Joop

Peter Vandermeersch stopt als hoofdredacteur NRC

  •    •  
06-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
vdmdwdd
Peter Vandermeersch stopt per 1 september als hoofdredacteur van NRC. Vandermeersch volgt eind dit jaar Peter Vermaas op als correspondent in Parijs. Ook plaatsvervangend hoofdredacteur Marcella Breedeveld treedt terug uit de hoofdredactie. In zijn afscheidsspeech zegt Vandermeersch:
"Marcella en ik hebben enkele maanden geleden niet alleen over onze schouder gekeken. We hebben elkaar ook even aangekeken en we hebben besloten dat het in deze mooie omstandigheden goed is om het stokje over te dragen aan een nieuwe hoofdredacteur en plaatsvervangende hoofdredacteur. Op 1 september zullen we onze functie neerleggen. Dat kondigen we nu aan omdat we de organisatie de kans willen geven om in alle rust op zoek te gaan naar een nieuwe hoofdredacteur en om een soepele overdracht van alle dossiers mogelijk te maken… Ik wil alvast zeggen dat ik hier sta met een mengeling van gevoelens. Er is spijt over de fouten die ik ongetwijfeld heb gemaakt. Er is een zekere opluchting omdat er straks een zware verantwoordelijkheid van mijn schouders glijdt. Er is wat weemoed omdat ik besloten heb een punt te zetten achter een van de mooiste banen uit mijn leven. En natuurlijk ben ik wat zenuwachtig."
Afbeelding: screenshot DWDD
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Markzelluf
Markzelluf7 feb. 2019 - 11:02

@ Piet de Geus. Je schreef: "Noem eens wat feiten waaruit zou blijken dat de Brexit niet het domste is?" Het makkelijke antwoord: antwoorden op dergelijke vragen lees ik graag in de krant. Lastiger, maar mogelijk: hechten aan zelfbeschikking (liever gevolgen eigen blunders dan van fouten van ander), bedreiging van werk c.q. hoogte salarissen door vrij verkeer van personen die vooral door lager geschoolden worden gemerkt, idem voor eigen cultuur. Het VK wordt door velen als een veel prettiger land beschouwd om te leven dan bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland of België. Niet voor niets staan er rijen (economische) asielzoekers in Frankrijk (in ermbarmelijke omstandigheden) te wachten die de overtocht willen maken. Wellicht is de angst dat massa-immigratie de cultuur negatief beïnvloedt. Geen idee of dat zo is en ik weet ook niet of die mogelijke argumenten terecht zijn, maar volgens mij begint het met kijken en niet met (ver)oordelen als je verder wilt komen. Daar denk jij anders over?

JohnVKR
JohnVKR6 feb. 2019 - 20:24

Peter Vandermeersch en Derk Sauer hebben er willens en wetens voor gekozen om NRC naar het toeristisch centrum van Amsterdam te verhuizen, ver weg van de echte rauwe wereld. De verhuizing naar Amsterdam betekende meteen het einde van het onderscheidend vermogen van NRC. Men werd een Volkskrant 2, Trouw 3, DWDD 4, enzovoorts. Me Too dus, gewoon hetzelfde doen wat alle andere landelijke (lees Amsterdamse) media al doen. Niet dat ze van mij perse in Rotterdam hadden moeten blijven, maar wil je onderscheidende journalistiek maken dan is het gaan zitten tussen alle andere landelijke/Amsterdamse media werkelijk het allerlaatste wat je zou moeten doen: "ik vind jou goed, ja ik vind jou ook goed, en ik vind haar ook zo goed, goh wat vinden wij elkaar toch verschrikkelijk goed." Peter Vandermeersch is het slechtste dat NRC ooit is overkomen.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot7 feb. 2019 - 7:36

'ver weg van de echte rauwe wereld. ' Amsterdam is groter dan de DWDD kliek doet vermoeden. Als Amsterdammer kan ik zoals veel Amsterdammers met mij inmiddels geen Matthijs van Nieuwkerk meer zien!

Libertain
Libertain7 feb. 2019 - 9:24

Hebben julllie een uiterst donker bril erop gezet?

Hiltermann
Hiltermann7 feb. 2019 - 15:58

Nee een heldere bril met de juiste dioptrie voor dichtbij en veraf zien. De NRC was onderscheidend op vele niveaus tot Vandermeersch aan het roer kwam. Het kan zijn dat ik iets gemist heb maar de enige visie die Vandermeersch toonde was de verhuizing naar 020. Dat heeft geen enkele journalistieke winst opgeleverd. Enige voordeel is de aanwezigheid van veel meer hippe kroegen. Dat is voor journalisten hun favoriete werkomgeving.

Gaitj
Gaitj6 feb. 2019 - 19:04

goed zo. Kunnen ze weer terug naar Rotterdam.

Zwerfstein
Zwerfstein6 feb. 2019 - 18:05

wat een luxe dat we in Nederland zo'n divers media-aanbod hebben. Van NRC tot De Groene en van de NOS tot Joop. Stel je toch voor dat we voor ons nieuws alleen afhankelijk zouden zijn van Wakker Nederland (WNL), brrrr....

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman7 feb. 2019 - 14:47

Het is alleen zo jammer dat die kranten allemaal in bezit zijn van 2 Belgen,het FD uitgezonderd.

L.Brusselman
L.Brusselman6 feb. 2019 - 15:16

Onder deze meneer heeft het NRC de bijnaam" NAVO Bode " gekregen. Good Riddance.

3 Reacties
Klifhanger
Klifhanger7 feb. 2019 - 7:50

@Brusselman Tsja, dat verbaast mij niets in uw kringen.

Libertain
Libertain7 feb. 2019 - 9:27

Grote bedrijven kopen nooit een-enkel uitgave, meestal conglomeraten.

L.Brusselman
L.Brusselman7 feb. 2019 - 14:41

@Kliffhanger En welke kringen zijn dat dan wel? Kom nou eens met een originele reactie ipv met die constante ad hominems.

Tom Meijer
Tom Meijer6 feb. 2019 - 12:22

Ik heb de achteruitgang in kwaliteit van de NRC altijd gekoppeld aan deze meneer. Het kan geen toeval zijn dat die achteruitgang begon met zijn komst.

1 Reactie
michellekepen
michellekepen6 feb. 2019 - 16:51

Waarschijnlijk beoordelen wij de "achteruitgang in kwaliteit van de NRC" vanuit een totaal verschillende invalshoek. Ook ik wijte de achteruitgang van de NRC altijd aan hem. Maar het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat die neergang al gaande was. Dat Vandermeersch juist aangesteld werd omdat hij zo goed paste bij de toen al in gang gezette ontwikkeling. (en wat Vandermeersch en directie ongetwijfeld als vooruitgang beschouwd zullen hebben!).

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks6 feb. 2019 - 12:02

Mooi, kansen dus voor NRC om weer een kwaliteitskrant te worden in plaats van het meningen blaadje wat het meer en meer aan het worden was.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus6 feb. 2019 - 18:24

Alle kranten worden steeds meer meningenblaadjes. Niet alleen als buiging naar het populisme maar vooral ook omdat meningen gratis zijn. Daarom strooien wij als reguurders er ook zo driftig mee: iedereen wil er vanaf omdat ze geen waarde hebben.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks6 feb. 2019 - 19:21

"iedereen wil er vanaf omdat ze geen waarde hebben" Gratis en gratuite maar dus toch ook van een zekere waarde want anders zou er geen opluchting of verrukking zijn als men er van af is. Iets zegt mij dat de efficiente markt theorie hier geen antwoord op gaat geven.

Hiltermann
Hiltermann6 feb. 2019 - 22:39

Verloren terrein terug winnen is lastiger dan vaak gedacht wordt. Waar het de NRC aangaat is daar een cultuuromslag voor nodig. Ben bang dat daar niet veel van terecht komt.

Alison Wong
Alison Wong6 feb. 2019 - 12:00

Spannend, wat wordt de nieuwe redacteur? Misschien wel een WITTE MAN!

2 Reacties
Zwerfstein
Zwerfstein6 feb. 2019 - 12:14

Sylvia Witteman

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2019 - 19:23

Zijn voorganger was Birgit Donker geen man veronderstel ik.

Markzelluf
Markzelluf6 feb. 2019 - 11:49

"Er is spijt over de fouten die ik ongetwijfeld heb gemaakt." Hoe serieus kun je zo'n spijtbetuiging nemen die zo weinig specifiek is? Wij lezen al jaren de NRC, maar ik had persoonlijk steeds meer moeite met de koers van de krant. Voor elk probleem zien ze "meer EU" als oplossing en de BREXIT is het domste wat GB ooit kon doen, benadrukken ze steeds. Kan best, maar oordelen doe ik zelf wel. Wees als krant gewoon nieuwsgierig en zoek álle argumenten en feiten, niet alleen die in je straatje passen. Ik hoop op betere tijden bij de NRC.

8 Reacties
Hiltermann
Hiltermann6 feb. 2019 - 12:25

De klassieke fout: stelling nemen in plaats van de nieuwsfeiten correct door geven aan de lezer. Ik heb NRC al langer opgegeven als bron voor informatie. Peter van der Meersch heeft fouten gemaakt die zijn deels te wijten aan de verschillen tussen Nederland en België. Daar had ik graag wat meer over willen lezen in de NRC. Dat er een Belgische hoofdredacteur is gekomen was een mooie aanleiding geweest. Door Nederlanders veel gemaakte fout: In Ze spreken Nederlands in Vlaanderen dus zijn er geen verschillen. Die zijn er zeker. Dat kan ik als voormalige Nederbelg alleen maar bevestigen. Ik wens de beide vertrekkende NRC medewerkers veel succes in hun verdere loopbaan.

Tom Meijer
Tom Meijer6 feb. 2019 - 12:30

Ik vind ze redelijk objectief bij deze onderwerpen. Met EU en brexit geeft de NRC best goede info. Het is een feit dat Europa niet meer zonder een EU kan, al ben ik allesbehalve een bewonderaar hoe die EU in elkaar steekt. Daar zou serieus aan gewerkt moeten worden maar dat gebeurt niet. Dat ligt niet aan de EU maar aan de lidstaten. Brexit is natuurlijk een ongelooflijk domme zet van de voorstanders, Het VK heeft de EU gewoon nodig, en omgekeerd. Maar een VK dat zich vanaf het begin van het lidmaatschap als een verwend kind gedraagt kunnen we missen als kiespijn. Ze zijn vanaf het begin van hun lidmaatschap met obstructie bezig geweest. Hopelijk zien de als brexit een feit is, spoedig in wat een ongelooflijk domme actie dat was.

Dehnus
Dehnus6 feb. 2019 - 12:37

JIj wilt dus nog een Telegraafje. "HESJES WILLUH MEER CO2! DRAMMER VAN Groenslinks begrijpuh da nie!" "CO2 goe voor plantuh jonguh!, EU schuld van alles dus ook dit, dus EU haat plantuh!" "Haat EU ook lieve konijntjes? Konijntjes houduh van plantuh jonguh, dus EU haat Konijntjus!" "Den Haag hebbuh niks gedaan! Alles schuld van Brussel! Jouw banaan is krom door EU Regels jonguh". Even een leuk linkje: https://blogs.ec.europa.eu/ECintheUK/euromyths-a-z-index/ Voor meer nieuws van het niveau dat jij wenst.

Ozon
Ozon6 feb. 2019 - 19:43

Dehnus, naar wie verwijs je met “Jij wil dus een nog een Telegraafje”? Uit geen van de reacties maak ik dat op; integendeel.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 feb. 2019 - 20:32

Eens, spijt hebben over dingen die je niet kan benoemen is nogal spijtig

Hiltermann
Hiltermann6 feb. 2019 - 22:29

@ Ozon, Ik voel me niet in het minst aangesproken. Geen idee tegen wie Dehnus appelleert.

Piet de Geus
Piet de Geus6 feb. 2019 - 23:55

"Wees als krant gewoon nieuwsgierig en zoek álle argumenten en feiten" Noem eens wat feiten waaruit zou blijken dat de Brexit niet het domste is? Je kunt net zo goed bewijs eisen dat de aarde plat is, omdat je nu eenmaal alles van alle kanten moet bekijken.

Jansen7
Jansen78 feb. 2019 - 13:00

@Piet de Geus: tja als ik vooral kranten zou lezen waar de Eurocrisis vooral als een 'weeffout' en 'leermoment' wordt bestempeld dan zou ik in elk vinden dat EU-landen intelligentie tonen en landen die tegen de EU ingaan 'harstikke dom' zijn.