Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pieter Omtzigt doet mee aan de verkiezingen, hij wil geen 46 zetels

  •  
20-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10652 keer bekeken
  •  
omtzigt

Pieter Omtzigt zal op 22 november met een eigen lijst deelnemen aan de verkiezingen. De nieuwe partij van de voormalige CDA’er heet Nieuw Sociaal Contract. In een video op Twitter zegt Omtzigt dat de problemen waarvoor Nederland staat “vragen om een nieuwe manier van politiek bedrijven”.

In de video pleit Omtzigt opnieuw voor de invoering van een nieuw kiesstelsel en de instelling van een grondwettelijk hof – maatregelen waarvoor een lange adem én grote steun in de Eerste en Tweede Kamer vereisten zijn. Ook spreekt de ex-CDA’er zijn zorgen uit over de bestaanszekerheid en de wooncrisis. Die problemen oplossen kan de overheid volgens Omtzigt niet alleen. “Daar bent u net zo hard bij nodig als Den Haag.”

Het is nog onduidelijk wie er behalve Omtzigt nog meer op de lijst van Nieuw Sociaal Contract komen te staan. “We zijn met mensen in gesprek, maar kunnen nog geen namen delen”, zegt de politicus tegen dagblad Tubantia.

In diverse opiniepeilingen gooit Omtzigt hoge ogen, maar zelf moet hij niet denken aan een monsteroverwinning. “Het is niet verantwoord”, zegt hij in reactie op een poll waarin hij goed zou zijn voor 46 zetels. Omtzigt heeft naar eigen zeggen een “verantwoorde groei” voor ogen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.