Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

PGB zorg splijtzwam coalitie

  •  
07-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-pgb_300.jpg
PVV al ontevreden ... forse bezuinigingen op pgb maakt zorg duurder omdat meer gebruikt wordt gemaakt van zorg in reguliere instelling ... VVD wil juist dat chronisch zieken en gehandicapten meester worden over eigen zorg
Het persoonsgebonden budget is opnieuw een discussiepunt geworden tussen regeringspartijen VVD, PVV en CDA. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten stelde voor het kerstreces de bezuinigingen gedeeltelijk uit en hief de stop op nieuwe pgb-aanvragen op, maar de PVV is nu al ontevreden omdat blijkt dat nieuwe pgb-houders rond de 10.000 euro gekort worden.
De nieuwe pgb-aanvragers, ook die al vorig jaar op de wachtlijst stonden, worden flink gekort en daar is de PVV niet blij mee. De VVD en en CDA beraden zich nog op een standpunt.
De VVD is een groot voorstander van het persoonsgebonden budget waarbij chronisch zieken en gehandicapen zelf zorg kunnen inkopen. Na veel moeite wist de staatssecretaris dan ook het pgb weer open te stellen, maar dan in afgeslankte vorm omdat met regeringspartijen PVV en CDA is afgesproken dat er flink gekort moet worden op dit budget.
Door die maatregel lijkt het kabinet nu ook in de eigen financiën te snijden omdat pgb-aanvragers in het vervolg gebruik zullen gaan maken van zorg in reguliere instellingen. Die is niet alleen duurder, maar gaat ook tegen de principes in van de VVD die juist wil dat chronische zieken en gehandicapten zelf een budget aanvragen voor de zorg die zij nodig hebben.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

eeweew
eeweew7 jan. 2011 - 11:37

Het motto van dit kabinet: bezuinig zo dat de kosten uiteindelijk hoger zijn.

Opinius
Opinius7 jan. 2011 - 11:37

"VVD wil juist dat chronisch zieken en gehandicapten meester worden over eigen zorg " hoe ontroerend van de vvd deze "vrijheid" naar gehandicapten, chronisch zieken ,bejaarden etc ! het betekent in dat liberalisme net zoveel als: hou jij ze arm,hou ik ze dom, en leeft het gepeupel daarmee evengoed in de illusie van de vrijheid van eigen zorg en verantwoordelijkheid. kijk,. is die vvd en aftandse cda niet ontroerend .? ze ruimen ook zo lekker vrij op joh.

Gerald2
Gerald27 jan. 2011 - 11:37

De PVV ontevreden? Voor hoe lang?

clara51
clara517 jan. 2011 - 11:37

De kortingen treffen niet alleen individuele pgb-houders, maar ook kleine woongroepen, vaak op initiatief van ouders opgestart. Zij kunnen nu al met moeite zorg inkopen, na de vorige kaalslag. En dan?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 jan. 2011 - 11:37

Rutte en Wilders zijn wel duidelijker dan Balkenende. Balkenende: ''na het zuur komt zoet'' Rutte en Wilders: Het Zuur van Balkenende wordt alleen maar ''zuurder''! En toch stemmen Nederlanders op deze figuren.

Gerald2
Gerald27 jan. 2011 - 11:37

De VVD wilt dat chronisch zieken en gehandicapten meester worden over hun eigen zorg. Wat de VVD er niet bij vertelt is dat ze het eerst moeten betalen!

jvanarkel
jvanarkel7 jan. 2011 - 11:37

Hoezo splijtzwam, PVV doet niet mee en is op meerdere fronten niet eens met de coalitie. Dus als er een meerderheid is voor PVV's standpunten, krijg je eindelijk dualisme door wisselende combinaties. Dat is juist een meerwaarde van een minderheids en een zaken kabinet. Nu maar hopen dat om een andere meerderheid buiten het kabinet te krijgen dat de PvdA niet voor de vorm kiest en dus tegen omdat het de PVV betreft maar voor de inhoud. Denk echter dat dat niet gaat gebeuren.

2 Reacties
Harmen2
Harmen27 jan. 2011 - 11:37

Ik denk het ook niet en ben er blij mee

maclofty
maclofty7 jan. 2011 - 11:37

Kijk eens aan nu is de PvdA en andere aan de linkerzijde met hun linkse bobby's wel goed om dit kabinet, wat ik maar, om niemand te kwetsen nietwaar Aert? een halfje bruin met granen, zal noemen want die hadden we in WW2 namelijk niet ;-)) Ik zou me als PVV er schamen om de hulp van de "linkse" partijen in te roepen.

JoopSchouten
JoopSchouten7 jan. 2011 - 11:37

De VVD maakt het deze mensen op twee manieren moeilijk. Naast de asociale beknibbelingen heeft deze omslachtige (en voor zeer velen ingewikkelde manier van aanvragen en uitzoeken) een grote impact op een groot deel van de hulpbehoevenden. Typisch VVD. Altijd er maar vanuit gaan dat anderen graag inkopertje en boekhoudertje spelen. Deze gasten hebben geen enkele notie van de praktijk. Het kan allemaal eenvoudiger en goedkoper. Terug naar het ziekenfonds zou ik zeggen...

1 Reactie
cormol
cormol7 jan. 2011 - 11:37

Het is natuurlijk even slikken maar het nieuwe PGB beleid is toch echt van Balkenende IV origine. Net als de aanpassing van de AWBZ-regeling die ook al tot onaanvaardbare bezuinigingen leiden. Wie was toen de verantwoordelijk staatssecretaris? Inderdaad mevrouw Bussemaker (PvdA) samen met minister Klink (CDA). Voor de kwalijke gevolgen van dit wanbeleid zie: Balans: http://www.balansdigitaal.nl/algemeen/dossier-awbz Per saldo: http://tinyurl.com/2wlgtha Gezondheidsraad: http://tinyurl.com/39c3g5f Nu oppositie voeren kan, net als vluchten, niet meer en is ook niet geloofwaardig.

koosdruif
koosdruif7 jan. 2011 - 11:37

Geachte mede-Joopers, Ik kan mij uitsluitend aansluiten bij diegene die eenzelfde opinie erop nahouden als diegene die net als ik het standpunt van de VVD ronduit ridicuul en schrebulent vinden. Ooit kon ik mij nog vinden in de geprononceerd liberale oorsprong van eerdergenoemde partij, maar wat de partij in huidige vorm bewerkstelligt is ronduit frèle en inferieur. Ik verheug me middels mij eigen dilligente manier op het standpunt van judicieuze partijen als de PvdA en toch ook GroenLinks welk ik singulier apprecieer nopens hun standpunten betreffende de zorg.

1 Reactie
bertvanbaar
bertvanbaar7 jan. 2011 - 11:37

Hallo Koos, Kun je ook schrijven zonder die hete aardappel? Ik vermoed nl. dat ik het met je eens ben maar weet het niet zeker!

[verwijderd]
[verwijderd]7 jan. 2011 - 11:37

Dit was en is een te goud gerande regeling, het is prima dat nu de juiste PGB wordt verstrekt, zonder overwaarde.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs7 jan. 2011 - 11:37

"Dit was en is een te goud gerande regeling" Wat een onzin. Het was vooral een te ongerichte regeling, net als met de kinderopvang: te weinig voor professionele zorg en volstrekt overbodig als het wordt gebruikt om opa en oma als betaalde oppasser in te schakelen.