Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pers niet minder objectief geworden

  •  
17-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
flickr_kranten_Pingu1963_300.jpg
Nieuwsbronnen, zoals politici, zijn wel subjectiever taalgebruik gaan bezigen
Veel mensen hebben de indruk dat de pers minder objectief is dan vroeger. Die indruk klopt niet blijkt nu uit onderzoek van taalkundigen aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Journalisten zijn niet losser of subjectiever geworden in hun taalgebruik, hun bronnen wel, zo schrijft de Volkskrant vrijdag.
De taalkundigen van de VU zijn in krantenteksten op zoek gegaan subjectief taalgebruik. Dat zit bijvoorbeeld in bijvoeglijke naamwoorden waarin een mening verscholen ligt: ‘een uitzonderlijk vonnis’. ‘Een ingrijpende operatie’. ‘Een belachelijk idee’. En een tekst waarin woorden als jij, jullie, en zichzelf voorkomen, klinkt persoonlijker en minder formeel dan een verhaal waarin voor men en u is gekozen, zo meldt de Volkskrant.
Uit het onderzoek blijkt dat zowel subjectieve als informele termen in 2002 inderdaad vaker voorkomen dan in 1950. Het zijn echter niet de woorden van de journalisten zelf, maar vooral de citaten van bronnen die ze aanhalen. De verslaggever blijft formeel, maar de geciteerde persoon krijgt een emotionele en subjectieve mening mee.
Foto-cc: Marjon Kruik
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

maclofty
maclofty17 jun. 2011 - 7:24

Blijven 2 vragen: 1. voor wie werd dit onderzoek uitgevoerd?? 2. wanneer begint "vroeger" ?? voor- na- of tijdens WW2 ?? Onderzoeken zijn altijd subjectief en wetenschappers weten dat wel, waardoor de uitkomst van dit soort onderzoeken op de grote hoop zal belanden, klink leuk maar dient geen enkel doel.

Meta Foor
Meta Foor17 jun. 2011 - 7:24

De berichtgeving is een constant gegeven .. alleen de interpretatie en filtering is (fel-) gekleurd geworden ; daar heb ik geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig ! he Joop ?

Harmen2
Harmen217 jun. 2011 - 7:24

Het zal best, maar de vooringenomenheid bij journalisten is gebleven, de heersende mores blijft leidend door vooral niet door te vragen bij politici die zich mogen verheugen in de gunst van de kiezer.

Pjotrs
Pjotrs17 jun. 2011 - 7:24

"Veel mensen hebben de indruk dat de pers minder objectief is dan vroeger." Doorgaans zijn dat mensen die hun eigen mening objectief vinden en alles wat daar niet mee overeenstemt subjectief.

NNenNN
NNenNN17 jun. 2011 - 7:24

Journalistieke 'Objectiviteit' De Amerikaanse historicus, wijlen Howard Zinn, omschreef het aldus: From the start of my teaching and writing, I had no illusions about “objectivity,” if that meant avoiding a point of view. I knew that a historian (or a journalist, or any one telling a story) was forced to choose, from an infinite number of facts, what to present, what to omit. And that decision inevitably would reflect, whether consciously or not, the interests of the historian. Ik benadruk deze zienswijze nog eens omdat ik onlangs weer een vraag van een studente kreeg voorgelegd waarin de suggestie van 'objectiviteit' was verwerkt. Elke journalistieke opleiding die niet ogenblikkelijk aantoont dat het hele begrip 'objectiviteit' in de journalistiek absoluut niet bestaat, zomin als het in de sociale wetenschap bestaat, vertekent de werkelijkheid bewust en dient gewantrouwd te worden. Het begrip'objectiviteit' is een politiek begrip, een propagandistisch begrip dat gebruikt wordt om het journalistieke product de schijn van waarheid te geven. In werkelijkheid is de journalistiek een krachtenveld van belangen, in de meeste gevallen de belangen van degenen met de meeste macht, van degenen dus die de commerciele massamedia in handen hebben. Dat feit spreekt voor zich, een kranteneigenaar laat zijn personeel niet een beeld van de wereld geven dat zijn belangen permanent fundamenteel ondermijnen. http://stanvanhoucke.blogspot.com/search?q=walter+lippmann

vaclavklaus
vaclavklaus17 jun. 2011 - 7:24

In dit onderzoek zijn de uitspraken van Frits Wester niet meegenomen, denk ik. Welke onderwerpen behandel je in de krant (schandalen binnen PVV/ leiderschapscrisis PvdA, ook dat (zelfs indien formeel) kan je objectiviteit aantasten.

ErnsTT2
ErnsTT217 jun. 2011 - 7:24

Nee er is geen sprake van Propaganda, riep de Betaalde Beeldvormer... http://tinyurl.com/De-Kijker-in-Ketens

papie
papie17 jun. 2011 - 7:24

niet mee eens.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jun. 2011 - 7:24

Maar de nieuwe mediawet die dit kabinet gaat invoeren, geeft duidelijk aan dat er veranderingen komen. Joop gaat verdwijnen medio 2012, Powned en Wakker Nederland moeten samen. De rest van de club moet terug naar acht omroepen. Met als gevolg dat bepaalde linkse programma's zullen verdwijnen. Hierdoor moet er meer pluriformiteit komen en voor elk wat wils. De geschreven media wordt afgerekend door eigen abonnees en dat laat een dalende trend zien.

1 Reactie
maclofty
maclofty17 jun. 2011 - 7:24

Heb je al een avondschool gevonden?? Doe het dan snel want je wordt steeds onbegrijpelijker. Je lijkt de buurman uit mijn jeugd wel, die las ook alleen maar "Volk en Vaderland" en luisterde (we hadden nog geen TV ) naar de AVRO. Doe je best.

msj_meijerink
msj_meijerink17 jun. 2011 - 7:24

En toch blijf ik de Televaag mijden.

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon17 jun. 2011 - 7:24

Neemt niet weg dat de Televaag net zo objectief is als vroeger.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jun. 2011 - 7:24

Het probleem schuilt ook niet woordgebruik, het probleem is het gebrek aan duiding en controle. Om met de laatstgenoemde te beginnen, kranten hebben niet meer de middelen en het geld om op regionaal niveau in de haarvaten te kruipen. Commissievergaderingen, raadsvergaderingen, rechtszaken, ze blijven allemaal ongecontroleerd. Alleen wat de gemeente of rechtbank zelf doorstuurt, haalt de krant. Regiojournalisten zitten in de zakken van voorlichters. Ten tweede moeten verhalen, mede door het gebruik van tabloidformaat, zo beknopt zijn, dat er geen ruimte meer is voor uitleg. Op die manier blijft het publiek verstoken van wezenlijke informatie. En onderwijl groeit de berg pulp die via de Twitters van deze wereld over ons wordt uitgekieperd.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs17 jun. 2011 - 7:24

"Het probleem schuilt ook niet woordgebruik, het probleem is het gebrek aan duiding" Het is nou juist de duiding die doorgaans niet objectief is.

Extreme_nuance
Extreme_nuance17 jun. 2011 - 7:24

Zoals anderen in deze thread al hebben aangegeven, het gaat mijns inziens niet om het taalgebruik, het gaat om wat er precies in staat. Tuurlijk, een krant is een blad waar een eindig aantal artikelen in kunnen komen, ik heb echter het gevoel dat sommige berichten er bewust uitgelaten worden.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT217 jun. 2011 - 7:24

Dit "onderzoek" is een typisch staaltje van de Propaganda die we over ons heen krijgen, "we moeten het beter uitleggen" betekent niets anders dan "we moeten onze woorden zo uitkiezen dat de waarheid onzichtbaar word" Ons word bijvorbeeld telkens voor gehouden dat die EHEC O104:H4 *nieuw* en onbekend zou zijn, en niet iop te sporen, maar lees nu dit stukje even uit een onderzoek waar nota bene het RIVM coordinator bij is... [quote] EAggEC is best known for its role in persistent diarrhoea (>14 days) in infants and children in developing countries. Studies in Mongolia [27], India [28], Brazil [29,30], Nigeria [31,32], Israel [33], Venezuela [34], Congo [35] and many other countries, have identified EAggEC as a highly prevalent (often the most prevalent) E. coli pathotype in infants. Further, the role of EAggEC as an important pathogen in AIDS patients continues to develop, and EAggEC now ranks among the most important enteric pathogens in this population group [36,37]. In a recent review of all published studies of traveller’s diarrhoea, EAggEC was in aggregate second only to ETEC as the most common pathogen [38]. The first reported EAggEC outbreaks occurred in Mexico City before 1993 (year unpublished) where persistent diarrhoea was reported. Five of the infected children died as a consequence of the diarrhoea. Both outbreaks occurred in the malnutrition ward of a paediatric hospital [39], demonstrating that EAggEC is not exclusively a disease of infants under the age of 12 months [40]. Itoh et al. described a massive outbreak of EAggEC diarrhoea among Japanese children in 1993 affecting nearly 2,700 patients [41]. Another EAggEC outbreak was reported in a Serbian nursery in 1995 [42] in which 16 newborn babies (duration of illness 3–9 days) and three infants (18–20 days) developed diarrhoea accompanied by pyrexia and weight loss. Outbreaks have also been reported among adults in the United Kingdom [43] and a small outbreak of EAggEC serotype O92:H33 was reported in Italy in which pecorino cheese (unpasteurised milk) was epidemiologically implicated [44]. As these outbreaks suggest, EAggEC is capable of causing diarrhoea in adults and children, even in the absence of Stx/VT. We believe that this pre-existing diarrhoeagenic and outbreak potential, coupled with the highly virulent Stx/VT, has resulted in a hypervirulent strain currently circulating in Germany. It should also be noted that EAggEC are common in all populations of the world, industrialised and developing, but that no animal reservoir has been described. This observation suggests the startling possibility that this new O104 stain may have the capacity to persist among human populations, perhaps indefinitely. Conclusions The rapid exchange of information, strains and DNA fingerprints within existing national and international public health and food safety networks has been vital in the quick and alternative assessment of the public health significance of the strain causing the outbreak of HUS in Germany in May and June 2011. The combined contributions have resulted in major findings including: the characterisation of an unusual combination of pathogenic features typical of EAggEC combined with the capacity to produce Shiga toxin in the outbreak strain; recommendations for simple diagnostic screening tools for primary laboratory detection of the outbreak strain in clinical specimens; a novel real-time PCR protocol for detection of E. coli O104:H4 in foods; presentation of the known occurrence and clinical presentation in humans and the likely reservoir. We hope that this report will help to strengthen existing networks, inspire the development of new networks and improve food safety in the future when new or emerging bacterial pathogens may occur in the food chain. [/quote] Kortom ze gaan met *opzet* iets onderzoeken dat gene zin heeft, dan hebben ze toch laten zien voor het publiek dat ze echt wel wat doen voor hun belastinggeld... Terwijl ze geen gevaar lopen dat de werkelijkheid namelijk dat we via de Media inmiddels net als ten tijde van Ceaușescu in Romania, een dusdanig gekleurd beeld van de wereld krijgen, dat we vanzelf wel geindoctrinaard worden tot slaven van de SGCDAPVVD. Inmiddels heb ik in het NOS Journaal al reclame voor Gebedsgenezers gezien, de bewering langs zien komen dat alleen Joden slachtoffer waren van de Gaskamers en nog zo wat indoctrinerende Advertorials om toch vooral naar de Kerk en Sjoel te gaan... EN nu weer Donner met zijn "Eigen Volk Eerst" :-( Terwijl de beste man *zelf* niet eens volbloed Nederlander is... Gottfried Otto DONNER, grenadier onder prins Willem V, later hoedenmaker, gedoopt (E.L.) op 12-10-1756 te Carmzow, Pruisen (EL = Evangelisch Luthers) DAt er ergens in hem iets Pruisisch zit was al wel duidelijk, ik ben het zelf van Origine ook :-) Maar om dat nou Nederlands te gaan noemen, nee dat gaat me te ver...