Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Pieter Derks steekt de nuttelozen een hart onder de riem

  •  
18-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Miljoenen Nederlanders hebben deze week te horen gekregen dat ze zinloos werk doen, stelt Pieter Derks vast. “Sta je niet op de lijst, dan kun je ervan uitgaan dat je een nutteloos beroep hebt. Dat moet als een mokerslag zijn aangekomen bij heel veel mensen. Je hebt jarenlang Excel-sheets gemaakt alsof je leven ervan afhing, en nu blijkt dat niemands leven ervan afhing.” Derks beroep staat ook niet op de lijst. “Het enige nut dat wij nu nog hebben, is ziek worden. Want ik kan rekenen, meneer Rutte. Ik weet precies over welke helft van de bevolking u het heeft als u zegt dat heel veel Nederlanders ziek moeten gaan worden.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

P Haan
P Haan19 mrt. 2020 - 10:53

De lijst met vitale en cruciale functies betekent niet dat de rest nutteloos zou zijn. Bedankt alvast, en doe alsjeblieft geen moeite om nog meer harten onder de riem te steken. Dat het nu even niet een eerste levensbehoefte is om op vakantie of naar een concert te gaan lijkt me duidelijk. Maakt dat de hele sector nutteloos? En er zijn veel meer voorbeelden. Vandaag heb ik het even rustig, maar gisteren aan het eind van een dagenlange run werkgerelateerde zaken keek ik scheel van vermoeidheid. En mijn partner toch wel, daar is het nog steeds niet rustig en ziet het er ook niet naar uit dat dat de komende weken gaat komen. We zagen Bruins neergaan en hebben onmiddellijk even overal de stekkers uit getrokken. En dan ben je blij dat er normaal gesproken een hele wereld om je heen is die een scala aan voorzieningen en diensten biedt die het leven mooi en makkelijk maken, en de wereld continu vernieuwen. Het is nu even wat het is, en het is goed om te zien dat degenen die nu even niet ingezet kunnen worden hun talenten op andere manieren inzetten. Mooi man. Ook daar gaan we de waarde de komende tijd van inzien. Dus laat je niet wegzetten als 'nutteloos' want dat is niet fair.

Anoniempje5
Anoniempje519 mrt. 2020 - 7:09

Dit zou wel eens het einde kunnen beteken voor ontelbare 'gemiddelde' banen. Veel wat nu aangepast wordt zal nooit meer teruggedraaid worden. Zoals het verkrijgen van bijstand voor een ZZP'er zonder alle red tape en uitsluitende voorwaarden. Een heel leger ambtenaren is dan opeens overbodig, een website waar je het kan aanvragen voldoet en software kan de rest. Gaan ze over een jaar niet terugdraaien en weer een hoop mensenwerk van maken. Maatschappij gaat enorm veranderen dus er mag ook best nagedacht worden over wat te doen met al die mensen die een 'overbodig' beroep hadden. Ook die moeten bv. makkelijk in de bijstand terecht kunnen zonder de red tape en uitsluitende voorwaarden. ps. basisinkomen voor zzp'ers en werkgevers is nu al bijna ingevoerd.

Lucas2000
Lucas200018 mrt. 2020 - 22:22

Sowieso heeft 80% van de Nederlanders een nutteloos beroep, een bullshit-job.

frankie48
frankie4818 mrt. 2020 - 15:26

Uw nutteloze werden bij ons in Amsterdam altijd de onmisbare talenten genoemd die wij moesten aantrekken om in de stad een gezonde balans te krijgen tussen inkomens en opleidingsniveau. Nu ze even als overwegend alleenwonende inwoners van de grote stad niets te doen, gaan ze maar hutje bij mutje in de parken samen lopen klitten, en komt het verplegend personeel van heinde en ver naar hun werk in die uitgebalanceerde stad.

2 Reacties
Audio
Audio18 mrt. 2020 - 17:59

@frankie Staan jouw bezigheden op de lijst van vitale beroepen? Zo niet, dan kun je altijd nog vrijwilliger worden.

frankie48
frankie4819 mrt. 2020 - 7:12

Beste Audio, Jij bent overduidelijk het voorbeeld van generaties domoren die het liefst willen dat mensen uit de hoogste risicogroepen weer de kastanjes uit het vuur gaan halen, omdat jullie zelf niet in staat zijn om tot tien te kunnen tellen.

Max6
Max618 mrt. 2020 - 14:40

De nuttelozen zijn de mensen die met machinebouw, internationale handel, financieel gegoochel e.d. voor Nederland het geld verdienen om de nuttige mensen te betalen ;-) Zonder nuttelozen gaat het een tijdje goed tot zelfs de zakken van Rutte leeg zijn... en dan worden de nuttelozen vanzelf weer nuttig.

1 Reactie
Audio
Audio18 mrt. 2020 - 16:41

Als de nood aan de man komt heb je een ander soort mensen nodig dan normaal. Mensen die normaal een beetje onzichtbaar zij. By the way, Pieter Derks is hier heel goed bezig. Maar je hebt natuurgelijk gelijk, als we weer back to normal zijn kan iedereen weer aan de bak. Je kunt je tijd nu trouwens heel gebruiken om een stap terug te doen, te relativeren en je creativiteit gebruiken voor nieuwe zaken.

Bernie2
Bernie218 mrt. 2020 - 14:09

Meesterlijke radiocolumn. Derksen slaat gekopte spijkers.

CharlesdeValois
CharlesdeValois18 mrt. 2020 - 13:54

Nou , heb je eens een verkeersongeluk gehad (zwaar coma) en weet je nooit goed hoe je je door het leven moet wurmen (niet uit eigen keus) krijg je alleen maar overwegend onbegrip en soms het gevoel van roofbouw. Nu zijn we gelukkig solidair, maar of je op de lijst komt.......