Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Met water krijg je de pesticiden niet van je appels, maar op deze manier wel!

  •  
26-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RTEmagicC_Appels_300.jpg.jpg
De schillen van appels zitten vaak vol met gifstoffen en pesticiden. Volgens experts zelfs het meest van alle fruitsoorten. En hoewel ze allemaal door de overheid zijn toegestaan, en in kleine dosissen niet schadelijk zijn, is het nou ook weer niet een heel fijn idee.
Helaas blijkt dat wassen met water, of het schoonwrijven aan je trui, weinig helpt. Pesticiden blijven gewoon zitten. Een Amerikaanse studie kwam erachter dat er een veel betere manier is: geef je appels een badje met natriumcarbonaat of zuiveringszout, en laat ze een kwartiertje liggen.
Het zuiveringszout bleek veel efficiënter dan alleen water, en ook zelfs effectiever dan het bleekmiddel dat door commerciële fruittelers wordt gebruikt om appels schoon te maken. Je kunt je appels natuurlijk ook gewoon schillen voor je ze opeet. Maar helaas raak je dan niet alleen de pesticiden kwijt, maar ook het stuk van de appel waar de hoogste concentratie van vitamines, vezels en mineralen in zit.
cc-foto:  Fruitnet.com

Meer over:

kijk nou

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Jeca
Jeca28 okt. 2017 - 7:15

Het grootste gedeelte van de pesticide komt in de bodem terecht.De appelbomen nemen dat via hun wortels op. De pesticiden zitten dan ook niet zo zeer op de appel, maar IN de appel. Dat los je ook niet op met een badje zout. Dit los je op, door geen gif te spuiten.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 okt. 2017 - 12:24

Een overbodige remedie. Bedoel als bangmakerij. Je moet je appels wassen vanwege de bacterie en de hygiene, niet vanwege de residuen. Kennelijk hebben ze in Amerika ook chloorappels. Lijken mij hier onverkoopbaar.

punt2
punt227 okt. 2017 - 7:49

Vitaminen.... levensgevaarlijk !!! Van vitamines wordt je oud.... als je oud bent dan krijg je gebreken...... Van vitamines krijg je dus gebreken ..... ????

malou3
malou327 okt. 2017 - 2:31

Weet iemand of natriumcarbonaat het zelfde is als soda..? Ik weet het niet zeker..

6 Reacties
Alexanderr2
Alexanderr227 okt. 2017 - 6:40

Ja dat klopt. Waarom wil je dat weten? Natriumcarbonaat in je voedsel is heel normaal.

't Reve
't Reve27 okt. 2017 - 6:52

Wikipedia leert me: "Natriumcarbonaat, ook wel bekend als soda, is een anorganische verbinding met als brutoformule Na2CO3". Ik zocht het op omdat er bij mij verwarring was tussen gewone soda en natriumwaterstofcarbonaat (natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda), 'een witte kristallijne stof die ook wordt gebruikt in bakpoeder als rijsmiddel in plaats van gist' (Wikipedia}. En ik ken het als maagzout, een heel probaat en goedkoop middel tegen maagzuur dat ik maar niet meer in de winkel zie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2017 - 13:39

Bicarbonaat baking soda, gewoon bij de drogist. Je kunt er ook koekenpannen,schalen, email roestvrij staal en plastic mee schoonmaken zonder dat het krast. koelkast,l linnenkast etc. ontdoen van vieze geurtjes, bij waspoeder doen etc...slaapzakken en schoenen. Ik had het echter voor een ander doel gekocht. Ik heb het nl. een paar keer ingenomen tegen blaasontsteking. Mijn huisarts kende het helaas niet en ben er voor de zekerheid toch maar mee gestopt, hielp volgens mij wel. Hij had me aan het twijfelen gebracht. Het is volledig afbreekbaar en volgens mij onschadelijk voor het milieu...In grote hoeveelheden wel schadelijk voor kinderen, dus goed wegzetten. Ik heb ook gehoord dat het goed is tegen hardnekkige voetschimmel. Dat had ik weer van mijn schoonbroer vernomen. In water oplossen om een voetbad te nemen.... Je ziet voor vele doeleinden geschikt...Ik ben natuurlijk geen chemicus dus moet dat ook maar aannemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2017 - 13:43

Bicarbonaat baking soda = zuiveringszout. Het hielp overigens ook voor mijn maag...

Albert Bakker
Albert Bakker27 okt. 2017 - 16:22

Even oppassen. De naam soda wordt inderdaad vaak gebruikt voor natriumcarbonaat (E500), maar baking soda of 'zuiveringszout' is natriumwaterstofcarbonaat, ook wel natriumbicarbonaat genoemd. Dat is wat hier wordt bedoeld. Bakpoeder is ook natriumbicarbonaat, maar daar is alvast een zuur aan toegevoegd, zoals citroenzuur of wijnsteenzuur. Bakpoeder kun je meer algemeen gebruiken, baking soda werkt alleen als je een deeg hebt waar zuren in zitten. Samen met het zuur reageert het tot het natriumzout van dat zuurrest en kooldioxide, de belletjes die het deeg luchtig maken. Je moet dus zuiveringszout of baking soda hebben als deze nonsens correct wil uitvoeren. Als je toch soda gebruikt spoel dan maar beter goed af na de week. Dat spul is bedoeld voor het schoonmaken en alkalisch. Je gaat er niet onmiddellijk dood aan maar het is niet bedoeld om op te eten of om eten mee te bereiden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2017 - 2:19

Albert Bakker Dat was ook mijn grote verwarring bij deze verpakking. Er staat zuiveringszout op en Bicarbonaat baking soda. Toch stonden er enkel schoonmaak-doeleinden vernoemd. Bicarbonaat baking soda en zuur/tegen blaasontsteking zou ik begrijpen omdat zuur ervoor zorgt dat bacteriën niet toenemen en zich niet aan de blaaswand hechten omdat ze niet tegen een erg zuur milieu kunnen. Ik was ten einde raad, had al vier antibiotica-kuren achter de rug en kwam steeds terug. 30 jaar nooit blaasontsteking gehad. Ben nu op aanraden van de uroloog overgestapt op 2 maal daags cranberry tabletten. Wist wel dat dat hielp maar kende het alleen in drankvorm/sap en daar kon mijn maag niet tegen en vond het zo zuur dat het voor mij niet te drinken was. Bovendien erg duur.

Karingin
Karingin26 okt. 2017 - 23:37

Ik denk dat ik morgen maar appelmoes ga maken.

Pierke Penspien
Pierke Penspien26 okt. 2017 - 22:37

En wat is het doel van dit bericht? Waarschijnlijk het verbieden van pesticiden, zeg dat dan ook. Het probleem zit hem voornamelijk bij de onwetende consument die geen appels wil met bruine vlekjes etc. want dat vinden ze vies, de watjes.

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget27 okt. 2017 - 6:19

Het doel van dit bericht is het informeren van consumenten die liever geen kleine hoeveelheden gif in hun lichaam stoppen. Punt. Niemand heeft het over het feit dat sommige mensen niet van bruine vlekken houden of dat sommige mensen onwetend zijn.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis26 okt. 2017 - 18:21

Niet schrikken van de kleur van het water. Dan zie je namelijk pas hoeveel troep er soms op fruit zit.