Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

'Pers, wees open over afspraken met politiek'

  •  
26-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Polak_Pechtold300_01.jpg
Journalisten doen oproep aan collega's: Afspraken met de politiek zijn normaal, maar mag het publiek ook weten wat er is afgesproken?
In verkiezingstijd staan politici te trappelen om in de publiciteit te komen. Zij worden met open armen opgewacht door journalisten die alles van ze willen weten. Soms maken de twee afspraken. Over wat er wel en niet besproken wordt, bijvoorbeeld. Dat is normaal zeggen (tot nu toe) acht journalisten, waaronder Clairy Polak en Frenk van der Linden, maar mag het publiek daar wat meer inkijk in hebben?
De journalisten doen hun oproep in het vakblad Villamedia :
Oproep Journalistiek is schatplichtig aan het publiek en verantwoording schuldig aan dat publiek. Niet op de laatste plaats als het gaat om politieke berichtgeving in verkiezingstijd.
Nederland staat weer een verkiezingscampagne te wachten. Kandidaten zullen de publicitaire limelights zoeken, en omgekeerd zullen journalisten competitie voeren om de juiste kandidaten op het goede moment in eigen programma’s, tijdschriften, kranten en websites te krijgen.
Daarbij worden (soms) afspraken gemaakt. Want waar de wet van vraag en aanbod geldt, kunnen politici zo nu en dan eisen stellen. Over de timing van een gesprek. Over al dan niet te bespreken onderwerpen. Over de vraag of andere gasten mogen aanschuiven. Over met wie wel en met wie niet in debat wordt gegaan. Over autorisatie.
Journalisten zullen zich weer regelmatig op het slappe koord van de onderhandelingsjournalistiek moeten begeven. Dat is op zich niet erg. Maar mag het publiek ook weten wat er is afgesproken?
Ondergetekenden pleiten ervoor dat journalisten bij komende onderhandelingen over politieke gesprekken als eerste eis zelf stellen dat – wat er ook afgesproken wordt – eventuele afspraken openbaar moeten zijn. Omdat het publiek in verkiezingstijd een belang heeft. Omdat de eerste loyaliteit van journalisten bij dat publiek zou moeten liggen.
Wij roepen journalisten op om onderhandelingsjournalistiek niet te laten verworden tot achterkamertjesjournalistiek. Om afspraken openbaar te maken. En politici of hun vertegenwoordigers erop te wijzen dat afspraken openbaar gemaakt (kunnen) worden. Om hun werk – kortom – op transparante wijze te verrichten. Mee eens? Stuur een mail naar magazine@villamedia.nl en we plaatsen je naam op de lijst.
Theo Dersjant, docent journalistiek, Fontys Tilburg Frénk van der Linden, free lance interviewer Clairy Polak, presentator/interviewer Dolf Rogmans, hoofdredacteur Villamedia Kim Spanjers, Brabants Dagblad Laurens van Wouwe, freelance Paul Vereijken, Eindhovens Dagblad Karolien Koolhof, BN DeStem
Moeten wij inderdaad alles weten over de afspraken tussen pers en politiek?
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

PeterDraman
PeterDraman26 jun. 2012 - 12:55

" Moeten wij inderdaad alles weten over de afspraken tussen pers en politiek? " Ja dat moeten wij, transparantie is een van de belangrijke pijlers waarop democratie rust. En zonder transparantie is een echte democratie niet mogelijk.

rgeurtsen
rgeurtsen26 jun. 2012 - 12:55

het is lastig, maar ik vind van wel. Kranten kunnen op internet een pagina zette met cv's van hun journalisten, en achtergrond informatie over interviews en gesprekken. Op radio en tv is het handig om dit kort bij de introductie te vermelden. Het is een kwestie van aanleren en gewenning. Voorbeelden: De commentaren van Frits Wester zijn interessant, maar worden interessanter en gemakkelijker te duiden als we weten dat hij jarenlang professioneel actief was voor het CDA. Rutte wil alleen aan tafel zitten bij P&W. Die eis moet vermeld worden aan het begin van het programma. wij wilden graag premier Rutte als gast aan tafel, maar hij wilde alleen toestemming geven als hij de enige gast aan tafel of in het programma zou zijn, wij hebben daarmee ingestemd. klaar is kees.

hoogerwerf
hoogerwerf26 jun. 2012 - 12:55

Jazeker moeten we dat, de pers hoort aan onpartijdige nieuwsvergaring te doen. De pers mag nooit een propagandamachine voor welke partij dan ook te worden, tenzij ze dat zelf verklaren te zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2012 - 12:55

"Moeten wij inderdaad alles weten over de afspraken tussen pers en politiek?" wel, aangezien de pers de politiek dient te controleren, en de politiek ons dient te vertegenwoordigen, lijkt me het antwoord op deze vraag niet ingewikkeld. ik heb ook nog een ander goed idee. ruim 80% van wat de pers schrijft gaat over wat mensen (waaronder politici) ZEGGEN. schrijf eens over feiten en daden. geluidsopnames van de leugenachtige lokroep van politci, die kennen we nu wel. mensen die voorheen op zoek gingen naar de achterliggende feiten noemden we vroeger journalist, maar tegenwoordig onderzoeksjournalist, vergelijkbaar met het woord groentengroenteboer en brandbrandweerman.

1 Reactie
Joeri2
Joeri226 jun. 2012 - 12:55

hahaha... mooie tegentwitteraanse actie.