Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Pieter Derks in De Nieuws BV: 'De angst regeert al lang'

  •  
20-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De Koning zei dinsdag in de troonrede dat angst niet mag regeren. Druktemaker Pieter Derks vraagt zich in De Nieuws BV af of dat niet al lang zo is:
"De angst droop gisteren ook weer uit de troonrede, zij het dan niet de angst voor Kim Jong-un. De angst die ons land regeert is angst voor de boze burger, of gewone Nederlander, of hoe die verwende zeikerd ook genoemd wordt. De politieke angst om met ideeën te komen, de angst om een regering te vormen omdat je dan misschien wel moeilijke beslissingen moet verdedigen, de angst om iets te zeggen dat niet iedereen wil horen. De angst om in Den Haag net zo’n Europeaan te zijn als je in Brussel bent, de angst om eerlijk uit te leggen dat Nederland niet het centrum van de wereld is. Die angst is al een tijdje aan de macht."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

spagaat
spagaat21 sep. 2017 - 12:19

Ik denk dat het verschil met vroeger vooral is dat mensen niet meer naar autoriteiten luisteren. Vroeger zei de pastoor vanaf de kansel tegen de mensen dat ze KVP moesten stemmen, en dat deden veel mensen dan ook. Uit gehoorzaamheid. Dat soort structuren zijn weg, waardoor het kiezersvolk meer op drift is geraakt. Het volk is zelf gaan denken en heeft een mening. Dat is voor sommigen even schrikken, niet dan Pieter Derks?

1 Reactie
Lozerech
Lozerech21 sep. 2017 - 16:42

Nonsens, de kerk en dominee zijn bij "de bezorgde burger" gewoon vervangen door commerciële media die er financieel baat bij hebben om angst te zaaien en radicalisme te promoten, omdat dat verkoopt en de gevolgen niet voor hun rekening zijn.

Lodewijk2
Lodewijk221 sep. 2017 - 8:15

"Aantoonbaar werden mensen verwaarloosd tot het punt dat het medische risico’s was" Ik ken ook verschillende oude mensen, mijn eigen moeder, 3 jaar geleden overleden. Die verhalen van doorliggen en in uitwerpselen rondlopen herken ik niet. Ik heb een zoon die stage verpleegkundige loopt in een verzorgingstehuis. Hij herkent het ook niet. Integendeel zelfs, de verzorging van mijn moeder was uitstekend. Eigen kamer, op een afdeling van 8 mensen, de verpleegkundigen koken zelf, in het keukentje, de bejaarden mogen, als ze willen, de aardappels schillen. Mijn vader die was vijf jaar eerder aan de beurt. Geen eigen kamer, eigen kast, en zelfs daaruit werd gestolen. Een bewoonster lag op de grond, ze was gevallen, en riep de verpleegkundige, die maar niet kwam. 20 personen op een afdeling. Dat tehuis is afgebroken, en terecht. Het was uit een tijd van verouderde standaarden. Maar het zal wel voorkomen, er zijn altijd negatieve en positieve uitzonderingen. Hugo Borst had zijn moeder moeten weghalen waar ze zat en naar een goed verzorgingstehuis moeten brengen. Daarvan zijn er ook veel. Ik vrees dat de oudjes worden misbruikt als politiek breekijzer door partijen zoals de PVV en de SP die helemaal niet zo actief zijn om iets te verbeteren, maar het liefst vanaf de zijlijn roepen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 21 sep. 2017 - 11:34

Lodewijk, dat jij iets niet herkent wil niet zeggen dat het niet bestaat. Misschien hebben jij, je zoon en je moeder wel gewoon het geluk te treffen wat eigenlijk iedereen zou moeten hebben. Helaas zijn er ook die aan den lijve ondervinden dat die horrorverhalen niet alleen maar verhalen zijn.

Caligula2
Caligula221 sep. 2017 - 7:58

Het zijn niet de 'domme, boze' burgers die dit hebben veroorzaakt maar de incompetente carrière politici die in het parlement worden geacht verstandige keuzes te maken en goed doordachte wetten aan te nemen. Het zijn vooral deze politici die keer op keer falen. Afschuiven op de wensen van zogenaamde boze en domme burgers is een belediging voor die helemaal niet zo domme burgers.

omaoeverloos
omaoeverloos21 sep. 2017 - 7:22

Och, de grootste angst voor de verwende zeikerds is dat het wifi signaal wegvalt zodat ze hun overbodig geleuter niet meer wereldkundig kunnen maken.

Libertain
Libertain21 sep. 2017 - 5:52

“Wat zullen de buren hierover zeggen?”

Kepler
Kepler20 sep. 2017 - 20:01

De angst dat de overheid wel beleid maakt maar geen goede uitvoeringsorganen heeft, zodat het een bende wordt. De angst dat corruptie de norm wordt in Brussel. De angst dat het gebrek aan rechte ruggen ons land steeds krommer maakt.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 sep. 2017 - 7:55

En dat is allemaal angst, allemaal angst....... En we weten allemaal dat andere mensen verantwoordelijk voor die angst(en?) zijn en als we die andere mensen nu maar personifiëren tot "uitvoeringsorganen" of "een norm die corruptie heet" of "een gebrek aan ruggengraat", desnoods tot "de" islam of "de" PVV, dan komt het vast goed!

DaanOuwens
DaanOuwens20 sep. 2017 - 18:28

Mooi gezegd van Pieter Derks. De boze burger heeft Nederland opgezadeld met ruim 2 miljard extra zorguitgaven. Waarvan voor mij zeker is dat het bij lange na niet gaat opleveren wat op basis van een dergelijke investering verwacht mag worden. Maar de boze burger had samen met Hugo Borst gesproken. verstandige mensen bleven stil. Ik vind het pijnlijk dat verstandige mensen overschreeuwt worden door het domste deel van Nederland. Aan de andere kant ze laten het ook gebeuren. In het zorgdebat heb ik echt mensen gemist die zeiden: "wat een lul is die Borst, laat hem zelf eens voor die moeder gaan zorgen". Dezelfde ongenuanceerdheid waarmee Van Rijn in het openbaar tot in orde geroepen werd omdat zijn vader zijn zorgen uitsprak. Maar dan andersom. Ik stel voor dat verstandige mensen hufteriger moeten doen tegen de hufters. Open debat heeft toch geen zin. Laten we er allemaal met gestrekt been ingaan. Dat lucht op en de tegenpartij doet het ook.

16 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt20 sep. 2017 - 19:06

Als ik dit stukje goed lees dan zijn verstandige mensen opgezadeld met extra zorguitgaven door de "hufters". Eerlijk gezegd denk ik daar heel anders over, maar Daan je bent niet de eerste die gaat schelden als iemand aan zijn geld komt. En ik zou bijna Rutte parafraseren, als het je niet bevalt dan rot je toch op. Over gestrekt been gesproken.

MarjoleinS2
MarjoleinS220 sep. 2017 - 20:10

En tot welk deel van de bevolking behoor jij, de ongenuanceerde domme, boze - of verstandige burger, vindt je zelf?

Johan eldert
Johan eldert20 sep. 2017 - 20:48

[ De boze burger heeft Nederland opgezadeld met ruim 2 miljard extra zorguitgaven. Waarvan voor mij zeker is dat het bij lange na niet gaat opleveren wat op basis van een dergelijke investering verwacht mag worden. Maar de boze burger had samen met Hugo Borst gesproken. verstandige mensen bleven stil. ] dit is gewoon kletspraat. Aantoonbaar werden mensen verwaarloosd tot het punt dat het medische risico's was. terecht dat mensen daar zich druk om hebben gemaakt want iemand langdurig in bed laten liggen [doorliggen] of in zijn eigen vuil [ontstekingen] is medisch onverantwoord handelen. het jarenlange neoliberale bezuinigen lag hier duidelijk aan te grondslag. dus gelukkig hielden die 'verstandige mensen' van jou hun mond.al denk ik dat de overgrote meerderheid in nl gewoon voorstander is van investeren in de zorg. en ja dat kost 2 miljard maar dat geld is er gewoon. Ondanks wat vvd cum suis beweren.

Piet de Geus
Piet de Geus21 sep. 2017 - 0:26

"Aantoonbaar werden mensen verwaarloosd" Dat is de vraag niet. De vraag is of die primitieve 2 miljard extra waar Hugo Borst en consorten om hunkerden ook maar enig verschil maken of dat het een typisch gevalletje adding insult to injury is. Het mag een klein wondertje heten maar men was er eindelijk achter dat de ene instelling veel beter presteerde dan de andere, met exact dezelfde financiering. En dat het dus helemaal geen slecht idee was om de een de kunst bij de ander af te laten kijken opdat zij de kwaliteit ook kunnen verbeteren. Dat is een heel wat moeilijker proces dan simpelweg een zak met geld uitstorten en dan maar denken dat het vanzelf goed zal komen. Qua budget kun je je oren toch echt beter te luisteren leggen bij de instellingen die wel goed presteren en evengoed knelpunten tegenkomen. Wat de rest betreft geldt: qua budget krijgen ze geen cent extra omdat ze eerst maar eens de kunst af moeten kijken hoe dat zinvol te besteden.

Piet de Geus
Piet de Geus21 sep. 2017 - 0:36

"Laten we er allemaal met gestrekt been ingaan. Dat lucht op en de tegenpartij doet het ook." Een buitengewoon helder pleidooi voor een race to the bottom. Je snapt hopelijk wel dat je je daarmee plaatst op het niveau van de Utrecht-hooligan die hooliganisme niet als probleem ziet maar alleen die verdomde supporters van een rivaliserende club. Waarmee je geen onderdeel bent van de oplossing maar van het probleem. Ik heb (het zal je niet verbazen) geen enkel probleem met ingaan met een gestrekt been. Maar dat zul je zelf moeten rechtvaardigen. Wat de tegenpartij doet is een wel erg miezerig excuus.

wick de sof
wick de sof21 sep. 2017 - 2:29

Hufters aan de linkerzijde worden echt niet overschreeuwd hoor. Ik denk dat het probleem is dat u hufterigheid bij een ander wel herkend maar dat hufterigheid van uzelf of mensen met een gelijke mening minder op valt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2017 - 6:10

DaanOuwens En de angst te moeten betalen om een (ander) mensenleven nog enigszins menswaardig te maken misschien? De angst dat het jou geld kost? Ik ken verder nog zoveel soorten van angst die door Pieter Derks niet genoemd worden, de angst voor Trump bijvoorbeeld, de banken, Dijsselbloem, CDA.VVD,D66, Merkel? Waarvan laatstgenoemde de werkeloosheidscijfers in Duitsland verbloemd omdat alle mensen in Hartz1V met een inkomen/ werkeloosheidsuitkering van 400 euro per maand die mogen bijwerken voor 1 euro per uur, maximaal 180 euro per maand dacht ik) niet meer als werkeloos maar als werkend worden aangeduid. Moderne slaven zeg maar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2017 - 6:11

verbloemt, verbloemd heeft...

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2017 - 7:06

@ Klaas Punt Ik wil best oprotten. Laten we het land maar opdelen in jouw deel en mijn deel. @ MarjoleinS Jij schrijft: En tot welk deel van de bevolking behoor jij, de ongenuanceerde domme, boze – of verstandige burger, vindt je zelf? Ik behoor overduidelijk tot het verstandige deel. Ik liep niet achter een dommige voetbaljournalist aan met een moeder complex om 2 miljard extra aan zorg uit te geven waarvan geen oudere Nederlander beter zal worden. Wat denk jij van jezelf? @ Johan eldert Jij schrijft: dit is gewoon kletspraat. Aantoonbaar werden mensen verwaarloosd tot het punt dat het medische risico’s was Niemand ontkent, ook ik niet, dat in een aantal verpleeghuizen de zorg onder de maat was. Maar lang niet allemaal en bij veel controles wordt getoetst op de verkeerde dingen. Zo staan de verpleeghuizen van Humanitas al meer dan 10 jaar goed bekend in Rotterdam maar volgens de inspectie behoorden ze tot de slechtste in Nederland. Vooral omdat de protocollen niet op orde waren, niet de directe zorgverlening. Ook jij komt hier aan met geruchten en halve waarheden maar niet met feiten. Mensen die doorliggen moeten behandeld worden, alleen die 2 miljard gaat niet voorkomen dat mensen niet meer doorligwonden krijgen. Dat wordt alleen voorkomen als de slecht functionerende instellingen aangepakt worden. Jij houdt nu een pleidooi voor het aanvullen van de bankrekeningen van zorg instellingen met een groot deel van die 2 miljard, voor het stimuleren van de omzet van Randstad gezondheidszorg en voor meer bedrijven die verpleegkundigen en verzorgenden gaan werven in het buitenland. Met ouderen die te weinig zorg krijgen heeft jouw verhaal niets te maken. Ik vind het belachelijk daar 2 miljard aan uit te geven.

RobSon2
RobSon221 sep. 2017 - 8:33

"Ik vind het pijnlijk dat verstandige mensen overschreeuwt worden door het domste deel van Nederland" Ik kan me er helemaal in vinden. De vraag is alleen wie zijn de verstandigen en wie zijn de dommen?

MarjoleinS2
MarjoleinS221 sep. 2017 - 10:34

" ik behoor overduidelijk tot het verstandige deel... En wat denk je vanzelf?" Dat wisselt nog al eens. Soms vind ik mezelf verstandig, maar ik kan ook ongenuanceerd zijn, of dom zelfs. Dan heb ik daar wel spijt van, maar is dat meestal een reactie uit irritatie of zo. Dan begrijp ik de ander niet, of voel me niet begrepen en kan dan wel eens pinnig reageren.

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2017 - 12:36

@ Piet de Geus Jij schrijft: Wat de tegenpartij doet is een wel erg miezerig excuus. Het levert blijkbaar 2 miljard op.

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2017 - 15:42

@ MarjoleinS Ik ben nogal constant en laat irritatie mijn eigen denken en gedrag niet beïnvloeden. Maar als het zo werkt bij jou neem ik je je eerste reactie niet kwalijk. Ik ben niet rancuneus.

Piet de Geus
Piet de Geus22 sep. 2017 - 0:48

"Het levert blijkbaar 2 miljard op." Kletskoek. Wat 2 miljard oplevert is een procedurele truc/blunder waardoor de zeggenschap uit handen is gegeven. Reken maar dat dat snel wordt gerepareerd. Overigens: als miljarden alles goedmaken kan ik je aanraden om een golfstaat te veroveren of je op een andere manier in een conflict in het Midden-Oosten te mengen. Dat kan ook door vanuit de leunstoel wat aandelen te kopen in een van de bedrijven die voor de VS de lucratieve kolen uit het vuur halen. Maar dan moet je wel stoppen met het verkopen van moralistische praatjes.

DaanOuwens
DaanOuwens23 sep. 2017 - 15:52

@ Piet de Geus In dat geval kies ik voor de moralistische praatjes.

Piet de Geus
Piet de Geus25 sep. 2017 - 0:06

"In dat geval kies ik voor de moralistische praatjes." Mag ik u hartelijk danken voor de 2 miljard die u daarvoor neer wilt tellen!