Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Piet steeds minder zwart in grote steden

  •  
05-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
XTRA - Roetpiet

© 2016-10-29 16:39:41 ILLUSTRATIE - Roetpiet leest een verlanglijst. ANP XTRA ROOS KOOLE **MODEL RELEASED, BEELDEN UITSLUITEND VOOR REDACTIONEEL GEBRUIK**

Hoewel Amsterdam vooralsnog de enige gemeente is waar Zwarte Piet dit jaar al volledig verdwijnt en vervangen wordt door Pieten met roetvegen tijdens de intocht, blijken bijna alle grote steden stappen te zetten om het kinderfeest te moderniseren. Zo duiken steeds meer witte, gekleurde, roet- of stroopwafel-Pieten op.
Zo zullen bijvoorbeeld in Maastricht, Den Haag en Rotterdam meer roetveegpieten te zien zijn, meldt de Volkskrant. Andere steden opteren nog wel voor een bruine of zwart geschminkte Piet, maar dan ontdaan van stereotypen als kroeshaar, gouden oorringen of rode lippen. De meeste steden melden voornemens te zijn het feest geleidelijk te willen veranderen.
In Zwolle mogen kinderen Piet zelf schminken in wat voor kleur ze maar willen. Alleen Alkmaar, Eindhoven en Apeldoorn geven aan nog vast te houden aan Zwarte Piet in de oude vorm.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.