Joop

Persvrijheid in Turkije onder druk

  •    •  
05-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Turkije_persvrijheid300.jpg
Bijna honderd journalisten in Turkse gevangenissen
De persvrijheid in Turkije staat meer en meer onder druk. Turkse voorvechters van de mensenrechten waarschuwen dat de regering van premier Erdogan media intimideert en journalisten laat arresteren en hen met financiële middelen het werken onmogelijk probeert te maken. De Amerikaanse krant New York Times wijdt een artikel aan de rechtszaak die woensdag in Istanbul is begonnen tegen journalist Nedim Sener.
Een jaar geleden deed Nedim Sener onderzoek naar een groepering die terreuraanslagen zou beramen op de op islamitisch leest geschoeide regering Erdogan. Nu wordt hij ervan beschuldigd onderdeel te zijn van dit complot. Volgens mensenrechtorganisaties maakt zijn arrestatie deel uit van een politiek zuivering van critici van de regering, zo schrijft de New York Times (NYT).
Sener, die al twintig jaar werkt aan het blootleggen van corruptie bij de overheid, is van de in totaal dertien mensen die ervan worden verdacht deel te nemen aan een terroristische organisatie. Onder de andere verdachten zijn de hoofdredacteur van een seculiere website die uitgesproken kritisch is over de regering en journalist Ahmet Sik. Sik schreef dat een islamistische beweging gelieerd aan Abdullah Gülen , de controversiële geestelijke die in de Amerikaanse staat Pennsylvania leeft, de Turkse strijdkrachten heeft geïnfiltreerd.
Europa en de VS zien Turkije als lichtend voorbeeld van een islamitische democratie, dat opgevolgd zou kunnen worden door bijvoorbeeld Egypte en andere Arabische landen waar nu politieke onrust heerst. Maar Turkse mensenrechtenactivisten wijzen op de harde aanpak van onwelgevallige pers door de regering Erdogan. Op het moment zitten er, volgens de Turkse journalistenbond, 97 mensen uit de nieuwsmedia in de gevangenis, waaronder journalisten, uitgevers en distributeurs. Volgens sommige mensenrechtenorganisaties is dat meer dan in China. De Turkse regering spreekt dit getal tegen en zegt dat de meeste van deze mensen zijn beschuldigd van zaken die niet met hun journalistieke werk te maken hebben.
Nedim Sener, nog altijd strijdvaardig, verklaarde woensdag voor de rechtbank dat de politie hem in de val heeft gelokt. “In elf maanden tijd heb ik geen enkele kans gekregen om mezelf te verdedigen”, zei hij. “Ik ben het slachtoffer van een wraakactie en niets minder.”
Het Europese Hof voor de Mensenrechten kreeg in 2011 bijna 9000 klachten over Turkije binnen, zo schrijft NYT. In 2009 waren dat er nog 6500.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

TimdeBoer
TimdeBoer5 jan. 2012 - 11:24

Juist, de perfecte kandidaad voor het EU-lidmaatschap dus...

ockham
ockham5 jan. 2012 - 11:24

Heeft Frankrijk niet net een wetje aangenomen wat verbiedt de beweerde Armeense genocide te betwijfelen ? Zat niet een paar jaar geleden David Irving een paar jaar in een Oostenrijkse gevangenis ? Probeert niet de VS via een trucje in Zweden Assange in handen te krijgen ? Ik zou zo nog wel ven kunnen doorgaan. Het zal wel niet allemaal koek en ei zijn in Turkije, maar dat is het bij ons ook niet.

fozbasi
fozbasi5 jan. 2012 - 11:24

" Sik schreef dat een islamistische beweging gelieerd aan Abdullah Gülen, de controversiële geestelijke die in de Amerikaanse staat Pennsylvania leeft, de Turkse strijdkrachten heeft geïnfiltreerd." Als u een artikel schrijft moet u ook de namen van de mensen daarin wel goed schrijven. Bedoeld u nou Abdullah Gul of M. Fethullah Gulen. Ik zou u adviseren om u verder te verdiepen in de gedachtegoed van de heer Gulen en de beweging. Alleen moet dat wel via andere informatiebronnen gaan dan nu het geval is. Ik zou u ook graag willen uitnodiging als u in Nederland bent, onze instelling te komen bezoeken. Zodat ik u misschien de juiste informatie kan geven over de gang van zaken en de gulen beweging.

FransLenaen
FransLenaen5 jan. 2012 - 11:24

Er is nooit persvrijheid in Turkije geweest. Hoewel kerk en staat in Turkije officieel gescheiden zijn, is de praktijk (en zeker onder Erdogan) weerbasrtiger. Islam en democratie zullen nooit samengaan.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink5 jan. 2012 - 11:24

Dat een boude stelling de islam en democratie, maar niet geheel ondenkbaar. Gisteren zag ik het een en ander over de Amerikaanse voorverkiezingen van de Republikeinen en de opmerkingen van de gemiddelde geïnterviewde maken mij net zo angstig als wanneer ik dogmatische islamieten, joden of de GBL hoor roeptoeteren. Over zaken als homoseksualiteit, abortus en de evolutietheorie worden door de conservatieve reps. stellingen geponeerd, die minstens net zo eng zijn als het gekakel van de andere genoemde 'gelijkhebbers'. Ook deze, zichzelf 'oprechte gristenen' noemende, personen willen helemaal geen scheiding van kerk en staat. En hun ideeën over het gebruik van het strafrecht zijn niet wezenlijk anders als die uit de sharia. Daarbij steekt zelfs Cees van der Staaij af als een 'f*cking liberal'.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2012 - 11:24

Wie zeiden er ook alweer dat Erdogan en zijn partij zo gematigd waren?

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos5 jan. 2012 - 11:24

Ze zijn gematigd. Het kan veel erger en dat was het vroeger ook. Dat zegt veel over het democratische gehalte van Turkije. Niet zo indrukwekkend dus.