Pesten
• 17-10-2012
• leestijd 2 minuten
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Vriendschap en pesten in een samenleving die steeds competitiever wordt
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen
Pesten is zowel een manier om te oefenen je in een groep staande te houden, als ook een manier om samen de rangorde te bepalen. Pesten kan erg vervelend zijn en het gebeurt op alle leeftijden. Niet alleen bij kinderen. In het wetenschappelijk tijdschrift the Journal of Happiness Studies staat een
Canadees onderzoek dat iets vertelt over samenhang pesten, elkaar steunen en geluk.
Aan 3,026 schoolkinderen van 10 jaar oud van 72 scholen in Vancouver werd gevraagd een vragenlijst in te vullen. Daarin werd geïnformeerd naar geluk, gevoel voor eigenwaarde, spanning, depressie, de kwaliteit van relaties met anderen en of ze zich wel eens slachtoffer voelden.
Meisjes waren tevredener, hadden betere relaties met zowel volwassenen als met leeftijdgenoten en waren vaker bezorgd. Er was geen verschil tussen pesten en depressies bij jongen en meisjes. 1 op de 6 jongens en 1 op de 7 meisjes voelde zich meerdere keren per week gepest. Meestal was dat niet lichamelijk maar verbaal en sociaal. Er bleek ook een relatie te zien tussen het maken en onderhouden van vriendschappen, pesten en geluk.
Wat moet je daar nou mee? Mensen leven nu eenmaal in netwerken (vroeger zouden we groepen hebben gezegd, maar we gaan met onze tijd mee) van ongeveer 150 mensen die min of meer betekenisvol voor hen zijn. In die netwerken horen we thuis en we doen alles om er in te mogen blijven. Daarom besteden we 60 procent van onze tijd aan roddelen om te weten waar we staan, wie we in de gaten moeten houden, te ontdekken welke mening gewaardeerd is, te horen wat we moeten zeggen, wie we moeten imiteren en wie we zwart moeten maken. Pesten is een manier om elkaar te corrigeren.
De onderzoekers adviseren op basis van hun onderzoek dat het zinvol is om in het onderwijs meer aandacht te geven aan hoe je vrienden maakt en houdt. Samen sta je immers sterker. Een onderzoeker moet altijd wel met een verstandig advies komen om de lezers het gevoel te geven dat het onderzoek zijn geld waard is geweest. Maar hoe realistisch is zo’n advies in een wereld met zoveel competitie, die al vroeg op school start. Het begint ermee dat je niet mee mag spelen en eindigt in het verpleegtehuis waar je er niet aan de tafel bij mag komen zitten. “Die stoel is al bezet”. Het weetje van dinsdag nalezen:
Helpt testosteron tegen liegen?Volg Ivan Wolffers ook op
Twitter Zijn meest recente boek is: Gezond