Dat was en is een valse vorm van populisme, zelfs van volksmennerij, want het is Nederland qua economie en overheidsfinanciën nog nooit zo goed gegaan als onder de twee Paarse kabinetten. Aanmerkelijk beter dan in de andere Europese landen. Ook Fortuyns miskenning van het principe van voortschrijdend inzicht bij de gevestigde partijen -- hij deed zich voor als iemand die de wijsheid altijd in pacht heeft gehad maar waar nooit iemand in "de linkse kerk" naar wilde luisteren -- terwijl hij zelf vroeger lid was/wilde worden van de CPN en de PvdA, stuit mij zeer tegen de borst. Mede door zijn emotionele labiliteit/sterke neiging alles enorm te dramatiseren vond ik Fortuyn absoluut en totaal ongeschikt om premier te zijn. En aangezien hij zelf stelde als minister niet onder een andere premier te wilde dienen -- nog een teken van zijn arrogantie, gezien dat hij zelfs nog nooit staatssecretaris was geweest -- was hij überhaupt ongeschikt als Haags bestuurder. Hooguit als politiek leider van een politieke partij. Die waarschijnlijk, door zijn neiging alles enorm te dramatiseren, geen lang leven beschoren zou zijn geweest.
Ik kijk altijd met een glimlach naar Fortuyn. Ik was het volstrekt met hem oneens, maar hij droeg tenminste oplossingen aan de om hier alom geliefde verzorgingsstaat te redden. Idealist. Pragmaticus.
Zo, het is weer gedaan, de Fortuyn-week is afgesloten. Voor de echte die hard Fortuyn volgers rest nog een voettocht naar Provesano, naar het praalgraf wat zo goed past bij een megalomaan wanna be politicus en ook de juiste plaats die zo Nederlands was en Fortuyn die het zo goed voor had met Nederland maar er niet dood wilde liggen. http://www.youtube.com/watch?v=7VYk1RAklfA
@Rob Het recht op het vrije woord... oké ..heb je nog een reden om het te noemen? Daarnaast is het feit dat 'heel veel mensen' (natte vinger in de lucht en gaan met die bewering) het vinden, irrelevant voor de discussie. Relevanter is of er misschien heel veel mensen zijn die er WEL behoefte aan hebben. Het is overigens al helemaal niet 'mijn' Pim, aangezien ik toen een tegenstander van hem was. Ik gebruik dergelijke retoriek überhaupt niet, 'mijn pim'. Daarnaast was Wiegel alleen voorgedragen als LPF niet de grootste was geworden maar er in het licht van het versplinterd politiek landschap (ja hij was op ze tijd visionair) er een premier van buitenaf moest worden gehaald. Je toontje is onthullend denigrerend btw. Typisch. Waarom hij herdacht moet worden? De uitzonderlijk situatie van de moord op een politiek figuur. Zijn importantie, goed of kwaad, voor het decennium na hem. En ik ben er persoonlijk van overtuigd, woonachtig in Rotterdam, dat er in het land nog een hoop verdriet en kwaad bloed zit over de hele gebeurtenis. Daarom is het goed dat er aandacht aan wordt besteed. Je reactie van toen vond ik onfris getimed, vol van racune en misplaatse superioriteit. De man is dood en ik vind het niet de plaats van een politieke tegenstander om heel hard te gaan roepen dat het herdenken onnodig is. ..maar ach ik verwacht uiteraard niets meer (of minder) van de linke GS.
Voor de mensen die vinden dat Volkert van der Graaf zijn volle achtien jaar moet brommen, hieronder een link. http://petities.nl/petitie/volkert-van-der-g-mag-geen-6-jaar-strafvermindering-krijgen
Dit is hypocriet en top. We verpatsen zijn huis, zijn inboedel en standbeeld. Maar in gedenken zijn wij goed, als het maar niets kost. Kijkcijferpolitiek.
"We verpatsen zijn huis, zijn inboedel en standbeeld." Uit het woord 'verpatsen' blijkt Uw vooringenomenheid. Uw vooringenomenheid dat hier iets waardevols verloren gaat. Er is helemaal niets bijzonders aan zijn huis en zijn inboedel en het is een gotspe dat deze persoon een standbeeld heeft gekregen en nog meer dat er een plain naar hem vernoemd is. Absurd.
President Obama vraagt bij de start van zijn herverkiezingscampagne om vertrouwen, vertrouwen in hem. Hij raakt wat dat betreft de verdwazing onder journalisten en de kjker, luisteraar en lezer gaat er in mee. Het gaat daarbij blijkbaar meer om de persoon dan de oplossingen, meer om hem of haar dan om de kwaliteit als bestuurder of volksvertegenwoordiger. Bij Fortuijn was en is het nog een graadje erger. Wat herdenken we eigenlijk? Dat iemand vermoord werd die populair was? Iemand vermoord werd die zielig was? We gedenken ook al niet iemand die het populisme in de nederlandse politiek een stem in het parlement gegeven heeft, want zijn stijl zou niets met populisme te maken hebben. We gedenken ook niet iemand die een belofte was voor goed bestuur en dingen voor elkaar krijgen, want in elk van zijn voorgaande functies bewees hij niet te kunnen leveren wat nodig was. Meneer Fortuijn was een nederlandse burger die populair was en vermoord werd. Als mensen blij worden van herdenken, prima, en als kranten er geld mee willen verdienen, prima, maar het is echt overdreven er zijn meer mensen ten onrechte van het leven beroofd en die hebben meer voor de maatschappij betekent dat meneer Fortuijn, ik ga lekker mijn verjaardag vieren.
We gedenken dat een politicus is vermoord. Dat gedenken we. Want we willen niet dat politici voor hun leven moeten vrezen. Dan krijg je hele rare dingen zoals je ziet bij greet widlers.
ik ga lekker mijn verjaardag vieren. =============== Daar ga ik je dan van harte mee feliciteren en moge de beste winnen. The Rocket dus.
Wij herdenken de moord op een politicus, de eerste politieke moord in Nederland sinds 1672. Een politicus die is vermoord om zijn ideeën en overtuigingen - waar niet iedereen het mee eens was. Misschien herdenk u Pim Fortuyn niet, maar ik wel. Hoewel ik zijn ideeën bijzonder abject vond en vind was zijn moord een harde slag voor de Nederlandse politiek die de weg heeft vrij gemaakt voor extremere gekken zoals Wilders.
Ben het helemaal met je eens Rob. Alleen kun je het als volk niet maken om "De Grootste Nederlander Aller Tijden" *niet* te herdenken. Weet je nog? Hij eindigde nog voor Willem van Oranje en Drees. http://nl.wikipedia.org/wiki/De_grootste_Nederlander Dezelfde gekken die hem toen hebben verkozen en nog steeds vastzitten in de vlaag van verstandsverbijstering, herdenken hem nu ook. Ik ga ook Ronnie kijken trouwens :-) En hij gaat natuurlijk winnen!
Wegredeneren van dingen die niet goed uitkomen: dat is iets waar de PvdA'er altijd goed in is geweest. Vanuit politiek en menselijk oogpunt vind ik uw standpunt ongepast. Tienduizenden mensen, van links tot rechts en van arm tot rijk, gingen spontaan de straat op na de moord. Uit verontwaardiging. Fortuyn kwam met een eigen verhaal. Het werd beledigd en verguisd door bureaucraten. En heeft het moeten bekopen met de dood. En nu wordt zijn bijdrage weer in twijfel getrokken. Wat zegt dat over inwoners van een land?
@ Rob Geurtsen We herdenken een politieke moord op een waarschijnlijk premier, met je onfrisse reactie.
".............een waarschijnlijk premier ..................." Een beetje heel erg voorbarig?
Tim, het recht op het vrije woord was iets wat jouw Pim hoog in het vaandel had staan. Onfris, mag je mijn reactie noemen, maar daarmee is mijn reactie nog niet onwaar. Ik vrees voor je dat er heel wat mensen zijn die ongeveer hetzelfde denken maar niet de behoefte hebben om op te schrijven dat het herdenken van Pim Fortuijn een irrelevant media-event is. En overigens Pim Fortuijn was niet de aanstaande premier, die klus had hij aan Wiegel overgedragen. Ik kan wel begrijpen dat mensen iets herdenken dat er nooit is geweest, maar doe zelf niet aan dergelijk buiten de werkelijkheid staan mee. Dat heet verdriet hebben over een dagdroom die niet is uitgekomen. Kom op zeg. Ik gedenk ook niet wat ik niet heb gekregen doordat er iemand vroegtijdig is overleden of omgekomen in een verkeersongeluk. Lange Pim was een doodgewoon mens. De mensen die hem persoonlijk - als mens - aan hun verdriet doe ik niets af. Maar er zijn er maar weinig die dichtbij hem stonden. Wie kwamen er op zijn verjaardag - heel weinig. Op zijn laatste verjaardag kwamen maar twee mensen zo hoorde ik laatst op tv. Zou het waar zijn?
Ik heb Fortuyn ooit eens gezegd dat ik hem best wel een lieve dictator vond. Daar kon hij wel om lachen. Voor het overige staat Fortuyn voor mij symbool voor onbevangen politiek en zijn dood voor de bevestiging dat de nieuwe fascisten zich anti-fascisten zouden noemen... Als mensen hem willen gedenken, dan moet dat kunnen, we leven tenslotte in een vrij land en Pim Fortuyn heeft nooit een vlieg kwaad gedaan.
"we leven tenslotte in een vrij land en Pim Fortuyn heeft nooit een vlieg kwaad gedaan. " Dat kun je van miljoenen Nederlanders zeggen. Overigens wat Fortuijn betreft twijfel ik daaraan. Die partij met dat schorriemorrie heeft hij toch maar opgericht, en heeft ons land jarenlang in politieke instabiliteit gehouden.
Klopt de nieuwe fascisten zoals Wilders noemen zich antifascisten De moordenaar van Fortuyn was verder niet zoals Breivik geïnspireerd door een politieke stroming maar was een doorgeflipte dierenvriend .
'Ik heb Fortuyn ooit eens gezegd dat ik hem best wel een lieve dictator vond.' + 'Pim Fortuyn heeft nooit een vlieg kwaad gedaan.' = Gelukkig maar...
'Ik heb Fortuyn ooit eens gezegd dat ik hem best wel een lieve dictator vond.' Ik heb nog samen met Fortuyn 'Mensch erger je niet' gespeeld. Toen hij dreigde te verliezen, sloeg hij met zijn knuistjes op het speelbord. Gelukkig kwam daarna zijn moeder aangesloft met glaasjes ranja en witte kadetjes met knakworstjes en mosterd. Door het geknak van de knakworstjes gewaarschuwd stormden de jongetjes uit de buurt ook opeens binnen. Ik noem geen namen, maar de meesten ervan zijn later in de makelaardij gegaan. Eentje is heel bekend van de televisie. http://www.youtube.com/watch?v=tsBgqaf2k20&feature=relmfu
'...Pim Fortuyn heeft nooit een vlieg kwaad gedaan.' Dat klopt, vliegen heeft hij geen kwaad gedaan.
Bijna elke dag van het jaar is een goed moment om kritiek te hebben op Fortuyn, maar op deze dag zal iedereen toch respect moeten hebben.
Nou ja, respect, eerder diepe treurnis om het feit dat iemand vanwege zijn mening en politieke opvattingen op lafhartige wijze is vermoord. Het uitgangspunt 'ik veracht uw opvattingen, maar zal tot m'n dood strijden voor uw recht om die opvattingen te mogen uiten' is helaas niet aan iedereen besteed.
Meest opmerkelijke uitspraak van Fortuijn in het interview met de VPRO: "waar we wel kans op lopen in dit deel van europa, dat is op een burgeroorlog je kunt in de Balkan bezichtigen wat ons te wachten zou kunnen staan als we niet tijdig ingrijpen" Samen met zijn hysterische uitspraak: "We hebben godverdomme hier gewoon een vijfde colonne! Van mensen die het land naar de verdommenis willen helpen." laat dit zien dat de moslimpyschose van Fortuijn niet onder doet voor die van Wilders.
Hij dramatiseerde inderdaad op het hysterische af.
Vanmiddag nog een het legendarische debat nagekeken na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. Tien jaar later zijn Melkert, Dijkstal, Rosemuller en De Graaf vergeten maar Pim Fortuyn leeft voort.
Dat heb je met mensen die vermoord zijn, die worden langer onthouden. Dat spreekt vanzelf.
Ik begrijp dat bij de herdenking slechts een bonte verzameling van Pim's soortgenoten gespot zijn en dat zegt veel. Afijn, voortdrijvend op de golven van het populisme en neo-fascisme heeft Europa -naast de PVV- een monster gebaard: De Gouden Dageraad in Griekenland. Een dito neo-fascistische club dat zich heftig onderbuikend en bepaald niet gehinderd door degelijke kennis van zaken tegen Griekenland tegen Europa verzet. Pim zou trots zijn geweest.
Logisch gevolg van het niet luisteren naar wat de bevolking wil door de reguliere partijen. Oplossing is simpel. Gedraag je als een vertegenwoordiger van het volk (waar ze in principe ook voor aangenomen zijn). Het grootste monster is niet de PVV of SP of de Gouden Dageraad, maar is de EU. Zolang alle middenpartijen dit monster blijven voeden ten koste van het volk, hebben dit soort partijen bestaansrecht.