Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Pianist moet land uit want 'geen bijdrage aan cultuur in Nederland'

  •  
10-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
piano300.jpeg
Update: zaak leidt tot spanningen in het Rotterdams college ... Actie opgezet om niet verlengen visum
Pianist Harimade Kusuma studeerde af aan het Amsterdamse conservatorium als concertpianist en werkt als muziekdocent aan het Rudolp Steiner College in Rotterdam. Hij begeleidt conservatoriumstudenten bij uitvoeringen maar volgens Nederland dienen zijn activiteiten ‘geen wezenlijk Nederlands economisch en cultureel belang’. En daarom mag hij niet langer in Nederland blijven. Vrienden en bekenden zijn een actie gestart om Kusuma in Nederland te houden.
RTEmagicC_780e251eb2.jpg
Ik zal dit in Den Haag onder de aandacht brengen. Ik weet ook dat het een groot ongemak is voor de mensen die de wet moeten handhaven.
Als Nederland voet bij stuk houdt, zal Kusuma Nederland snel moeten verlaten. Update 18:30 uur:
De zaak van Harimade Kusuma zorgt voor spanningen in het Rotterdamse college. Die ontstonden, nadat Leefbaar Rotterdam raadslid Michel van Elck twitterde:
Harimada Kusuma de nieuwe Mauro. Met de muziek mee naar het land van herkomst svp!
Dat is coalitiegenoot D66 in het verkeerde keelgat geschoten. Woordvoerder integratie Robin de Roon:
Van Elck gebruikt onnodig grievende en ongepaste woorden om duidelijk te maken dat een muziekleraar wat hem betreft het land moet verlaten. D66 distantieert zich daar nadrukkelijk van.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

A3Kok
A3Kok10 jul. 2015 - 9:45

Ik zou maar een paar deuntjes van André Hazes in het repertoire opnemen. Daar houden die rechtse rakkers van.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar10 jul. 2015 - 9:45

Is dit nou een voorbeeld van iemand die *moet* worden uitgezet? Hou toch eens op, 'Nederland', met zo'n bekrompen bende te zijn.

Ikkyu
Ikkyu10 jul. 2015 - 9:45

Als je iemand van buiten de EU een baan aan wil bieden zul je moeten aantonen dat deze functie niet door iemand uit de EU kan worden vervuld/dat de persoon over bijzondere kwaliteiten beschikt die in de EU schaars zijn, en in dat laatste geval moet je hem/haar ook navenant belonen (kennismigrant). Ik vind dat best een goede regel. Bovendien kan iedereen na 5 jaar de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Deze goede man is hier al 12 jaar, en had dit al lang kunnen doen als hij echt had willen blijven. Dus echt zijn eigen schuld en verantwoordelijkheid.

neutralist
neutralist10 jul. 2015 - 9:45

Mogen de Toppers dan mee please!! En dat hele zooitje Nederlandse 'artiesten' met hun tenenkrommende muziekshit.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten10 jul. 2015 - 9:45

Kan deze man niet gewoon een werkvisum krijgen? Beschouw hem als een expat. Probleem opgelost.

WendyB2
WendyB210 jul. 2015 - 9:45

VVDers en cultuur? VVDers zijn omhooggevallen patjepeeërs met teveel geld maar geen smaak om dat geld aan uit te geven. Dus geven ze het maar uit aan hun persoonlijke opgeblazen versie van 'Oh oh Cherzo'.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst10 jul. 2015 - 9:45

Bah, als iedereen die geen culturele of anderszinds nuttige bijdrage aan Nederland levert eruit gebonjourd zou worden werd het hier een stuk rustiger.

Mark Gh
Mark Gh10 jul. 2015 - 9:45

Als deze man in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien en daarbij netjes zijn belastingen en premies afdraagt, dan heeft hij toch een toegevoegde waarde? Wees welkom!

msj_meijerink
msj_meijerink10 jul. 2015 - 9:45

Eigen pianisten eerst?

Gualtero
Gualtero10 jul. 2015 - 9:45

Lijkt veel op de zaak Gümüs.

Armagaddon
Armagaddon10 jul. 2015 - 9:45

>>> Citaat:Pianist moet land uit want 'geen bijdrage aan cultuur in Nederland' >>> Sham and Scandal...!! >>> Griezelige parallellen en raakvlakken met het inhumane, ondemocratische tijdens onze bezetting Gesetz ist Gesetz, und Befehl ist Befehl waarbij zelfs Politie en Marechaussee aan meegeholpen hebben.....stuitend mijn Nederland... frauelandje...!!

Christiane2
Christiane210 jul. 2015 - 9:45

Pardon??? Sinds wanneer dient een muziekdocent en concertpianist geen wezenlijk economisch en cultureel belang???! Schandalig weer, dit!

JohnVKR
JohnVKR10 jul. 2015 - 9:45

Het past natuurlijk 1-op-1 bij de bizarre visie van de VVD. Kunst en cultuur levert volgens de VVD geen enkele maatschappelijke bijdrage. Voor de VVD is kunst en cultuur gewoon bagger, dus weg ermee.

2 Reacties
lembeck
lembeck10 jul. 2015 - 9:45

Dan schieten ze in eigen voet.

AndrewSm
AndrewSm10 jul. 2015 - 9:45

Bagger is het pas als het extra ondersteuning nodig heeft. Je zou dan eerder kunnen zeggen dat linkse partijen van mening zijn dat het bagger is omdat het extra hulp nodig heeft.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2015 - 9:45

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199310 jul. 2015 - 9:45

Klopt - op deze gronden kan men ook menig VVD'er het land uitzetten, die kan best opgevangen worden in 'de regio', zijnde de eerste de beste bananenrepubliek. Want de VVD kent vele nonvaleurs, die geen wezenlijk Nederlands economisch of cultureel belang dienen; integendeel, met hun kunsthaat en hun frauduleuze gedrag brengen ze ons land op beide gebieden grote schade toe.

Brauswasser
Brauswasser10 jul. 2015 - 9:45

Wat is het verschil tussen een afgestudeerde pianist en een afgestudeerde puntlasser ?

3 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas10 jul. 2015 - 9:45

5000 uur studie? Wat schat u?

lembeck
lembeck10 jul. 2015 - 9:45

Wat denk je zelf? Hoeveel puntlassers zijn er en hoeveel van deze uitmuntende pianisten? Zoek het maar eens uit. Dan kom je er wel achter. (Hoop ik).

kalmpjes
kalmpjes10 jul. 2015 - 9:45

De twee meest opvallende zijn; 1. De puntlasser heeft binnen afzienbare tijd een baan en kan zichzelf onderhouden. 2. Een puntlasser "redden" geeft nu eenmaal niet dat zelfvoldane gevoel dat een bepaald type mensen ervaart bij het "redden" van een muzikant.

zweistein
zweistein10 jul. 2015 - 9:45

Het zou werkelijk schandalig zijn als deze fantastische pianist werd weggestuurd, terwijl duizenden kansloze gelukszoekers worden binnengelaten. https://www.youtube.com/watch?v=w4eX7ODpBxY

1 Reactie
BasVV
BasVV10 jul. 2015 - 9:45

Bekijk het eens van een andere kant. Deze muziekstudent heeft hier mogen studeren. Dat wordt internationaal bevorderd. Maar waarom Indonesie dan zo'n geweldige man ontzeggen. Alsof er in Indonesie ook niet heel veel jongeren piano willen spelen.

rbakels
rbakels10 jul. 2015 - 9:45

Moet de IND een onderscheid maken tussen musici die wel een geen bijdrage leveren aan de cultuur in Nederland? In het Concertgebouworkest zitten diverse musici die ook voor Nederland een verblijfsvergunning nodig hebben - ik noem ster-hoboïst Alexei Ogrintchouk, een Rus. Deze pianist komt uit Indonesië. Ook hij is klassiek musicus. Treedt hij niet genoeg op? Je kunt ook aan de cultuur bijdragen zonder op te treden, bijv. door les te geven, wat deze man veel doet. De IND maakt toch geen verschil tussen goede en zeer goede musici? Ah, ik weet het al: Indonesië is een moslim-land! Waar overigens ook voorouders van Wilders vandaan komen. Nee, dit verhaal is óf absurd óf onvolledig.

2 Reacties
Ikkyu
Ikkyu10 jul. 2015 - 9:45

Wat is dit nu weer voor een reactie, gelijk weer de racisme kaart trekken. Een docent, en niet eens op een conservatorium, is wat anders dan een sterpianist. Er zijn in Nederland en in omliggende EU landen genoeg mensen die de kwalificaties en kwaliteiten hebben om als piano-leraar kunnen optreden. Waarschijnlijk meer mensen dan er banen zijn zelfs. Als deze man daarvoor in aanmerking zou willen komen had hij zich al lang kunnen naturaliseren, gezien de periode die hij al in Nederland is. Als hij dat niet wil, loopt hij het risico, zoals nu gebeurt, dat hij geen werkvergunning meer krijgt op een gegeven moment. Hij had dat helemaal zelf kunnen voorkomen.

lembeck
lembeck10 jul. 2015 - 9:45

Het is gewoon absurd. Niets anders. Deze man geeft muzieklessen aan tieners. Als er iets belangrijk is voor hun ontwikkeling is het muziek en zeker de klassieke muziek.