Joop

Persbureau knipt Oegandese Vanessa Nakate weg uit foto met Greta Thunberg

  •    •  
25-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
EPGjfi4WAAAsmEx
De Oegandese klimaatactiviste Vanessa Nakate poseerde in Davos met Greta Thunberg en medeactivisten Loukina Tille, Luisa Neubauer en Isabelle Axelsson. De vijf deden dat afloop van een persconferentie die ze gaven op het World Economic Forum (WEF) waar ze voor waren uitgenodigd.
Tot haar stomme verbazing zag de 23-jarige oprichter van de Rise Up Movement vervolgens dat het Amerikaanse persbureau Associated Press haar had weggeknipt in de foto die de wereld werd rondgestuurd. Dat zou normaal gesproken al pijnlijk zijn maar dit reikte verder dan een persoonlijk drama. Vanessa was namelijk de enige zwarte activiste in het portret en de enige afkomstig van het Afrikaanse continent. Wat restte was een foto van vier witte klimaatactivistes.
“Ik ben wegknipt uit deze foto. Waarom?” vroeg ze zich vrijdag op Twitter af. “Jullie hebben niet alleen een foto gewist, jullie hebben een heel continent gewist. Maar ik ben sterker dan ooit,” stelde ze in een videoverklaring waarin ze uitlegt hoe erg het is wat haar overkwam.
Vanessa kreeg volop steunbetuigingen, onder meer van Greta die het wegknippen “onaccpetabel” noemde. Voor velen was de handelwijze van AP een bevestiging van de discriminerende manier waarop door Westerse media met Afrikaanse activisten en personen met een Afrikaanse achtergrond wordt omgesprongen.
Persbureau Reuters verknipte de foto niet maar maakte zich tot overmaat van ramp wel schuldig aan persoonsverwisseling en duidde Vanessa aan als de Zambiaanse activiste Natasha Mwansa.
AP verklaarde dat er geen bijbedoelingen zaten achter de ingreep. De dienstdoend redacteur zou Vanessa hebben weggeknipt omdat de gevel achter haar te afleidend was in het beeld. De gewraakte foto is inmiddels ingetrokken en vervangen door het origineel. AP is de grootste leverancier van internationaal nieuws aan media over de hele wereld.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Auslander
Auslander26 jan. 2020 - 15:07

Zo zou “Vanessa Nakate” te kennen gegeven zolang het racisme niet opgelost is komt er geen universele oplossing voor klimaat. Dat moet dan de andere meiden aan het denken zetten!

OlavM
OlavM26 jan. 2020 - 11:38

Het is hoe dan ook -afgezien van al dan niet racistische elementen- uiterst grievend voor een belangrijke, actieve deelneemster om weggeknipt te worden, alsof je er niet toe zou doen.

1 Reactie
OlavM
OlavM26 jan. 2020 - 11:44

En bij verslaggeving van nieuws is een nauwkeurige weergave van de feiten belangrijker dan mogelijk fototechnische motieven.

Joop den Uil
Joop den Uil26 jan. 2020 - 10:11

waarom mochten die nametags eigenlijk niet op de foto ? als je ze vergroot kom je tot een rare verrassing

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot26 jan. 2020 - 16:44

'Bij Vanessa hangt een skipas om haar nek!' Lijkt me stug. Skipassen hebben tegenwoordig het formaat van een creditcard en hoef je niet zichtbaar te dragen.

FrankJan Boere
FrankJan Boere26 jan. 2020 - 8:13

Is er nou helemaal niemand die een krukje bij zich han om Greta op te zetten....dat was toch echt beter geweest voor de compositie. Er valt nu een raar gat in de lijn naar de horizon.

1 Reactie
I am Legion
I am Legion26 jan. 2020 - 22:10

Zal ze dan niet net zo goed gekant moeten zijn tegen horizonvervuiling?

Andy JPL
Andy JPL26 jan. 2020 - 6:31

Persoonlijk heb ik meer moeite met het feit dat er een stuk van het hoofd van de grootste persoon is afgehakt. Dat is natuurlijk insinueren naar moord. Bah wat vreselijk. Maar goed, kijk naar de foto, de compositie en je weet dat dat de redacteur gelijk heeft. Probleem in deze is dat het een Afrikaanse is die is weg geknipt en we hebben naaldzoekers die in alles racisme kunnen zien omdat ze dit willen. Het meest domme van AP is dat ze nog steeds niet begrijpen dat er een redelijk grote groep zieke mensen is die continue bezig zijn het slechtste in de vooral blanke mensen zoekt.

2 Reacties
Auslander
Auslander26 jan. 2020 - 12:15

@ Andy JPL “we hebben naaldzoekers die in alles racisme kunnen zien” Is dat nog geen 11e keer geworden? Het is geen naald maar een kwaad nog groter dan die “gevel” daarachter en je eigen racisme nog helderder dan de “compositie”. Probeer het voor 12e keer!

SG87
SG8726 jan. 2020 - 12:16

De redacteur heeft helemaal geen gelijk. Een foto bijknippen mag alleen als dat geen afbreuk doet aan de realiteit en als het geen afbreuk doet aan de nieuwswaarde. Een beiden doet het hier afbreuk. Allereerst werd door het knippen de indruk gewekt dat al die activisten blank waren, wat niet het geval was. Ten tweede werd 1 van de 5 leiders van dit activisme weggelaten, wat afbreuk doet aan de nieuwswaarde. Deze knip had dus nooit gemogen en een beetje redacteur had dat moeten weten. Zelfs als ze de blanke meid rechts hadden weggeknipt in plaats van de zwarte links had dat nog niet gemogen.

JanB2
JanB225 jan. 2020 - 22:57

Men ziet het weer erg zwart-wit. Het ging dus zo: "Foto is te breed." "Dan inkorten, gewoon een stukje eraf" "Links of rechts?" "Doe maar links, dan hou je die besneeuwde berg erop" "OK." 'Knip' En toen was er een rel.

3 Reacties
johannn2
johannn226 jan. 2020 - 11:32

Jan, Ja. Een technische, niet-context bewuste redactie. Zou niet moeten kunnen gebeuren. .

JanB2
JanB226 jan. 2020 - 19:20

Maar het gebeurt aan de lopende band.

robheus2
robheus227 jan. 2020 - 0:07

Had de fotograaf even over moeten nadenken en de dames op de foto iets anders moeten rangschikken zodat ze allemaal in de compositie passen.

BartP2
BartP225 jan. 2020 - 22:15

Die foto waar vijf mensen op staan, daar valt Greta wel érg in het niet. Juist omdat de gekleurde dame zo groot is. Ik kan me ook nog voorstellen dat de gekkeurde dame er af geknipt is, zodat Greta duidelijker opvalt. Alles voor de verkoop / clicks. Ik vind het trouwens jammer dat gelijk de racisme-kaart wordt getrokken.

I am Legion
I am Legion25 jan. 2020 - 19:56

Ik acht het meer waarschijnlijk dat het een domme fout is bij een op zich te begrijpen keuze de foto ivm allerlei mogelijke overwegingen van een plaatsing in het gebruikte format aan te passen. Dan was het achteraf misschien beter geweest om het meest rechtse meisje weg te knippen. Van een bewust "wissen" van een persoon om andere redenen, zoals hier beweerd, en dan zelfs een "heel continent", wat dan natuurlijk weer slaat op de Afrikaan naar ik aanneem, is m.i. geen sprake. Sommigen, zeker in de SJW-wereld, zien nu eenmaal achter iedere boom een boeman en dan bij voorkeur die van de "witten". Dat Greta ook een "onacceptabel" uitsprak begint een beetje grijs gedraaid onderdeel van haar vocabulaire te worden en kenmerk van haar starre denken wat het natuurlijk vooral goed doet bij andere sterk ideologisch gevormde geesten.

2 Reacties
Uw autistische duider
Uw autistische duider25 jan. 2020 - 21:35

Ja sorry, de flexibel redenerende autist is nog niet uitgevonden...

SG87
SG8726 jan. 2020 - 12:18

Het was ook niet beter geweest om het rechter meisje weg te knippen, want je mag een foto alleen bijknippen als het niet afdoet aan de realiteit of aan de nieuwswaarde. Omdat je dan nog altijd 1 van de 5 leiders van dit activisme wegknipt, doet het nog altijd afbreuk en mag het natuurlijk nooit. Elke redacteur hoort dat te weten. Hier is gewoon afgrijselijk geblunderd.

tempest
tempest25 jan. 2020 - 17:19

verkeerde names, bewerken van foto’s, slecht citeren, uit context halen, komt allemaal zoveel voor in de media (Westers en niet-Westers). Dus ja, misschien was het wel enkel een stomme fout, zou zomaar kunnen.

1 Reactie
johannn2
johannn225 jan. 2020 - 18:49

"een stomme fout" Misschien een idee om stomme redacteuren niet op een gevoelig onderwerp te zetten. Een redacteur zou tenminste moeten begrijpen binnen welke context hij bezig is. Een fototechnisch argument is hier ronduit stompzinnig. .

Phil2
Phil225 jan. 2020 - 16:40

Overigens.... vinden mensen ook dat Greta wat wegheeft van een jonge Mona Lisa? "Talk to me, Leonard"

2 Reacties
johannn2
johannn226 jan. 2020 - 13:49

Z_edje, Op andere foto's dan deze heeft Greta inderdaad zoiets. .

johannn2
johannn227 jan. 2020 - 19:51

Z_edje, Dan heb je die foto's gemist, waarop haar linker mondhoek ietsje opkrult als een begin van een lach. .

TigressApril
TigressApril25 jan. 2020 - 15:54

“We don’t deserve this. Africa is the least emitter of carbons, but we are the most affected by the climate crisis,” Ja maar niet voor lang natuurlijk, de bevolking boomt en de welvaart neemt toe. Verder komt er vrijwel geen kennis uit Afrika voor het aanpakken van problemen het enige wat er geroofd wordt zijn mineralen. Verder Afrika is enorm groen de leugen dat het allemaal een woestijn is moet echt de kop worden ingedrukt. En aangezien het al grotendeels geen woestijn is zal het dat ook niet worden.

4 Reacties
johannn2
johannn225 jan. 2020 - 19:25

Tigress, Ze hebben een levensfilosofie in de aanbieding - Ubuntu - die indien nageleefd een betere omgang met onze medemens en het milieu zou opleveren. .

Appi Mohamud
Appi Mohamud25 jan. 2020 - 22:13

"Verder komt er vrijwel geen kennis uit Afrika" Spreekt de man wat bijna al zijn opgebouwde kennis uit africa of het oosten met geweld heeft verkregen.

OlavM
OlavM26 jan. 2020 - 11:35

@ TigressApril: {Verder komt er vrijwel geen kennis uit Afrika voor het aanpakken van problemen het enige wat er geroofd wordt zijn mineralen.] Je moet maar zo'n domme, onbeschaamde uitspraak durven doen.

johannn2
johannn226 jan. 2020 - 11:36

Z_edje, Je bent duidelijk geïnteresseerd, hebt vragen. Verdiep je er eens in. .

Sam V
Sam V25 jan. 2020 - 14:55

Het is een onhandige actie en niet netjes tegen degene die weggeknipt wordt, maar waarom moet het direct weer als racistisch bestempeld worden? Wellicht geknipt door een persoon die niets van de achtergrond wist of alleen op Thunberg gericht was en vond dat de compositie een stuk beter wordt zonder de persoon aan de linkerkant. Ongeacht de kleur. Er worden wel vaker mensen weggeknipt van foto's. Hoor je zelden wat van. Maar ja, als iemand zich direct de vertegenwoordiging van een heel continent waant, snap ik dat je dit groot wil maken.

7 Reacties
ton14024
ton1402425 jan. 2020 - 18:04

Maar zeg eens eerlijk, een lelijk blank gebouw?

Sam V
Sam V25 jan. 2020 - 19:05

Nee, het gebouw is niet lelijk. De totale compositie wel.

johannn2
johannn225 jan. 2020 - 19:30

Sam, Ach ja, wanen. Wat wanen die anderen op de foto zich? En wat waant die fotoredacteur zich? Waarom staan ze eigenlijk op een foto die door Associated Press wereldkundig wordt gemaakt? En ook een door Reuter? Wat waan jij je eigenlijk.Sam, gezien je oordeel? .

Sam V
Sam V25 jan. 2020 - 21:35

@Johann Heb je haar statement gelezen? Niet mijn woorden. Verder hoef ik mij niets te wanen om een oordeel of mening te geven. Jij wel? Vertel.

johannn2
johannn226 jan. 2020 - 11:57

Sam V, Z_edje, Wij wanen ons in staat om te oordelen over anderen. Maar zijn wij in staat om te oordelen over onszelf en over ons oordeel? Ja en nee. Het blijft óns oordeel. Sam, jij oordeelt, impliciet maar duidelijk, dat zij niet de vertegenwoordiger is van een continent; een oordeel, een veroordeling, vanuit jouw eigen belevingswereld. Onze belevingswereld, onze eigen waan. Uiteraard kan en moet je oordelen, maar zie de betrekkelijkheid ervan, zeker als je een ander naar jouw maatstaven de maat neemt, en te licht bevindt. Deze dames verdienen tenminste meer respect dan ik in jouw reactie vind. Die was smalend. Misschien werd ik wat filosofisch. .

johannn2
johannn226 jan. 2020 - 13:45

Aanvulling op johannn 26 januari 2020 at 12:57 En in zekere zin was zij daar de vertegenwoordigster van een continent. En in die zin was het bedoeld. .

johannn2
johannn226 jan. 2020 - 18:36

Z_edje 26 januari 2020 at 16:05 SJW-ers? Mocht je daar Greta c.s. mee bedoelen: ze beoordelen de ontwikkeling van het klimaat zoals wetenschappelijk gerelateerd aan menselijke activiteiten. En ze constateren mét de wetenschappers dat het zo niet door kan gaan. Een wetenschappelijk oordeel over meetbare gegevens, de zekerste basis van oordelen. . .

Oki Doki
Oki Doki25 jan. 2020 - 14:25

Wat moeten dat een idioten zijn die daar bij die desbetreffende persbureau's werken. Kunnen ze bij de persbureau's echt geen betere werknemers vinden?

Tom Meijer
Tom Meijer25 jan. 2020 - 14:08

Wat een beschamend slappe smoes. Zo redenerend had Thunberg er uitgeknipt moeten worden, ze doorbrak door haar geringe lengte de compositie van de foto.

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman25 jan. 2020 - 14:58

Tom. je hebt groot gelijk. Dit is stom maar wel een beetje zoals ik mij de wereldpers voorstel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 jan. 2020 - 15:29

Zo eindigt ook deze storm in een glas water: 'De gewraakte foto is inmiddels ingetrokken en vervangen door het origineel.'

Gambardella
Gambardella25 jan. 2020 - 16:29

Progressief links bekvecht over wie het meest rechtschapen is, en conservatief-rechts gaat er weer met de buit vandoor. It’s the eighties all over again.

madbako
madbako25 jan. 2020 - 16:30

Inderdaad Tom. Gewoon een gevalletje diepgeworteld racisme van AP