Joop

Philips in VS onder vuur door rapport over onveilige beademingstoestellen

  •    •  
21-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
2701134334_1438991da5_w

© cc-foto: Nicole Mays

De beleidsmakers van zorgverzekeraars en overheid hebben weer eens gefaald vanwege een gebrek aan competentie en voldoende praktijkkennis over de marktsector.
Nederlandse zorgverzekeraars en de overheid mogen zich de ogen uit de kop schamen over hun reactie en aanpak van de terugroepactie van onveilige Philips beademingstoestellen. Een terugroepactie waardoor enkele tienduizenden Nederlandse slaapapneu-patiënten ernstig gedupeerd zijn en mogelijk grote gezondheidsrisico’s lopen.
De beleidsmakers van zorgverzekeraars en overheid hebben weer eens gefaald vanwege een gebrek aan competentie en voldoende praktijkkennis over de marktsector. Inclusief het  inzicht en kennis hebben van het gedrag van grote beursgenoteerde ondernemingen. Zoals in dit geval Philips.
Zorgverzekeraars, hulpmiddelenleveranciers en overheid hebben na de wereldwijde terugroepactie in juni van dit jaar slaafs alle door Philips opgesomde maatregelen en adviezen opgevolgd. Zonder zelf direct een eigen route te gaan volgen in het oplossen van dit voor Nederlandse slaapapneu-patiënten en hun behandelaars enorme probleem. Was die eigen route wel gevolgd dan zouden vele gedupeerde patiënten nu al beschikken over een veilig beademingstoestel van een ander merk. De kosten van die voor patiënten schadebeperkende oplossing zou dan gewoon als schadeclaim bij Philips kunnen worden ingediend. Geld genoeg heeft Philips daarvoor direct al gereserveerd.
Nu wachten vele tienduizenden gedupeerde Nederlandse patiënten op een vervanging of reparatie door Philips. Op basis van een in september jl. uitgebracht persbericht waarin ze de intentie hebben uitgesproken om dit najaar te beginnen met een vervanging of reparatie van onveilige toestellen.
Het op 12 november 2021 gepubliceerde rapport van de Amerikaanse toezichthouder FDA (Food &Drug Administration) is schokkend te achten gelet op het tot nu toe door zorgverzekeraars en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gevoerde beleid en communicatie naar de gedupeerde slaapapneu-patiënten, waarin beleid en communicatie als het werkelijke probleem qua mogelijke risico’s behoorlijk onderschat en gebagatelliseerd is. Als althans de rapportage van de Amerikaanse toezichthouder over het probleem ernaast gelegd wordt.
De risico’s op mogelijke gezondheidsschade als gevolg van afbrokkelende schuimbekleding in de beademingstoestellen, zoals genoemd in het FDA-rapport , liegen er namelijk niet om.
Testen in de VS om onveilige toestellen te kunnen repareren met behulp van siliconen als oplossing van het probleem zijn nog niet geaccordeerd door de FDA. Of siliconen veilig of ook onveilig zijn kan nu nog niet worden gezegd.
Wat betekent dit voor alle Nederlandse slachtoffers bij een ongewijzigd beleid van zorgverzekeraars en overheid? Is de FDA-update in de VS nu wel een prikkel om in Nederland eindelijk een eigen route te kiezen en alle slachtoffers met spoed te voorzien van een ander toestel van een ander merk? Zo ja, dan is de kans groot dat door dit lakse gedrag en het te lang wachten om productiecapaciteit in de wereld te reserveren van veilige vervangende toestellen, andere alertere landen ons al voor zijn geweest.
Het meest schokkende in de FDA-update was voor mij wel dat Philips al in 2014 op de hoogte was van klachten over hun beademingstoestellen. Een jaar later bleek al dat er gezondheidsrisico’s konden zijn. Toch heeft Philips tot juni 2021 gewacht om wereldwijd een terugroepactie te starten.
Philips wacht in de VS een zeer complexe juridische strijd over aansprakelijkheid en schadeclaims. Dat zal straks in Nederland niet anders zijn. Als oud-advocaat adviseer ik alle gedupeerde apneu-patiënten om individueel of collectief juristen in te schakelen voor advies en begeleiding. Zeker voordat u vrijwillig uw onveilige product afgeeft ter reparatie of vervanging. Dat laatste in verband met het feit dat een technisch rapport van het binnenste deel van ieder onveilig individueel toestel noodzakelijk is om aan te kunnen tonen dat het gebruik ervan gezondheidsschade heeft veroorzaakt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Déjà vu
Déjà vu22 nov. 2021 - 13:52

Juridische strijd in Amerika: Philips zou de jury en rechter aldaar er fijntjes aan moeten herinneren, dat de veroorzakers van de Bijlmerramp in Nederland maar 2 miljoen euro hoefden te betalen aan de nabestaanden.

LeftFuturist
LeftFuturist21 nov. 2021 - 20:19

Het probleem wat mij betreft is de vrije markt niet, maar het gebrek aan visie om de markt ook echt vrij te houden. Het is niet zo van “nu is het los en dan is het vrij!”

1 Reactie
Effie2
Effie222 nov. 2021 - 10:22

Het probleem is, denk ik, het sturen op winstmaximalisatie, waardoor er risico’s worden genomen. Kwantiteit wordt vaak belangrijker gevonden dan kwaliteit, omdat het in eerste instantie meer geld oplevert. Wanneer het belang van de klant en het belang voor het milieu, en niet het bedrijfsbelang centraal zouden staan, gebeuren er minder ongelukken die later gerepareerd moeten worden. ‘De bron van het kwaad heet egoïsme’.

Effie2
Effie221 nov. 2021 - 18:28

Wanneer gaan we inzien dat sturen op preventie en kwaliteit goede investeringen zijn, die behalve materiële schade, ook een hoop ellende voorkomen?

Bouwman2
Bouwman221 nov. 2021 - 13:54

Apneu is als de ademhaling ineens stopt. Ik heb dan vaak, dat de adem me in de keel stokt. Maar dat gaat altijd wel weer over, en pas als je langer dan een aantal minuten niet meer adedemt ben je dood. Maar zelfs wanneer je huig je in je keel zinkt, dan nog krijg je de reflex.Dan schakel je over op de automaat. IJe hoorde nooit van apneu bij Johan de Witt. Hij werd gewoon vermoord en zijn tond werd afgesneden. Dat wel, maar apneu?

6 Reacties
gimli55
gimli5521 nov. 2021 - 15:26

Langdurige apneu zorgt voor hersenbeschadiging. Je ademreflex komt door een te veel aan koolstofdioxide, niet een te veel aan zuurstof.

LaBou
LaBou 21 nov. 2021 - 17:23

Het zal wel aan mij liggen maar ik snap het verband van Johan de Witt niet met het onderwerp van van dit artikel.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 nov. 2021 - 23:43

Adembenemende stompzinnigheid van Bouwman.

Wieowie
Wieowie22 nov. 2021 - 14:12

Labou: nadat je vroeg wat het verband was tussen giro555 en COVID, is het goed dat je leert om verbanden te zien. Bouwman gaf hierboven echter een “overdenking” mee. Het kan voorkomen dat als als jij een verband niet niet, het er daadwerkelijk ook niet is.

LaBou
LaBou 24 nov. 2021 - 12:01

En daar is meneertje blabla weer. Misschien moet kouwe drukte eens aangeven wat zijn belang is bij dit soort hersenscheten. Tenzij hij natuurlijk een enorme fan is van bouwman die niet yediend is van enige vorm van kritiek op deze man. Waarbij het dan wel weer opvalt dat hij alleen maar aanslaat op "labou". Een andere optie is natuurlijk dat hij er niet tegen kan dat hij gewezen wordt op het feit dat hij vooral onzin ten berde brengt.

Wieowie
Wieowie24 nov. 2021 - 18:44

Hoi Labou, het is goed dat je naar verbanden zoekt. Zo is er wel degelijk een verband tussen COVID en giro 555 (jij kon dat verband niet ontdekken). In bovenstaande comment van Bouwman is er geen verband met Johan de Witt.