Joop

Pepernoten en Zwarte Piet-moeheid

  •    •  
18-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11012802785_16f5660419_k

© cc-foto: Hans Splinter

Ik behoor tot de groep die langzaamaan niet meer zo geïnteresseerd is in de vraag welke achterban het meest agressief is, wie er is begonnen, maar vooral in wie een keertje stopt
En het was weer bal. Al ruim voor de intocht begon opnieuw de discussie. Zwarte Piet en nu ook Sinterklaas zelf. Ze dienen voor eeuwig behouden dan wel verboden te worden, al ging de rechter in verbieden nog altijd niet mee.
De opvallend blanke goedheiligman uit het Turkse Myra, door ons allen amechtig en consequent beschouwd als afkomstig uit Spanje, de zon evengoed het gehele jaar goed mijdend, zal ons land nog jaren in beroering brengen.
Tradities veranderen: de Roetpiet neemt langzaamaan de rol van zijn volledig zwartgekleurde voorganger over en het kinderfeest werd symbool voor de steeds grotere, volwassen tweedeling in ons land. Of het smaakvol is een kinderfeest daartoe te annexeren is een vraag (en een verwijt) die door beide zijden van de discussie telkenmale opgeworpen wordt, maar inmiddels even irrelevant geworden lijkt als cultuurhistorische beschouwingen of rationeel debat over de werkelijke betekenis van het feest of van de beide kindervrienden zelf.
Het zal nog jaren zo blijven. De discussie over ‘racisme’, over ‘diversiteit’, over de ‘arrogantie van de randstad’, over ‘politiek correct geneuzel’ versus ‘blinde ontkenning van de gevoelens van minderheden’, over ‘links’ en over ‘rechts gedram’, een discussie die al lang niet meer eenduidig te noemen is, maar zelf symbool en traditie geworden lijkt, zal voortduren.
Ikzelf verklaarde mij al vorig jaar ‘Zwarte Pieten-moe ‘. En ook die groep zal ongetwijfeld groeien. Naar ik stilletjes hoop. Een groep die langzaamaan niet meer zo geïnteresseerd is in de vraag welke achterban het meest agressief is, wie er is begonnen, maar vooral in wie een keertje stopt.
Om mijzelf nog eenmaal te verklaren: uiteraard heb ook ik zo mijn bedenkingen bij een spierwitte katholieke bisschop uit Spanje die zo veel van kinderen houdt dat hij hen jaarlijks snoep en cadeautjes komt brengen. Met volwassen ogen kan men vele vragen stellen.
Maar is een dompeling in naïviteit, waarin een stereotype gewoon een type is, een kleurig glimmend pak, een kleurig glimmend pak, een sigaar een sigaar, en op schoot zitten bij een oude klatholieke man met rooiege wangen, gewoon gezellig en gezond Hollands vermaak, niet de essentie van een traditioneel kinderfeest? Een viering door kinderogen?
De vraag is even irrelevant als andere argumenten. Ik besef het terdege. In een hoekje van mijn huiskamer mompel ik daarom zachtjes Henk Westbroek en Henk Temming na: ritmisch fluister ik het ‘Pepernoten, pepernoten, pepernoten, pepernoten’. Ik neem een hapje van de speculaas, die ik stiekem aanschafte, en proef nostalgie en onschuld.
Ik mijd mijn familieleden en mijn vrienden met kinderen en kleinkinderen. Ik ontloop mijn kennissen met een mening. Het einde van het jaar komt vanzelf weer dichterbij.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

marley748
marley74819 nov. 2018 - 7:24

Velen inclusief mijzelf zijn ook helemaal klaar met deze discussie. Op het moment dat Piet enkel zwart was en het punt aangegeven werd dat er donkeren en dan vooral kinderen geconfronteerd werden dat ze op zwarte Piet leken was het voor mij duidelijk: Piet moet veranderen. Nu is Piet veranderd, ik zie allerlei kleuren vrolijk rondrennen, klaar lijkt mij.. Nee, nu is het ineens racisme en mag er geen enkele Piet meer zwart zijn, op dit punt haak ik en ik vermoed velen af. Hoezo geen enkele Piet zwart en is dat racisme, in de samenleving is dat toch ook zo, dus toch mooi dat ook dit feest een afspiegeling van de samenleving is. Nu dus een groepje door blijft zeuren komt er meer en meer weerstand, begrijpelijk om de hierboven gemelde reden. Daarnaast als racisme de kaart is die ze willen spelen, zoek dan wat anders dan een kinderfeest. Ik krijg het gevoel dat deze groep enkel protesteren en schreeuwen als doen ziet, als het geen racisme is, is het wel wat anders. Ik keur het af dat andere groeperingen hier harder en harder tegenin gaan, maar dat is het vuur wat de KOZP personen hebben aangestoken, het feest is veranderd en toch door blijven zeuren.

Bert Oling
Bert Oling18 nov. 2018 - 20:34

Raak Grenzeloos komt weer aanzetten met die merkwaardige redenering dat je een keuze moet maken. Zo niet dan ben je een centrist......Oeff ik dacht dat soort terminologie uit het meest zwarte Stalinisme wel op de vuilnisbelt van de geschiedenis was terechtgekomen. Nee dus....In elk geval zal het nieuwe 10 puntenplan van Han van der Horst niet aan hem besteed zijn, neem ik aan....

johannn2
johannn218 nov. 2018 - 17:52

De controverse is beëindigd, want Erwin Angad-Gaur wordt er moe van. .

JvanDeventer
JvanDeventer18 nov. 2018 - 14:53

Ik begrijp de vermoeidheid van de auteur. Gelukkig is er niemand die je dwingt om naar zo'n intocht te gaan. Gelukkig zijn er talloze particuliere Sinterklaasvieringen waarbij niemand je lastig valt met zijn geloofsijver. Gelukkig kan eenieder in dit land zijn leven zo inrichten als hij zelf wil. In mijn kennissenkring is het niet eens een gespreksonderwerp.

Sam V
Sam V18 nov. 2018 - 14:05

Opvallend dat als de schrijver in dit stuk niet meer geïnteresseerd is in de discussie, hij wel een paar keer een minder gehoorde klacht benoemt. Namelijk dat Sinterklaas wel erg wit is. Opmaat naar de volgende discussie als Zwarte Piet uitgebannen is? Alvast dan een voorzet voor de discussie: Myra was ten tijde van Sint Nicolaas niet Turks. De voorvaderen van de huidige Turkse bevolking komen ook helemaal niet uit dat gebied. Een vergelijking tussen de kleur van Sinterklaas en de kleur van de Turkse bevolking gaat dan ook mank. Daarmee is wit nog niet uitgesloten.

3 Reacties
quatsch
quatsch18 nov. 2018 - 16:38

De slagzin van de Geuzen was : liever Turks dan paaps (=katholiek). Misschien is dát de reden geweest dat men Sinterklaas uit Spanje liet komen. Ook zou de keus voor Spanje ingegeven kunnen zijn als ode aan Filips II, de hoeder van het katholieke geloof. Maar ook dat is irrelevant voor een kinderfeest, nietwaar. Ook buiten Nederland wordt Sinterklaas gevierd. Het is dus niet specifiek Nederlands. Wat wel typisch Nederlands is, is de onverzoenlijke houding.

johannn2
johannn218 nov. 2018 - 17:42

Quatsch, Jij stelt: "Ook buiten Nederland wordt Sinterklaas gevierd. Het is dus niet specifiek Nederlands. Wat wel typisch Nederlands is, is de onverzoenlijke houding." . . . . en de Zwarte Piet die eruit ziet en zich gedraagt als een neger-karikatuur. Die lijkt niet op de buitenlandse versies. De buitenlanden hebben er zelfs hun afkeuring over uitgesproken. .

quatsch
quatsch18 nov. 2018 - 21:21

@johann Nadat ik de tekst had geschreven, ben ik uit nieuwsgierigheid gaan zoeken naar waar Sinterklaas in het buitenland geacht wordt vandaan te komen. Ik kwam deze site tegen https://sinterklaasmijnhobby.jouwweb.nl/wereldwijd Alhoewel de site zeer pro zwarte piet is, is het desalniettemin het bekijken meer dan waard. Overigens werd ook daar mijn 'Sinterklaas vraag' niet beantwoord.

Gerygrr
Gerygrr18 nov. 2018 - 12:55

Zo jammer, dat de informatie over de echte Sint niet inzet is geweest van de huidige discussie..... .https://npofocus.nl/artikel/7910/waarom-vieren-we-sinterklaas Het hele gezelschap had dan een ander kleurtje gekregen, toch?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart18 nov. 2018 - 11:20

Het is ongetwijfeld een karakterfout van me, maar ik vind dat gekrakeel over sinterklaas - een 'feest' dat (god zij geprezen) zieltogend leek, maar nu (potverdorie) weer nieuw leven is ingeblazen - het hoogtepunt van het jaar. Zoals de wetenschapsfilosoof Kuhn beschrijft, worden discussies over theorieën zelden beslist met argumenten of feiten, maar meestal doordat een van de partijen het loodjes legt, dat wil zeggen: overlijdt. We hebben dus nog vele hoogtepunten te gaan, totdat al die fanatieke opa's en oma's ten hemel zijn gevaren. Aan de andere kant geldt: krankzinnig is degene die steeds hetzelfde doet in de hoop op andere gevolgen. Dus zo nu en dan even een impasse inlassen, is misschien wel goed. Ze zijn ook murw, en gebutst en bont en blauw die zwartepietenlovers, daar kun je alleen nog maar geweld van verwachten.

5 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.218 nov. 2018 - 12:01

" Ze zijn ook murw, en gebutst en bont en blauw die zwartepietenlovers, daar kun je alleen nog maar geweld van verwachten." Volgens recent onderzoek is nog altijd 68% van de bevolking voorstander van zwarte piet en slechts 28% tegen.

MG1968
MG196818 nov. 2018 - 13:56

"Volgens recent onderzoek is nog altijd 68% van de bevolking voorstander van zwarte piet en slechts 28% tegen." Dus het geweld komt vanuit die 68%. Waarom dacht je in vredesnaam dit als positieve statistiek te kunnen presenteren anders dan dat je het wel zo fijn vind dat je medestanders niets schuwen om jou agenda uit te voeren?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart18 nov. 2018 - 14:46

Ik heb gehoord - maar niet geverifieerd - dat dat 'onderzoek' bestaat uit enkele vragen aan een panel (geen aselecte steekproef, maar mensen die zich hebben aangemeld) van 40.000 avro/tros-kijkers (een luttel aantal op een bevolking van 17 miljoen); - dat zijn diezelfde mensen die elk jaar opnieuw Geert WIlders tot de beste politicus van het jaar en de eeuwigheid verkiezen In 1829 beschreef een toentertijd gerenommeerde schrijver (Josephus Albertus Alberdingk Thijm, ja, familie van de beste columnist van Nederland, vzmh) de begeleider van Sinterklaas als 'een kroesharige neger'. Kortom, over de raciale karikatuur die Piet is, kan geen greintje twijfel bestaan.

johannn2
johannn218 nov. 2018 - 18:13

Marcus, 2014 12% voor verandering 2015 17% voor verandering 2016 21% voor verandering En nu dus: 2018 28% voor verandering. (Dank voor de informatie) Kortom: een gestage lineaire ontwikkeling. Er lijkt sprake van een structurele progressie. [ Citaten plus bron:] ” Van de Nederlanders is 21 procent vóór het veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet.” ” De resultaten laten een bescheiden ontwikkeling zien: in 2014 was 12 procent van de bevolking voor verandering, in 2015 was dat 17 procent. De peilingen zijn uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS, voorheen TNS NIPO.” http://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/02/heimelijk-onderzoek-eenvijfde-wil-andere-zwarte-piet-5100360-a1529881 . ” Van de Nederlanders is 21 procent vóór het veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet.” En: ” De resultaten laten een bescheiden ontwikkeling zien: in 2014 was 12 procent van de bevolking voor verandering, in 2015 was dat 17 procent. De peilingen zijn uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS, voorheen TNS NIPO.” [einde ciitaten] 2014 12% voor verandering 2015 17% voor verandering 2016 21% voor verandering http://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/02/heimelijk-onderzoek-eenvijfde-wil-andere-zwarte-piet-5100360-a1529881

johannn2
johannn218 nov. 2018 - 22:42

Mijn excuses voor de meegekomen aantekeningen. .

Messef
Messef18 nov. 2018 - 10:44

Een verademing dit geluid. Volledig eens met de idiotie aan weerszijde van het spectrum. Iedereen heeft het recht om zijn eigen feest te organiseren en te vieren. Protesteren behoort eveneens tot het vieren van het eigen feestje. Prediken voor eigen parochie, edoch bij voorkeur niet ten koste van kinderen.

5 Reacties
Raak Grenzeloos
Raak Grenzeloos18 nov. 2018 - 17:26

"... aan weerszijde van het spectrum..." is die "veilige" centristische visie Messef ! Witte suprematisten en fascisten hebben je liberalisme gecoöpteerd. Ze hebben je getraind om dingen te zeggen als “aan beide kanten” en “geweld is het antwoord niet”. Ze hebben daarmee ideeën als centrisme en de hoefijzer theorie op je deurmat gelegd. Ze willen namelijk niet dat je je keert tegen hen. Ze willen dat je die comfortabele middenweg blijft bewandelen, op een manier dat je acteert als een buffer tussen hen en hun oppositie. Jij bent hun bodyguards. Stop met zelfgenoegzaam te zijn. Hou op medeplichtig te zijn. Je hoeft niet naar buiten te gaan en in vuistgevechten met fascisten verzeild te geraken of gepepperspraid worden door politie, maar for f*ck sake stop ze te helpen. Klaag ze aan. Verhef je stem. Stop ze te verontschuldigen. Als je niet “nee” kunt zeggen tegen die vervloekte racistische karikatuur Zwarte Piet, waar ben je dan goed voor? Stop ermee je verlicht te voelen in je lafheid. Neem een positie in.

Tony Bolloni
Tony Bolloni18 nov. 2018 - 19:15

@Raak Grenzeloos want als je niet voor me bent, ben je tegen me.... Weinig verheffend hoor...

Hank Nozemans
Hank Nozemans18 nov. 2018 - 19:16

"Als je niet “nee” kunt zeggen tegen die vervloekte racistische karikatuur Zwarte Piet, waar ben je dan goed voor?" Tsja, waar ben ik dan als pro piet wel goed voor? Ik betaal mijn personeel, allochtoon en autochtoon een bovengemiddeld loon plus sociale lasten en belasting. Ik zorg met liefde voor mijn vrouw en kind. Ik betaal al een aantal jaar direct het onderwijs voor een minder bedeeld kind in een derde wereld land en stuur elk jaar alle schoolspullen op. Ik ben af en toe vrijwilliger op de sportclub. Ik betaal maandelijks aan een goed doel. Zomaar wat dingetjes die deze blanke niet linkse maar ook niet rechtse man doet. Waar bent u eigenlijk goed voor? Dat moet wel iets heel speciaals zijn als je zulk aanmatigend commentaar durft te plaatsen.

omaoeverloos
omaoeverloos19 nov. 2018 - 8:15

Raak, je bent het "zware jihad vuurwerk" nog vergeten.

Dre Simons
Dre Simons19 nov. 2018 - 10:39

@Raak Grenzeloos, en zo stopt de discussie weer. Iedereen zegt Nee! tegen de vervloekte racistische karikatuur van Zwarte Piet. Zodra die ooit komt, zeggen we meteen Nee!, echter die bestaat nog minder dan Sinterklaas en de Kerstman zelf.