Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

PGB-drama duurt voort

  •  
02-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vanrijn300_03.jpg
Uitbetaling hulpverleners verloopt nog altijd problematisch ... Na twee maanden werken nog steeds geen salaris ... Staatssecretaris Van Rijn: 'Slechts bij 1 procent vertraging' ... Belangenvereniging: '51 procent is nog niet betaald' 
Sinds dit jaar is er een nieuw pgb-uitbetalingssysteem van kracht, maar de verwerking van de uitbetalingen verloopt niet bepaald van een leien dakje. Nieuwsuur meldt dat de uitbetaling nog steeds voor veel problemen zorgt; er zijn nog steeds zorgverleners en kleinschalige zorginstellingen die wachten op de vergoeding voor de maand januari.
RTEmagicC_vanrijn850.jpg
Staatssecretaris Martin van Rijn zal zich dinsdag in de Tweede Kamer moeten verantwoorden voor de uitbetalingsproblemen bij de SVB. De staatssecretaris zei eerder dat in maar 1 procent van de gevallen de uitbetaling niet op tijd plaatsvindt. Dat is niet waar, zo zegt de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ). Uit een eigen inventarisatie onder 35 pgb-gefinancierde zorgaanbieders blijkt volgens BVKZ dat 51 procent van de facturen van januari nog niet is betaald.
Per 1 januari dit jaar is er een nieuw pgb-uitbetalingssysteem van kracht. Vroeger kregen patiënten met een persoonsgebonden budget zelf hun zorgbudget om hun zorgverleners van te kunnen betalen. Dat loopt nu via de SVB. Maar omdat het zo chaotisch gaat, zijn er nu noodscenario’s van kracht, schrijft Nieuwsuur.
Belangenvereniging Per Saldo zegt elke dag van zo’n honderd budgethouders te horen te krijgen dat er niet is betaald over de maand januari. Ook zouden er dagelijks meldingen binnen komen over onvolledige betalingen, dubbele betalingen, of betalingen aan derden die niet bij de budgethouder werken.
Bij sommige gemeenten kunnen mensen met problemen aankloppen. Bijvoorbeeld in Brunssum. Nieuwsuur schrijft hierover:
Brunssum is in februari overspoeld met telefoontjes van budgethouders en zorgverleners. De gemeente heeft maar 533 pgb’ers, maar toch klopten 200 mensen bij de gemeente aan. Zij zijn te laat of niet uitbetaald of de bedragen zijn te hoog of te laag. Ook worden mensen betaald die vallen onder een andere gemeente of onder een andere wet. Het geld van Brunssum wordt soms dus onjuist besteed door de SVB.
De gemeente probeert voor iedereen bij de SVB uit te zoeken waar het misgaat. Alleen in echte noodsituaties keert de gemeente een voorschot uit. “Als mensen de huur niet meer kunnen betalen of geen boodschappen meer kunnen doen, keren wij een bedrag uit”, zegt CDA-wethouder Thomas Gelissen. Inmiddels hebben elf zorgverleners van Brunssum een voorschot ontvangen.
In Maastricht zagen ze vorig jaar de bui al hangen en dus doen ze het daar anders. In totaal heeft de gemeente Maastricht 2500 budgethouders. 1200 ‘sociaal zwakkere burgers’ hoeven geen zaken te doen met de SVB, maar krijgen hun vergoeding op de oude manier via de gemeente.
Wethouder Jack Gerats (SP) legt uit:
Wij zagen afgelopen najaar na overleg met het ministerie al aankomen dat er grote problemen zouden ontstaan. Het is allemaal te snel gegaan, te complex en te onduidelijk voor veel mensen. Wij zijn hier in Maastricht burgerlijk ongehoorzaam. We hebben de randen van de wet opgezocht, maar we gaan liever uit van mensen dan van regels.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

edgarmat
edgarmat2 mrt. 2015 - 14:28

@Erwin: "maar deze hervorming valt goed te verdedigen: doordat zorg en sociale zekerheid dichter bij de burger georganiseerd worden is maatwerk beter mogelijk en dus ook kostenbesparing." Hoezo dicht bij de burger? Het SVB is een kolos die helemaal geen binding heeft met haar klanten.

Armagaddon
Armagaddon2 mrt. 2015 - 14:28

>>>> Oorzakelijk gevolg de VVD-Rutte politiek stuitend gebrek aan: inzicht, visie, onvoldoende IQ en EQ in even wicht en vooral realiteits zin (inzicht) staanan aan de basis van het PGB probleem, evenals de huidige belasting puinhoop bij de elektronische aan giften...!! https://allestoringen.nl/storing/belastingdienst

JoopSchouten2014
JoopSchouten20142 mrt. 2015 - 14:28

51% is niet te bagatelliseren. Er zijn veel mensen in de problemen gekomen. Wel fijn voor je dat jij het prima hebt. Dit zou voor iedereen moeten gelden.

Sternenstaub
Sternenstaub2 mrt. 2015 - 14:28

Ik volg het PGB-debacle (#PGBalarm op Twitter) op de voet, voor een buitenstaander, dus weet ik redelijk goed wat er speelt: een drama dat is veroorzaakt door zelfoverschatting en arrogantie. Het morele en bestuurlijke falen van de PvdA, speelt in deze farce, dit drama, de hoofdrol, al is het eigenlijk VVD-beleid, waar door PvdA voor de Bühne een 'linkse', 'sociale' draai aan is gegeven. Ergo... Erwin Lamme kan geen personage zijn in het 'eerlijke verhaal' van de PvdA, en ook niet in het 'moeilijke verhaal'. Hij kan alleen een personage zijn in het gelogen verhaal. Een stooge. Falen, farce, drama. Dat zijn inmiddels de steekwoorden voor het kabinetsbeleid, nieuwe wetten en de uitvoering ervan, en niet alleen met PGB, maar op álle maatschappelijke terreinen. Een keer trek je de conclusie. Vriendschap is een illusie, als het over VVD en PvdA gaat. Faalmensen zijn het.

wvdstraat
wvdstraat2 mrt. 2015 - 14:28

Het huidige adagium: 'We moeten eraan verdienen, of in elk geval zorgen dat het zo weinig mogelijk kost'. En dat gaat dan om baby's, kleuters, scholieren, studenten, ouderen, gepensioneerden en bejaarden. Dat gaat om werknemers, zzp'ers, werkzoekenden, om (on)gelovigen, binnen- en buitenlanders. En dus ook om zieken en gehandicapten, dus wordt de zorg onbetaalbaar, worden sociale werkvoorzieningen gesloten en pgb-afhankelijken voorgelogen. "De kost gaat voor de baat uit" valt te lezen op de Beurs van Berlage. Wellicht is er nog een hoekje over voor "De baat gaat voor de beschaving uit". .....

Dehnus
Dehnus2 mrt. 2015 - 14:28

Trollolololo allah VVD. Dat geld krijgen ze nog wel bij de zorgverzekeraars. Eerst de helft, want ze lagen een paar jaar gelden dwars. En dan langzaam steeds meer, en dan heeft deze meneer ook zo'n kekke Bentley. VVD, wie is er niet arm mee geworden :).

ton14024
ton140242 mrt. 2015 - 14:28

Neemt allen een voorbeeld aan Maastricht, liever ongehoorzaam besturen, dan niet of slecht besturen.

ElChe
ElChe2 mrt. 2015 - 14:28

Hoe kun je (potverdomme) blunderen met de zorg voor bejaarden, zieken en gehandicapten?

Armagaddon
Armagaddon2 mrt. 2015 - 14:28

r>>> Tja het drama begon..... >>> Met met de dramatische keus voor Rutte I+II en dramatische maatschappelijke en economische negatieve ontwikkelingen..in de vorm van contra productieve maatregelen >>> Deze zullen een dramatische vervolg en escalatie krijgen als de invulling van deze politieke dramaturgie elk dag langer in het zadel blijft...

pakmelk
pakmelk2 mrt. 2015 - 14:28

'kinderziektes' noemen ze het.. ik probeer mijn electraleverancier nu al drie weken uit te leggen dat de rekeningen echt betaald worden, maar dat ik te maken heb met''kinderziektes'.. Ze hebben daar niet echt begrip voor.

Grootbekje
Grootbekje2 mrt. 2015 - 14:28

Ik ben bang dat die 'kinderziektes' met pensioen kunnen, wanneer dit is opgelost.

Paul22
Paul222 mrt. 2015 - 14:28

Top dat sociaal democratische beleid,je voelt echte die warme zorgende hand van de beleidsmakers keer op keer. http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/428365/gemeente-draait-thuiszorg-de-nek-om.html ´In meer dan een kwart van de gevallen ligt het uurtarief dat gemeenten betalen onder de kosten van een uur huishoudelijke hulp, zo schrijft het NRC. Dat blijkt uit een studie van adviesbureau Berenschot in opdracht van TSN Thuiszorg, de grootste organisatie op deze markt. In de sector werken ongeveer 100.000 mensen. Dit zijn veelal laag opgeleide vrouwen.´ PvdA staat weer pal voor de minima...

[verwijderd]
[verwijderd]2 mrt. 2015 - 14:28

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
BertF2
BertF22 mrt. 2015 - 14:28

Wat een fraaie retorische truc, Erwin. 'deze hervorming valt goed te verdedigen'. Het gaat hier helemaal niet over die hervorming, die voor tallozen, intelligent en goed opgeleid, helemaal niet valt te verdedigen. Het gaat om de belabberde uitvoering, waarvoor van vele kanten is gewaarschuwd. Van Rijn en tal van aanhangsels hebben zich volkomen afgesloten voor die waarschuwingen, en nu zitten duizenden met meer dan de gebakken peren. Maar ook hier zal wel gelden dat de grote lijnen moeten worden gezien en dat het gekrioel van burgers ongewenst en dus ongenoemd moet blijven.

WendyB2
WendyB22 mrt. 2015 - 14:28

Ik krijg soms wel eens het idee dat de 'flinke beperking' waar de vaak aan refereert misschien de oorzaak is dat je je wel erg makkelijk voor een propaganda-karretje laat spannen waar je volgens mij niet thuishoort. Dat je als ervaringsdeskundige niet wil meedoen aan negativisme snap ik wel een beetje, maar ik vind je bijdragen beter als je in de 'verbeterpunten'-modus schrijft.

blues boy
blues boy2 mrt. 2015 - 14:28

Jammer dat niet in alle steden SP Wethouders zijn.

1 Reactie
gimli55
gimli552 mrt. 2015 - 14:28

Dat is de SP oplossing. Je hebt een probleem en je lost het op.

gimli55
gimli552 mrt. 2015 - 14:28

Als je niet betaald, dan zal je vast een hoop bezuinigen. Je wijst altijd naar de zorg en de sociale zekerheid als een geheel. Waarom splits je het niet, dan is het opeens niet meer zo'n hoog percentage. Als we het totale percentage belasting tegenover de totale inkomsten van de regering plaatsen, is het ook een zeer hoog percentage. Het is dus appels met peren vergelijken. Je opmerkingen worden erg voorspelbaar en de teksten zijn van een copy paste gehalte. Kom eens met nieuwe minder voorspelbare teksten. Dit kabinet, waarbij jouw partij voor de helft verantwoordelijk is, is niet eens in staat om na 2 maanden 51 % van de betalingen te doen. Dat zijn geen aanloopproblemen, dat is geblunder. Moet je een hetzelfde flikken met de UWV of de belastingdienst. Het feit dat jij tevreden bent, is geen maat voor de rest van Nederland. Het geblunder gaat niet over de hervorming, maar over de uitvoering. Het gaat derhalve ook niet over de bezuiniging maar over betaling van gedane diensten. Wijzen naar het ene, terwijl het eigenlijk over iets anders gaat is de gewoonlijke tactiek.

1 Reactie
gimli55
gimli552 mrt. 2015 - 14:28

reactie geldt voor Erwin Lamme 2-3-2015 16:17

blues boy
blues boy2 mrt. 2015 - 14:28

http://scontent-a.cdninstagram.com/hphotos-xap1/t51.2885-15/10731546_541278666018964_234224997_a.jpg Als het aan de neoliberalen ligt,krijg je deze toestanden.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 mrt. 2015 - 14:28

Ben bang dat ze er al zijn.... :((

msj_meijerink
msj_meijerink2 mrt. 2015 - 14:28

Dit wordt een welles-niets spelletje tussen de partijen. Jammer, want daar wordt niemand betervan!

1 Reactie
gimli55
gimli552 mrt. 2015 - 14:28

Doe zoals de wethouder in Maastricht doet. Oh nee, hij is afkomstig van die vreselijke partij. Lost de problemen echter wel op en gaat niet in de welles nietes modus zitten.

Paul22
Paul222 mrt. 2015 - 14:28

Ook PvdA beleid http://www.welingelichtekringen.nl/economie/427965/zorgverzekeraars-gaan-chronisch-zieken-mijden-door-strengere-regels.html

1 Reactie
Yovra
Yovra2 mrt. 2015 - 14:28

Daar maak ik me nog het meest kwaad over; de PvdA die VVD-beleid uitvoert!

Meta Foor
Meta Foor2 mrt. 2015 - 14:28

het is de PvdA overigens goed gelukt om indertyd by de formatie ALLE hete-aardappelen-portefeuilles niet te kiezen. Op zich al een prestatie van heb ik jou daar, maar ook weer een duidelijk teken dat socialisten de verantwoordelijkheid uit de weg gaan

2 Reacties
JodeJo
JodeJo2 mrt. 2015 - 14:28

Hetgeen de liberalen aanpakken mislukt. Daarom ben ik het met je eens dat je hen alles uit handen moet pakken.

lembeck
lembeck2 mrt. 2015 - 14:28

generaliseren werkw. Uitspraak: [xenəraliˈzerə(n)] Verbuigingen: generaliseerde (verl.tijd enkelv.) Verbuigingen: heeft gegeneraliseerd (volt.deelw.) Toon alle vervoegingen uit een bepaald geval een algemenere conclusie afleiden Synoniem: veralgemeniseren © Kernerman Dictionaries. http://www.woorden.org/woord/generaliseren

[verwijderd]
[verwijderd]2 mrt. 2015 - 14:28

Ik ben wel benieuwd naar de 51% vs 1%. De verklaring van dit gat is een koppensneller.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 mrt. 2015 - 14:28

De PGB ontvangers zeggen 51% (Per Saldo: http://www.pgb.nl/) en de staatssecretaris zegt 1%.