Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

PFAS ondergraaft mogelijk effectiviteit vaccin

  •  
17-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vaccinatie
Poly- en perfluoralkylstoffen, beter bekend als PFAS, kunnen de werking van coronavaccins mogelijk ondergraven. “We weten op dit moment niet of dat het geval zal zijn, maar het is een risico”, verklaart milieukundige Philippe Grandjean van de Harvard School of Public Health tegenover The Guardian.
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden kunstmatige, soms giftige chemische stoffen. Ze worden onder meer gebruikt in brandblusschuim , anti-aanbaklagen, regenjassen en verpakkingen. Omdat ze nauwelijks afbreekbaar zijn, komen de stoffen in het water en de grond terecht. Ook kunnen de poly- en perfluoralkylstoffen zich ophopen in het menselijk lichaam. Daar kunnen ze leiden tot een grotere kans op leverschade, afname van de vruchtbaarheid en kanker.
Uit eerder onderzoek van Grandjean blijkt dat kinderen die zijn blootgesteld aan PFAS, minder goed reageren op tetanus- en difterievaccins. “Mensen die veel zijn blootgesteld aan PFAS hebben na vier inentingen tegen difterie en tetanus aanmerkelijk minder antilichamen die ook minder goed beschermen”, stelt Grandjean. De wetenschapper vreest dat een vergelijkbaar verschijnsel zich kan voordoen bij de coronavaccins.
Overigens lijken de vaccins van Pfizer en Moderna een hoge bescherming te bieden tegen sars-cov-2. Uit de gegevens die de farmaceutische bedrijven tot nu toe bekend hebben gemaakt, lijken de inentingen 90 procent of meer van de mensen te beschermen.

Meer over:

coronavaccin, nieuws, pfas,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Tini Hils
Tini Hils18 nov. 2020 - 19:00

"Ze worden onder meer gebruikt in brandblusschuim, anti-aanbaklagen, regenjassen en verpakkingen." En in die handige spuitbussen waarmee je je schoenen waterwerend maakt en waterproof zonnebrandcreme en pizza dozen en.....

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 nov. 2020 - 18:56

' Je gaat dus volledig voorbij aan de feiten die Katan op een rijtje zet' Welke feiten?????? Hij haalt één onderzoekje aan en de rest is whataboutism. Gemakzuchtig stukje, heb Katan weleens beter gezien. 'Jij zoekt een geval op waar bij onjuist gebruik er een grotere kans is op gezondheidsschade' Dat is slechts een voorbeeld. Het feit dat het spul inmiddels overal voorkomt, ook in het menselijk lichaam, maakt dat het al lang out of control is. Dat het in de VS uit wordt gefaseerd is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. 'Daarom is Katan wetenschapper en jij niet.' Ik heb een tijdje gedaan, te saai voor mij. Daarnaast Katan is een gepensioneerde biochemicus/voedingsdeskundige, geen medicus of milieudeskundige!

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 nov. 2020 - 11:32

'Het spul heeft zulke positieve eigenschappen dat ik me afvraag of dat de oplossing is. ' Voor heel veel toepassingen zijn er inmiddels vervangende middelen die aantoonbaar veel minder schadelijk zijn. Daarnaast heeft de mensheid tot een paar decennia geleden prima zonder gekund. Een pan zonder anti aanbaklaag moet je één keer inbranden, maar als je dat goed doet gaat hij een leven lang mee. Dat kan je van de troep die Tefal verkoopt niet zeggen.

tempest
tempest18 nov. 2020 - 8:21

@Joe Speedboot “ Die troep zit inmiddels overal. Hoogste tijd om het ook in Europa te verbieden.” Het spul heeft zulke positieve eigenschappen dat ik me afvraag of dat de oplossing is. Eventuele vervangende middelen met dezelfde eigenschappen zijn meestal nog erg nieuw en de langere termijn gevolgen zijn nog niet goed bekend. Veel strenger reguleren moet zeker, maar het moet geen kat- en muis spel worden van het maken en verbieden van chemische stoffen.

tempest
tempest18 nov. 2020 - 8:13

Tja, snap de bezwaren tegen PFAS, maar moet je als activistische groep nu alle mogelijkheden aanpakken om je onderwerp onder de aandacht te brengen? Nieuws over een Corona vaccin is positief, dat onderwerp hoef je niet te proberen te kapen voor je eigen puntje, waarbij je ook nog eens twijfel over het vaccin zaait. Je ziet het nu zoveel. Alles probeert men aan Corona te linken om maar aandacht te krijgen: reclames, goede doelen, politieke onderwepen etc. Op een gegeven moment wordt het een beetje onsmakelijk.

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 nov. 2020 - 20:07

'dan geldt er nog meer zorg wat mij betreft omdat daar al genoeg onzin over is verspreid' Daar ben jij hier mee bezig. In de VS is PFAS al een paar decennia langer een issue en is men de stof aan het uitfaseren. Als je bijv een teflon pan oververhit komen er giftige (bewezen) kankerverwekkende stoffen vrij. Dat weten Henk en Ingrid meestal niet en toch wordt het nog steeds gewoon verkocht. Dan mag huidkanker vaker voorkomen, maar dat is nog geen reden om het PFAS niet uiterst serieus te nemen. Die troep zit inmiddels overal. Hoogste tijd om het ook in Europa te verbieden.

Ryan2
Ryan217 nov. 2020 - 17:33

Tja.. "Uit de gegevens die de farmaceutische bedrijven tot nu toe bekend hebben gemaakt, lijken de inentingen 90 procent of meer van de mensen te beschermen." Onafhankelijk onderzoek?? Weinig kans.

3 Reacties
Starter2
Starter217 nov. 2020 - 18:12

Vaccins worden toegelaten door het CBG, die zijn onafhankelijk en hebben de beschikking over alle data. De data van de farmaceuten wordt bij deze vaccins zelfs algeheel beschikbaar gesteld. Dus alles is openbaar.

Thuiszitter
Thuiszitter17 nov. 2020 - 20:21

Ryan - ja dat is onafhankelijk dacht jij dat de makers zelf de goedkeuring geven ?

Stijn Geel
Stijn Geel17 nov. 2020 - 20:36

Vaccins komen in Europa pas op de markt na controle van alle data door de EMEA. In Amerika vervult de FDA deze taak. Beide zijn onafhankelijke organisaties en hebben in het verleden bewezen zeer kritisch naar deze data te kijken. Maar goed om te weten dat jij in ieder geval geen vaccin zal nemen zodra ze beschikbaar worden