Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Personeel Chinees consulaat valt pro-democratie demonstranten aan

  •  
17-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1776 keer bekeken
  •  

Schokkende beelden uit de Britse stad Manchester waar demonstranten zich voor het Chinese consulaat verzameld hadden om te protesteren tegen de onderdrukking van democratie in Hong Kong. Medewerkers van het consulaat vernielden de protestborden en sleurden een van de demonstranten het terrein op waar hij vervolgens in elkaar geslagen werd. Het slachtoffer werd ontzet door de toegesnelde politie en mede-demonstranten.

Het slachtoffer werd herhaaldelijk geslagen en geschopt, tot bloedens toe terwijl hij door een oudere man aan zijn haren werd vastgehouden. Chinese activisten zijn erg geschrokken en stellen dat ze vrezen ontvoerd te worden door de agenten van Beijing. Ze roepen de Britse regering op harde maatregelen te nemen tegen de intimidatie.

Een woordvoerder van het consulaat verklaarde dat het geweld werd gebruikt omdat de demonstranten een beledigend portret van de Chinese president toonden. 

De actie werd gehouden naar aanleiding van het 20 partijcongres van de Chinese communistische partij die al ruim 70 jaar heerst over het land. Op het partijcongres prees president Xi Jingping de vernietiging van de autonome positie van Hong Kong. Hij verklaarde dat ook Taiwan onderworpen zal worden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Jopie666
Jopie66619 okt. 2022 - 19:35

Dit is domme actie, want als de aangevallen persoon een wapen had gebruikt en 1 Chinees doodgeschoten had, dan was er een mega diplomatiek incident geweest. Laat ik het zo zeggen. In Amerika hadden ze dit niet gedurfd omdat in veel staten het legaal is om een wapen bij je te hebben.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen17 okt. 2022 - 13:44

Ik moest meteen hieraan denken: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/lijfwachten-erdogan-washington-slaan-demonstranten-elkaar Ook op het grondgebied van een andere staat willen ze geen kritiek op de grote leider.

Volrin
Volrin17 okt. 2022 - 13:35

"Een woordvoerder van het consulaat verklaarde dat het geweld werd gebruikt omdat de demonstranten een beledigend portret van de Chinese president toonden. " Geeft ze nog steeds niet het recht die demonstranten aan te vallen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 okt. 2022 - 13:27

Een opstootje dat wordt opgeklopt voor propagandadoeleinden. Niks om een oorlog om te beginnen tegen Peking.

3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken18 okt. 2022 - 12:40

Maar Hannes, normaliter bent u altijd terecht zo scherp op het hebben en verdedigen van 'vrijheid' maar wanner er ineens nb diplomatiek personeel een ambassade uitstormt om mensen in elkaar te meppen, heet dat 'opstootje opkloppen voor propaganda'? Omdat het China is, toevallig? Wat nou als het de VS of Israel was geweest?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout18 okt. 2022 - 15:30

@reaguurder KK: Tegen zoveel geborneerdheid kan ik niet op. Daar heb ik geen antwoord op en dat hóeft ook helemaal niet.

Prisunic
Prisunic18 okt. 2022 - 20:16

Ja dat kritische brilfiguur hapt op elk stuk vlees dat je hem toewerpt

Ivan61
Ivan6117 okt. 2022 - 13:04

Xi laat visitkaartje achter. Het consulaat per direct en alle personeel als ongewenst aanwijzen. Er is een nieuwe profeet en volgens hemzelf mag niemand mee spotten. Ik vind een belediging voor Winnie de Poeh.

Sven Stevin
Sven Stevin17 okt. 2022 - 12:04

Sinologen Rana Mitter en Nadège Rolland in de Volkskrant: ‘Wij westerlingen moeten niet zo naïef zijn." “Toen China economisch en politiek zwak stond, in een groot deel van de 19de en 20ste eeuw, richtte het angstcomplex over vijandige krachten zich naar binnen. De neiging om intern defensief te zijn heeft zich nu uitgebreid naar de rest van de wereld.” “De Chinese diplomaten laten zich op Twitter steeds agressiever uit." “een significant verschil tussen supermacht China en het Britse Rijk of de Verenigde Staten. Die supermachten slaagden erin ruimte te behouden voor meningsverschillen. Dat recht om het niet met elkaar eens te zijn, is in het Chinese systeem afwezig.” “Landen beginnen zich af te vragen welke prijs ze zullen betalen. Brengen ze zichzelf in een positie waarin ze op hun woorden zullen moeten letten om China niet voor het hoofd te stoten?” “Terwijl China geduldig zijn invloed uitbreidt, sust het de wereld met geruststellingen. Jullie profiteren van onze economie, jullie worden dankzij ons welvarend en wij dagen jullie politieke systeem niet uit. We integreren ons zelfs in jullie instituties. We doen alles zo goed dat jullie niet eens zien wat ons doel is, namelijk met onze macht verzekeren dat jullie straks niets meer over ons te zeggen hebben. Niet over mensenrechten, niet over het opsluiten van een miljoen burgers in Xinjiang, niet over Hongkong. Hebben we dat voor elkaar, dan is iedereen verlamd, want dan zijn er geen andere opties meer.”

3 Reacties
haarklover
haarklover17 okt. 2022 - 15:35

...Die supermachten slaagden erin ruimte te behouden voor meningsverschillen.... Ik denk dat de oorspronkelijke bevolking in de koloniën niet veel ruimte kreeg om zijn meningsverschillen te uiten. In ieder geval heeft de marine van Groot-Brittannië China aangevallen om een meningsverschil over opium: Groot-Brittannië wilde namelijk (meer) opium in China verkopen. Bij deze "war on drugs" steunde Groot-Brittannië dus de drugshandelaren. Zoek op Google maar "opiumoorlog".

Sven Stevin
Sven Stevin17 okt. 2022 - 16:08

Vervolg: "Het is jezelf ondergeschikt maken aan China’s belangen.” "De hiërarchische orde is duidelijk: China staat aan de top, de rest doet wat China wil, want ze zijn zwakker en kleiner." "Alleen zeggen dat je China respecteert, is niet voldoende. China wil die nederige eerbied zien in je gedrag" "Wat de CCP betreft kwijnen liberale democratieën vanzelf weg in de barbaarse periferie, terwijl de rest van de wereld opbloeit onder Chinese leiding. Beijing werpt zich steeds nadrukkelijker op als leider van de ‘Global South’, landen die niet tot de gevestigde orde van rijke industrielanden behoren. Het Belt and Road Initiative, het mondiale masterplan voor infrastructuur dat alle handel regelrecht naar China leidt, is de ruggengraat van China’s ambitie van wereldleiderschap.” "Hoe ze hen niet anders dan kolonialistische strategie om de wereld te willen veroveren zien?" “Afrikaanse en andere ontwikkelende landen zijn topprioriteit voor Beijing. Beijing toont de Global South dat je geen liberale democratie hoeft te zijn om welvarend te worden. Het is niet zo dat China wil dat iedereen zijn model kopieert en dat overal CCP-klonen opstaan. Maar indirect ondermijnt China de internationale orde. Want die orde is gebaseerd op vrijheid: om een regering te kiezen, te bidden, jezelf uit te drukken. Door dat af te wijzen, vestigt de CCP zichzelf als tegenmodel.” Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/china-vormt-ons-al-meer-dan-we-denken~b31c4cdc/

Sven Stevin
Sven Stevin18 okt. 2022 - 19:00

@haarklover Dat "Die supermachten slaagden erin ruimte te behouden voor meningsverschillen" slaat dan wat betreft het Britse imperium en de VS ook op die t.a.v. de eigen bevolking. In China is daar zoals bekend geen sprake van. Bovendien ben ik wat betreft de VS niet bekend met koloniën waar ze de bevolking geen uiten van meningsverschillen toestond, zelfs niet als je dan zou spreken ovr de inheemse (niet oorspronkelijke) bewoners van de gebieden waar de fundamenteel multiculturele VS is gesticht.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 okt. 2022 - 11:56

Dat soort onzin doen ze wel meer. Ze proberen de Chinezen ook in andere landen te onderdrukken en te vervolgen, inclusief met geweld. Illegale acties worden uitgevoert door ambassades en lokale clubs onder de controle van de ambassadeurs, alsof ze die landen zelf regeren.

KritischKijken
KritischKijken17 okt. 2022 - 11:24

Uitzetten dus. Consulaat sluiten. Praten heeft nooit zin gehad met dergelijke regimes.

2 Reacties
Volrin
Volrin17 okt. 2022 - 13:36

Ik ben het in principe met je eens, helaas is ook de Britse economie en staatsschuld deels afhankelijk van China, dus ik zie het sluiten van het consulaat niet snel gebeuren.

KritischKijken
KritischKijken17 okt. 2022 - 14:27

@Volrin En dat is nou exact t probleem: We worden er zelf in meegezogen als je nu niet een streep trekt. Dan maar bloeden.

Jopie666
Jopie66617 okt. 2022 - 11:21

Stel je je voor he. Xi de godheid aanvallen, Xi de grote leider beledigen, dat mag niet en daar kunnen veel Chinese kontenlikkers niet meer mee omgaan ook. China is onder Xi super xenofobisch geworden en Chinezen kunnen zich niet voorstellen dat de rest wereld niet kruipt voor Xi. Dat er een oorlog gaat komen tussen Xi Winnie de Poeh en grote delen rest wereld is zo goed als zeker. Ik geef dat 5 a 10 jaar nog.

1 Reactie
Konings2
Konings217 okt. 2022 - 15:06

De Chinezen zijn altijd al behoorlijk xenofobisch geweest. Ze bevinden zich nu echter in een positie waarin ze dit met groter gemak en meer comfort kunnen laten zien. Wie gaat hen tenslotte iets zeggen?