Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Terugkijken! Pieter Derks: ‘We kunnen bijna niets meer zelf’

  •  
07-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-06-07 om 19.42.32
Pieter Derks legde met zijn column uit waarom hij zo blij werd van het woord ‘magistrale bereiding’. Daarmee wordt bedoeld dat apothekers weer hun eigen pillen mogen gaan draaien, in plaats van enkel de pillen van een aantal grote farmaceutische bedrijven verkopen. Hij haalt collega columnist Rosanne Hertzberger aan: ‘We denken graag dat we onafhankelijke, individuele en zelfkiezende burgers zijn, maar we zijn natuurlijk afhankelijker dan ooit.’ Voor ons voedsel bijvoorbeeld, of voor onze communicatie of onze zorg:
"We zijn ontwikkelde en zelfbewuste mensen maar als de wifi uitvalt zijn we fucked want dan kan niemand meer googelen hoe je in godsnaam zelf een brood bakt of groenten moet verbouwen of kleding maakt."
Het is volgens Derks een verdienmodel geworden van veel bedrijven om mensen wijs te maken dat ze afhankelijk zijn, en niets meer zelf kunnen. Of ‘hulpeloze onwetende prutsers’, zoals Derks het noemt. Als dit maar lang genoeg wordt volgehouden, gaan we het met zijn allen vanzelf geloven. Maar er is een oplossing voor: magistrale bereiding. ‘Patiënt komt bij de apotheek, apotheker maakt een medicijn en klaar is kees. En er verdwijnt geen euro naar welke CEO of brievenbusfirma dan ook’ aldus Derks

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

mjansen2
mjansen28 jun. 2017 - 7:50

Prima idee om apothekers zelf weer onze medicijnen te laten maken. Dat moet de marktwerkingsfetisjisten in Den Haag toch ook aanspreken...... nu maken immers de zorgverzekeraars voor ons de keus . En ook al bij het kiezen van een zorgverzekeraar is de keuze beperkt ; wat er precies gerekend wordt wordt later pas later overeen gekomen. Dus de keuze die ons zogenaamd geboden wordt is niet meer dan een "leeg "gebeuren.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus8 jun. 2017 - 12:30

"Prima idee om apothekers zelf weer onze medicijnen te laten maken." Voor zover er geen octrooi op zit kunnen ze dat al gewoon. En voor zover ze een volume draaien waardoor ze de keuringen kunnen betalen doen ze dat ook.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart8 jun. 2017 - 7:17

Wim Kan beweerde in een conference in 1973 hetzelfde, ongeveer, meen ik, dacht ik, geloof ik, Trouwens Augustinus had 't ook al 's over, en Tacitus, en Erasmus, en Multatuli, en Lou de Palingboer ook. En wat dacht je van Anton Heiboer? Fidel Castro? Nog zo een! Ach, die eeuwige wederkeer van hetzelfde, ach, ach, ach,....d'r is geen vooruitgang, jongens. En de gulle lach die plompverloren spontaan uit de volle borst barst,is ook al verdwenen.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart8 jun. 2017 - 7:17

Augustinus het 't 'r ook al 's over...

Piet de Geus
Piet de Geus8 jun. 2017 - 6:43

"En er verdwijnt geen euro naar welke CEO of brievenbusfirma dan ook" Want die apotheker brengt natuurlijk niets in rekening voor het draaien van pillen, laat staan dat hij de weg naar belastingparadijzen weet te vinden. Ook al bleek uit de Panama Papers dat zelfs de groenteboer die routes weet te vinden. En ook al behoorden apothekers tot de grootste graaiers, tot wetgeving daar paal en perk aan stelde... Mijn ervaring is dat apothekers nog steeds de grenzen opzoeken met hun winstmaximalisatie. Bijvoorbeeld door een herhaalrecept voor een half jaar op te knippen in zes maandelijkse porties. Zogenaamd omdat dat goedkoper is als je halverwege die medicijnen onverhoopt niet meer nodig hebt, in werkelijkheid omdat ze zo in plaats van een keer zes keer het verstrekken van een herhaalrecept in rekening kunnen brengen.

1 Reactie
José
José9 jun. 2017 - 5:36

" Bijvoorbeeld door een herhaalrecept voor een half jaar op te knippen in zes maandelijkse porties." Dat is vreemd, want daar zijn afspraken over gemaakt. Ik heb het even voor je opgezocht: https://www.knmp.nl/nieuws/uniforme-afspraken-over-aflevertermijnen-geneesmiddelen

rbakels
rbakels7 jun. 2017 - 19:19

Bij de vrijheid van meningsuiting hoort de "vrijheid van meningsinning, want het doel is hetzelfde: slechts goed geïnformeerde burgers kunnen het verschil maken in een democratie. De gezondheidseconomie is één groot wespennest. Het is dat ik al gepromoveerd ben, anders zou ik daar een proefschrift over schrijven. Al was het maar om het plezier schimmige vertegenwoordigers van big pharma te vernederen. Als kanker bedwongen is sterven mensen aan octrooirecht. De een z'n dood is de ander z'n brood krijgt dan wel een heel cynische betekenis.

1 Reactie
Don Quichote
Don Quichote8 jun. 2017 - 8:30

Frits, quote: "Het is dat ik al gepromoveerd ben, anders zou ik daar een proefschrift over schrijven. Al was het maar om het plezier schimmige vertegenwoordigers van big pharma te vernederen." ik zeg doen!! gewoon schrijven!! laat zien wat je nog kan! kan niet wachten om het te lezen. of was het slechts een klein oprispinkje.......