Financial Times stelt dat conclusie niet klopt vanwege misleidende data ... Piketty: kritiek is belachelijk en oneerlijk
Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat de aanval zou worden geopend op het meesterwerk ‘Capital in the 21st Century’ waarin de Franse econoom Thomas Piketty op basis van een indrukwekkende hoeveelheid historische cijfers aantoont dat kapitalisme ongelijkheid vergroot in plaats van bestrijdt. De Financial Times opende vrijdag de aanval met de stelling dat het rekenwerk van Piketty niet klopt en de econoom lezers bewust misleidt.
Piketty toont aan dat de rijken steeds rijker worden en ze bijna automatisch steeds meer geld vergaren terwijl de kansen voor de rest van de bevolking om er op vooruit te gaan steeds kleiner worden. Hij heef daarvoor gespit in archieven en cijfers van de afgelopen tweehonderd jaar naar boven gehaald. Het boek van Piketty sloeg in als een bom omdat hij de populaire theorie ondergraaft dat juist iedereen evenveel kansen heeft in een kapitalistisch systeem en welvaart daardoor eerlijk verdeeld wordt.
Het boek van Piketty werd door alle media, van links tot rechts, met ontzag ontvangen.
De Britse Financial Times opent nu als eerste de aanval op de boodschapper. De FT volgt daarbij de bekende strategie die we kennen van de ondermijning van gezondheidsonderzoeken naar de gevolgen van tabak en klimaatrapporten: zoek naar enkele fouten en beweer aan de hand daarvan dat ‘dus’ de conclusies niet deugen.
FT-journalist Chris Giles trok wat openbare bronnen na uit het boek na en beweert dat Piketty fouten heeft gemaakt (betaalde site) bij het overnemen van gegevens. Ook zouden er fouten zitten in de formules die hij gebruikt. De krant stelt verder dat Piketty slechts de krenten uit de pap haalde en louter cijfers gebruikte die zijn theorie onderbouwen. Voor de hoofdconclusie dat sinds 1970 de ongelijkheid is toegenomen zou geen spoor van bewijs zijn.
Piketty noemt de kritiek van de Financial Times belachelijk en oneerlijk. Hij wijst er op dat recenter onderzoek zijn conclusies alleen maar verstevigen. Piketty zette eerder al alle data online zodat iedereen die kan checken. Hij zegt zich er bewust van te zijn dat er foutjes in kunnen zitten maar niet in die mate dat de conclusie ondergraven wordt. De econoom wordt door tal van deskundigen bijgevallen. Scott Winship, een rechtse econoom die Piketty bekritiseert, schiet de Fransman nu te hulp. Volgens hem raakt de bewering van de Financial Times kant noch wal en is er geen enkele reden om aan te nemen dat Piketty een valse voorstelling van zaken heeft gegeven.