Dat meldt hij op Twitter. Hij denkt niet aan een functie elders maar wil later als zelfstandig Kamerlid terugkeren. Omtzigt is nu met ziekteverlof.
In de brief zegt hij dat zijn notitie “tot zijn spijt” naar de pers is gelekt. Het explosieve document werd onthuld door De Limburger en zeer kort daarna integraal gepubliceerd door Geenstijl. Daardoor is het volgens Omtzigt “nog moeilijker” geworden binnen de partij te functioneren. Hij heeft daarom “met pijn in mijn hart” het lidmaatschap opgezegd.
Omtzigt zegt nog geen idee te hebben over de vorm van zijn politieke toekomst.
In een reactie op het vertrek verklaren partijleider Hoekstra en interim-voorzitter Van Rij:
"Wij zijn ontzettend teleurgesteld en geschrokken dat Pieter Omtzigt besloten heeft het CDA te verlaten. We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren maar hadden op een andere uitkomst gehoopt. We hebben Pieter de ruimte gegeven rust te nemen en veel gesprekken gevoerd over wat hij daarbij nodig had. We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen. et is zeer beschadigend dat de notitie van Pieter die voor de commissie Spies was bedoeld op straat is komen te liggen. Wij hadden graag met hem vanuit onze gemeenschappelijke christen democratische overtuigingen de inhoudelijke discussies willen oppakken. Omzien naar elkaar, een betrouwbare en dienstbare overheid. Een eerlijke en sterke economie en een veilige samenleving zonder daarbij de rekening door te schuiven naar de volgende generaties. Wij hadden gehoopt samen met Pieter hier verder aan te bouwen, om Nederland mooier en beter te maken. Het doet ons als partij veel pijn dat het op deze manier tot een einde moet komen. We bedanken Pieter voor zijn jarenlange tomeloze inzet als volksvertegenwoordiger namens het CDA. Wij wensen Pieter een spoedig herstel. En wensen hem en zijn familie het allerbeste en hopen dat hij de rust kan krijgen die hij nodig heeft."
Het afsplitsen van Omtzigt leidt ertoe dat de Tweede Kamer straks 19 fracties telt.
Update: Ayfer Koç, echtgenote van Pieter Omtzigt, steunt zijn besluit maar blijft zelf wel fractievoorzitter van de partij in de gemeenteraad van Enschede. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen.
NRC analyseert dat het vertrek niet wil zeggen dat de rust weerkeert:
"Hoekstra was in de formatie de afgelopen maanden met de handen gebonden en is nu op papier van het ‘probleem-Omtzigt’ verlost. Toch is het maar de vraag of de rust in het CDA door het vertrek van Omtzigt snel terugkeert, of dat de partij juist uit elkaar zal vallen en aan de interne onrust ten onder gaat. De eerstvolgende verkiezingen, die voor de gemeenteraden, zijn al maart volgend jaar."
Nieuwsuur vraagt zich af of Omtzigt een nieuwe partij gaat beginnen: