Vrijdag ratificeerde de regering in Moskou een verdrag met Syrië waarmee de eerste permanente Russische luchtmachtbasis in het Midden-Oosten een feit werd. Die permanente basis was een langgekoesterde wens van het Kremlin om de wereld nog maar eens te laten zien dat Rusland weer een wereldmacht is. Nu kijkt Rusland verder en overweegt oude bases uit het Sovjettijdperk te heropenen: die in Cuba en Vietnam.
Het verdrag van vrijdag was toch vooral symbolisch. Aangezien Rusland onophoudelijk luchtaanvallen uitvoert op door Assad gewenste doelwitten, twijfelde niemand aan de innige band die bestaat tussen Moskou en Damascus. Voor Cuba en Vietnam ligt dat anders. Er is vooralsnog geen enkele reden die erop wijst dat die landen openstaan voor permanente Russische aanwezigheid.
Desondanks lijkt Moskou vastbesloten nieuwe stappen te zetten in het uitvoeren van Vladimir Poetins visie om Rusland bovenaan de militaire ladder te plaatsen op het wereldtoneel. De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten zijn inmiddels opgelopen tot het niveau van tijdens de Koude Oorlog. Vrijdag riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken nog op tot een onderzoek naar door Rusland en Syrië gepleegde oorlogsmisdaden wegens aanvallen op Syrische burgerdoelen. Moskou blijft echter in alle toonaarden ontkennen en houdt vol dat zij alleen in Syrië zijn om Assad bij te staan in diens strijd tegen het terrorisme.
Shoot to kill Een dag eerder waarschuwde Rusland dat hun in Syrië gestationeerde geavanceerde luchtafweergeschut gereed staat om elke Amerikaanse aanval op het Syrische leger neer te slaan. Kommersant, een Russische krant, citeerde een bron in het Russische leger die zei dat de Russische troepen mogen ‘schieten om te doden’ bij een aanval.
De permanente bases in Syrië maakt het voor de Russen weer net even wat makkelijker om zonder al te veel gedoe in de regio actief te zijn. Volgens het verdrag mogen Russische troepen en goederen ongehinderd het land in zonder dat Syrische autoriteiten controles mogen uitvoeren. Ook is het Syriërs niet toegestaan de Russische bases te betreden zonder expliciete toestemming van de Russen. Daarnaast kunnen de Russen niet verantwoordelijk gehouden worden voor schade in Syrië als gevolg van Russisch optreden.
Nadat het verdrag vrijdag getekend was, wilde een Russisch parlementslid van viceminister van Defensie Nikolai Pankov weten wat de plannen zijn met de Sovjet-bases in Vietnam en Cuba, gesloten in de vroege jaren 2000. Volgens Pankov is het leger druk bezig met een evaluatie van het besluit die bases destijds te sluiten. ‘En wat betreft onze aanwezigheid op verafgelegen buitenposten; daar werken we aan.’
Alle mogelijke opties Poetins woordvoerder Dmitry Peskov wilde tijdens een persconferentie niet verder ingaan op mogelijke Russische plannen voor Cuba en Vietnam. Wel zei hij dat de huidige situatie in de wereld ‘het nodig maakt dat Rusland alle mogelijke opties in overweging neemt’.
In het verleden heeft Poetin herhaaldelijk kritiek op Amerika dat weigerde buitenposten te ontmantelen, zoals Rusland dat aan het eind van het Sovjettijdperk wel deed. Met de Russische annexatie van de Krim en de grote rol in de oorlog in Syrië laat Poetin zien dat wat er wat hem betreft een nieuwe grote speler op het globale strijdtoneel actief is. Een die zich niet makkelijk laat verjagen.