Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pieter Omtzigt moet Gordiaanse knoop ontwarren voor volgende Tweede Kamerverkiezingen

  •  
07-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6024 keer bekeken
  •  
Pieter Omtzigt terug in de Kamer

© DEN HAAG - Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) staat de pers te woord voorafgaand aan de beediging van de Kamerleden in de Tweede Kamer. ANP PHIL NIJHUIS

De huidige positie van Pieter Omtzigt als politicus valt niet te benijden. Als eenmansfractie Groep Omtzigt klaagt hij terecht dat hij, evenals andere eenmansfracties, voor een goede inhoudelijke deelname aan debatten te weinig spreektijd krijgt toebedeeld. Ook krijgt hij te weinig financiële middelen om voldoende ondersteuning van fractieassistenten te kunnen borgen.

Om voornoemde problematiek op te lossen moet Groep Omtzigt van één Kamerzetel groeien naar veel meer zetels waardoor hij twee vliegen in één klap kan slaan. Hij krijgt meer macht en invloed in de Tweede Kamer als politicus en daardoor automatisch meer financiële middelen ter ondersteuning van zijn werkzaamheden.

Recente peilingen over te behalen zetels bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen laten een glashelder beeld zien van de potentiële kracht van Omtzigt als stemmentrekker. Als politieke partij zou hij weleens heel groot kunnen worden met een flink aantal zetels.  Maar om dat doel te bereiken moet er wel tijdig een politieke partij worden opgericht met een kieslijst. Met daarop kandidaten die in staat zijn om zijn politieke doelstellingen, zoals dat door Omtzigt is neergelegd in zijn boek “Nieuw Sociaal Contract”, ook daadwerkelijk te kunnen verwezenlijken.

Tot op heden heeft Omtzigt nog geen keuze gemaakt of hij ook daadwerkelijk een politieke partij of beweging zal gaan oprichten. Begrijpelijk vanwege zijn gezondheidssituatie: de medische gevolgen van zijn burnout waarvan hij nog immer niet is hersteld, zoals hij recent nog vertelde op een vraag van een journalist.

Feitelijk heeft Pieter Omtzigt als klokkenluider van de Toeslagenaffaire dezelfde behandeling gekregen als iedere andere klokkenluider die in Nederland ernstige misstanden aankaart. Dat wordt je niet in dank afgenomen. Je wordt als “persona non grata” en tot lastig persoon verklaard en onschadelijk gemaakt. Dat is Omtzigt ook overkomen. Door zijn voormalige partij het CDA  en andere coalitiepartijen van Rutte III, D66 en de VVD.  

Het onschadelijk maken gaat bij klokkenluiders nooit lichtzinnig, zoals ook Omtzigt heeft kunnen ervaren. Met in zijn geval een zware burnout als gevolg. Financieel konden ze hem niet raken als lid van de Tweede Kamer. Klokkenluiders die misstanden bij een werkgever melden worden ook vaak financieel nog eens zwaar benadeeld. Door ontslag en andere sancties.

Om als partijleider van een grote partij in de Haagse slangenkuil te kunnen overleven moet je geheel andere persoonlijkheidseigenschappen hebben dan die Omtzigt zo kenmerken. Dat bewijst Rutte wel. Qua omvang en drukte van werkzaamheden zou je mogen verwachten dat Rutte al lang een ernstige burnout zou moeten hebben gehad. Vermoedelijk beschermt zijn dikke teflonlaag hem daar goed tegen. Hij lacht veel moeilijke vragen gemakkelijk weg en laat ernstige zaken langs zich afglijden om over te gaan tot de orde van de dag.

Omtzigt heeft in het CDA aangetoond als politicus het beste te gedijen als competent onderzoeker van nationale en internationale misstandendossiers. Hij bijt zich daar ook stevig in vast. Anno 2022 wordt hij door Rutte IV nog steeds niet serieus genomen met zijn kritische vragen.

Nu veel kiezers blijk heb gegeven om op Omtzigt te stemmen en de VVD, D66 en het CDA niet onder stoelen of banken hebben gestoken dat ze Omtzigt liever in een functie elders willen hebben, wordt Omtzigt geconfronteerd met een Gordiaanse knoop die ontward moet worden.

Deze Gordiaanse knoop wordt  enerzijds gevormd door de behoefte om zijn doelstellingen van een Nieuw Sociaal Contract te kunnen verwezenlijken. Daarvoor is het absoluut noodzakelijk dat hij een politieke partij gaat oprichten om daarmede voldoende zetels en macht te verkrijgen. Anderzijds wordt de knoop gevormd door de persoonlijke eigenschappen van Omtzigt, zijn gezondheidssituatie en de karakteristiek van de huidige politieke cultuur, waartegen hij zo fel gekant is.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.