Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Piet met haakneus bij Sint in Staphorst

  •  
28-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3558 keer bekeken
  •  
ANP-457945954

Om tegemoet te komen aan gevoeligheden in de samenleving introduceert Staphorst naast zwarte Pieten in kindslaafkostuum een Piet met haakneus en keppeltje. Ook komt er een Boomerpiet met blazer en sigaar.

“Na alle kritiek dat wij één minderheid eruit pikken om te kwetsen hebben wij onze bijbels er nog eens goed op nageslagen”, vertelt Ebenhaëzer (‘zeg maar Benno’) Stafman van het Staphorster Klaasfeestgezelschap. “We kunnen vanuit ons geloof uiteraard geen afstand doen van onze eigen zondige superioriteit, maar we kunnen wel alle gruwelen des Heren gelijk behandelen. Bovendien heeft antisemitisme diepe wortels in de christelijke traditie. Wat ons betreft krijgt iedere verongelijkte minderheid een plekje als minderwaardige onderknuppel van de Sint.”

Vanuit die gedachte komt ook de Boomerpiet voort. Boomers vormen immers net zo goed een miskende minderheid die eist dat er een taboe komt te rusten op kwetsende opmerkingen in haar richting, aldus Stafman. “We hebben zelfs de Pedopiet overwogen als handreiking naar de lgb-dinges mensen. Maar dat ging sommigen toch te ver. Het is een kinderfeest, he.”

Reacties

De reacties op het Staphorster initiatief zijn gemengd. Minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius spreekt haar teleurstelling uit: “We hebben in dit land nu eenmaal met z’n allen afgesproken dat antisemitisme in alle vormen ontoelaatbaar is, terwijl consequent hameren op racismebestrijding geldt als wokeisme dat juist een halt toegeroepen moet worden. We kunnen best wat mensen ontzien, maar het moet niet uit de hand lopen. De vergelijking tussen Zwarte Piet en Haakneuspiet gaat derhalve volkomen mank.”

Hans Wiegel, erevoorzitter van de Nationale Boomer Bond, is ook verontwaardigd. “Al dat gezeur over Zwarte Piet, daaraan deden wij niet. Mijn generatie zou ook nooit zeggen dat ouwe lullen weg moeten. Dat wij nu als minderheid met een eigen Okéboomerpiet worden weggezet is een gotspe. Ik heb nota bene op gelijkwaardige voet met Sinterklaas in het parlement gezeten. Zoals ik altijd in mijn Telegraafcolumn zeg: er is veel loos in de samenleving en dat komt vooral omdat het anders is dan vroeger en wij er niks meer over te zeggen hebben.”

Voorzichtig optimisme heerst bij Amnesty International. “Nu de minister zich meer achter ons lijkt te scharen, is de kans toch kleiner dat de politie machteloos toekijkt hoe wij gemolesteerd worden door godvruchtige relschoppers”, aldus de organisatie op Twitter. Wanneer de nieuwe Pieten te zien zijn in de Staphorst is nog niet duidelijk. Stafman: “Alleen Hij kent tijd en plaats.”

Eerder verschenen op christianjongeneel.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.