Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Personeel staalfabriek IJmuiden leeft langer dan de gemiddelde Nederlander

  •  
26-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
12096 keer bekeken
  •  
52551018803_736404a571_k

© cc-foto: Joost J Bakker

co-auteur: Johan Zwakman

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) haar onderzoek(en) bij Tata Steel afgerond. Het onderzoek gaat vooral over omwonenden. Maar hoe zit het eigenlijk met de werknemers? De onderzoekers hebben geen metingen gedaan op het bedrijfsterrein. Uit de gegevens van Stichting Pensioenfonds Hoogovens blijken werknemers van Tata Steel 2,5 jaar langer te leven dan de gemiddelde Nederlander.

Het lang verwachte onderzoek van het RIVM over Tata Steel is er. Het RIVM heeft uitgezocht in hoeverre de huidige uitstoot van verschillende stoffen effect heeft op de gezondheid van omwonenden. Dit is gedaan door de effecten van meerdere stoffen en hinder door stof, geluid en stank in samenhang te bekijken. Omwonenden hebben een iets grotere kans om astma, longkanker en daardoor eerder te overlijden. De kans op effecten is het grootst in Wijk aan Zee en neemt af naarmate mensen verder weg wonen van het Tata Steel-terrein. Naar verwachting leven bewoners van Wijk aan Zee gemiddeld 2,5 maand korter door deze blootstellingen. Het is goed dat er een causaal verband is aangetoond, vinden wij. Hier moeten alle partijen mee verder.

Reactie Tata Steel
Tata Steel reageerde direct op het RIVM onderzoek: “RIVM’s bevindingen raken ons, gezondheid is een belangrijk onderdeel van onze maatregelen en plannen.” Volgens Tata Steel laat het rapport ook zien dat de uitstoot voldoet aan de wettelijke grenswaarden. Tata Steel wijst verder op lopende projecten om de impact op de omgeving zo snel mogelijk verder te verminderen en op haar Groen Staal plan. Tata Steel wil graag met alle betrokken partijen daarover in gesprek blijven om volgende stappen te zetten.

Levensverwachting
Bij het lezen van het RIVM rapport moet ook de vraag gesteld worden: hoe zit het dan met de levensverwachting van de medewerkers op de werkvloer bij Tata Steel? De onderzoekers van het RIVM stelden op een informatiebijeenkomst ‘Industrie en Gezondheid IJmond’ dat er op het bedrijfsterrein van Tata Steel niet gemeten is en er dus geen gegevens beschikbaar zijn. Uit de gegevens van Stichting Pensioenfonds Hoogovens is zonder meer te stellen dat de gemiddelde (resterende) levensverwachting van een Tata Steel medewerker (voorheen Hoogovens en Corus) minimaal één jaar tot wel bijna 2,5 jaar boven de (resterende) levensverwachting ligt van het landelijke gemiddelde. Het pensioenfonds Hoogovens telt 14.414 pensioengerechtigden en 10.003 werknemers. Iedereen in de pensioenwereld weet dat de levensverwachting sterk bepaald wordt door levenswijze, opleidingsniveau en sociale context waarin men leeft. Waarbij er zeker ook een sterke relatie is met de hoogte van het inkomen. Hoe meer opleiding en hoe hoger het inkomen, hoe langer men leeft.

Desolaat IJmond-gebied
En dan stellen we ook maar de onwerkelijke vraag: wat gebeurt er als de staalfabriek in zijn geheel zou verdwijnen? Een bolwerk aan werkgelegenheid verdwijnt met tienduizenden banen. Een arm bestaan - het ontbreken van perspectief - en desolaat IJmond-gebied is dan het voorland. Natuurlijk delen van het personeel zullen mogelijk in andere banen elders kunnen stromen. Maar algehele inkomensdaling in de regio is dan zeer aan de orde en dat zal ook vrijwel zeker leiden tot een verlies aan levensverwachting.

Johan Zwakman was 39 jaar werkzaam bij het staalbedrijf als Automatiseringsmedewerker en is lid van de Vereniging Middelbaar en Hoger Personeel Tata Steel en is woonachtig in IJmuiden

Roel Berghuis was 17 jaar werkzaam als Smelter bij de Hoogovens en is voormalig FNV-vakbondsbestuurder bij Tata Steel Nederland en is woonachtig in Beverwijk

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Mirzas
Mirzas27 sep. 2023 - 10:01

Wat heerlijk dat het personeel binnen zo compenseert voor de mensen die niet voor de schade van Tata hebben gekozen buiten. Misschien wil Tata heel Wijk aan Zee en Beverwijk gaan huisvesten? En opvang voor dorpen als Uitgeest, Heemskerk, Castricum op de dagen dat de wind verkeerd staat? Ik vind het overigens onbegrijpelijk dat deze stukjes hier een podium vinden. Maar dat terzijde.

1 Reactie
Fabian4
Fabian429 sep. 2023 - 5:42

Mee eens. Een belachelijk stuk propaganda met grote minachting voor de omwonenden. Misschien moeten tata steel medewerkers verplicht naast de fabriek gaan wonen? Eens kijken of ze dan nog zo arrogant zijn…

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2023 - 19:34

De gegevens van het pensioenfonds zijn relevant voor een andere groep dan de omwonenden. Vermoedellijk is er overlap omdat een deel van de omwonenden in dienst is (geweest) bij Tata.

TheunT
TheunT26 sep. 2023 - 17:34

Die 2.5 maand minder van de direct omwonenden is mogelijk maar zo veel omdat de lucht in de rest van N.L. ook niet echt pluis is...

E w T
E w T26 sep. 2023 - 17:26

Berghuis. Jij bent een windowdresser voor Tata steel. De gemiddelde levensverwachting in Nederland respectievelijk voor vrouwen en mannen is 86.2 en 84 jaar daar haal jij gemiddeld 2.5 maand vanaf. Dus een Wijkse vrouw wordt dan 85 jaar en 11 maand een man 83 jaar in jouw visie, dat is een pure smerige marketing gimmick. Leg het maar uit aan de nabestaanden van al die mensen in Wijk aan Zee die lang voor hun einde van levensverwachting het pand moesten verlaten. Ik begrijp werkelijk niet waarom jij jezelf als oud FNV bestuurder voor de kar van die schrootfabriek laat spannen. En die tienduizenden banen? Da's een bullshit argument , dan hadden we de kolenmijnen ook wel open kunnen houden (Bedankt Joop). Voor staal zijn we ook niet afhankelijk van China of Rusland. In Zweden wordt al groen staal geproduceert. Zal in Duitsland ook niet lang meer duren . En ook ik ben FNV lid maar ik pieker er niet over om maar een knaak belastinggeld af te dragen om een Indische multimiljardairs familie nog rijker te maken ten koste van de gezondheid van m'n landgenoten en of mede FNVers

2 Reacties
Goossen2
Goossen227 sep. 2023 - 12:46

Tja in Zweden hebben ze veel wakterkracht. https://www.dwarsliggers.eu/index.php/28-economie/918-wordt-bisfenol-a-de-pfos-van-de-windenergie

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2023 - 12:39

Milieuactivisten en leden van de lokale Sami-gemeenschappen verzetten zich tegen de kolonisatie van hun grondgebied voor de energievoorziening en mijnbouw die hun leefwijze onmogelijk maakt.

vdbemt
vdbemt26 sep. 2023 - 17:21

"Uit de gegevens van Stichting Pensioenfonds Hoogovens is zonder meer te stellen dat de gemiddelde (resterende) levensverwachting van een Tata Steel medewerker (voorheen Hoogovens en Corus) minimaal één jaar tot wel bijna 2,5 jaar boven de (resterende) levensverwachting ligt van het landelijke gemiddelde. ". Uit de gegevens van wie? Van Stg. Pensioenfonds Hoogovens. Maar natuurlijk. Een volstrekt neutrale partij. Ik zou een verklaring kunnen bedenken: werkend op het terrein wordt de troep vanuit de hoge schoorstenen OVER de hoofden van de medewerkers naar de omwonenden geblazen. Dat is toch veelal familie?! Het lijkt me beter dat een oprecht neutrale, belangeloze partij dit onderzoekt. Iets met de naam 'Hoogovens' erin is dat niet.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal26 sep. 2023 - 16:46

Ik denk dat de vakbondman helemaal gelijk heeft. Het is immers zo dat in het oog van een orkaan het niet waait ? Zo ook met de mortaliteit. Maar dan moet je wel precies in het centrum zitten. Wat er daarbuiten gebeurt valt buiten de statistiek.

Volrin
Volrin26 sep. 2023 - 16:07

Wat doet dit apologetisch 'Wij van WC-eend' broddelwerkje op deze site?

2 Reacties
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger26 sep. 2023 - 16:44

@Volrin: Het is waarschijnlijk niet aan jou besteed, maar vroeger was werkgelegenheid iets wat ook voor links erg belangrijk was.

Volrin
Volrin27 sep. 2023 - 6:50

@Polarisario U komt dus niet verder dan een knullige stropop. Duidelijk.

Harmen Bos
Harmen Bos26 sep. 2023 - 16:02

Ik kan het niet geloven. Ik hoor van omwonenden dat er veel medewerkers kanker krijgen en dat er medewerkers niet oud worden. De statistieken van andere staalfabrieken wijzen ook in die richting. Het RIVM zou dit onafhankelijk moeten onderzoeken. Dit is broodje aap verhaal.

MG1968-2
MG1968-226 sep. 2023 - 15:50

"Uit de gegevens van het Stichting Pensioenfonds Hoogovens blijken werknemers van Tata Steel 2,5 jaar langer te leven dan de gemiddelde Nederlander." Applaus!!! Van de categorie mensen die het pensioen halen kan gezegd worden dat ze langer leven dan gemiddeld... zelfs bij tata. Hoeveel ex-collega's hebben die leeftijd niet gehaald? Weet je dat is het waar om gaat. Het zijn de te jong ontvallen mensen die de gemiddelden omlaag trekken. Die tragedies poets je niet weg door net te doen alsof ze er niet zijn en pas daarna te gaan tellen.

6 Reacties
plainview
plainview26 sep. 2023 - 16:03

"Van de categorie mensen die het pensioen halen kan gezegd worden dat ze langer leven dan gemiddeld... zelfs bij tata." Dat is niet wat er staat. Er staat gewoon dat ze 2.5 jaar langer leven. Alle werknemers.

MG1968-2
MG1968-226 sep. 2023 - 16:09

@Mezelf Domme reactie MG. Pensioenfondsen bezitten natuurlijk ook die gegevens. Sorry.

MG1968-2
MG1968-226 sep. 2023 - 17:17

@Plainview Je hebt gelijk. Ik had het gezien.

hgroen2
hgroen226 sep. 2023 - 20:17

plainview Nee niet alle werknemers maar werknemers aangesloten bij het pensioenfonds.

TinoZ
TinoZ26 sep. 2023 - 22:21

Ik vraag me af of MG1968-2 toch niet een beetje een punt heeft, en dat hier appels met peren vergeleken worden. Als het inderdaad gaat om de gemiddelde levensverwachting van de pensioendeelnemers, dan heb je het sowieso over mensen in de werkende leeftijd, en sluit je bijvoorbeeld kindersterfte al uit. Ter illustratie: in 2022 was de gemiddelde levensverwachting van een jongen die toen geboren werd 80,1 jaar, en voor een meisje 83,09 jaar. In datzelfde jaar was de resterende levensverwachting van een man van 40 41,6 jaar, en van een vrouw van 40 44,32 jaar. Daar zit al een verschil van respectievelijk 1,5 en 1,23 jaar, en dat verschil loopt nog verder op als je kijkt naar hogere leeftijden. bron: https://www.vzinfo.nl/levensverwachting/leeftijd-en-geslacht

TinoZ
TinoZ27 sep. 2023 - 6:16

En dan lees ik ook volledig over het woordje "(resterende)" heen in het artikel... Maar zonder de achterliggende cijfers en berekeningen blijft het een beetje gissen of het pensioenfonds hier wel een eerlijke vergelijking maakt.

hgroen2
hgroen226 sep. 2023 - 15:45

"Maar hoe zit het eigenlijk met de werknemers? De onderzoekers hebben geen metingen gedaan op het bedrijfsterrein. Uit de gegevens van het Stichting Pensioenfonds Hoogovens blijken werknemers van Tata Steel 2,5 jaar langer te leven dan de gemiddelde Nederlander." Dit is dus een vorm van misleiding. Het probleem is de blootstelling aan gevaarlijke stoffen en de gezondheidseffecten daarvan. De deelnemers van pensioenfonds zijn een gedifferentieerde groep en niet specifiek de groep die direct bloot staat aan gevaarlijke stoffen [denk aan kantoor personeel] En van administratieve functies is bekend, dat deze een beduidend lager risico profiel hebben dan fabrieks arbeiders. Dus het gemiddelde van het pensioenfonds [bewijs trouwens?] zegt weinig en hoort niet in deze discussie thuis.

DaanOuwens
DaanOuwens26 sep. 2023 - 15:43

Vanuit Tata zowel de werkgever zelf, als de werknemers, worden weer keer op de niet relevante zaken beweert om weg te kunnen kijken van de enorme schade die de fabriek aanricht. Dit tekstje laat dit weer zien. De gegevens van het pensioenfonds zijn op geen enkele manier relevant. De levensduur van de Tata-werknemer hoeft helemaal niet beïnvloed te worden door de uitstoot. Het is maar net waar hij of zij werkt op het terrein, waar hij/zij woont en welke beschermingsmiddelen hij/zij ter beschikking had. Een andere situatie dus als de omwonenden die 24 uur per dag en 7 dagen per week in de vervuiling leefden. Dat snapt de schrijver van dit stukje zelf ook wel. Maar toch weer een poging gedaan de vervuiling met de mantel der liefde toe te dekken. Zouden werknemers een extra bonus van het bedrijf krijgen bij dit soort gedrag?

LaBou
LaBou 26 sep. 2023 - 15:36

Het kan verkeren: een oud-vakbondsman als fervent verdediger van een notoire vervuiler.

3 Reacties
E w T
E w T26 sep. 2023 - 22:19

LaBou. Dit is polderen at it's finest. Zet wat bonds/OR baasjes en een ongeïnterreseerde overheid aan je vergadertafel, kom met een jankverhaal over duurzaam ,werkgelegenheid economie , inspraak. Dat doet dit soort mensen tikken. Zij leggen vervolgens het gemene volk uit dat men dit het beste resultaat is,wat men voor de poorten van het inferno weggesleept heeft. En dan kun je als multinationale ondernemert zo weer 30 jaar door met waar je goed in bent.Nl klimaat omzeep helpen , greenwashing, mensenrechten schenden (zie hiervoor ook Shell in Nigeria).En alles onder dekking van het convenant wat je met deze figuren gesloten hebt.

LaBou
LaBou 27 sep. 2023 - 7:15

@ewt: dat is het polderen ver voorbij. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

E w T
E w T27 sep. 2023 - 9:20

LaBou. Da's ook weer waar.