Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Persgroep: verdrinkingsdood migranten valt onder 'milieuvervuiling'

  •  
07-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-11-07 om 19.08.05
Of het er aan ligt dat er een generatie online journalisten aan de knoppen zit die op de opleiding hebben geleerd dat Powned een toonbeeld is van journalistiek of dat het gaat om een bizarre fout is nog onduidelijk maar migranten die verdrinken tijdens de overtocht naar Europa worden bestempeld tot ‘milieuvervuiling’.
De onmenselijke categorisering staat sinds gisteren op Topics, de verzamelsite van de Persgroep waar ook de Volkrant deel van uit maakt. Andere categorieën zijn ‘politie’, ‘vermiste personen’ en ‘immigratie’. Alleen de laatste lijkt van toepassing op de tragedie. Vier stoffelijke overschotten van migranten spoelden maandag aan op de Andalusische kust in Spanje. In een bootje werden nog eens dertien dodelijke slachtoffers van het migratiedrama aangetroffen. Het bericht over de tragedie belandt door de categorisering op Topics tussen verhalen over afval en vervuilde grond.
De harteloze benadering doet denken aan omroep Powned die het verdrinken van een jonge vluchteling in een zwembad bracht als overlast voor de overige badgasten. Na een storm van kritiek werd dat veranderd.
Schermafbeelding-2018-11-07-om-19.05.29
Schermafbeelding-2018-11-07-om-19.06.12

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks8 nov. 2018 - 10:59

Ach ja, er worden fouten gemaakt met categorisering van berichten door middel van tags. Ook op Joop.nl, daar worden jullie onder andere door mij, met enige regelmaat op gewezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2018 - 8:46

Volgens mijn gegevens waren het 17 migranten die omgekomen zijn; 13 voor de kust van Melilla en 4 personen voor de kust van Cádiz.

ruma ankka
ruma ankka7 nov. 2018 - 20:25

Het is net zo’n soort algoritme dat advertenties plaatst bij artikelen op basis van enkele steekwoorden. Daar vinden ook af en toe pijnlijke missers plaats.

Karingin
Karingin7 nov. 2018 - 19:00

Volgens mij worden die categorieën op Topics automatisch toegekend, er zitten wel vaker bizarre dingen tussen. Maar deze is wel erg pijnlijk....zo zie je maar dat je niet op algoritmes moet vertrouwen

1 Reactie
ton14024
ton140248 nov. 2018 - 18:53

Geen fout dus, slechts onmenselijk. Kunstmatige intelligentie wordt lachen, gieren en brullen ????

Ozon
Ozon7 nov. 2018 - 18:56

Dat moet haast wel een foutje zijn, per ongeluk aangevinkt. Net als het een foutje is deze mensen niet te categoriseren als “vermiste personen”. Want het is maar de vraag of NAW-gegevens van betrokkenen te achterhalen zijn en familie & vrienden zal ze beslist “vermist” vinden.

W-74
W-747 nov. 2018 - 18:35

Tja redacties maken wel eens fouten, redacteuren lijken wat dat betreft gewoon mensen. Laten we daar niet al teveel achter zoeken. Zou een beetje hysterisch zijn.

1 Reactie
JohnVKR
JohnVKR8 nov. 2018 - 8:40

Redacteuren maken weleens fouten. Geheel per ongeluk een antisemitisch artikel op de NOS-website. Diezelfde NOS-website vermeldde geheel per ongeluk niet dat de mensen die de maquette van Grenfell Tower verbrandden dat deden omdat vrijwel alle slachtoffers migranten waren en dat ook illustreerden met zwarte poppetjes op de maquette. De website van het AD die boven een foto over de groei van het rechts-extremisme een foto plaatste van een pro-IS demonstratie in de Haagse Schilderswijk. De Persgroep die het verdrinken van migranten plaatste onder het topic milieuvervuiling. De website van de NOS die geheel per ongeluk berichtte dat zowel de blokkeerfriezen als de Kick-Out-Zwarte-Piet-activisten voor de rechter stonden, daar waar die laatste groep juist als slachtoffer het woord mocht voeren. Zomaar een kleine greep uit de fouten die redacteuren de laatste dagen GEHEEL PER ONGELUK weleens hebben gemaakt.