Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pillenfabrikant sponsort congresreizen artsen niet meer

  •  
19-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pills-300.jpg
Snoepreisjes voor artsen niet langer meer 'ethisch aanvaardbaar'
Pillenfabrikant AstraZeneca, één van de leiders in de Nederlandse markt stopt met het sponsoren van artsen die naar buitenlandse congressen gaan. Het bedrijf zal voortaan alleen nog maar de helft van de kosten vergoeden. AstraZeneca is het de eerste farmaceut die deze beslissing neemt.
Congresreizen in zijn geheel vergoeden vindt de pillenfabrikant niet langer meer aanvaardbaar. Op die manier zouden artsen naar een congres ‘gelokt’ kunnen worden om hen over te halen gebruik te maken van medicijnen van bepaalde fabrikanten. Met deze maatregel wil AstraZeneca een signaal afgeven. Het geld waarmee artsen in de watten worden gelegd willen ze voortaan investeren in het verbeteren van de patiëntenzorg.
Het van origine Engels Zweedse bedrijf zegt dat er in verleden niets ‘verkeerds’ is gebeurd, maar dat het tij nu gekeerd moet worden.
“In de huidige tijd vinden we dat de waarde van onze medicijnen voor zichzelf moet spreken. We willen een mogelijke verdenking van belangenverstrengeling vermijden.”
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

doeidoei
doeidoei19 aug. 2011 - 10:46

"Het bedrijf zal voortaan alleen nog maar de helft van de kosten vergoeden." Huh? AZ betaalt dus nog steeds mee aan snoepreisjes.

robertvdheide
robertvdheide19 aug. 2011 - 10:46

logica leert dat dit komt omdat het zinloos is ,,de arts heeft geen beslissingsbevoegdheid meer de zorgverzekeraars zullen nu wel snoepreisjes krijgen aangeboden ,maar dat vertellen ze er even niet bij laat me niet lachen ,onze farmacie producten spreken wel voor zichzelf

msj_meijerink
msj_meijerink19 aug. 2011 - 10:46

Alle artsen zijn nu zeker diepbedroefd en de ziektekostenverzekeraars heel blij. De laatste krijgen nu de snoepreisjes.

JoopSchouten
JoopSchouten19 aug. 2011 - 10:46

'Het bedrijf zal voortaan alleen nog maar de helft van de kosten vergoeden.' Half goed. Het bedrijfsleven moet zich in dit soort gevallen volledig terugtrekken. Er was en is wel degelijk belangenverstrengeling (...) !

1 Reactie
maclofty
maclofty19 aug. 2011 - 10:46

Ach Joop, er blijft altijd nog wel een dakkapelletje of en verbouwing over. Ze zullen de artsen toch zo ver moeten krijgen dat ze hun medicijnen voorschrijven en alleen....... "voor niets gaat de zon op" !!! in deze neo liberale wereld.