© DEN HAAG - Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) staat de pers te woord voorafgaand aan de beediging van de Kamerleden in de Tweede Kamer. ANP PHIL NIJHUIS
De huidige positie van Pieter Omtzigt als politicus valt niet te benijden. Als eenmansfractie Groep Omtzigt klaagt hij terecht dat hij, evenals andere eenmansfracties, voor een goede inhoudelijke deelname aan debatten te weinig spreektijd krijgt toebedeeld. Ook krijgt hij te weinig financiële middelen om voldoende ondersteuning van fractieassistenten te kunnen borgen.
Om voornoemde problematiek op te lossen moet Groep Omtzigt van één Kamerzetel groeien naar veel meer zetels waardoor hij twee vliegen in één klap kan slaan. Hij krijgt meer macht en invloed in de Tweede Kamer als politicus en daardoor automatisch meer financiële middelen ter ondersteuning van zijn werkzaamheden.
Recente peilingen over te behalen zetels bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen laten een glashelder beeld zien van de potentiële kracht van Omtzigt als stemmentrekker. Als politieke partij zou hij weleens heel groot kunnen worden met een flink aantal zetels. Maar om dat doel te bereiken moet er wel tijdig een politieke partij worden opgericht met een kieslijst. Met daarop kandidaten die in staat zijn om zijn politieke doelstellingen, zoals dat door Omtzigt is neergelegd in zijn boek “Nieuw Sociaal Contract”, ook daadwerkelijk te kunnen verwezenlijken.
Tot op heden heeft Omtzigt nog geen keuze gemaakt of hij ook daadwerkelijk een politieke partij of beweging zal gaan oprichten. Begrijpelijk vanwege zijn gezondheidssituatie: de medische gevolgen van zijn burnout waarvan hij nog immer niet is hersteld, zoals hij recent nog vertelde op een vraag van een journalist.
Feitelijk heeft Pieter Omtzigt als klokkenluider van de Toeslagenaffaire dezelfde behandeling gekregen als iedere andere klokkenluider die in Nederland ernstige misstanden aankaart. Dat wordt je niet in dank afgenomen. Je wordt als “persona non grata” en tot lastig persoon verklaard en onschadelijk gemaakt. Dat is Omtzigt ook overkomen. Door zijn voormalige partij het CDA en andere coalitiepartijen van Rutte III, D66 en de VVD.
Het onschadelijk maken gaat bij klokkenluiders nooit lichtzinnig, zoals ook Omtzigt heeft kunnen ervaren. Met in zijn geval een zware burnout als gevolg. Financieel konden ze hem niet raken als lid van de Tweede Kamer. Klokkenluiders die misstanden bij een werkgever melden worden ook vaak financieel nog eens zwaar benadeeld. Door ontslag en andere sancties.
Om als partijleider van een grote partij in de Haagse slangenkuil te kunnen overleven moet je geheel andere persoonlijkheidseigenschappen hebben dan die Omtzigt zo kenmerken. Dat bewijst Rutte wel. Qua omvang en drukte van werkzaamheden zou je mogen verwachten dat Rutte al lang een ernstige burnout zou moeten hebben gehad. Vermoedelijk beschermt zijn dikke teflonlaag hem daar goed tegen. Hij lacht veel moeilijke vragen gemakkelijk weg en laat ernstige zaken langs zich afglijden om over te gaan tot de orde van de dag.
Omtzigt heeft in het CDA aangetoond als politicus het beste te gedijen als competent onderzoeker van nationale en internationale misstandendossiers. Hij bijt zich daar ook stevig in vast. Anno 2022 wordt hij door Rutte IV nog steeds niet serieus genomen met zijn kritische vragen.
Nu veel kiezers blijk heb gegeven om op Omtzigt te stemmen en de VVD, D66 en het CDA niet onder stoelen of banken hebben gestoken dat ze Omtzigt liever in een functie elders willen hebben, wordt Omtzigt geconfronteerd met een Gordiaanse knoop die ontward moet worden.
Deze Gordiaanse knoop wordt enerzijds gevormd door de behoefte om zijn doelstellingen van een Nieuw Sociaal Contract te kunnen verwezenlijken. Daarvoor is het absoluut noodzakelijk dat hij een politieke partij gaat oprichten om daarmede voldoende zetels en macht te verkrijgen. Anderzijds wordt de knoop gevormd door de persoonlijke eigenschappen van Omtzigt, zijn gezondheidssituatie en de karakteristiek van de huidige politieke cultuur, waartegen hij zo fel gekant is.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Hoop misvattingen over Omtzigt. Omtzigt heeft de laatste tien jaar vooral besteedt met tegen plannen in gaan waar het CDA 10 jaar daarvoor nog mee gekomen was. Had tegen die "fraude maatregelen" in 2013 gestemd. Dan hadden we dit drama niet gehad. Omtzigt is nog nooit partijleider eerder geweest. Hij heeft nog nooit in een nationaal lijstrekker debat gestaan( los van in 2020 met de interne verkiezing). Hij heeft nog een partij aangestuurd en nu al wordt hij op een voetstuk gezet. Hij heeft ook twee totaal verschillende soort kiezers die hij aantrekt. Dat gaat ook nog moeilijk worden. Omtzigt als partijleider is gedoemd om te falen. Hij is nooit kuitenbijter altijd geweest en niet een groot charismatisch spreker. Niet iemand die mensen op de goede plek in een organisatie zet. Met kieslijsten heeft hij nog geen ervaring. En straks is het gejank en geklaag weer tot in Keulen te horen. Over de onbetrouwbare politiek. Het zijn vooral de kiezers die van de ene "messias" naar de andere gaan. En dan vaak ook nog een "rechtse". Nu wil ik Omtzigt niet zozeer ultra rechts noemen, maar ook met zijn burn out verleden zijn de signalen er nu al dat het een luchtkasteel wordt. Mensen willen het niet zien. Schokkend
Het klopt niet dat Omtzigt binnen het CDA als een klokkenluider is behandeld. Een deel van de oudgedienden o.l.v. mensen als Maxime Verhagen hebben inderdaad geprobeerd hem ordinair te lozen, maar dat is ze niet gelukt. De huidige leiding van het CDA heeft echt heel veel gedaan om Omtzigt te behouden. Maar hij heeft zijn hand overspeeld. Als je deel wilt zijn van een politieke partij dan kan het niet zo zijn dat je binnen die partij 100% je zin krijgt en dat wilde hij wel. Hij is inderdaad misschien wel de beste volksvertegenwoordiger van dit moment. Maar zijn rechtlijnigheid zit hem dwars. Ik denk daarom ook niet dat het hem lukt om een partij of een beweging op te richten die ook op de langere termijn levensvatbaar is.
Dhr Omzigt is niet geschikt voor de politiek en dient z.sm. een "functie elders" te zoeken. Hij is integer, eerlijk, recht door zee en lang niet leugenachtig genoeg om politicus te zijn.
Hij is inderdaad niet de aangewezen persoonlijkheid, om een partij te leiden. Mijn hoop is, dat hij een vertrouweling heeft, die dat wel kan, zodat hij een levensvatbare partij kan oprichten, die de bezem haalt door de elitaire zwijnenstal in den Haag. De goeden niet te na gesproken. Mijn stem heeft'ie. Anke Groenewoud.
Volgens mij is het makkelijker dan je denkt. Omtzigt heeft zijn populariteit al op zak. Mensen snappen wel waar hij voor staat. Het hele apparaat er om heen in de vorm van een deugdelijke politieke partij kan hij wellicht uit z'n contacten halen en misschien melden belangstellenden zich zelf... Ik bedoel als het die halve garen van de LPF etc lukt om een luchtkasteel of Fata Morgana in het leven te roepen dan moet het onder deze omstandigheden ook makkelijk te doen zijn een fatsoenlijke, levensvatbare partij op poten te zetten en zelfs in de lucht te houden. Gewoon doen. Omtzigt gaat makkelijk met dubbele zetelaantallen schrijven.
Even voor de goede orde, Omtzigt houdt een zetel bezet van het CDA, en hij heeft daar zelf voor gekozen. Met zijn dossier- en feitenkennis zouden de consequenties verder niet verrassend moeten zijn. Andere eenmansfracties zijn op eigen kracht in de kamer gekomen, dat is niet te vergelijken. Verder, tja. Kom eerst maar met een plan, want een enquête over 'wat als Pieter' en 'stel nou dat' is inhoudelijk van nul en generlei waarde. En zijn starheid zal hem altijd in de weg blijven zitten. Nu blijkt dat hij geweigerd heeft de boel vlot te trekken heb ik hem niet heel hoog meer zitten. Hij is geen leider, en loopt weg voor verantwoordelijkheid. Grappig dat hij nou juist op dat dossier faam heeft verworven. De onderliggende les lijkt me wel dat er meer waardering is voor hard werken dan voor een beetje glimmen voor de camera. Er is nog hoop, en hij zou daar best een rol in kunnen spelen.
"Andere eenmansfracties zijn op eigen kracht in de kamer gekomen, dat is niet te vergelijken." Ben je wel een beetje op de hoogte? Of wil je gewoon expres de zaak verkeed voorstellen? Omtzigt haalde 342.472 voorkeursstemmen, genoeg voor vijf zetels ... "Nu blijkt dat hij geweigerd heeft de boel vlot te trekken ...", "Hij is geen leider, en loopt weg voor verantwoordelijkheid. "": bedoel je dat hij niet voor Rutte IV heeft gestemd? Dat is m.i. verantwoordelijkheid némen, leiderschap tónen: het CDA/VVD-blok koos voor rechts en weigerde zelfs maar met PvdA/GL te onderhandelen. Ik denk dat jij gewoon voor een rechts kabinet bent.
Even voor de goede orde: partijen bestaan volgens de grondwet helemaal niet. TK leden worden op persoonlijke titel verkozen, niet die van een partij. Dat een individu ervoor kiest zijn stemmen te delen binnen een politieke partij, betekend niet dat die stemmen en dus zetels, het eigendom van de partij zijn.
@Pater, en @Thomas, Voorkeurstemmen zeggen niet heel veel. Je lift lekker mee met het partijapparaat die zorgt voor een fauteuil om je te onderscheiden. Het is het verschil tussen een Youtube filmpje kijken van Santiago de Compostella of er daadwerkelijk heenlopen. Het vlottrekken, hij heeft de kans gekregen om als staatssecretaris het dossier op te pakken.
Misschien komt Omtzigt het beste tot zijn recht als een soort ombudsman.
Wat hoort een TK lid, net als de Ombudsman te doen? De burger te vertegenwoordigen tegen de machtige overheid en die overheid te controleren op foute handelingen. Hij deed gewoon zijn werk, in tegenstelling tot de andere controlerende instanties. Die keken toe en deden niets en de Ombudsman kwam pas laat in actie.
Omtzigt zal moeten proberen een groep vertrouwde, gelijkgezinde personen om zich te verzamelen die het werk van het oprichten van een nieuwe politieke partij op zich kunnen nemen. Het lijkt me een onmogelijke zaak voor hem om dat grotendeels zelf te doen, te meer omdat hij -in tegenstelling tot de PVV van Wilders- een democratische partij zal willen hebben. En het vergt veel werk en moeite om zo'n ledenorganisatie op te zetten en te runnen.
Hij zou het beste bij een nieuw op te richten partij kunnen gaan. Dan kan hij anderen het wervingswerk laten doen. Laat Omtzigt zich bezig houden met waar hij goed in is. Maar ik ben bang dat geen enkele keuze recht doen aan zijn kennis en inzet. Bovendien vertrouw ik de kiezer voor geen cent. Die is onbetrouwbaar en wispelturig. Die kiest altijd voor de sprookjesvariant en we weten dat die niet bestaan. Daarom is de PVV zo groot en worden partijen die wel kiezen voor verantwoordelijkheid altijd bestraft.
In feite heeft Omtzigt drie keuzes. Hij kan een nieuwe partij oprichten of in ieder geval met een kandidatenlijst komen. Dan mag hij onderhand wel beginnen met werven, want dat is een hele opgave met al dat antecedentenonderzoek. Als hij er nu al weer doorheen zit zou dat best wel eens teveel gevraag kunnen zijn. Heeft hij weinig of geen kandidaten en doet hij toch mee aan de volgende kamerverkiezingen dan dreigt een ernstig geval van lijstuitputting. Dat zal hij willen vermijden. Hij zou zich ook kunnen aansluiten bij een andere partij, maar ik zie zo snel niet welke partij dat zou moeten zijn. Misschien dat de CU inhoudelijk nog het dichtst bij hem staat. Of hij houdt er mee op na de volgende verkiezingen. Ik gok het laatste. Morgen zit hij bij Collegetour, eens zien wat hij te zeggen heeft. Hij zal in ieder geval nog niet de knoop doorhakken in deze kwestie, anders hadden we dat nu al wel geweten.