Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Persbureau knipt Oegandese Vanessa Nakate weg uit foto met Greta Thunberg

  •  
25-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
341 keer bekeken
  •  
EPGjfi4WAAAsmEx
De Oegandese klimaatactiviste Vanessa Nakate poseerde in Davos met Greta Thunberg en medeactivisten Loukina Tille, Luisa Neubauer en Isabelle Axelsson. De vijf deden dat afloop van een persconferentie die ze gaven op het World Economic Forum (WEF) waar ze voor waren uitgenodigd.
Tot haar stomme verbazing zag de 23-jarige oprichter van de Rise Up Movement vervolgens dat het Amerikaanse persbureau Associated Press haar had weggeknipt in de foto die de wereld werd rondgestuurd. Dat zou normaal gesproken al pijnlijk zijn maar dit reikte verder dan een persoonlijk drama. Vanessa was namelijk de enige zwarte activiste in het portret en de enige afkomstig van het Afrikaanse continent. Wat restte was een foto van vier witte klimaatactivistes.
“Ik ben wegknipt uit deze foto. Waarom?” vroeg ze zich vrijdag op Twitter af. “Jullie hebben niet alleen een foto gewist, jullie hebben een heel continent gewist. Maar ik ben sterker dan ooit,” stelde ze in een videoverklaring waarin ze uitlegt hoe erg het is wat haar overkwam.
Vanessa kreeg volop steunbetuigingen, onder meer van Greta die het wegknippen “onaccpetabel” noemde. Voor velen was de handelwijze van AP een bevestiging van de discriminerende manier waarop door Westerse media met Afrikaanse activisten en personen met een Afrikaanse achtergrond wordt omgesprongen.
Persbureau Reuters verknipte de foto niet maar maakte zich tot overmaat van ramp wel schuldig aan persoonsverwisseling en duidde Vanessa aan als de Zambiaanse activiste Natasha Mwansa.
AP verklaarde dat er geen bijbedoelingen zaten achter de ingreep. De dienstdoend redacteur zou Vanessa hebben weggeknipt omdat de gevel achter haar te afleidend was in het beeld. De gewraakte foto is inmiddels ingetrokken en vervangen door het origineel. AP is de grootste leverancier van internationaal nieuws aan media over de hele wereld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.