Joop

Pfizer-vaccin beschermt mogelijk niet tegen het verspreiden van het virus

  •    •  
04-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
314 keer bekeken
  •  
World Economic Forum 2018 in Davos

© epa06469735 Albert Bourla, CEO Pfizer, speaks during the 48th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 24 January 2018. The meeting brings together enterpreneur

Het coronavaccin dat naar alle waarschijnlijkheid als eerste wordt uitgerold in Europa en de VS, dat van Pfizer, helpt mogelijk niet tegen het verspreiden van het virus. Dat heeft directeur Albert Bourla gezegd in het Amerikaanse actualiteitenprogramma Dateline. Het vaccin moet ervoor zorgen dat mensen niet meer ziek worden door het virus, maar er moet nog onderzocht worden in hoeverre corona-dragers wel besmettelijk blijven.
Afgelopen week maakte het Verenigd Koninkrijk bekend dat Britten vanaf volgende week gevaccineerd kunnen worden met het middel van Pfizer. Het is daarmee het eerste Westerse land dat met de vaccinaties van start gaat. Het Pfizer-vaccin werd daar goedgekeurd nadat uit tests bleek dat het voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus.
Wanneer het vaccin van Pfizer in Nederland beschikbaar is, is nog de vraag. Vermoedelijk krijgt het bedrijf nog deze maand toestemming om de Europese markt te betreden. Eerder deze week kondigde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog triomfantelijk aan dat er vanaf 4 januari gevaccineerd kan worden. Dat lijkt wat te voorbarig. Mogelijk kan begin 2021 een kleine risicogroep vast worden ingeënt, maar de GGD verwacht dat het massaal vaccineren van de bevolking op zijn vroegst in de zomer kan plaatsvinden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 dec. 2020 - 7:36

Voor mij niet nieuw, wist dit al. Dat is overigens met een gewoon griepvaccin ook zo. Je kunt daar zelfs een beetje ziek van worden maar niet ernstig. Ook als je een 'beetje' ziek wordt kun je het waarschijnlijk verspreiden. Ik weet ook niet of je een beetje Covid symptomen kunt krijgen maar niet zo ernstig. Daarom moet je ook eerst de 'zwakkeren' enten. Dat is veel logischer zolang je dit niet weet. Vooralsnog is het gewoon wachten op de details van het onderzoek, die kennen we ook nog niet.

webmaatje
webmaatje4 dec. 2020 - 18:51

Het Duitse journaal meldde al om 13.00 uur dat Pfizer dit jaar maar de helft van de geplande aantallen vaccins kan leveren. Het benodigde vervoerssysteem is nog niet op orde. Ook zijn sommige gegevens voor goedkeuring te laat aangeleverd. De Jonge zal met een nieuwe planning moeten komen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*4 dec. 2020 - 15:43

Dag. De komende jaren zullen Pfizer/Biontech sowieso zeer waarschijnlijk veel miljarden euro's /dollars verdienen met deze anti Covid-19 vaccin, vooral bij die aller rijkste landen op aarde. Wat is het bijdrage van deze twee bedrijven dan aan al die blijkbaar een paar miljarden aller armste mensen op aarde, ik vraag me wel af. Ze kunnen heus wel geen 15,50 euro per dosis betalen, neem ik aan. Een fijn weekend. ✌

VaderTijd
VaderTijd4 dec. 2020 - 15:00

Een dooie mus?

1 Reactie
Japper2
Japper24 dec. 2020 - 15:46

Als er veel minder er de dood wellicht decennia de toekomst in duwen, lijkt me niet.

Leontrotsky
Leontrotsky4 dec. 2020 - 14:09

Geleerden hebben al heel lang uitgelegd dat vaccinatie niet betekent dat lockdown maatregelen kunnen worden teruggeschaald of (deels) opgeheven kunnen worden. Er is duidelijk gezegd dat ook al zou 100% van de bevolking gevacineerd zijn, we nog steeds in lockdown moeten. We moeten gaan accepteren dat lockdowns en steeds verdergaande vrijheidsbeperkingen het nieuwe normaal van de toekomst zullen zijn. Of we het nu leuk vinden of niet maar we zullen moeten leven met lockdowns, reisbeperkingen (of helemaal niet meer reizen), geen restaurantbezoek en geen festivals, geen vakanties en altijd thuiswerken. Ook zullen we meer moeten doen aan klimaatmaatregelen en zelfs een klimaatlockdown zal tot de mogelijkheden gaan behoren in de toekomst want geleerden hebben een duidelijk verband gevonden tussen corona en klimaatsverandering. Er zullen in de toekomst nog veel meer nieuwe maatregelen komen. Ook Ab Osterhaus heeft dit duidelijk en goed uitgelegd in zijn nieuwe boek dat ik iedereen aanraad te kopen, want het is een heel goed boek ,met ook een hoopvolle boodschap. Het slechte nieuws is: We zullen voor altijd met verregaande beperkingen vanwege virusuitbraken blijven zitten. Het goede nieuws is echter, de mens is zeer flexibel en zal leren omgaan met het nieuwe normaal en met een volledig nieuwe manier van leven en met elkaar omgaan.

9 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet4 dec. 2020 - 16:43

Klopt, de pest en de Spaanse griep zijn we ook nooit te boven gekomen. Terwijl men op medisch gebied veel verder ontwikkeld was toentertijd.

itsme3
itsme34 dec. 2020 - 16:50

Zo te zien leeft u helemaal op bij de gedachten. Mensen opsluiten, het zit de communisten in het bloed.

The Apple
The Apple4 dec. 2020 - 17:54

De mensheid zal niet vandaag op morgen uitsterven, maar het bereiken van groepsimmuniteit zonder het inzetten van een vaccin, zal een enorme hoop slachtoffers kosten. "Hangen went ook", zei mijn vader altijd in dat soort gevallen.

Dave Velzen
Dave Velzen5 dec. 2020 - 6:57

Klopt het zwarte scenario is dat dit virus tientallen andere dieren kan besmetten, daar overleven en ons weer terugbesmetten en dan wel zo ernstig is gemuteerd, dat de huidige vaccinatie niet meer werkt. De meeste nieuwe coronavirussen die dit kan opleveren zullen onschuldig zijn, maar als er een maatschappij killer bij zit met een te hoog sterftecijfer dan zal onze samenleving in elkaar storten. Sowieso bestaat het gevaar dat ons huidige neo liberale kapitalistisch systeem gaat instorten, omdat het niet hiermee kan omgaan. De schuldenbergen worden onhoudbaar. Al voor SARS-COV2 bestond bij mij de hypothese dat dit de eeuw wordt van redden wat er te redden valt. Want het aantal problemen groeit en groeit. Denk aan klimaatverandering, opraken grondstoffen, bevolkingsgroei, een instortend kapilistisch systeem, spanningen, oorlogen en het steeds sneller komen van in potentie gevaarlijke virussen. Dat was eerst eens in de 10 jaar nu 3 a 4 jaar al. De gouden eeuw van de mensheid is duidelijk voorbij.

tempest
tempest5 dec. 2020 - 8:30

“ Er is duidelijk gezegd dat ook al zou 100% van de bevolking gevacineerd zijn, we nog steeds in lockdown moeten.” Nee hoor, dat heb je echt echt verkeerd begrepen. Er is enkel een korte periode waarin je nog niet voldoende afweer hebt na de vaccinatie, maar in die voorbij is en iedereen is gevaccineerd, dan moet Corona geen probleem meer zijn, anders werkt het vaccin niet. De kop is misleidend. Bij alle vaccins wordt onderzocht of het effectief is door te kijken wie er nog ziek wordt. Of het virus nog wordt verspreid is een heel andere vraag, die veel moeilijker te beantwoorden is. Met voorspellingen over de verspreiding zijn we het afgelopen jaar bezig geweest, met zeer wisselende conclusies.

JanB2
JanB26 dec. 2020 - 4:04

@ Dave Een wel erg pessimistische visie. Helaas voel ik me gedwongen die met je te delen. De feiten laten immers geen juichend optimisme meer toe.

f.scholten
f.scholten6 dec. 2020 - 7:49

Zodra we het “wereldwijd”,… Als een “nieuw normaal?” gaan accepteren, dat - eender wie er waar dan ook zogenaamd DE MACHT heeft – U en mij en daarmee 7,594 miljard mensen !! Kan dwingen om volledig te stoppen met functioneren en met eigen inkomsten vergaren. Terwijl de kosten door blijven lopen. Maar daarmee EIST dat je in leven blijft ?! Zal ik mij in alle hevigheid verzetten tegen deze goed bedoelde? Dominantie. Waar we ook kijken, Wat we ook hopen, de zogenaamde “Lock downs” werken nauwelijks tot averechts Evenals de mondkapjes van de Big Bazaar. Lijkt me tijd om de zogenaamde “Geleerden” Eerst in rust met elkaar eens te laten worden Om daarna gezamenlijk de risico’s te bekijken en deze voor te leggen aan de mensen welke de maatregelen Snoei hard gaat treffen. Daarbij genomen een Vaccin opdringen, welke “geheel vrijwillig genomen mag worden” maar zonder dit vaccin je in veel mindere mate mag deelnemen aan de nationale en internationale maatschappij? Zodra we de aangereikte cijfers maar voor een deel als betrouwbaar aannemen, zijn nagenoeg ALLE maatregelen compleet buiten proportie.

JanB2
JanB26 dec. 2020 - 20:02

@ Scholten Je Nederlands is al even slecht als je “analyse”.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 dec. 2020 - 13:33

[De mensheid zal niet vandaag op morgen uitsterven] dat is inderdaad niet waarschijnlijk. De meeste dodelijke slachtoffers zullen al wel kleinkinderen hebben.

JoostdeV
JoostdeV4 dec. 2020 - 14:02

Mogelijk voorkomt het vaccin wel verspreiding. En wie weet, ligt er volgend jaar een neusspray bij de drogist die je 6 maanden beschermt tegen Covid: https://medicalxpress.com/news/2020-12-scientists-nasal-covid-.html disclaimer: De dierproeven zijn nog niet afgerond en de toelating als geneesmiddel start op zijn vroegst in januari. Komend half jaar biedt massaal sneltesten in combinatie met BCO ons land nog steeds de beste en misschien wel enige bescherming tegen het virus. Snel indammen van het virus voorkomen uiteindelijk miljarden aan schade . p.s. Zweden heeft net bekend gemaakt dat de middelbare scholen voor een maand dicht moeten om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zweden, het lichtend voorbeeld van de dor hout evangelisten.

Gerygrr
Gerygrr4 dec. 2020 - 13:59

Deze conclusie is geenszins opmerkelijk. Het was al bekend, dat iedereen die asymptomatisch is de ziekte kan verspreiden. De oplossing lijkt mij simpel, combineer de vaccinatie met een korte quarantaine zeker voor zorgpersoneel.

johannn2
johannn24 dec. 2020 - 13:25

Dan kan je de herd immunity wel vergeten dus. .

3 Reacties
The Apple
The Apple4 dec. 2020 - 17:51

Afwachten, maar op die mogelijkheid heb ik ook gezinspeeld. Ze moeten ook dringend een vaccin op de markt brengen tegen ongerechtvaardigde en te hoge verwachtingen. Het zal wel een behoorlijke downer betekenen, maar er valt niet aan te ontkomen.

Dave Velzen
Dave Velzen5 dec. 2020 - 6:41

Waarschijnlijk ben je 2 jaar beschermd als je antistoffen hebt maar de andere 4 verkoudsvirussen muteren constant en die krijg je ook eens in de 2 jaar.

tempest
tempest5 dec. 2020 - 8:36

Als niemand meer erg ziek wordt, dan werkt het wel. Of mensen nu immuun worden direct vanwege het vaccin of vanwege een latere Corona infectie, maakt dan niet veel meer uit.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 dec. 2020 - 13:06

Is die Pfilsener nu de beste of heeft die gewoon de beste lobbygroep? Pas in de zomer is wel extreem lang namelijk

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr5 dec. 2020 - 13:10

Het kan ook zijn, dat ze simpelweg het snelste zijn. Goed voor klantenbinding, na de eerste vaccinatie heb je nog een tweede nodig......

Roel2
Roel24 dec. 2020 - 12:50

Gewoon een veredelde griepprik dus?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen4 dec. 2020 - 12:42

Dat is toch ook wat, worden die oudjes de nieuwe superspreaders.

1 Reactie
johannn2
johannn25 dec. 2020 - 14:13

Dick Ja. Jongeren moeten nu oppassen dat hun grootouders niet op bezoek komen. .

Thuiszitter
Thuiszitter4 dec. 2020 - 12:40

Zou ik ook zeggen als de directeur , met deze twijfel dient een ieder het vaccin tot zich te nemen.