Joop

Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op

  •  
12-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Beediging kamerleden

© DEN HAAG - Pieter Omtzigt (CDA) in gesprek met de pers voorafgaand aan de beëdiging van de kamerleden. ANP BART MAAT

Dat meldt hij op Twitter. Hij denkt niet aan een functie elders maar wil later als zelfstandig Kamerlid terugkeren. Omtzigt is nu met ziekteverlof.
In de brief zegt hij dat zijn notitie “tot zijn spijt” naar de pers is gelekt. Het explosieve document werd onthuld door De Limburger en zeer kort daarna integraal gepubliceerd door Geenstijl. Daardoor is het volgens Omtzigt “nog moeilijker” geworden binnen de partij te functioneren. Hij heeft daarom “met pijn in mijn hart” het lidmaatschap opgezegd.
Omtzigt zegt nog geen idee te hebben over de vorm van zijn politieke toekomst.
In een reactie op het vertrek verklaren partijleider Hoekstra en interim-voorzitter Van Rij:
"Wij zijn ontzettend teleurgesteld en geschrokken dat Pieter Omtzigt besloten heeft het CDA te verlaten. We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren maar hadden op een andere uitkomst gehoopt. We hebben Pieter de ruimte gegeven rust te nemen en veel gesprekken gevoerd over wat hij daarbij nodig had. We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen. et is zeer beschadigend dat de notitie van Pieter die voor de commissie Spies was bedoeld op straat is komen te liggen. Wij hadden graag met hem vanuit onze gemeenschappelijke christen democratische overtuigingen de inhoudelijke discussies willen oppakken. Omzien naar elkaar, een betrouwbare en dienstbare overheid. Een eerlijke en sterke economie en een veilige samenleving zonder daarbij de rekening door te schuiven naar de volgende generaties. Wij hadden gehoopt samen met Pieter hier verder aan te bouwen, om Nederland mooier en beter te maken. Het doet ons als partij veel pijn dat het op deze manier tot een einde moet komen. We bedanken Pieter voor zijn jarenlange tomeloze inzet als volksvertegenwoordiger namens het CDA. Wij wensen Pieter een spoedig herstel. En wensen hem en zijn familie het allerbeste en hopen dat hij de rust kan krijgen die hij nodig heeft."
Het afsplitsen van Omtzigt leidt ertoe dat de Tweede Kamer straks 19 fracties telt.
Update: Ayfer Koç, echtgenote van Pieter Omtzigt, steunt zijn besluit maar blijft zelf wel fractievoorzitter van de partij in de gemeenteraad van Enschede. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen.
NRC analyseert dat het vertrek niet wil zeggen dat de rust weerkeert:
"Hoekstra was in de formatie de afgelopen maanden met de handen gebonden en is nu op papier van het ‘probleem-Omtzigt’ verlost. Toch is het maar de vraag of de rust in het CDA door het vertrek van Omtzigt snel terugkeert, of dat de partij juist uit elkaar zal vallen en aan de interne onrust ten onder gaat. De eerstvolgende verkiezingen, die voor de gemeenteraden, zijn al maart volgend jaar."
Nieuwsuur vraagt zich af of Omtzigt een nieuwe partij gaat beginnen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (131)

Libertain
Libertain18 jun. 2021 - 10:12

Om de CDA nu te laten regeren zou geval van puur oplichterij zijn, puur kiezers bedrog. Sinds die datum is CDA door reeks schandalen zodanig gehavend dat ook het eindeloze uitstel van de door leden aangevraagde Congres, kan voor geen legitimatie voor regeringsdeelname zorgen.

P Haan
P Haan14 jun. 2021 - 6:39

Het is niet heel slim dat hij zijn lijdensweg verlengt door de CDA zetel te roven. Hij zal altijd met dit verhaal geassocieerd blijven worden, en na de volgende verkiezingen is de kans dat hij terugkomt nihil. Het blijft een nare man waar mensen niet mee samen willen werken en die politiek geen inhoud heeft natuurlijk. Slim zou zijn de zetel aan het CDA laten, waar die thuis hoort. Stap terug, en bouw aan een partij. Gebruik het Omtzicht sprookje om richting de volgende verkiezingen de ongeleide onvrede in de samenleving te kanaliseren, doe wat je in je boek hebt aangekondigd en hou de rug recht. Maar dat zit er niet in, de man is niet te sensibiliseren.

3 Reacties
OlavM
OlavM14 jun. 2021 - 9:29

Wat een geklets allemaal. Omtzigt is NB goed geweest voor vijf CDA-zetels!

Zandb
Zandb14 jun. 2021 - 17:05

Haan Hij rooft niets. Lees de wet er maar op na. En de wet, dat is wel het kleinste frame, waarin dergelijke krenkende opmerkingen minimaal in moet passen. Als u al niet eens de feiten aan uw zijde hebt, dan kunt u roepen wat u wilt maar dan toont u zich gewoon een nare man. Wanneer mensen de mogelijkheid hebben om te doen waar ze goed in zijn, dan is dat een uitstekend uitgangspunt voor samenwerking. En als ik uw reactie zo lees, dan weet ik het zo net nog niet of u iemand bent die zich op dit punt laat sensibiliseren.

P Haan
P Haan14 jun. 2021 - 20:33

Ze probeerden hem een jaar of tien geleden ook al te wippen, en het is nooit een partijman geweest. Voorkeurstemmen en aantal zetels zijn overigens niet hetzelfde.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2021 - 13:37

[Omtzigt zegt nog geen idee te hebben over de vorm van zijn politieke toekomst.]. Het verbaast mij dat hij er niet helemaal mee ophoudt.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander13 jun. 2021 - 10:31

Na alles wat er is gebeurd is met Pieter Omtzigt komt zo'n reactie van de FvD vleugel binnen het CDA in de hoedanigheid van Hoekstra toch zeer ongeloofwaardig over. Falende wegmoffelende politici en bestuurders als Hoekstra zijn het grootste probleem in een democratie die extreemrechts en complotdenkers steeds meer de ruimte geven. En door alles (klimaat, racisme, ongelijkheid) maar een beetje op zijn beloop te laten gaan en niet naar oorzaken te kijken en te kiezen voor visieloze nationalistische kortetermijnoplossingen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 jun. 2021 - 10:31

Vooral vanuit VVD-hoek werd fel tegen Omtzigt geageerd. Het waren de VVD-ers Weisglas en Kamp, die de publiciteit hebben gezocht om Pieter Omtzigt openlijk af te branden. En toen: exit Omtzigt. Uit een peiling van de Hond blijkt dat als er nu verkiezingen zouden zijn het CDA nog eens zeven zetels zou gaan verliezen. Na het vertrek van Omtzigt blijft er niet veel meer over van het CDA, wat ooit de grootste partij van Nederland was. Het verval van het CDA zal de VVD uiteraard een zorg zijn. Misschien moet Hoekstra zich eens af gaan vragen of het wel zo verstandig is samen met de VVD in één kabinet te gaan zitten. Regeren met de VVD is electoraal gezien het allerdomste wat een politieke partij kan doen. De kiezers lopen gegarandeerd weg.

2 Reacties
harmmeijer
harmmeijer13 jun. 2021 - 14:31

“Het verval van het CDA zal de VVD uiteraard een zorg zijn.” De PvdA kan erover meepraten. Je bent bezig met zelfdestructie als partij als je gaat regeren met de VVD. De burger met een mooie auto, een twee-onder-een-kapper, drie vakanties in per jaar, wonend in een roomwitte wijk zal het ook een rotzorg zijn dat het politieke landschap verziekt is. Het egoïsme en hebzucht onder de ‘haves’ viert nog steeds hoogtij. Zij stemmen massaal VVD. Pas als ook zij dit kwijtraken, gaat er wellicht een heel andere wind waaien. Ik mag hopen de goede kant op.

Sonic2
Sonic213 jun. 2021 - 16:13

De partij van Omtzigt zou van bijna iedere partij zetels afpakken, behalve van de VVD. Daar is er nauwelijks verlies. De Lijst Omtzigt houdt PVV/ FVD klein. Ze verpulvert het CDA. De huidige situatie is dan ook behoorlijk in het voordeel van de VVD. Dat is de parafox in ons systeem. Dat protestpartijen of outsiders vaak zorgen voor een versterking van de gevestigde orde. Of wat DenFlexwerker in een ander topic al zei. Ze blijven zitten om hun verlies uit te stellen.

adriek
adriek13 jun. 2021 - 9:17

De Tweet van de dag [peter pannekoek] het allemaal: "Goede week voor het CDA: Sywert blijft, Omtzigt weg…"

1 Reactie
Pater
Pater14 jun. 2021 - 8:13

Geniaal.

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart13 jun. 2021 - 9:02

Deze corrupte CDA verliest met Omzicht in werkelijkheid 5 zetels. Het CDA kan nu onmogelijk in een regering. We moeten weer naar de stembus!

3 Reacties
Exkraker
Exkraker13 jun. 2021 - 10:44

Hoe heet die man ook al weer?

Jozias2
Jozias213 jun. 2021 - 11:22

Waarom? Dan had dat ook moeten gebeuren toen van Haga zich afsplitste. Die heeft bijna net zoveel voorkeursstemmen. En los van de persoon is Omtzigt ook gekozen met het verkiezingsprogramma van het CDA.

adriek
adriek13 jun. 2021 - 15:42

Weer naar de stembus. Weer minimaal een half jaar verder, de VVD de grootste, nog meer splinters in de kamer en minimaal een half jaar formeren. Opnieuw naar de stembus is misschien wel de slechtste optie.

Duralex
Duralex13 jun. 2021 - 7:52

Wat een treurigheid. Rutte heeft zijn zin. Kaag krijgt haar zin, als ze niet een totaal onbenul is. En wij zitten weer 4 jaar opgescheept met een intens corrupt bestuur dat per saldo nauwelijks iets bijdraagt, als het gaat om ons, de burgers in dit land. Tegenover de middelmaat die ze leveren staan bergen onrechtmatigheden die neerkomen op diefstal van de gemeenschap, leugens over rechtsbescherming, of machtsmisbruik ten gunste van eigen positie. PvdA en GL gaan gewoon met dit stel door en door rotte mispels in zee. Nieuwe bezems en Rutte functie elders gaat niet gebeuren. Dank Ploumen, en lekker bezig Hamertje, alles om de macht. Totaal fosiel opaatje Tjeenk. Ook hij is onderdeel van het probleem niet van een oplossing. De oplossing is de burger weer een klein beetje serieus nemen. De kamer weer een beetje serieus nemen, rotte politieke cultuur schoonvegen met nieuwe bezems. En dat symboliseer je aan de hand van nieuwe poppetjes, geen Rutte geen Kaag geen Hoekstra en geen Schouten/Segers. Zij mogen ons vertegenwoordigen in de kamer, gekozen. Maar niet meer, nooit meer aan de macht. En een ieder die dat anders ziet zit er niet voor mij maar voor zichzelf of zijn incrowd clubje dat politieke partij heet

1 Reactie
adriek
adriek13 jun. 2021 - 9:15

Ieder volk krijgt de regering dat het gekozen heeft. (dictaturen daargelaten) We hebben in een vrij en democratisch stelsel de VVD van Rutte groot gemaakt en laten blijven, blijkbaar vind nog steeds een fors deel van de bevolking dat hij het het beste doet.

Bert de Vries
Bert de Vries13 jun. 2021 - 6:10

Na elkaar op tv. Van Rij, een ijdele pias. Hoekstra, een killer. Beiden begripvol en met warme woorden voor Omtzigt. Hoekstra die vindt dat Pieter nu met rust moet worden gelaten om goed te kunnen herstellen. En die kort daarna tussen neus en lippen door zegt, dat de afgelopen tijd tal van CDA-prominenten met Pieter hebben gesproken. En dan die politieke commentatoren. Met als onbetwiste topper Arjen Noorlander met de wapperhandjes en de schalkse blik.

harmmeijer
harmmeijer12 jun. 2021 - 20:46

De partij, eigenlijk al sinds de oprichting een partij van schijnheiligen, werd pas echt door en door verrot toen in 2010 in de Rijnhal in Arnhem Maxime Verhagen en Henk Bleker en het hele soepzootje, onder leiding van Camiel Eurlings, op 2 oktober 2010 het CDA een avontuur met rechts-radicale types hebben ingerommeld. Er ging iets onherstelbaar stuk. Het botte streven naar macht won het van principes. Maxim Verharen, Henk Bleeker en Camiel Eurlings zijn über alle Berge, de partij naar de gallemiezen.

Bert de Vries
Bert de Vries12 jun. 2021 - 19:38

Op dit moment is de belangrijkste vraag, wie het document heeft gelekt en waarom. In geen enkel journalistiek product heb ik daar tot nu ook maar een woord gezien of gehoord. Journalistiek falen van de hoogste orde.

9 Reacties
itsme3
itsme312 jun. 2021 - 22:34

Op zich niet zo spannend. Een document als dit zou uiteindelijk altijd naar buiten zijn gekomen, dus de verantwoordelijke is degene die dit alles op papier gezet heeft.

Pater
Pater13 jun. 2021 - 0:36

Niemand weet het, denk ik zo. De Limburger had de primeur, als dat wat zegt. Meest waarschijnlijk in mijn ogen: iemand die van O. af wilde. Maar: je gooit dan wel heel veel drek over je eigen partij.

WeesGeenKees
WeesGeenKees13 jun. 2021 - 5:35

Alles faalt in dit land, de journalistiek nog het meest idd. Het interesseert ze ook werkelijk helemaal niets noppes nada. Noem mij één kritische, integere en recht-door-zee journalist die alle feiten (zoals wie heeft dat document gelekt) rondom welke gebeurtenis dan ook durft te benoemen.Die zijn er niet meer in Nederland, dit land is kapot-stuk-over-en-uit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 6:30

Ik weet het ook niet, vreemd inderdaad. In de Limburger las ik vanmorgen dat RTL Nieuws vrijdag vertelde dat bronnen in de top van het CDA meldden ( hadden besloten) Omtzigt te wippen uit het CDA, al gebruikten ze niet het woord 'wippen'. Als hij niet zelf opstapte zei Frits Wester Vrijdagavond dan zou de CDA top zelf stappen ondernemen.( een handje helpen?) Dus niets 'evaluatie en wij vinden het jammer' al dat gedraai en 'liegen' naar buiten toe gaat gewoon door. Hij heeft blijkbaar de eer aan zichzelf gehouden en helemaal terecht. Het druk uitoefenen en Omtzigt exit, gaat dus gewoon achter de schermen door. De zetel blijft overigens gedurende zijn ziekte bij het CDA en gaat pas naar hem als hij terugkeert in de Kamer. Zijn vrouw blijft wel lid van het CDA. Wat hij in ieder geval kan als kamerlid met een zetel is de macht controleren zonder dat hij daarbij in de weg gezeten wordt. Dat zou op zich al heel goed zijn. Die mensen hebben we in de Tweede Kamer hard nodig. Hij is daarin heel goed en heeft al een goede reputatie opgebouwd wat dat betreft, ook buiten de TK. Hij kan dan zonder last of ruggespraak gebruik maken van zijn Kamerlidmaatschap, zoals het hoort en ooit bedoeld is!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 6:31

Beter; ging dus gewoon achter de schermen door.

vdbemt
vdbemt13 jun. 2021 - 8:15

Nou. Nee. Het is juist journalistiek, en niet alleen journalistiek, goed dat dit naar buiten is gekomen. In de journalistiek worden de bronnen niet prijsgegeven. Dan zouden ze er namelijk wel mee kunnen stoppen. Dan vangen ze nooit meer echt goed nieuws.

Gerygrr
Gerygrr13 jun. 2021 - 14:44

Waarom, Bert? Mag lekken niet? Ik denk persoonlijk, dat er eenvoudigweg gehackt is. Alles wat men on line uitwerkt of doorstuurt kan zo openbaar worden.

Bert de Vries
Bert de Vries13 jun. 2021 - 15:35

De reactie van Omtzigt was bedoeld als interne bijdrage aan het onderzoek naar het verkiezingsfiasco. Kwaadwillenden hebben het naar buiten gebracht in de veronderstelling dat het Omtzigt zou framen als kwade genius. Itsme: vaststellen wie het naar buiten heeft gebracht, is heel relevant omdat het frame is geworden dat Omtzigt kwade bedoelingen heeft. Dat frame is bedoeld om hem te elimineren, en bevestigt de juistheid van Omtzigts stellingn. vdbemt, dit document is niet opgeduikeld door de journalistiek maar ongevraagd en ongezocht in handen gespeeld van de journalistiek. Overigens zijn er inderdaad uitnemende onderzoeksjournalisten. Maar het zijn er weinig. Minoes, dank. Zoals gewoonlijk zorgvuldig en terzake. Pater, ongetwijfeld heb je gisteren Van Rij en Hoekstra gezien. Beiden volstrekt onbetrouwbaar. En je zult vanmiddag ook Buitenhof hebben gezien die een heel naar item lichtte uit het doopceel van Van Rij.

Pater
Pater14 jun. 2021 - 8:19

@Bert Het is best mogelijk dat het verhaal van O. expres door de CDA-top is gelekt. Maar dan gaat het om vermoedens, niet om zekerheid. Het is ook heel goed mogelijk dat Grijsje gelijk heeft en dat het is gehackt.

Wilma3
Wilma312 jun. 2021 - 19:12

Goh verrassend dat het CDA verbaast is!

Dehnus
Dehnus12 jun. 2021 - 19:12

Ik kan me dat heel goed voorstellen. Zoals die is zwartgemaakt en in de rug gestoken? Niet normaal. Alleen maar om de calvinist, de huisjesmelker, de herenboer en de politicus te beschermen in hun systeem van uitbuiting. Omdat hij even wat meer geweten had, werd hij kapot gemaakt. Niet normaal. Dan maar weer KVP her oprichten, was ook niet best als je de geschiedenis boeken leest, maar het CDA maakt het wel heel bont.

1 Reactie
Hakkepuf
Hakkepuf13 jun. 2021 - 5:51

Je vergeet de ergste die in systeem van uitbuiting beschermd wordt: De ambtenaar.

Peter van Bijsteren
Peter van Bijsteren12 jun. 2021 - 18:43

Pieter Omtzigt doorgaan met een nieuwe partij met dezelfde initialen, CDA = Christen Democratisch Alternatief. Lol bij de stembureaus. ????

Eric Minnens
Eric Minnens12 jun. 2021 - 18:15

Omtzigt kan zijn partij nu noemen: Een nieuw sociaal contract, naar de titel van ziin boek, en los van het CDA de tien punten proberen te verwezenlijken die in deel VI van dat boek uitgewerkt worden. Ik heb het boek gelezen en naast mij liggen en som alle punten even achter elkaar op. ---------------- Instelling Constitutioneel Hof. Voor de burger bij aantasting grondwettelijke rechten. Voor de parlementariër om een regeringsdocument onmiddellijk opvraagbaar te maken. Vernieuwing van het kiesstelsel. Versterking band tussen kiezer en gekozenen. Instelling kieskringen. 110 kiezen via kieskringen. 40 landelijk kiezen. Kamer moet kerntaken serieus nemen, zijnde goede wetgeving en diepgaande controle. o.a.: Controle niet in 1 fase, nl. vooraf, maar in 2 fases, vóór en na het aanbrengen van nota's van wijziging en amendementen (technisch verhaal). Ook: coalitie-akkoorden alleen op hoofdpunten. Aanstelling door Kamer van één of twee rapporteurs om het gehele wetgevingsproces te volgen. Betere rechtsbescherming, vooral bij bestuursrecht. De bestuursrechter dient onpartijdig te zijn ten opzichte van zowel overheid als burger. En robuust t.o.v. een overheid die stukken achterhoudt. (Zoek verder onder Venetiëcommissie.) Benaderbare ambtelijke dienst. Minder rotatie topambtenaren. Betere bescherming klokkenluiders. Brieven Belastingdienst in begrijpelijke taal. Beter extern toezicht en externe onderzoeken. Geen toezicht of onderzoek dat valt onder dezelfde minister die verantwoordelijk is voor de betreffende dienst. Een onafhankelijk maatschappelijk middenveld. Er is teveel vervlochtenheid met de overheid. Omtzigt wil de subsidierelaties die er zijn met de overheid, die leiden tot afhankelijkheid, zoveel mogelijk afschaffen (sportclubs, ziekenhuizen, woningbouwverenigingen, universiteiten). Ook: toezicht op goede doelen, verbieden giften uit onvrije landen, vrije onafhankelijke pers moet niet in buitenlandse handen komen. Serieus nemen grondwettelijke taken: onderwijs, volkshuisvesting, bestaansminimum zijn niet voor niets grondrechten. Minder planbureaus, minder modellen, meer mensen, meer denktank. Beetje abstract uitgelegd. Openheid over informatie en een goede informatiehuishouding. Aanstelling van een regeringscommissaris hiertoe (zegmaar ter bestrijding van de Rutte-doctrine, EM). ---------------- Verder zal Pieter waarschijnlijk meestemmen met veel van het CDA-programma. Maar hij kan zich m.i. verder, als een echte Omtzigt, stevig vastbijten in zijn eigen tien partijpunten.

1 Reactie
Jozias2
Jozias213 jun. 2021 - 11:25

Constitutioneel hof. Oud idee, had ook de steun van de VVD maar is geen twee derde meerderheid voor.

Greendutch
Greendutch12 jun. 2021 - 18:15

"Omzien naar elkaar, een betrouwbare en dienstbare overheid. Een eerlijke en sterke economie en een veilige samenleving zonder daarbij de rekening door te schuiven naar de volgende generaties" als deze ' eigen' normen door het CDA echt gehandhaafd waren geworden dan was er nu geen heibel geweest, helaas is het allemaal schijnheilige retoriek. Pieter Omtzigt, de enige goede CDA'er in publiek ambt, degene die dienstbaar is. dit kan het motto van zijn nieuwe partij worden overigens.

Uitgekleed
Uitgekleed12 jun. 2021 - 17:39

De Bijbelse partij CDA heeft wel erg veel Farizeeërs

DvanDattum
DvanDattum12 jun. 2021 - 16:13

Omtzigt behaalde 340.000 voorkeurstemmen bij de laatste verkiezingen. Die stemmen is het CDA dus bij de volgende verkiezingen kwijt. Dan zijn tussen de 5 en 6 kamerzetels. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Doet in mindere mate denken aan de neergang van de PvdA.

5 Reacties
Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 17:11

Over vier jaar weet niemand dit meer en daar gokt de rat die dit heeft gelekt ook op. Nu lekker even weer vier jaar de macht grijpen en na ons de zondvloed.

Dehnus
Dehnus12 jun. 2021 - 19:15

Ach, de Calvinisten gooien het gewoon weer over een leuke xenofobische boeg met veel populisme (de Buma manier zeg maar), en we ze krijgen de stemmen wel. Flirten met extreem rechts deden ze daar al langer. Vraag me af hoelang die duivel nog in zijn "doosje" blijft voordat ze er geen controle meer over hebben.

marcelhermus
marcelhermus12 jun. 2021 - 20:23

Als omtzigt partijleider was geweest waren het er veel meer geweest. Mijn stem had hij dan wel gehad. Vond het nu een verloren stem.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 jun. 2021 - 10:16

Dat waren CDA voorkeur stemmen voor Omtzigt. Die zijn niet zomaar kwijt.

EenMening
EenMening13 jun. 2021 - 18:05

@Dehnus De stront zit toch echt onder de Grote Riolen, daarboven hebben ze alleen last van de stank.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 jun. 2021 - 16:13

Het zal ineens snel gaan met de formatie. Omtzigt zit in een unieke positie: een politicus die breed steun geniet en vertrouwd wordt. Ook heeft hij volgers in het CDA bij lokale afdelingen. Het zou mij niet verbazen als deze man, zodra hij beter is, met een eigen club komt dat barstensvol zit met politiek talent. Komende verkiezingen zou dat wel eens de grote winnaar kunnen worden. Dat geeft de huidige partijen de keuze: of de formatie laten vastlopen daarna nieuwe verkiezingen en mogelijk stoeltjes inleveren bij de nieuw Omtzigt-partij. Dit of een regering vormen en hopen dat over drie jaar en negen maanden de soep flink is afgekoeld en niet meer zo heet gegeten wordt.

Phil2
Phil212 jun. 2021 - 15:55

Dat hypocriete toontje van de CDA top "alle ruimte geven bla-bla-blah". Ze hadden een man die zoveel voorkeurstemmen trekt eerder alle ruimte en egards moeten geven. Ik hoop dat Omtzigt weer op krachten komt en bij volgende verkiezingen het CDA helemaal decimeert.

Bouwman2
Bouwman212 jun. 2021 - 15:38

De vraag is natuurlijk niet óf Omzigt op zou stappen, maar met hoevéél hij het CDA gaat verwisselen voor positie elders. Volgens de kiesdeler heeft hij recht op twee zetels. Het is dus even wachten om te kunnen overzien hoe omvangrijk lijst Omzigt wordt en hoe groot het CDA nog blijft in omvang. .D66 en VVD samen komen nog 17 zetels te kort. Dat zijn dus de zetels van GL en PvdA samen. Maar die willen zelf enkel samen. . Mariëtte Hamer kan enkel nog een minderheidskabinet adviseren, dat voor alle voornemens op zoek moet naar een meerderheid. Dat is prima voor de bestuurlijke vernieuwing maar voor de slagvaardigheid van het bestuur natuurlijk niet.

6 Reacties
itsme3
itsme312 jun. 2021 - 16:51

De lijst omtzigt wordt exact 1 persoon. Hij ligt niet goed in zijn eigen fractie en niemand anders zal overstappen. Bovendien, het CDA heeft een traditie van dissidenten, maar zetelroof is er exceptioneel.

Pater
Pater13 jun. 2021 - 0:46

Twee? Nee, ongeveer vijf.

WeesGeenKees
WeesGeenKees13 jun. 2021 - 5:37

@itsme: Vertel wat weet jij beste alwetende mens wat de rest van het universum niet weet?

Bouwman2
Bouwman213 jun. 2021 - 11:46

Of het er nou twee of vijf zijn. maakt gering verschil. Hooguit kan je wijzen op versnippering. Er zitten nu al rond twintig partijen in de Kamer.. Wanneer stopt de splitsing? Intussen moeten er wel beslissingen genomen worden voor de toekomst. En die zijn moeilijker dan ook te nemen. Omzigt heeft het land een ronduit slechte dienst gewezen. ,

DaanOuwens
DaanOuwens13 jun. 2021 - 14:11

@ Bouwman Jij schrijft: Omzigt heeft het land een ronduit slechte dienst gewezen. , Dat si een onterecht verwijt aan Omtzigt. Het is niet zijn schuld. Het is namelijk jouw schuld. Doordat een grote groep rechtse kiezers kiest voor VVD en CDA wordt een beleid gevoerd waardoor de samenleving steeds meer desintegreert. De samenhang verdwijnt in een rap tempo. Op de rechtervleugel naar extreem rechts maar binnen het hele politieke spectrum wil iedere kiezer zijn eigen partij. De rechtse kiezers nemen afstand van delen van de samenleving die zij als niet productief ervaren. Daar is de toeslagenaffaire het gevolg van, daar is de opstelling van Omtzigt uit voortgekomen. Dus als je een antwoord wil hebben op de schuldvraag moet je in de spiegel kijken. Daar is het probleem ontstaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2021 - 10:14

De boeren & tuinders haken voor een deel af bij zowel VVD als bij CDA. Dat zal niet veel te maken hebben met de Omtzigt perikelen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg12 jun. 2021 - 15:19

Houdt iemand al de teller bij van het aantal lidmaatschapsopzeggingen bij het CDA?

west012
west01212 jun. 2021 - 15:15

Kamerleden uit het CDA die met Omtzicht meegaan zijn meer zeker van herverkiezing en interessant Kamerwerk dan Kamerleden die het CDA blijven dienen als stemvee.

2 Reacties
gimli55
gimli5513 jun. 2021 - 7:57

Omtzigt heeft er voor gezorgd dat het CDA nu 15 zetels heeft met zijn voorkeurstemmen. Eigenlijk heeft het CDA maar 10 zetels gehaald bij de afgelopen verkiezingen. Bedenk de versplintering : CDA 10 zetels PvdA 9 zetels SP 9 zetels GL 9 zetels Dat zijn ooit hele grote partijen geweest met 25 tot ruim 52 zetels. Niemand die zich inhoudelijk afvraagt, hoe dit heeft kunnen gebeuren?

Jozias2
Jozias213 jun. 2021 - 11:23

@gimli Populisme op de flanken?

Cave Canem
Cave Canem12 jun. 2021 - 15:15

Ik denk niet dat dit zijn laatste politieke stap is. Een nieuwe partij oprichten zie ik hem niet doen. Veel waarschijnlijker zie ik hem bij de PVV of JA21 belanden.

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator12 jun. 2021 - 17:34

@ Cave Canem - waar heb je deze grap gekocht? Bij een uitdragerij, een louche winkeltje voor in onbruik geraakte occasion-feestartikelen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 22:17

Mooi woord 'uitdragerij'..nooit van gehoord!

Tom Lucassen
Tom Lucassen12 jun. 2021 - 14:56

CDA gaat nu dus met 14 zetels de formatie in.

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator12 jun. 2021 - 17:50

@ Tom L. - daar komt het praktisch-realistisch op neer. Het is maar goed dat het CDA het contact met elke menselijke realiteit al lang geheel kwijt is. Die lui in maatpakken en met Samsonite-koffertjes verkeren al zo lang in die proto-psychotische wereld van ING en McKinsey... ...dat is een universum op zich, eentje van dissociatie, derealisatie, depersonalisatie, cognitieve dissonantie, en rituele verbale en gedragspraktijken; het neoliberalisme is niets anders dan een stelsen van uiterst primitieve, zo niet barbaarse gewoontes. De sekteleden laten altijd weer unisono, 'im Einklang', dezelfde, totaal van het leven zelf onthechte mantra's en gezangen horen, over 'innovatie', 'levenslang leren', 'flexibiliteit', 'toekomstbestendigheid', en Godbetere het, 'duurzaamheid'. Dit alles is o zo waar en werkt in ons voordeel: want met al dat narcisme, en al die almachtsfantasieën denkt datzelfde CDA onoverwinnelijk te zijn. Dat terwijl het duidelijk is dat deze kiesvereniging, net als de VVD, al definitief verloren heeft. Vraag is alleen nog wanneer de ondergang een voldongen feit zal blijken te zijn. PS: neoliberalen geloven zelf een wetenschappelijke en perfecte beschrijving der dingen, van de menselijke werkelijkheid te hebben: een model dat niet alleen vertolkend en verklarend is, maar ook opgelegd mag worden aan iedereen. De werkelijkheid heeft zich maar te voegen naar dit ultieme economisch-politieke model. Ongeacht welke toekomstig resultaat dan ook. Een Procrustesbed, heet zo iets. Maar er is geen enkel empirisch bewijs uit diezelfde realiteit, dat dit model ook waardevol is, verdiensten heeft, een zegen zou zijn. Zo iets is nooit aan het licht gebracht, welke tijd uit de geschiedenis je ook in aanmerking neemt. Humbug. Claptrap. Nonsens. En o zo gevaarlijk.

gimli55
gimli5513 jun. 2021 - 7:59

Thanx Uw Psychiator, helemaal mee eens.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg12 jun. 2021 - 14:55

Kan alleen maar hopen dat er een paar binnen de CDA-fractie zijn, met een functionerend geweten; misschien gaan die dan wel met hem mee. De hoop sterft als laatste.

Tom Lucassen
Tom Lucassen12 jun. 2021 - 14:53

Dat gaat het CDA veel zetels kosten, de helft wellicht.

harmmeijer
harmmeijer12 jun. 2021 - 14:45

Daar komt het CDA weer met een schone kont vanaf en ze gaan over tot de orde van de dag. Op de zo bekende CDA arrogante wijze gaan verder met de formatie met hun McKinsey-mannetje.

Break on through
Break on through12 jun. 2021 - 14:43

Het beste wat Omtzigt in jaren heeft gedaan vrees ik. Gaan er vast nog meer mee, zijn voorbeeld volgen. Maakt het CDA kansloos in welke regering ook.

2 Reacties
Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 15:16

Gimme a break.... Het tuig is van hem af en gaat formeren.

ton14024
ton1402412 jun. 2021 - 17:28

Z, niemand weet nu/straks hoeveel mensen het CDA telt.

MAD1950
MAD195012 jun. 2021 - 14:33

Ik ben heel benieuwd of en zo ja hoe veel leden van de Tweede Kamer, Staten en gemeenteraden Pieter mee krijgt met zijn nieuwe partij. Daarvan gaat het ook afhangen hoe vlot het horrorkabinet Rutte-IV tot stand komt. Krijgt Pieter veel mensen mee, dan zal het CDA niet zo makkelijk meewerken. Zijn het er maar weinig, dan stapt het CDA meteen in. In elk geval krijgen we op korte termijn geen nieuwe verkiezingen. Die gaan desastreus uitpakken voor het CDA. We zullen vier jaar moeten wachten op (naar ik vurig hoop) het definitieve einde van de partij.

Bert de Vries
Bert de Vries12 jun. 2021 - 14:24

Dit was de bedoeling van de CDA-top. De ultieme vorm van het door Hoekstra gewenste 'sensibiliseren'. Dat Omtzigt zijn kamerzetel behoudt, is rechtmatig want hij heeft ondanks alle tegenwerking van zijn partij meer dan driehonderdduizend voorkeursstemmen gekregen. Hij vertegenwoordigt 'het volk' meer dan welk kamerlid ook. Het idee dat na het vertrek van Omtzigt de partijleiding de touwtjes strakker kan aanhalen en daarmee de rust in de partij terugbrengt, is een illusie. De partijleiding heeft de slag verloren.

Freddy2
Freddy212 jun. 2021 - 14:17

Omzicht was ook compleet ongeschikt om in de politiek te zitten. Hij komt over als een integere intelligente empatische man die bovenal uitkomt voor de burger en dat zijn kwaliteiten die de politiek niet kan hebben.

Norsemen
Norsemen12 jun. 2021 - 14:01

Laten we hopen dat dit het definitieve einde inluidt van het CDA.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd12 jun. 2021 - 13:57

Nog nooit op het CDA gestemd. Mijn moeder zaliger wel want die was van de partij van de “kleine luyden” dus dat werd na de fusie het CDA. Mijn vader was roder dan een tomaat en stemde altijd PvdA, gelukkig werd er thuis zelden over politiek gesproken want anders waren er geheid ramen gesneuveld. Zie de meerwaarde van een christelijke partij dan ook totaal niet in want die is gedeeltelijk gebaseerd op een oud en achterhaald boek. Dit geldt uiteraard ook voor iedere islamitische partij. Het gedoe rond de mondkapjes geeft trouwens wel aan dat men bij het CDA niet vies is van wat handel, pecunia non olet, nietwaar? Hebben we er straks weer een partij bij in het parlement, misschien gaan er nog een paar parlementsleden met Pieter mee verhuizen…

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 jun. 2021 - 13:56

Ik denk dat niemand hier voor hoeft te juichen. Het is een drama voor de man en het maakt de weg vrij voor het CDA om ongeneerd in welke coalitie ook te stappen. De partij is verlost van zijn luis en zijn kwade geweten. Jammer, ik had een grotere publieke afstraffing meer op zijn plaats gevonden.

1 Reactie
ton14024
ton1402412 jun. 2021 - 17:17

Je weet de komende tijd zeker niet zeker hoeveel mensen dat CDA telt.

vdbemt
vdbemt12 jun. 2021 - 13:51

Ongelooflijk. Van Rij, namens CDA: "Omzien naar elkaar, een betrouwbare en dienstbare overheid. Een eerlijke en sterke economie en een veilige samenleving zonder daarbij de rekening door te schuiven naar de volgende generaties." Ja hoor. En daarvoor willen ze verder met de VVD en vooral niet teveel links. En dan gaat het veranderen.......

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2021 - 14:15

Leuk om het opiniestuk van Bas Heijne in NRC ernaast te leggen; https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/11/laat-het-cda-zelf-in-de-spiegel-kijken-a4046989

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg12 jun. 2021 - 14:53

Wie die waarden zoekt, kan als christen, ondanks hun pinkstergemeente-achtige achterban, beter bij de christenunie terecht. Het CDA is een kille, conservatieve, rechtse partij - in sommige opzichten nog erger dan de VVD.

vdbemt
vdbemt12 jun. 2021 - 21:46

@Minoes. Dank voor de link. Goed stuk.

gimli55
gimli5513 jun. 2021 - 8:11

@Minoes&tuin Goed stuk en laat zien dat er een groot verschil zit tussen wat de neoliberale partijen ZEGGEN en wat ze DOEN. Die 2 zaken staan recht tegenover mekaar, en op een of andere manier is het neoliberalisme in staat om het geloofwaardig te maken bij grote groepen kiezers.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 22:24

Ze hebben die kiezers gesensibiliseerd. Maar die betovering zal niet blijven duren.

Ch0k3r
Ch0k3r12 jun. 2021 - 13:35

Mooi partijtje schaken van het CDA. Met het lekken van de brief hebben ze Omtzigt mat gezet. Verdere lijken in de kast blijven mooi in de kast. Spindoctors gaan nog ff lekker aan het werk en over anderhalf maand hebben we een kabinet inclusief CDA.

5 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté12 jun. 2021 - 14:46

Als je dit allemaal meent, dan snap ik je nickname wel. Je knijpt de keel van integriteit en rechtvaardigheid zo krachtig toe dat hen slechts de verstikkingsdood rest.

Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 16:07

Juist, het schorem heeft gewonnen.

ton14024
ton1402412 jun. 2021 - 17:13

CDA: Even neuzen tellen. Doe jij mee, en jij, en jij? Ja Mark, we zijn zeker met zijn vieren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 jun. 2021 - 6:36

'Mooi partijtje schaken van het CDA' Veelzeggend dat je dit soort rattengedrag zo noemt.

Ch0k3r
Ch0k3r13 jun. 2021 - 8:08

Joe, ik was cynisch. Natuurlijk is dat niet mooi. Had wel van je verwacht dat je die ondertoon zou oppikken. Dit is namelijk niet mijn eerste reactie op joop. De AI van de chatbot zag het trouwens ook niet

Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 13:32

Missie geslaagd. De rat die gelekt heeft maakt nu een regering mogelijk binnen drie weken. Hij is kaltgestellt. Walging is wat rest over het CDA, over de politiek en over ons volk.

7 Reacties
Jozias2
Jozias212 jun. 2021 - 14:09

@Zapata, Als het CDA slim is gaan ze in de oppositie. VVD, D66, PVDA, GL en Volt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2021 - 15:06

Wat mijn persoontje betreft kon die walging al niet meer groter zijn, wel mijn emmertje.

Poeha2
Poeha212 jun. 2021 - 15:21

De rat die gelekt heeft? En ik maar denken dat zapata klokkenluiders juist moedig vond. Over het lekken bij de ministerraad schreef hij: “ Op tal van plaatsen bestaat geheimhoudingsplicht maar gelukkig hebben we ook moedige klokkenluiders” Blijkbaar mag je van zapata alleen selectief klokkenluiden.

Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 16:53

Poeha begrijpt het verschil niet tussen klokkenluiden om misstanden aan het licht te brengen of lekken om een kamerlid uit te schakelen. Poeha houdt dan ook van voetbal en Schultenbrau. Een beetje plat en onsmakelijk.

Poeha2
Poeha212 jun. 2021 - 17:07

Zapata: alles wat er over meneer omtzigt is gezegd, had jij natuurlijk liever onder de pet gehouden. Moedig hoor. Jij bent vast geen voorstander van het nieuwe en open besturen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2021 - 19:26

@Poeha Lees het document dat Omzigt heeft geschreven. Hij geeft zijn zeer solide onderbouwde mening aan een CDA commissie over een onderwerp waarin hij hoofdrolspeler is en dat onderzocht wordt door die commissie. Hij luidt geen klokken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2021 - 19:27

Aanvulling: degene die lekt luidt geen klokken.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend12 jun. 2021 - 13:31

#ongeschikt

4 Reacties
Zandb
Zandb12 jun. 2021 - 15:11

Hoofdschuudend Waarvoor? Voor integere politiek?

Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 15:18

Jij bent ongeschikt om tot dezelfde soort te behoren biologisch als ik. Kruip terug onder je steen.

WeesGeenKees
WeesGeenKees13 jun. 2021 - 5:41

Wie of wat bedoel je? Het CDA? De politiek? Jezelf soms? Mark 'Pinokkio' Rutte? Etc.

Khalid3
Khalid313 jun. 2021 - 10:42

''Voor leugens heb je Rutte nodig en voor waarheid heb je Omtzigt nodig. En daarom is Omtzigt niet geschikt in de ogen van Rutte en zijn CDA schoothondjes. ''

itsme3
itsme312 jun. 2021 - 13:30

Dit was al wekenlang onvermijdelijk. Het CDA zal wel opgelucht zijn. Van omtzigt hoeven we verder weinig meer te verwachten dan eventueel wat oproer. Het is een einzelganger, geen teamspeler.

10 Reacties
Exkraker
Exkraker12 jun. 2021 - 13:36

Het lijkt me ook geen manager. Misschien moet hij wat praktische boeken gaan schrijven.

Winterdepressie
Winterdepressie12 jun. 2021 - 13:43

Nou, hij kon toch prima met enkele leden van ander partijen samenwerken om de toeslagenaffaire boven water te halen. Hij is misschien geen voetsoldaat, maar werken in een team kan hij prima.

adamgmail
adamgmail12 jun. 2021 - 13:50

"Dit was al wekenlang onvermijdelijk"- klopt en hier heeft CDA sterk naar toe gewerkt. "Het CDA zal wel opgelucht zijn."- ja maar Rutte nog meer, zonder Omtzigt is het voor hem een stuk makkelijker om het CDA via Hoekstra en De Jonge te controleren. CDA wordt nu een soort van VVD light. "Van Omtzigt hoeven we verder weinig meer te verwachten dan eventueel wat oproer. "-dat is maar de vraag, hij is populair en kan zeker op een paar Kamerzetels rekenen. "Het is een einzelgänger, geen teamspeler."- de meeste politici zijn of einzelgänger of teamspelers (meelopers). Of je bent er voor de burger (einzelgänger), of je bent er voor je partij (teamspeler, meeloper).

Tom Lucassen
Tom Lucassen12 jun. 2021 - 14:55

350.000 voorkeurstemmen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2021 - 15:09

Hij neemt in ieder geval zijn zetel mee! Hij heeft voor de EU ook uitgebreid onderzoek verricht aangaande Malta.

Zandb
Zandb12 jun. 2021 - 15:17

itsme Ach, de teams die werkelijk wat willen bereiken, kunnen niet zonder "Einzelgängers". En als volksvertegenwoordiger, handel je zonder last. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden, dat de wet niet het belang van de partij regelt; je vertegenwoordigt wat jij meent dat het belang van volk is en dus niet het belang van de partij.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 jun. 2021 - 15:24

als er nu verkiezingen zouden zijn is hij wel goed voor een paar zetels ik zou m niet direct afschrijven

Bouwman2
Bouwman212 jun. 2021 - 15:43

Het lijkt me dat je met een verzameling van elf losse spelers niet zo gek ver komt op de EK.

Pindaklaas
Pindaklaas12 jun. 2021 - 16:14

Omtzigt kan prima met anderen werken. Alleen blijkbaar niet met CDAers. Geeft te denken.

WeesGeenKees
WeesGeenKees13 jun. 2021 - 5:44

@itsme: Ha, ha dus al die maffiose politici zoals Mark Rutte + rest VVD, Sigrid Kaag +rest D66, Arie Slob + rest CU zijn wel teamspelers??? Je weet niet wat je zegt joh en zet in wezen jezelf totaal voor aap met deze opmerking.

Exkraker
Exkraker12 jun. 2021 - 13:29

Slim gespeeld van Pieter. Een boos en kritisch stuk geschreven, dat laten uitlekken en na wat negatieve reacties zijn zetel meegenomen. Of is het roven?

10 Reacties
Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 13:35

Zetelroof bestaat niet kraker.

vdbemt
vdbemt12 jun. 2021 - 13:46

Die zetel is van hem. En met de laatste verkiezingen met een onvoorstelbaar groot aantal voorkeurstemmen. Niks 'roven'. CDA en Rutte denken nu misschien van hem af te zijn. Hij is nu juist in de positie om, niet langer gehinderd door eigen partij en coalitiegenoot VVD, voluit door te gaan.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 jun. 2021 - 14:50

Pieter had zijn zetel met meer dan voldoende voorkeursstemmen. Op eigen kracht dus.

Tom Lucassen
Tom Lucassen12 jun. 2021 - 14:55

zetelroof met 350.000 voorkeurstemmen? Ga toch weg man.

Zandb
Zandb12 jun. 2021 - 15:10

kraker Dom gespeeld van het CDA. Omtzigt schofferen, ziek maken, zijn stuk laten lekken en nu de vruchten willen plukken. Ik denk; kom ik beweer ook eens wat. Schijnt in de mode te zijn om zo maar wat van je af te vinden.....

Karingin
Karingin12 jun. 2021 - 16:03

Volgens mij is ie goed voor 5 zetels, dus het CDA mag hem op haar blote knietjes bedanken. Dat hij 't zelf liet uitlekken is jouw hersenspinsel, het zóu kunnen maar is natuurlijk niet aannemelijk...het is niet of ie om aandacht verlegen zit, integendeel zou ik zeggen

Exkraker
Exkraker12 jun. 2021 - 17:18

@Zapata Een prominente CDA-er die lekt naar GeenStijl? Lijkt me onwaarschijnlijk. Eerder een een-tweetje tussen Omtzigt en dat extreemrechtse weblog.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout12 jun. 2021 - 20:43

Zoals de waard is ...

WeesGeenKees
WeesGeenKees13 jun. 2021 - 5:48

Dus jij weet wie het gelekt heeft. kom maar op met het bewijs ik zie het graag verschijnen. Oh wacht dat bewijs heb je helemaal niet je zuigt maar wat uit je duim net als alle journalisten en velen hier. Sorry ik moet en mag hard lachen om je totaal onbewezen onzin.

vdbemt
vdbemt13 jun. 2021 - 8:23

@Ex-kraker. "Een prominente CDA-er die lekt naar GeenStijl? Lijkt me onwaarschijnlijk." Wacht even. Jij gelooft nog in de oprechtheid en zuiverheid van het CDA? Waar schrijft Omtzigt nou over !!

FLex2
FLex212 jun. 2021 - 13:22

Omtzigt for president!!

Ecclesia
Ecclesia12 jun. 2021 - 13:20

Hah, een afsplitsing van een partij waar vrijwel heel Nederland deze keer niet om zal klagen maar juist respecteert. Goed gedaan, Omtzigt, goed gedaan.

vdbemt
vdbemt12 jun. 2021 - 13:19

Ik wens hem overigens meer rust toe. En van harte beterschap.

vdbemt
vdbemt12 jun. 2021 - 13:18

Goh. Waarom toch.

1 Reactie
WeesGeenKees
WeesGeenKees13 jun. 2021 - 5:46

Waarom? Kijk naar de afgelopen 40 jaar..... Niets dan corrupte, incapabele, incomptente maffiose politici die de revu zijn gepasseerd. Als je zoals Pieter doet opkomt voor de burger (toeslagen-affaire) dan lig je eruit zo simpel is het gewoon. Niet zo moeilijk toch om zelf even te bedenken vdbemt is het wel???

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2021 - 13:17

Dat is stap 1, nu nog een eigen partij oprichten zodra de gezondheid het toelaat. 'Met stip op nummer 1'

2 Reacties
Zapata
Zapata12 jun. 2021 - 13:35

Alleen jammer dat we vier jaar moeten wachten. Aangezien het electoraat het geheugen heeft van een amoebe is dat toch wel een gokje.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2021 - 23:40

Ik denk dat mensen Pieter Omzigt niet vergeten zijn in vier jaar.