Joop

Piet met haakneus bij Sint in Staphorst

  •    •  
28-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3306 keer bekeken
  •  
ANP-457945954

Om tegemoet te komen aan gevoeligheden in de samenleving introduceert Staphorst naast zwarte Pieten in kindslaafkostuum een Piet met haakneus en keppeltje. Ook komt er een Boomerpiet met blazer en sigaar.

“Na alle kritiek dat wij één minderheid eruit pikken om te kwetsen hebben wij onze bijbels er nog eens goed op nageslagen”, vertelt Ebenhaëzer (‘zeg maar Benno’) Stafman van het Staphorster Klaasfeestgezelschap. “We kunnen vanuit ons geloof uiteraard geen afstand doen van onze eigen zondige superioriteit, maar we kunnen wel alle gruwelen des Heren gelijk behandelen. Bovendien heeft antisemitisme diepe wortels in de christelijke traditie. Wat ons betreft krijgt iedere verongelijkte minderheid een plekje als minderwaardige onderknuppel van de Sint.”

Vanuit die gedachte komt ook de Boomerpiet voort. Boomers vormen immers net zo goed een miskende minderheid die eist dat er een taboe komt te rusten op kwetsende opmerkingen in haar richting, aldus Stafman. “We hebben zelfs de Pedopiet overwogen als handreiking naar de lgb-dinges mensen. Maar dat ging sommigen toch te ver. Het is een kinderfeest, he.”

Reacties

De reacties op het Staphorster initiatief zijn gemengd. Minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius spreekt haar teleurstelling uit: “We hebben in dit land nu eenmaal met z’n allen afgesproken dat antisemitisme in alle vormen ontoelaatbaar is, terwijl consequent hameren op racismebestrijding geldt als wokeisme dat juist een halt toegeroepen moet worden. We kunnen best wat mensen ontzien, maar het moet niet uit de hand lopen. De vergelijking tussen Zwarte Piet en Haakneuspiet gaat derhalve volkomen mank.”

Hans Wiegel, erevoorzitter van de Nationale Boomer Bond, is ook verontwaardigd. “Al dat gezeur over Zwarte Piet, daaraan deden wij niet. Mijn generatie zou ook nooit zeggen dat ouwe lullen weg moeten. Dat wij nu als minderheid met een eigen Okéboomerpiet worden weggezet is een gotspe. Ik heb nota bene op gelijkwaardige voet met Sinterklaas in het parlement gezeten. Zoals ik altijd in mijn Telegraafcolumn zeg: er is veel loos in de samenleving en dat komt vooral omdat het anders is dan vroeger en wij er niks meer over te zeggen hebben.”

Voorzichtig optimisme heerst bij Amnesty International. “Nu de minister zich meer achter ons lijkt te scharen, is de kans toch kleiner dat de politie machteloos toekijkt hoe wij gemolesteerd worden door godvruchtige relschoppers”, aldus de organisatie op Twitter. Wanneer de nieuwe Pieten te zien zijn in de Staphorst is nog niet duidelijk. Stafman: “Alleen Hij kent tijd en plaats.”

Eerder verschenen op christianjongeneel.nl

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines29 nov. 2022 - 14:06

Het maakt natuurlijk niet uit of je vanwege vermeend racisme, vrouwenonderdrukking, of intolerantie t.o.v. LHBTQ+ levend onder gemeenschappen van orthodoxe christenen of moslims, dan harde grappen maakt door satire met stereotyperingen. Dus zolang er bij deze groepen tradities bestaan die kritiek verdienen satirische stereotyperingen naar orthodoxe christenen en moslims met vrouwen als aan ketenen gelegde fokmachines in klederdracht, mannen als agressieve varkens, en zoals de joden met haakneuzen, ook de zwarten met dikke rode lippen, etc.

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines29 nov. 2022 - 10:24

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Van Tax
Van Tax29 nov. 2022 - 8:31

De conservatieven buiten de randstad worden door dit soort stukjes alleen maar gesterkt in het idee dat ze zich moeten verzetten tegen idiote ideeën uit progressief linkse hoek.

1 Reactie
Zandb
Zandb29 nov. 2022 - 10:02

Van Tax Ja, en? Wie zich door idiote ideeën zou laten leiden, die is niet goed snik, is die conservatief of progressief. Dat lijkt me nogal logisch. Waar het hier dan ook moet gaan, is dat u laat zien waarom u vindt dat er sprake is van "idiote ideeën", die dan in ieder geval geen aanleiding geven om je mening te herzien.

KritischKijken
KritischKijken28 nov. 2022 - 21:52

Had iedereen nou maar dat verlichte ruimdenkende dat bv Amsterdam heeft. Zo vervelend dat niemand dat begrijpt en dat je ten Oosten van Diemen ook nog 'mensen' hebt wonen, en die geloven ook nog in God ipv in Marx of de voorgangers van GL...

4 Reacties
Zandb
Zandb29 nov. 2022 - 10:12

Kijken Wat een onnzozel geframe. Alsof dit bedacht is door de inwoners van Amsterdam! En wilt u nu ontkennen, dat de inwoners van Staphorst er geen bijzondere denkwijze(n) op nahouden, in vergelijk met de rest van Nederland? En dat je daar geen kritiek op zou mogen hebben? U hebt toch ook - hoe hypocriet dan - kritiek op de inwoners van Amsterdam?

Jozias2
Jozias229 nov. 2022 - 12:05

@zandb Waar kwamen de bussen met actievoerders vandaan?

Zandb
Zandb30 nov. 2022 - 7:33

Jozias Het is een feit, dat je over de bewoners in Staphorst 'in het algemeen' meer kunt beweren, dan dat je dat over de inwoners van Amsterdam kunt. En u gaat me toch niet vertellen, dat een paar actievoerders die in paar bussen vanuit Amsterdam vertrekken, een afspiegeling zijn van de Amsterdamse bevolking dan wel dat die namens die Amsterdamse bevolking actie voerden?

Jozias2
Jozias230 nov. 2022 - 15:26

@zandb Ik bedoel niet dat alle Amsterdammers er hetzelfde over denken maar de mensen die hier zo overdenken zijn wel (bijna) allemaal Amsterdammers. En dat feit in de Kozp protesten zou wel te denken moeten geven.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 nov. 2022 - 20:31

In de gemelijke joodgristelijke gemeenschappen achter hun grauwe polderdijken, snákt men als het ware naar een zwártepietenfiguur om zich door hun eigen God begenadigd te kunnen voelen.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque28 nov. 2022 - 18:23

Wat mij ten zeerste verbaasd is dat, nu Piet roetveegpiet is, er enkel blanke Pieten zijn met roetvegen. Blijkbaar is het te ver om ook in het pietenbestand gewoon bruine, gele, rode en zwarte Roetveegpieten op te nemen. Als je het over diversiteit hebt, dan zou dat een geweldige stap zijn.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens29 nov. 2022 - 4:20

@Kapiteun Haddoque "er enkel blanke Pieten zijn met roetvegen" Volstrekt van de zotte inderdaad. Kokerdenken. Niet inclusief, maar exclusief. Steeds weer vanuit de witte geredeneerd. Niet woke, maar 'asleep'. Niet politiek- maar sociaal incorrect. Kortom: achterlijk. Om moedeloos van te worden.

Loods
Loods29 nov. 2022 - 11:48

Het is nog bizarder: mensen worden geweigerd omdat ze te donker roetveegpiet om te zijn: https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2016/12/donkere-vrouw-te-zwart-om-roetveegpiet-te-spelen/ Door hun donkere huidskleur zou dat weer associaties oproepen met zwarte Piet...

Dehnus
Dehnus28 nov. 2022 - 16:34

Ja, je maakt er een geintje over, maar daar komt het wel op neer. Eerst moesten die Grefos niks hebben van die "Roomse achterlijkheden!", en nu (omdat ze mensen pijn kunnen doen) stappen al die Calvinisten over om eens lekker "gemeen te zijn". Het blijft een rare sekte die Tulpen Calvinisten, in de cultus omtrent het jubelen van de Jeebus de Space Hippie.

1 Reactie
Jozias2
Jozias228 nov. 2022 - 19:05

@dehnus Wat een onzin over Staphorst . Overigens blijkt uit de EenVandaag enquête al jaren dat de meerderheid voor de traditionele zp is, het wegzetten als iets voor een paar grefo’s uit Staphorst is ridicuul

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 nov. 2022 - 15:07

Ik vond de landelijke intocht van de Sint in Hellevoetsluis al satire genoeg. Een blanke Sinterklaas, blanke Pieten (met roetvegen), blanke burgemeester, blanke fanfare, blanke kinderen, blanke presentatoren. Een feest van diversiteit was het. Op en top satire.

2 Reacties
Jozias2
Jozias228 nov. 2022 - 19:09

Je vergeet de vergeetpiet…

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 nov. 2022 - 20:05

@Jozias, nou vooruit dan, een half punt voor John Jones

Amorettie
Amorettie28 nov. 2022 - 14:39

OK, een poging om voort te borduren op de vermeende racistische karikatuur van zwarte piet... aangifte doen hiertegen is makkelijker denk ik. Oh en ondertussen wandelde een wit geschminkte klaas en zwarte piet Bonaire binnen afgelopen week....

6 Reacties
Karingin
Karingin28 nov. 2022 - 16:35

Moet je er wel ff bij zeggen dat de Pieten half zwart half rood of groen en waren geschminkt. En voor zover ik weet bestaat er geen white face als racistische karikatuur

Jozias2
Jozias228 nov. 2022 - 19:03

@karin Het idee dat zp iets met blackface uit de vs te maken heeft komt omdat bepaalde types dat roepen. Als we met zijn allen gaan roepen dat het white face is dan is dat kennelijk zo. Bij het wk overigens ook wit geschminkte supporters uit Senegal en Ghana.

LaBou
LaBou 29 nov. 2022 - 8:56

"Het idee dat zp iets met blackface uit de vs te maken heeft komt omdat bepaalde types dat roepen." Dat we hier ons gezicht zwart maken mag niet als blackface betiteld worden, dat in tegenstelling tot het zwart maken van het gezicht in andere lande dat wél blackface genoemd dient te worden. Oftewel, als wij het doen is dat traditie en dus prima, als anderen het doen is dat blijkbaar toch wel racistisch. En tóch dringt het niet tot mensen door dat hier dus grote nonsens staat.

Loods
Loods29 nov. 2022 - 12:06

@laBou Blackface Blackface is de praktijk van het zwart opmaken van een gezicht die in theatervoorstellingen in de Verenigde Staten werd gebruikt om een karikatuur van een Afro-Amerikaanse slaaf op te voeren, gewoonlijk door en voor animatie van blanken. Iets typisch Amerikaans dus Het zwart maken van Zwate Piet (en andere gebruiken waarbij mensen zich zwart maken zoals Plough Monday of het nog onbekendere Soul caking in de UK) dient om mensen onherkenbaar te maken. In beide worden mensen zwart gemaakt, maar met een compleet andere reden. Dat blackface (zeer terecht) niet meer kan in de VS betekent niet dat alle zwarte gezichten black-face zijn en dezelfde achtergrond hebben. ALs we dat door trekken kunnen we dus b.v. Semana Santa ook wel afschaffen omdat de Ku Kux Klan ook in witte gewaden en puntmutsen lopen.

Jozias2
Jozias229 nov. 2022 - 12:11

@labou Ja, de culturele context doet er toe. In de vs wordt blackface gebruikt om in theatervoorstellingen een karikatuur van een slaaf weer te geven met de intentie om donkere mensen als minderwaardig neer te zetten. Die intentie is geheel anders. Dat Eddy Murphy in coming to Amerika een blanke speelde, Senegalese supporters met witte gezichten en de intocht in Bonaire passen toch ook niet in dat rijtje. Je oordeelt nu op basis van 1 uiterlijk kenmerk en niet de context er achter. Als een zwarte piet bedoeld is om donkere mensen belachelijk te maken waarom verkleden al die kinderen zich. Dan als zp?

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 nov. 2022 - 13:40

@Karingin Tina Turner, 'Outta Season' album cover. Dat is nou een prikkelende foto.

omaoeverloos
omaoeverloos28 nov. 2022 - 14:30

Hendrick de Keijser van het Staphorster Historisch Genootschap vindt al deze moderne fratsen maar niets. Hij pleit voor de klassieke Pietfiguur : "De kleur maakt me eigenlijk niets uit, als het de kinderen maar angst aanjaagt." Ook ziet hij graag de terugkeer van de gard : "De stoute kinderen, toch het overgrote deel, verdient het om tenminste eens per jaar flink afgerost te worden. De gard ïs daar een uitstekend hulpmiddel bij." Ok de zak dient volgens hem in ere hersteld te worden : "Natuurlijk niet voor presentjes of snoepgoed, maar om de ergste belhamels in te stoppen en af te voeren naar Spanje om in de pepernotenfabriek tewerk gesteld te worden." "Je ziet wat er met een dorp als Staphorst gebeurt als je de wind er niet onder hebt" aldus de Keijser, "enkele generaties zijn al verloren en dermate ontspoort dat ze onschuldige demonstranten bedreigen" We kunnen alleen maar hopen dat de adviesen van de Keijser worden opgevolgd zodat de komende generaties Staphorsters weer zullen bestaan uit brave, godvruchtige burgers die geen vlieg kwaad doen.

Markzelluf
Markzelluf28 nov. 2022 - 14:29

Mocht Claudia de Breij op 31 december nog steeds geen goede reactie hebben op de affaire Matthijs van N. die zij in haar conference kan verwerken en die door de voltallige NPO en de ledenraad van de VARA goedgekeurd is, dan stel ik voor de heer Jongeneel te vragen voor een conference. 'Einmalig', zeggen Duitsers met gevoel van humor daar vast over.

vdbemt
vdbemt28 nov. 2022 - 14:16

Het is weer Christiaan Jongeneeltijd, beste mensen. Net zo niet waar als Sinterklaas.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens29 nov. 2022 - 6:29

@vdbemt O, maar dan moet Sinterklaas net zo'n ironisch stukje over Jongeneel kunnen maken. Trouwens, is Christian zélf eigenlijk wel waar? Aha, net zo waar als Piet met haakneus...