Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Persoonsgebonden budget uitgekleed terug

  •  
30-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pgb_300.jpg
Wie thuis woont of in een kleinschalige woongemeenschap krijgt ruim 7300 euro minder
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) stelt de aanvraag voor het persoongebonden budget (pgb) per 1 januari 2011 weer open. De regeling waarbij mensen budget krijgen om zelf zorg in te kopen, wordt dan weer beschikbaar, maar dan wel in een afgeslankte vorm.
Oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink kondigde afgelopen zomer een stop aan op de aanvraag van het pgb. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten stelt de regeling nu weer beschikbaar, maar wil de kosten wel binnen de perken te houden. Dat doet ze onder andere door aanvragers die thuis wonen of in een kleinschalige woongemeenschap te korten met 7300 euro.
Om de pgb ‘meer solide en toekomstvast’ te maken, moet ook de fraude aangepakt worden. Veldhijzen van Zanten wil in het eerste jaar vaker en onaangekondigde controles uitvoeren. Ook wordt aan mensen zonder vaste verblijfsplaats en mensen met schulden geen pgb meer verstrekt.
Uiteindelijk wil de staatssecretaris het recht op een pgb met een wet regelen die per 2014 moet ingaan. De pgb-uitgave steeg van 1 miljard in 2005 naar 2,4 miljard in 2010. Inmiddels maken in Nederland bijna 135.000 mensen gebruik van de regeling.
cc-foto: Lambertwm

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Verhagen2
Verhagen230 nov. 2010 - 12:04

Dus eerst krijg je 7300 euro minder per jaar, en als je dan schulden maakt om je hoofd boven water te houden krijg je helemaal niets meer? Wat is dit voor een idiote regeling?

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2010 - 12:04

Het persoonsgebonden budget wordt uitgekleed en niemand op Joop die het sinds de posting van 13:04 wat interesseert...De mensen op Joop zijn wat dat betreft niet minder egocentrisch dan elders...

2 Reacties
JAWEH
JAWEH30 nov. 2010 - 12:04

De mensen zijn een beetje murw gebeukt door al dit soort berichten, beste Henk Jan. Ik ken een moeder van een gehandicapt kind die me vertelde dat het PGB wat haar zoon had,de afgelopen jaren steeds lager is geworden. Nog even en we zijn weer terug bij af.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods30 nov. 2010 - 12:04

++ De mensen op Joop zijn wat dat betreft niet minder egocentrisch dan elders... ++ >> Voor wat betreft de linksige types geldt dat over het algemeen zeker niet. Maar ik vind wel dat toename van 1 naar 2,4 miljard euro in vijf jaar tijd zorgwekkend is. Dat zal ongetwijfeld voor een groot deel toe te schrijven zijn aan het feit dat er gewoon meer mensen gebruik van zijn gaan maken, maar ik vraag me af of de uitgaven aan in-naturazorg met hetzelfde bedrag zijn gedaald. Als dat niet zo is, hebben we een dubbel systeem met dubbele kosten maar uiteindelijk dezelfde output. En dat kan natuurlijk niet. Wat mij betreft is het dus mixed emotions c.q. een heleboel vragen wat maakt dat ik niet reageer(de voordat jij erom vroeg).

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2010 - 12:04

De tering naar de nering zetten heet dat en wordt dat ook. De persoonsgebonden budgetten waren altijd hoog en uitermate royaal. Alles kwam te goede aan de mensen die daar van profiteerden, gebruik van maken. Het is niet erg dat deze figuren de broekriem een gaatje moeten aanspannen om en rond het volgevreten buikje. Goede zaak, het is nu van belang dat cliënt er niet het slachtoffer van wordt. Want deze figuren durven alles aan, ....salonsocialisme wordt eindelijk aangepakt. Wat kan politiek met de gedoogsteun van de PVV toch mooi zijn, dit is genieten.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods30 nov. 2010 - 12:04

++ Want deze figuren durven alles aan, ....salonsocialisme wordt eindelijk aangepakt. ++ >> Wat een walgelijk commentaar weer. En zoals gewoonlijk heb je weer geen flauw idee waar het werkelijk om gaat.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods30 nov. 2010 - 12:04

++ Het zou handiger zijn als je reageerde op de post van 23.10 . ++ >> Sorry, niet gezien. ++ Het was de bedoeling dat clienten zelf konden kiezen hoe en door wie ze geholpen zouden worden. Het was niet de bedoeling dat dezelfde zorg het dubbele zou gaan kosten van wat het voorheen kostte. ++ >> Helemaal mee eens. Maar ik mag - bij nader inzien - toch aannemen dat de ambtenaren bij het controleren van de uitgavenonderbouwende rekeningen, wat standaard is of zou moeten zijn bij mensen die gebruik van het PGB, er op letten of de gedeclareerde bedragen wel verantwoord zijn? M.a.w.: dat er dus toch wel (ook) maximumtarieven zijn? Weten doe ik het niet, echter.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH30 nov. 2010 - 12:04

Dat is ongeveer hetzelfde gegaan als bij de reintegratiebureau's. Iedereen kan natuurlijk vragen wat hij wil. Later is pas het besef doorgebroken dat er massaal misbruik is gemaakt van deze regeling. Eerst vragen wat het budget van iemand is en daarna met een offerte komen is natuurlijk heel erg raar.. Het dubbele rekenen voor een kind met down syndroom ten opzichte van een kind met ADHD is in mijn ogen extreem vreemd. Ik weet inmiddels ook niet meer hoe het daarna is verlopen maar het was indertijd heel gemakkelijk om bijvoorbeeld een familielid aan te nemen als verzorger en deze dan dik te betalen. Dat gebeurde natuurlijk ook..