Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pieter Omtzigt rekent in speech van drie kwartier af met oneliners, stelt eisen aan media

  •  
07-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4108 keer bekeken
  •  

Pieter Omtzigt wil dat er bij de verkiezingsdebatten op tv minder lijsttrekkers aan het woord komen en dat zij meer de kans krijgen om hun ideeën te ontvouwen. Dat verklaarde hij in de door hem verzorgde drie kwartier durende Binnenhoflezing, een van de vele lezingen van politici waarmee zogezegd het parlementaire jaar wordt geopend. Omtzigt sprak in zijn nieuwe functie als leider van de door hem opgerichte partij Nieuw Sociaal Contract .

"Het is niet mogelijk in een lange serie debatten, waarin heel veel lijsttrekkers, zeg 6 of meer, in oneliners over een onderwerp spreken. Dat leidt niet tot helderheid. Dat leidt niet tot oplossingen. Dus laten we kijken hoe juist diepgaande debatten en gesprekken met 2,3 personen over volkshuisvesting, over bestaanszekerheid, over migratie, over klimaatbeleid de echte keuzes duidelijk maken. Daar doe ik dan graag aan mee."

Volgens de Volkskrant is de kans groot dat media de eisen van de politicus gaan inwilligen:

Die wens zou zomaar eens kunnen uitkomen, gezien zijn kansen om de grootste te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Die positie geeft hem veel invloed op de wijze waarop verkiezingsdebatten georganiseerd gaan worden. Hij hoopt dat media gesprekken gaan organiseren ‘die iets rustiger en inhoudelijk zijn qua opzet’, beaamt zijn woordvoerder.

Daarmee ontstaat een paradox want de klacht van Omtzigt mag terecht zijn, de vraag is ook in hoeverre het wenselijk is dat politici in grote mate de inhoud en vorm van journalistieke programma's gaan bepalen.

Kiezers hebben behoefte aan een groot aantal verschillende partijen, zo blijkt uit de stembusuitslagen en samenstelling van het parlement. Voor politici is die versnippering lastig. Omtzigt, die een eenmansfractie heeft sinds zijn afsplitsing van de traditionele machtspartij CDA, lijkt nu met zijn eis andere kleine partijen de kans te ontnemen om ook in de spotlights te treden. 

De opzet van de televisiedebatten leidt al langer tot discussie. Door de politieke versplintering maken minstens vijftien van de huidige partijen in de Tweede Kamer kans op een zetel. Bij tv-debatten is de spreektijd per lijsttrekker steeds korter. De publieke omroep NOS wil zoveel mogelijk politieke partijen de kans geven aan de debatten mee te doen. In 2021 werden bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen alleen de acht grootste partijen uitgenodigd. Bij de recente Provinciale Statenverkiezingen deden aan een radiodebat zestien partijen mee.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.